Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Kuba » 01 lipca 2010, 23:03

a Wy jak dzieci dajecie się prowokować przez marne, niewyszukane teksty... zastanówcie się panowie następnym razem dwa razy. może lepiej ignorować, niż pokazywać, że cel został osiągnięty?

dobrej nocy

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 02 lipca 2010, 00:12

Omanić na dwa lata, Cocks i Perostijska w Toruniu

W drużynie z Torunia na kolejne dwa sezony pozostaje Elmedin Omanić. Oprócz tego klub zakontraktował reprezentantkę Nowej Zelandii – Micaelę Cocks oraz Bułgarkę – Verę Perostijską. W drużynie pozostają też Magdalena Radwan i Monika Krawiec.
Roczne kontrakty z Energą podpisały Micaela Cocks i Vera Perostijska. Cocks to 24-letnia rozgrywająca z Nowej Zelandii. Od pięciu lat występuje regularnie w reprezentacji swojego kraju. Brała udział w Igrzyskach Olimpijskich w Pekinie, gdzie notowała średnio niecałe dwa punkty i tyle samo asyst. Micaela ostatnie cztery sezony grała w lidze NCAA, notując bardzo dobre statystyki zwłaszcza w ostatnim sezonie (14.2 pkt, 2.9 as).
Vera Perostiyska ma 28 lat i mierzy 196 cm wzrostu. Przez większość swojej kariery grała na tureckich parkietach. W ostatnim sezonie powróciła jednak do swojego kraju, gdzie w drużynie Lukoil Burgas notowała 16.8 pkt, 10.5 zbiórek.
Oprócz tych dwóch zawodniczek kontrakt na kolejne dwa lata podpisał Elmedin Omanić. To wspaniała wiadomość dla sympatyków toruńskiego basketu. Pod wodzą popularnego "Edo" torunianki sięgnęły po historyczny, brązowy medal mistrzostw Polski.
Oprócz szkoleniowca, kontrakty na kolejny rok parafowały Monika Krawiec i Magdalena Radwan. Przypomnijmy, że wcześniej zrobiła to także Alicia Gladden. Amerykanka została wybrana przez fanów Energi najlepszą zawodniczką minionych rozgrywek. Ważne umowy z klubem mają także Agata Gajda, Patrycja Gulak, Róża Ratajczak i Paulina Olszak.
W drużynie na najbliższy sezon znajdzie się także Emilia Tłumak. Pod kontraktem popularnej "Szpili" brakuje już tylko podpisów. Termin podpisania umowy przesunął się z powodu urodzin córeczki - Majki - jednak jest to tylko formalność.
Obecny skład Energi Toruń:
Micaela Cocks, Vera Perostijska, Monika Krawiec, Magdalena Radwan, Patrycja Gulak, Agata Gajda, Alicia Gladden, Róża Ratajczak, Paulina Olszak, Emilia Tłumak.

plkk.pl

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 02 lipca 2010, 00:20

jakie dzieci, jaka napinka? Życie, przyjacielu, życie. A osobiście, tak w tajemnicy ci powiem, uważam, że tak wzmocniona Energa spokojnie może powalczyć o mistrza. Zwłaszcza, że trener wie już smakuje mistrzostwo i tak nastroi zawodniczki, że nikt im nie sprosta. Może być?

koszykarz

Postautor: koszykarz » 02 lipca 2010, 07:48

ja uważam że transfer nowozelandki to zwyczajny samobój.

My mamy podstawową rozgrywającą - w dodatku najlepszą Polkę - czyli Gajde - i jej wystarczyła jakaś alternatywa z Europy . a transfer COCKS blokuje tym samy transfer jakichś Amerykanek pod kosz - bez tego ciężko będzie . Fluker i Egenti jednak radziły sobie pod koszami a Europejki mogą temu nie sprostać

Co do Perostijskiej - no jest ruchliwa , wysoka , niezłe manerwy pod koszem - tylko na ile to wystarczy . Czekam na kolejne wysokie koszykarki 8)

yanek
Żak

Postautor: yanek » 02 lipca 2010, 12:00

Spokojnie panowie. Pożyjemy zobaczymy. Rok temu prawie wszysycy uważali, (też tak sądziłem do grudnia) że 5 miejsce maksimum dla tej drużyny. Skończyło się na brązie.

Te nasze zagraniczne nie są bardzo znane w naszym kraju, ale Gladden grała wcześniej chyba w Luksemburgu i też nikt jej nie znał. Zatrudnienie takich zawodniczek to pewne ryzyko, ale sądze (to jest tylko moja prywatna opinia) że klubu nie stać na zakontraktowywanie zawodniczek-gwiazd. Zręszta czasami zatrudnienie takich też nie musi gwarantować sukcesów (patrz: Ford w Polkowicach rok temu).
:)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 02 lipca 2010, 12:56

Ja obstawiałem w poprzednim właśnie 3 miejsce - tuż za Lotosem i Wisłą.a przed Gorzowem i CCC . Kolejność innych drużyn trochę inna wyszła ale ENERGĘ dobrze obstawiłem .

Chciałem Coker - wyszło Cocks 8)

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 02 lipca 2010, 13:00

Nowe nabytki nie są znane w Europie, zapewne będą chciały się pokazać więc liczę na ich wolę walki. Takimi cechami i dodatkowo zespołowością zdobyliśmy medal w ubiegłym sezonie co było sporym zaskoczeniem dla większości fachowców z tego forum. Teraz też słychać głosy krytyki, jednak ja zdecydowanie wolę koszykarki tańsze które są na dorobku i wkładają maksimum ambicji w grę niż np. zblazowaną gwiazdę za pół budżetu.

W ubiegłym sezonie mieliśmy małe wpadki transferowe (vide Schychypakina) i pewnie w tym nadchodzącym też będzie rotacja. Edo obejrzy sobie nowe nabytki na obozach przedsezonowych, wpoi im swoją wizję koszykówki, potem my kibice obejrzymy sobie je w lidze i będzie można dziewczyny, jak i siłę poszczególnych zespołów, racjonalnie ocenić.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 02 lipca 2010, 13:43

wiecie kto jest najlepszym transferem Energi? Elmedin Omanić!!! 8) ,bo czy zawodniczka nazywa się Perostyjska czy Taurasi trzeba dawać z siebie wszystko,a nawet jeszcze więcej.Większość koszykarek pod jego okiem się w Toruniu sprawdziła,a tym,które nie dają rady(takie zawsze muszą być!!!)-vide Żyłczyńska,Chomać(to nie był pomysł Bośniaka) mówi się po prostu bye ,bye!!! Będzie dobrze,a nawet jeszcze lepiej!!!
PS.Ze swej strony muszę się przyznać,ze co sezon stawiam na medal Katarzynek i ostatnio się nie pomyliłem... :lol: :lol: :lol:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

koszykarz

Postautor: koszykarz » 02 lipca 2010, 13:51

no nie wiem czy pani VERA Perostijska mając 28 lat - i będąc nieznaną - można nazwać na dorobku :lol:

Jesli już wybrano panią z Nowej Zelandii to niech ona jadąc do POlski weźmie po drodze - z Australii Martę Dydek 8)

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 02 lipca 2010, 15:52

matrix pisze:wiecie kto jest najlepszym transferem Energi? Elmedin Omanić!!! 8) ,bo czy zawodniczka nazywa się Perostyjska czy Taurasi trzeba dawać z siebie wszystko,a nawet jeszcze więcej.Większość koszykarek pod jego okiem się w Toruniu sprawdziła,a tym,które nie dają rady(takie zawsze muszą być!!!)-vide Żyłczyńska,Chomać(to nie był pomysł Bośniaka) mówi się po prostu bye ,bye!!! Będzie dobrze,a nawet jeszcze lepiej!!!
PS.Ze swej strony muszę się przyznać,ze co sezon stawiam na medal Katarzynek i ostatnio się nie pomyliłem... :lol: :lol: :lol:

Pytanie - ile razy stawiałeś? 8)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 02 lipca 2010, 23:03

do tego dołóż nie wypał Hollie Meredith i widać ze nie ma lekko u Edo.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 03 lipca 2010, 13:38

Dalekie podróże czekaja Torun.. ponownie Saragossa a do tego portugalskie Dafundo ;]. Sportowo powinno być 3-1.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

koszykarz

Postautor: koszykarz » 03 lipca 2010, 17:45

no Greebo - dzięki za info :P

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 03 lipca 2010, 20:56

no to myślę, że może się ponownie udać wyjść z grupy..generalnie losowanie nie jest najgorsze i oby wyniki też były pozytywne

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 04 lipca 2010, 12:14

Karierę sportową zakończyła Ilona Jasnowska, która od nowego sezonu ma być asystentką trenera Elmedina Omanića.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”