Gość-1147 pisze:Marco, chyba jednak nie jest tak, ze jest to oświadczenie (protest) dla samego oświadczenia (protestu).
w mojej ocenie jest
Co prawda nie wynika to z treści oświadczenia klubu skierowanego do PLKK, jednak intencja gorzowskiego klubu jest taka, by zwrócić uwagę władz koszykówki na problem jakości sędziowania w polskiej lidze.
wybacz ale nie kupuję takiego tłumaczenia
Gorzowski klub w roku 2010 chce zwrócić uwagę na problem jakości sędziowania w polskiej lidze?! a w roku 2009 nie zwracał? Każdy protestuje chce zwracać uwagę na problem gdy go dotyczy. Nie sądzę aby jakikolwiek klub w Polsce chciał zwrócić uwagę na jakość sędziowania po meczu innych drużyn. Wisła nie będzie zwracać uwagi władzom gdy grają Lotos-AZS Lotos nie będzie zajmował stanowiska gdy będzie mecz Wisła-AZS itp itd.
Każdy tylko mówi, że chce zwrócić uwagę i czyni taki krok dla wszystkich i w imieniu wszystkich. Dla mnie to bujda. Czy którykolwiek klub w Polsce także AZS poskarżył się na błędną decyzję sędziów z której odniósł korzyść!? Nie przypominam sobie. Dlatego dla mnie to tylko hasełka pod publikę.
Przypomnij sobie mecz AZS-Wisła wygranym przez Wisłę 1 pkt? Sędzia popełnił błąd na niekorzyść Wisły, czy oprócz kibiców na tym forum mówił ktoś o jakości sędziowania w tym meczu? Czy ktoś słał protesty z hasłem: chcemy zwrócić uwagę na jakość sędziowania?! Otóż nie.
I powiedzmy sobie szczerze, każdy narzeka i protestuje gdy jego dotyczy ale gdy dotyczy rywala to cisza. Tak się zachowują wszystkie kluby bez wyjątku.
A że ten problem istnieje - i jest poo ważny - dowodzą tego dziesiątki, jeżeli nie setki, krytycznych wpisów na tym Forum ze strony kibiców różnych klubów (nie tylko klubu gorzowskiego), dokonanych w ostatnich kilku latach. Chodzi o to, że praca sędziów, jakość tej pracy, nie podlega w praktyce ocenom, które skutkowałyby - w przypadku popełniania rażących błędów - karaniem takich sędziów lub nawet eliminowaniem ich z grona sędziowskiego.
Mówi o tym szerzej wiceprezes I. Madej w swojej wypowiedzi dla mediów ( http://www.gorzow24.pl/sport/19-koszyko ... stuje.html ).
Mówi między innymi, że: " ... spokojnie Zarząd debatował nad tą sprawą ...... zdajemy sobie sprawę, że to nie zmieni już sytuacji tego spotkania ....... zdajemy sobie również sprawę z tego, że do tej pory nie można było wypowiadać sądów na temat sędziowania ...... nie może być sytuacji, że sędziowie traktowani są jakoś inaczej, o wszystkich można mówić, o wszystkim można mówić, tylko nie o sędziowaniu, a to jest sprawa bardzo ważna ...... 20 maja odbywa się również posiedzenie Rady Nadzorczej PLKK, gdzie pewne propozycje złożymy ..... "
Wypowiedź Madeja i ten protest tylko potwierdzają to co napisałem wyżej. Wynika z tego obraz taki, że dopiero Gorzów musiał przegrać złoto po kontrowersji żeby wszem i wobec zwrócić wszystkim uwagę na fakt złego sędziowania. No proszę was....
Rok temu gdy też zdobywaliście srebro sędziowanie nie przeszkadzało? pewnie przeszkadzało to w jednym meczu to w drugim ale bilans zysków i strat wyszedł na remis albo na plus. Więc protestów i wypowiedzi jak Madeja było mało albo w ogóle.
Moja opinia dotyczy wszystkich klubów bez wyjątku. Każdy dba o własny interes a nie dobro wszystkich. Jeśli ktoś myśli, że jest inaczej to jest mówiąc delikatnie naiwny.