Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Re: Co słychać w Wiśle?

Postautor: Saletra » 01 czerwca 2010, 21:55

Greebo pisze:Ja rozumiem że 5-te miejsce w lidze to klęska, iż trzeba zrobić wszystko by wrócić na krajowy tron.. ale takie notoryczne i natrętna podkreślanie że to PLKK jest zdecydowanym priorytetem w tym sezonie jest dla mnie żenujące, zwłaszcza w sytuacji gdy równocześnie walczymy o „dzika kartę” w eurolidze.. Wiem że inne zespoły potrafią odpuścić poszczególne rozgrywki by „skupić” się na lidze. Ich sprawa. Dla mnie świadczy to o ich słabości a nie o sile i nie daje rządnych podstaw do naśladownictwa, zwłaszcza gdy się jest klubem o takiej tradycji i historii jak Wisła.

Proponuję, zeby parę osób na forum sobie przeczytało te słowa, moze sobie nawet przepisało i powiesiło w ramce nad łóżkiem. Niestety posród Nas wciąż pokutuje postawa olewania Euro i na maksa skupianiu się na MP ( tu oczywiście głównei piję do Gorzowa, nie mam zamair wszczynać tu kolejnej debaty, albo burdy, po prostu warto podkreslic fakt znaczenia euroligi i pucharu F. Parafrazując znane słowa : " Puchary, g.łupcze" - kieruję je do zainteresowanych i proponuję wreszczie małe przewartościowanie w piorytetach.

Kolejna bardzo fajna analiza Greebo, dzięki za podzielenie sie spostrzeżeniami z resztą.

koza
Nowy na forum

Postautor: koza » 01 czerwca 2010, 21:57

Greebo - Nie wiem ile ty lat już kibicujesz tej Wiśle,ale powiem ci jedno!!! na koszykówce to ty sie dalej nie znasz :lol:

Adasss
Amator

Postautor: Adasss » 01 czerwca 2010, 23:08

koza pisze:Nie wiem ile ty lat już kibicujesz tej Wiśle,ale powiem ci jedno!!! na koszykówce to ty sie dalej nie znasz :lol:

Zacytować w całości bardzo długiego posta, po to tylko, żeby się do kogoś doczepić, bez podania choćby jednego merytorycznego argumentu. Nie wiem ile lat udzielasz się na jakichkolwiek forach, ale dalej nie masz pojęcia na czym to polega lol

koza
Nowy na forum

Postautor: koza » 02 czerwca 2010, 09:25

I Tu masz wielka rację bo rzadko komentuje jakiekolwiek posty i nie mam zamiaru więcej tego robić!!!!Każdy ma prawo wyrazić tu swoją opinię nie koniecznie obiektywną!!!!!i każdy ma prawo ją skomentować!!!!!

Awatar użytkownika
Jack Napier
Amator

Postautor: Jack Napier » 02 czerwca 2010, 09:36

koza pisze:I Tu masz wielka rację bo rzadko komentuje jakiekolwiek posty

na szczescie

koza pisze:i nie mam zamiaru więcej tego robić!!!!

na szczescie x1000

koza pisze:Każdy ma prawo wyrazić tu swoją opinię nie koniecznie obiektywną!!!!!

niestety

koza pisze:i każdy ma prawo ją skomentować!!!!!

niestety x1000

Kazdy ma tez prawo milczec i nie udzielac sie innym. Korzystaj z tego prawa.

PS Obrazek

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 03 czerwca 2010, 19:58

Który puchar dla koszykarek?
modest
2010-06-03, ostatnia aktualizacja 2010-06-03 20:25

Wisła Can-Pack i Energa Toruń są polskimi kandydatami do dzikiej karty. Nie dość, że o grę w Eurolidze rywalizują między sobą, to jeszcze z trzema zagranicznymi federacjami
Z Polski gwarantowane miejsca w elitarnych rozgrywkach mają mistrz - Lotos Gdynia i finalista - AZS Gorzów. Drużynę, która może ubiegać się o dziką kartę, wskaże Polski Związek Koszykówki.

Chęć występów w Eurolidze wyraziły Energa i Wisła Can-Pack. Podopieczne hiszpańskiego trenera Jose Hernandeza w zeszłym sezonie były rewelacją rozgrywek europejskich - dotarły aż do Final Four. W ekstraklasie zajęły dopiero piąte miejsce i by mieć szansę powtórzenia wyniku, muszą liczyć na przychylność FIBA.

PZKosz przyjął obie kandydatury i do 7 czerwca prześle je do europejskiej centrali. Polski związek chętniej widziałby w Eurolidze Energę, bo zajęła trzecie miejsce w lidze, ale pozostawia FIBA podjęcie ostatecznej decyzji.

- Na rozstrzygnięcie wpłynie wiele czynników - nie tylko wynik sportowy, lecz także potencjał drużyny, siła finansowa i obiekt, na którym rozgrywane mają być mecze - uważa Krzysztof Koralewski, który jest członkiem komisji ds. pucharów FIBA Europe.

Jednak może zdarzyć się i tak, że dzika karta nie przypadnie Polsce. Ubiegają się o nią jeszcze trzy inne federacje, a decyzja ma zapaść w połowie czerwca. - Sama propozycja jest dla nas wyróżnieniem, ale nie gwarantuje, że dostaniemy miejsce - przyznaje Grzegorz Ziemblicki, wiceprezes Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet.

Polskie kandydatury mają bowiem słabe strony. Oba kluby nie mają np. hali o pojemności dwóch tysięcy kibiców. W Krakowie jest mocny zespół, ale koszykarki nie uzyskały wyniku w PLKK. - Wisła sama jest sobie winna. Gdyby była trzecia i miała odpowiednią halę, nie byłoby tych wątpliwości - kończy Koralewski.

Jeśli krakowianki nie dostaną dzikiej karty, wystąpią w mniej prestiżowym EuroCup.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
-------------

To zdanie Ziemblickiego "trochę" różni się od tego co pojawia się w prasie toruńskiej od kilku dni...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

KrK
Amator

Postautor: KrK » 03 czerwca 2010, 20:30

Ałgaja pisze:To zdanie Ziemblickiego "trochę" różni się od tego co pojawia się w prasie toruńskiej od kilku dni...

Oczywiście że się różni ponieważ redaktor GW Toruń nie jest raczej zorientowany w temacie. Zawsze tak było że federacje krajowe zgłaszały do FIBy drużyny chcące powalczyć o dziką kartę. Później dopiero po otrzymaniu 5-6 aplikacji na posiedzeniu FIBA Europe zapadała decyzja kto ową "dziką kartę" otrzyma. Miejmy jednak nadzieję że dodatkowe miejsce trafi do Polski, do Krakowa.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 czerwca 2010, 09:05

Za GK:

Prezes TS Wisła, Ludwik Miętta-Mikołajewicz potwierdził nam, że skład zespołu koszykarek Wisły Can-Pack w zasadzie został skompletowany. - W zasadzie, gdyż ewentualnie możemy dokooptować jakąś młodą zawodniczkę - przyznał prezes.

W zespole jest 12 koszykarek. Ze starego składu: Ewelina Kobryn, Paulina Pawlak, Dorota Gburczyk oraz Amerykanka Janell Burse i Serbka Maja Vucurović. Nowe twarze to: Magdalena Leciejewska, Katarzyna Krężel, Agnieszka Śnieżek oraz Łotyszka Gunta Baśko, Chorwatka Andja Jelavić, Australijka Erin Phillips i Amerykanka Nicole Powell.

Do minimum zmalały szanse pozostania w ekipie "Białej Gwiazdy" Pauliny Gajdosz, Anety Kotnis, Agnieszki Kułagi, Magdaleny Skorek i Anny Wielebnowskiej. Generalnie jednak koszykarki te nie powinny mieć większych problemów ze znalezieniem nowych pracodawców. A w przypadku "Wielebnej" bardzo prawdopodobny jest transfer zagraniczny.

Pewne jest natomiast, że w sezonie 2010/2011 Wisła Can-Pack zagra w europejskich pucharach. Rozgrywki Pucharu FIBA stoją bowiem przed krakowiankami otworem. Ale, co zrozumiałe, "Biała Gwiazda" wolałaby Euroligę. Najpóźniej do 15 bm. mamy poznać trzeciego - obok Lotosu Gdynia i AZS Gorzów - polskiego reprezentanta w Eurolidze.

Decyzję podejmie oczywiście FIBA Europe. Wybierając Wisłę Can-Pack lub Energę Toruń. Obie drużyny są na tej samej pozycji, jeśli chodzi o halę - nie posiadają obiektu o minimalnej pojemności trybun, równej 2 tys. miejsc. Natomiast Wisła ma przygniatającą przewagę w kwestii euroligowego doświadczenia i kontaktów w FIBA Europe. Ma też w dorobku udział w kwietniowym Final Four.

Skoro wspomnieliśmy o hali, to z początkiem września winna się zakończyć przymusowa modernizacja obiektu przy ul. Reymonta. Być może do tego czasu będzie też rozstrzygnięty konkurs na projekt nowej hali "Białej Gwiazdy". Nowoczesnej i wielofunkcyjnej, o pojemności przekraczającej 4 tys. miejsc, która miałaby powstać na tyłach obecnego obiektu.

Miejmy też nadzieję, że wraz z budową nowego obiektu, ten stary nie zostanie zburzony. Zmodernizowana stara hala przy ul. Reymonta śmiało bowiem może służyć nie tylko sportowej dydaktyce, ale też komercji, czyli - przy efektywnym zarządzaniu - mogłaby przynosić zysk zarówno Towarzystwu jak i Miastu!

Cóż, obyśmy sie nie przejechali grając przez cały sezon w pucharach, a do stycznia także i w lidze ze sporą dziurą na "trójce". Jeśli nie daj boże Krężel się nie sprawdzi (a to niestety jest całkiem realne) to zanim dotrze do nas Powell znów możemy mieć ze 4-5 porażek na koncie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

koszykarz

Postautor: koszykarz » 04 czerwca 2010, 09:56

Skład skompletowaliście szybko. Wasz prezes wyliczył 12 koszykarek - ale wliczył w to Powell - która będzie od stycznia (czyli nastawienie się na PLKK) wliczył też Śnieżek , Gburię i Vucurović...

Czyli tak naprawde zostaje wam 8 grajek do grania - oby to nie było za mało - zarówno na PLKK jak i na Puchary.

Rok temu ,,nazwiska '' które grały u was - budziły respekt - co nie przełożyło się na PLKK ale w Euro zdały egzamin.

Jeśli wszystko zafunkcjonuje - to w lidze teoretycznie powinniście wymiatać - patrzę tu przede wszystkim na filię Lotosu , która do was przyszła (Lecia , Erin , wcześniej Paula no i Ewka)

Co do Euro jeszcze - nie wiadomo jak będzie - ale FIBA - jeśli już to pewnie wybierze was. Ale nie można wiecznie patrzeć na doświadczenie .

Gdzieś wyczytałem czy przeczytałem taki paradoks - że gdyby Energa miała zajmować w lidze 3 miejsce a Wisła np: walczyła o utrzymanie - to w Eurolidze miejsce należy się Wiśle ze względu na doświadczenie ?

PS . Za rok już takich problemów nie będzie - bo patrząc na skład Lotosu czy Gorzowa (mowa o drugiej Australijce) raczej w przyszłorocznej Eurolidze za dużo Polska nie ugra i nie będzie tematu 3 miejsc.
Pzdr

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 czerwca 2010, 10:23

koszykarz pisze:S

Gdzieś wyczytałem czy przeczytałem taki paradoks - że gdyby Energa miała zajmować w lidze 3 miejsce a Wisła np: walczyła o utrzymanie - to w Eurolidze miejsce należy się Wiśle ze względu na doświadczenie ?

Pzdr

Nie za "doświadczenie", a za osiągnięcia w pucharze w ostatnim (!) sezonie. Z punktu widzenia FIBA wybór miedzy Wisła a Toruniem to wybór miedzy zespołem któremu nie poszło w lidze, ale w najbardziej prestiżowym pucharze doszedł do 4-ki (a we wcześniejszych zawsze był w 16-stce)- i dzięki temu tylko mamy szanse na 3 miejsce dla Polski, mającym mimo wszystko sporo większa halę, stabilny i sporo wyższy budżet a zespołem ktory zajął w ldize 3 miejsce, ale do tego po wielkich męczarniach dał sie po raz pierwszy namówić do startu w słabszym z pucharów, tam sie skompromitował odpadając z Ukrainkami (mówiąc wprost - odpuścił awans), na dodatek wyjazd na mecz do Hiszpanii musiała mu fundować FIBA, nie ma pewnego budżetu za to ma spore długi z lat poprzednich itd..

ogolnie - myslę ze gdyby PLKK zgłosiło jako kandydata tylko Torun, to Euroligę w Polsce oglądaliby na żywo tylko w Gdyni i Gorzowie.

PS1 - Wisła wygrała w tamtym sezonie 13 spotkań w Eurolidze. Wszystkie pozostałe Polskie kluby az 14.. z tego 13 w meczach na własnym parkiecie . Gdyby nie udział Wisły w euorlidze, to możliwe że nawet Gorzów w tym roku by w Eurolidze nie grał..

PS2. CO do regulaminów, zasad itd.. to ja z chęcią więdnąłbym cos takiego PLKK, że zespoły mające długi w stosunku do zawodniczek z poprzednich sezonów, nie mają prawa zatrudniać pań z zagranicy.. szybko skończyłyby sie budowy składów na zasadzie: najpierw naobiecujemy złote góry, a potem będziemy się martwić jak zdobyć kase, lub jak w trakcie sezonu przekonać zawodniczki żeby jednak zostały z nami..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 04 czerwca 2010, 11:42

koszykarz pisze:Skład skompletowaliście szybko. Wasz prezes wyliczył 12 koszykarek - ale wliczył w to Powell - która będzie od stycznia (czyli nastawienie się na PLKK) wliczył też Śnieżek , Gburię i Vucurović...

Czyli tak naprawde zostaje wam 8 grajek do grania - oby to nie było za mało - zarówno na PLKK jak i na Puchary.

Rok temu ,,nazwiska '' które grały u was - budziły respekt - co nie przełożyło się na PLKK ale w Euro zdały egzamin.

Jeśli wszystko zafunkcjonuje - to w lidze teoretycznie powinniście wymiatać - patrzę tu przede wszystkim na filię Lotosu , która do was przyszła (Lecia , Erin , wcześniej Paula no i Ewka)

Co do Euro jeszcze - nie wiadomo jak będzie - ale FIBA - jeśli już to pewnie wybierze was. Ale nie można wiecznie patrzeć na doświadczenie .

PS . Za rok już takich problemów nie będzie - bo patrząc na skład Lotosu czy Gorzowa (mowa o drugiej Australijce) raczej w przyszłorocznej Eurolidze za dużo Polska nie ugra i nie będzie tematu 3 miejsc.
Pzdr

A co Australia Ci nie pasuje? 8) W końcu druga światowa potęga..A w Gorzowie nigdy nie będą zatrudniać zawodniczek "na kredyt". Dzięki temu jesteśmy wypłacalnym i stabilnym finansowo klubem..w przeciwieństwie do innych..
Sorry za małe zejście z tematu.

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 04 czerwca 2010, 11:49

Jestem z Torunia i uważam, że dziką kartę powinien dostać... Kraków. Dla nas niestety to jeszcze zbyt szybko, Katarzynki jako klub nie są na tyle dobrze przygotowane organizacyjnie i finansowo by decydować się na taki skok. Na dzień dzisiejszy Wisła ma juz pełny skład i budżet na Euroligę, u nas nadal cisza i wielka niewiadoma a przecież nawet Bydgoszcz skompletowała drużynę. Majewska w CCC, Wielebnowska zapewne zagranicą, jedynie można starać sie przechwycić Mieloszyńską ale to i tak zdecydowanie za mało, tym bardziej że trzeba myśleć o tych co zostały i o zaległościach z poprzedniego sezonu. Sukces przyszedł dość niespodziewanie i jednak chyba za szybko, mam nadzieję że nie damy sie ponieść fali entuzjazmu, powinniśmy patrzeć realnie na sytuację w Toruniu, bo jeszcze może się okazać że na koniec zabraknie nam by w ogóle dograć sezon do końca.

Reasumując, starania o Euroligę to fajny wabik na sponsorów ale decyzja o grze w tej lidze to już zdecydowanie rzucanie się z motyką na słońce. Należy spojrzeć na to z pokorą i bez oderwania od rzeczywistości.

KrK
Amator

Postautor: KrK » 07 czerwca 2010, 21:11

Wywiady z nowymi koszykarkami Wisełki:

Andja Jelavić: Kibice w Krakowie są szóstym zawodnikiem! - http://www.koszykowkakobiet.pl/news/306 ... -cz-I.html

Wywiad z Agnieszką Śnieżek - http://wislakosz.pl/n/648.html
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2010, 21:48 przez KrK, łącznie zmieniany 1 raz.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 07 czerwca 2010, 21:23

Andja Jelavić: Kibice w Krakowie są szóstym zawodnikiem! - http://www.koszykowkakobiet.pl/news/306 ... -cz-I.html

Wow, wywiad tak treściwy i frapujący, że nie mogę doczekać się drugiej części... :lol:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 09 czerwca 2010, 16:45

Pierwsza konkretna informacja odnośnie hali.
Rusza konkurs na budowę nowej hali.

Znamy już dwie dokładne daty dotyczące stricte budowy nowej hali. Oto one:

Składanie prac konkursowych – do 31.08.2010 r.
Rozstrzygnięcie konkursu 15.09.2010 r.

KibiceWisly.pl
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”