Finał FGE: AZS PWSZ Gorzów Wlkp.- Lotos Gdynia

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Re: Finał FGE: AZS PWSZ Gorzów Wlkp.- Lotos Gdynia

Postautor: Marco » 13 maja 2010, 18:12

Gość-1147 pisze:Marco, chyba jednak nie jest tak, ze jest to oświadczenie (protest) dla samego oświadczenia (protestu).

w mojej ocenie jest

Co prawda nie wynika to z treści oświadczenia klubu skierowanego do PLKK, jednak intencja gorzowskiego klubu jest taka, by zwrócić uwagę władz koszykówki na problem jakości sędziowania w polskiej lidze.

wybacz ale nie kupuję takiego tłumaczenia
Gorzowski klub w roku 2010 chce zwrócić uwagę na problem jakości sędziowania w polskiej lidze?! a w roku 2009 nie zwracał? Każdy protestuje chce zwracać uwagę na problem gdy go dotyczy. Nie sądzę aby jakikolwiek klub w Polsce chciał zwrócić uwagę na jakość sędziowania po meczu innych drużyn. Wisła nie będzie zwracać uwagi władzom gdy grają Lotos-AZS Lotos nie będzie zajmował stanowiska gdy będzie mecz Wisła-AZS itp itd.

Każdy tylko mówi, że chce zwrócić uwagę i czyni taki krok dla wszystkich i w imieniu wszystkich. Dla mnie to bujda. Czy którykolwiek klub w Polsce także AZS poskarżył się na błędną decyzję sędziów z której odniósł korzyść!? Nie przypominam sobie. Dlatego dla mnie to tylko hasełka pod publikę.

Przypomnij sobie mecz AZS-Wisła wygranym przez Wisłę 1 pkt? Sędzia popełnił błąd na niekorzyść Wisły, czy oprócz kibiców na tym forum mówił ktoś o jakości sędziowania w tym meczu? Czy ktoś słał protesty z hasłem: chcemy zwrócić uwagę na jakość sędziowania?! Otóż nie.

I powiedzmy sobie szczerze, każdy narzeka i protestuje gdy jego dotyczy ale gdy dotyczy rywala to cisza. Tak się zachowują wszystkie kluby bez wyjątku.

A że ten problem istnieje - i jest poo ważny - dowodzą tego dziesiątki, jeżeli nie setki, krytycznych wpisów na tym Forum ze strony kibiców różnych klubów (nie tylko klubu gorzowskiego), dokonanych w ostatnich kilku latach. Chodzi o to, że praca sędziów, jakość tej pracy, nie podlega w praktyce ocenom, które skutkowałyby - w przypadku popełniania rażących błędów - karaniem takich sędziów lub nawet eliminowaniem ich z grona sędziowskiego.

Mówi o tym szerzej wiceprezes I. Madej w swojej wypowiedzi dla mediów ( http://www.gorzow24.pl/sport/19-koszyko ... stuje.html ).

Mówi między innymi, że: " ... spokojnie Zarząd debatował nad tą sprawą ...... zdajemy sobie sprawę, że to nie zmieni już sytuacji tego spotkania ....... zdajemy sobie również sprawę z tego, że do tej pory nie można było wypowiadać sądów na temat sędziowania ...... nie może być sytuacji, że sędziowie traktowani są jakoś inaczej, o wszystkich można mówić, o wszystkim można mówić, tylko nie o sędziowaniu, a to jest sprawa bardzo ważna ...... 20 maja odbywa się również posiedzenie Rady Nadzorczej PLKK, gdzie pewne propozycje złożymy ..... "

Wypowiedź Madeja i ten protest tylko potwierdzają to co napisałem wyżej. Wynika z tego obraz taki, że dopiero Gorzów musiał przegrać złoto po kontrowersji żeby wszem i wobec zwrócić wszystkim uwagę na fakt złego sędziowania. No proszę was....

Rok temu gdy też zdobywaliście srebro sędziowanie nie przeszkadzało? pewnie przeszkadzało to w jednym meczu to w drugim ale bilans zysków i strat wyszedł na remis albo na plus. Więc protestów i wypowiedzi jak Madeja było mało albo w ogóle.

Moja opinia dotyczy wszystkich klubów bez wyjątku. Każdy dba o własny interes a nie dobro wszystkich. Jeśli ktoś myśli, że jest inaczej to jest mówiąc delikatnie naiwny.
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 13 maja 2010, 22:10

.
Marco, nie twierdziłem poprzednio, że u podstaw (źródeł) działań podjętych przez gorzowski klub leżały pobudki altruistyczne.
Zarząd klubu dokonał oceny wydarzeń na boisku, w odczuciu Zarządu zespół/klub został skrzywdzony, w związku z czym napisano do PLKK, to co napisano.
Potem Madej pewne wątki rozwinął na konferencji prasowej odnosząc się do poziomu sędziowania w Polsce w ogóle, a ja to po prostu zrelacjonowałem na Forum. I tyle.

A teraz zadaję pytanie.
Skoro jest tak, że Zarząd gorzowskiego klubu podjął określone działania motywowany poczuciem krzywdy wyrządzonej swojemu zespołowi, to czy należy (powinno się) takie działania odsądzać od czci i wiary, tylko dlatego, że żaden klub w Polsce przedtem w takiej sytuacji nie składał do PLKK protestu na sposób sędziowania, nie oświadczał "jesteśmy oburzeni", nie oświadczał "wyrażamy ubolewanie", iż zespół pozbawiono szansy ?

Otóż powtórzę, bardzo wielu na tym Forum pisało wielokrotnie, jak to jest żle - a nawet, że jest tragicznie - z poziomem sędziowania. Myślę, że wszyscy kibice chcieliby, żeby było lepiej.

Może więc dajmy szansę tej inicjatywie. Jeżeli wyniknie z niej w przyszłości coś pozytywnego, to skorzystają na tym przecież wszystkie kluby, a nie tylko klub gorzowski, skorzysta na tym poziom widowiska sportowego.
I jakie to póżniej będzie miało znaczenie, że u podstaw tego legło kiedyś rozżalenie i wk....... się gorzowskich działaczy w maju 2010 roku, a nie leżał altruizm. Chyba żadne.

A teraz idę spać, a przed zaśnięciem nie uda się mi zapewne uniknąć zastanawiania się, czy ja jestem " ..... mówiąc delikatnie naiwny ?"

-----------------------------------------------------------------------
6420
.

anatol
Żak

Postautor: anatol » 13 maja 2010, 22:21

A ja uważam,że trener Maciejewski szuka usprawiedliwienie porażki.Pomijam jakość sędziowania ale Gorzów bez względu na to /skoro ma takie wielkie ambicje/powinien wygrac i to w cuglach nawet wobec kontuzji Sapowej.Ja rozumiem że trudno przełknąć trenerowi porażkę ale stało się i należy zachować klase!!!!!!!!Co prawda przy zachowaniu Korsaka /ostenracyjne podarcie dyplomu za 4 miejsce/to zachowanie Maciejewskiego może i PAN PIKUŚ.

friel
Kadet

Postautor: friel » 13 maja 2010, 22:43

anatol pisze:A ja uważam,że trener Maciejewski szuka usprawiedliwienie porażki.Pomijam jakość sędziowania ale Gorzów bez względu na to /skoro ma takie wielkie ambicje/powinien wygrac i to w cuglach nawet wobec kontuzji Sapowej.Ja rozumiem że trudno przełknąć trenerowi porażkę ale stało się i należy zachować klase!!!!!!!!Co prawda przy zachowaniu Korsaka /ostenracyjne podarcie dyplomu za 4 miejsce/to zachowanie Maciejewskiego może i PAN PIKUŚ.

Idzcie chłopcy na boisko kosze pewnie macie blisko i grajcie bo piszecie co checie mimo ze w tej głupocie sami podswiadomie piszecie ze nie macie racji .
Wejdziecie jeszcze do szatnie zspołu wiecie co wymyślił trener i czego nie zrobił to jest żałosne jak by co drugi kibic forum był trenerem koszykówki mi zarzuca się różne rzeczy ale to co czytam ostatnio to jest typowy polak komuś sie nie udało a był zajeb... i wszyscy zazdroscili to teraz jak polacy walicie pomyje .....
Jeszcze macie pretensje o to ze klub chce cos zrobic by w przyszlym roku zdobyc to mistrzostwo na Erin w Wisle nikt sie nie pluje mimo ze to zagranie kasa i cios w plecy dla rywala ale proba uderzenia w sedziow jest zla to jest strasznie zalosne i moja slaba ort was nie usprawiedliwia
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 14 maja 2010, 06:46

friel pisze:Idzcie chłopcy na boisko kosze pewnie macie blisko i grajcie bo piszecie co checie mimo ze w tej głupocie sami podswiadomie piszecie ze nie macie racji .
Wejdziecie jeszcze do szatnie zspołu wiecie co wymyślił trener i czego nie zrobił to jest żałosne jak by co drugi kibic forum był trenerem koszykówki mi zarzuca się różne rzeczy ale to co czytam ostatnio to jest typowy polak komuś sie nie udało a był zajeb... i wszyscy zazdroscili to teraz jak polacy walicie pomyje .....
Jeszcze macie pretensje o to ze klub chce cos zrobic by w przyszlym roku zdobyc to mistrzostwo na Erin w Wisle nikt sie nie pluje mimo ze to zagranie kasa i cios w plecy dla rywala ale proba uderzenia w sedziow jest zla to jest strasznie zalosne i moja slaba ort was nie usprawiedliwia

Proszę Cie, policz do dziesięciu i napisz jeszcze raz, bo ja nic z tej Twojej wypowiedzi nie zrozumiałem :)

Protesty zdarzają się wszędzie, że tylko wspomnę wielką awanturę po meczu Francja - Irlandia gdzie sędzia uznał nieprawidłowo zdobytego gola Henry'ego. Irlandia przez to nie jedzie na mundial. Sądzę, że w przypadku Gorzowa jest to też taka chęć usprawiedliwienia się przed kibicami, może sponsorami czy nawet samym sobą. Sponsorom obiecywano złoty medal, zawodniczki, trener i działacze wypowiadali się, że jak się teraz nie uda to będzie to porażka... Teraz taki darczyńca pyta w klubie jak to możliwe że przegrali, przecież zainwestowana kasa miała dać sukces, pompowali balon przez cały sezon regularny, nie ponieśli porażki a teraz... No i słyszy "to prawda, dobrze nam szło ale na końcu nas oszukano. Złożyliśmy protest bo przecież nam się należało, byliśmy lepsi, ale wie pan, sędziowie to klika i nic się na to nie poradzi. No chyba że w nowym sezonie sypnie pan więcej to wtedy im pokażemy, odkujemy się..."

Problem sędziowania był, jest i będzie, to nie tylko kłopot koszykówki i nie tylko w Polsce ale na całym świecie. Oczywiście poziom wyszkolenia arbitrów powinien rosnąć wraz z coraz większą kasą jaka jest inwestowana w kluby. Czasami jeden błąd niweczy całoroczne starania i przynosi ogromne straty finansowe. Taki irlandzki związek piłkarski stracił ogromne pieniądze od sponsorów, którzy byliby chętni je wyłożyć w sytuacji wyjazdu do RPA.

Większość tu oczernia sędziów, jestem ciekaw czy w swojej pracy (lub w szkole hehe) forumowicze nie popełniają błędów. Nikt nie jest nieomylny, choć oczywiście złośliwe lub błędy z premedytacją poparte korupcją to kwestia wysoce naganna i powinna być ścigana przez prokuraturę, ale jeśli to "tylko" ludzki błąd to... To nic się z tym nie poradzi, należy to zapisać po stronie "uroku" tej dyscypliny. Komentujemy zagrywki koszykarek, taktykę trenerów, wkurzamy się też na postawę sędziów... Tak już widać musi być :)

mania
Amator

Postautor: mania » 14 maja 2010, 08:20

markylipek pisze:
friel pisze:Większość tu oczernia sędziów, jestem ciekaw czy w swojej pracy (lub w szkole hehe) forumowicze nie popełniają błędów. Nikt nie jest nieomylny, choć oczywiście złośliwe lub błędy z premedytacją poparte korupcją to kwestia wysoce naganna i powinna być ścigana przez prokuraturę, ale jeśli to "tylko" ludzki błąd to... To nic się z tym nie poradzi, należy to zapisać po stronie "uroku" tej dyscypliny. Komentujemy zagrywki koszykarek, taktykę trenerów, wkurzamy się też na postawę sędziów... Tak już widać musi być :)

Zgadzam się w 100% z moim przedmówcą.
Też kiedyś wylewałam pełne kubły pomyj na różnych sędziów, moje podejście do nich zmieniło się odkąd sama zaczęłam biegać z gwizdkiem, uwierzcie mi, łątwiej jest forować wyroki mając kilka powtórek w zwolnionym tempie w TV, trudniej decyzję podjąć w ułamek sekundy.

Największym maruderom polecam ten rodzaj terapi

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 14 maja 2010, 14:59

mania pisze:
markylipek pisze:
friel pisze:Większość tu oczernia sędziów, jestem ciekaw czy w swojej pracy (lub w szkole hehe) forumowicze nie popełniają błędów. Nikt nie jest nieomylny, choć oczywiście złośliwe lub błędy z premedytacją poparte korupcją to kwestia wysoce naganna i powinna być ścigana przez prokuraturę, ale jeśli to "tylko" ludzki błąd to... To nic się z tym nie poradzi, należy to zapisać po stronie "uroku" tej dyscypliny. Komentujemy zagrywki koszykarek, taktykę trenerów, wkurzamy się też na postawę sędziów... Tak już widać musi być :)

Zgadzam się w 100% z moim przedmówcą.
Też kiedyś wylewałam pełne kubły pomyj na różnych sędziów, moje podejście do nich zmieniło się odkąd sama zaczęłam biegać z gwizdkiem, uwierzcie mi, łątwiej jest forować wyroki mając kilka powtórek w zwolnionym tempie w TV, trudniej decyzję podjąć w ułamek sekundy.

Największym maruderom polecam ten rodzaj terapi

A co za problem wprowadzić w koszykówce podobna rzecz jak w hokeju np. Tam sobie sędziowie oglądają co bardziej niejasne sytuacje na video i podejmują wtedy jedynie słuszne decyzje..

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 14 maja 2010, 18:36

markylipek pisze:
Protesty zdarzają się wszędzie, że tylko wspomnę wielką awanturę po meczu Francja - Irlandia gdzie sędzia uznał nieprawidłowo zdobytego gola Henry'ego. Irlandia przez to nie jedzie na mundial.

a niedługo po tym jak Irlandia była oburzona po necie wędrował filmik z meczu Irlandczyków z kimś tam, gdzie sędzia rywali Irlandii przekręcił :)[/quote]

Może więc dajmy szansę tej inicjatywie

jakiej inicjatywie? Gorzów zwrócił się (no chyba ze ma dopiero w planach) do innych klubów w tym temacie?

Do wszelakich inicjatyw mam dystans. np koniec PZPN :)

Zwłaszcza do takich inicjatyw, które powstają na zasadzie "mnie skrzywdzili-to głosimy hasło zróbmy coś z tym by wszystkim było lepiej".

A co za problem wprowadzić w koszykówce podobna rzecz jak w hokeju np. Tam sobie sędziowie oglądają co bardziej niejasne sytuacje na video i podejmują wtedy jedynie słuszne decyzje..

a co za problem w piłce, w siatkówce, tenisie ziemnym (stosuje się ale nie wszędzie elektronikę), tenisie stołowym?

nie wiem ale w hokeju system video posiadają wszystkie szczeble rozgrywkowe.
Będę w tym temacie powtarzał.
Choć uważam, że mogli sędziowie przyznać 3 rzuty to jestem pewien, że gdyby się tak stało władze Gorzowa nie zająknęłyby się o jakości/poziomie sędziowania!!! Nie zrobiłby tego to żaden klub, który po błędach odnosi korzyści. Ja się nie łapię na takie inicjatywy i takie hasełka "zróbmy coś z tym dla dobra wszystkich"

Życzę powodzenia w moim odczuciu to i tak strata czasu.

PS: Z niecierpliwością będę więc czekał na reakcję Gorzowa w nowym sezonie jeśli w wyniku błędów sędziowskich będą odnosili znaczące korzyści. Zobaczycie, że "życzliwi" będą wam przypominać o tym proteście. Taka inicjatywa jest dobra ale tylko wtedy gdy nie pojawia się zarzut o którym tu piszemy "poczułem się skrzywdzony to w imię dobra wszystkich zróbmy coś. my zaczęliśmy niech inni się przyłączą". Wydaje mi się, że nikt no może nikt tego nie kupi w obecnym czasie mając w pamięci kontrowersyjną decyzję sędziów, która dotyczy inicjatora akcji.

to już bardziej rozsądna inicjatywa :)
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 14 maja 2010, 19:40

No dobrze Marco.
Przespałem się z tym tematem, przetrawiłem wszystkie Twoje argumenty i ...... przyznaję Ci rację, że "inicjatywa gorzowska" nie wygląda wiarygodnie. Byłaby wiarygodna, gdyby zrobili to po "krzywdzie sędziowskiej" wyrządzonej innemu zespołowi, a Gorzów wtedy (w związku z tym) się wk ....., stwierdził, że miarka się przebrała, że coś z tym trzeba zrobić i potem wysmażył pismo do PLKK.

Natomiast, mimo wszystko, nie przekreślałbym tej inicjatywy tylko z tego powodu, że powstała w związku z subiektywnym poczuciem krzywdy Gorzowa, bo jeżeli zmieni się coś na lepsze, to skorzystają na tym wszyscy, a nie tylko Gorzów.

------------------------------------------------------------------------
6675
.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”