Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Dżi ej el ej
Młodzik

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Dżi ej el ej » 23 lipca 2010, 14:58

Mirna Mazić w Enerdze Toruń

Wysoka Chorwatka Mirna Mazić to kolejna zawodniczka, która wzmocni Energę. - Nasz zespół jakościowo jest lepszy - mówi Maciej Krystek, prezes toruńskiego klubu.

Mirna Mazic ma 25 lat, 188 cm wzrostu i jest reprezentantką Chorwacji. Gra na pozycji silnej skrzydłowej lub środkowej. Pochodzi ze sportowej rodziny. Jej matka także była koszykarką, będąc nawet reprezentantką Jugosławii. Mirna grała w NCAA w Richmond (w ostatnim sezsonie 10,6 pkt., 6,6 zb.), a także zdobywała doświadczenie na europejskich parkietach (m.in. we francuskim D'Asco ESB - 9,9 pkt., 7,4 zb.), grając w rozgrywkach EuroCup oraz w Lidze Adriatyckiej.

W latach 2005-10 reprezentowała barwy Medvescak Zagrzeb, gdzie osiągała bardzo dobre statystyki (ostatnio 18,1 pkt., 8,1 zb.), 2,2 as.). W ostatnim sezonie przeniosła się do Grecji, gdzie grała w Esperides Ravenna (15,4 pkt., 2,3 zb.), jednak wcześniej zdążyła rozegrać 6 spotkań w EuroCup w barwach ekipy z Zagrzebia, notując średnio 18,8 pkt, 11,8 zb. i 2.5 as. W 2010 r. została wybrana przez serwis eurobasket.com najlepszą silną skrzydłową i najlepszym defensorem Ligi Adriatyckiej. Znalazła się też w pierwszej "5” najlepszych zawodniczek tych rozgrywek.

Dobre ruchy prezesa
- Mirna to kolejna wysoka zawodniczka w naszej drużynie, do tego bardzo wszechstronna, potrafiąca znakomicie bronić - mówi Maciej Krystek. - Nie ukrywam, że szukamy jeszcze jednej wysokiej, bo zespół w tej strefie ma być silniejszy, a przede wszystkim lepszy jakościowo, bowiem bardzo chcielibyśmy znów zdobyć medal mistrzostw Polski - dodaje.

Do tej pory szefowi Energi udało się zrobić wiele. W drużynie z Torunia na kolejne dwa sezony pozostaje trener Elmedin Omanić. Do tego roczne kontrakty podpisały Micaela Cocks i Vera Perostijska.
Cocks to 24-letnia rozgrywająca z Nowej Zelandii. Od 5 lat występuje regularnie w reprezentacji swojego kraju. Brała udział w igrzyskach olimpijskich w Pekinie, gdzie notowała średnio niecałe 2 punkty i asysty. Micaela ostatnie 4 sezony grała w lidze NCAA, notując bardzo dobre statystyki, zwłaszcza w ostatnim sezonie (14,2 pkt, 2,9 as). Bułgarka Vera Perostiyska ma 28 lat i mierzy 196 cm wzrostu. Przez większość kariery grała na parkietach w Turcji, ale w ostatnim sezonie wróciła jednak do swojego kraju, gdzie w drużynie Lukoil Burgas notowała 16,8 pkt, 10,5 zbiórek.

Oprócz Omanicia, kontrakty na kolejny rok parafowały Monika Krawiec i Magdalena Radwan. Wcześniej zrobiła to także Amerykanka Alicia Gladden, która została wybrana przez fanów Energi najlepszą zawodniczką minionych rozgrywek. Ważne umowy z klubem mają także Agata Gajda, Patrycja Gulak-Lipka, Róża Ratajczak i Paulina Olszak. W drużynie na najbliższy sezon znajdzie się także Emilia Tłumak, która już podpisała umowę z klubem.

- Emilia urodziła dziecko, więc do zespołu na luźniejsze treningi dołączy w sierpniu, a na poważnie ma trenować od września. Liczę, że do formy sprzed ciąży wróci w ciągu 2-3 miesięcy - dodaje prezes.
Trzeba powiększyć budżet

Jedynym zmartwieniem prezesa pozostaje teraz budżet.
- Nie ukrywam, że mamy najmniej pieniędzy spośród zespołów czołówki, więc brązowy medal był dla nas tym cenniejszy. Chcemy znów walczyć o najwyższe cele, budujemy zespół lepszy jakościowo, więc musimy szukać pieniędzy. Prowadzimy negocjacje z naszymi partnerami w Toruniu, ale łatwo nie jest. Dodam jednak, że nasz oferta marketingowa jest profesjonalna, dająca potencjalnym sponsorom możliwość znakomitej reklamy. Nasze wszystkie mecze będzie pokazywać Telewizja Polska, w kanale ogólnopolskim i regionalnym, także z wyjazdów. Do tego wiele spotkań będzie transmitowanych w internecie. Mam nadzieję, że także tym skusimy darczyńców - tłumaczy Maciej Krystek.

Zespół Energi na regularnych zajęciach powinien spotkać się w połowie sierpnia.

pomorska.pl

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 25 lipca 2010, 15:10

Kadra koszykarek ENERGI póki co przedstawia się następująco :

1 - Gajda , Cocks
2 - Krawiec , Radwan
3 - Gladden , Tłumak
4 - Mazić
5 - Perostijska , Gulak

+ młode Ratajczak i Olszak.

Do zespołu dołączy jeszcze jedna zawodniczka podkoszowa na pozycję 4/5 oraz być może jakaś młoda (Markiewicz?)

PS. póki co kadra zespołu wygląda obiecująco. Polki + Gladden wiemy na co stać.
Mazić -była w czołówce w FIBA CUP w punktach i zbiórkach , do tego najlepszą silną skrzydłową w Lidze Adriatyckiej - więc coś chyba jednak potrafi . Wiąże z nią duże nadzieje
Perostijska - 196 cm - oby umiała wykorzystać swój wzrost , doświadczenie i ruchliwość - czy tytuł MVP najlepszego centra ligi Bułgarskiej coś znaczy ? Przekonamy się
Cocks - jest zmienniczką w kadrze Nowej Zelandii . Ma być zmienniczką Gajdy w Enerdze . Drugą Richards raczej nie będzie - choć pewnie nasi działacze by chcieli takie odkrycie - by nim była. Zobaczymy

Charity EGENTI - jej nie będzie - Cherry bierze ślub , planuje urodzić dziecko , rok przerwy generalnie - ale nic nie stoi na przeszkodzie by wróciła za 2 lata . w końcu wychodzi za mąż za asystenta EDO - Jacka Szczechowiaka.

No i czekamy na brakujące - wysokie ogniwo 8)

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 26 lipca 2010, 11:16

Brąz był lepszy od srebra

- Mam świadomość, że nie będę zawsze żyła z koszykówki - mówi kapitan Energi Patrycja Gulak - Lipka

Krystian Góralski - NOWOŚCI , Poniedziałek, 26 Lipca 2010; aktualizowano: 26.07.2010 10:40

Rozmowa z PATRYCJĄ GULAK-LIPKĄ, kapitanem zespołu koszykarek Energi Toruń.

Jeszcze niedawno nie było pewne, że w kolejnym sezonie zagrasz w barwach Energi. Były inne oferty?

To prawda, wbrew temu co pojawiało się w mediach, do około 5 lipca nie było pewne, czy pozostanę w Toruniu. Była to jedna z trudniejszych decyzji w mojej karierze. Do rozważenia miałam ciekawe pod względem sportowym i finansowym propozycje, ale wiązałoby się to z wyjazdem z kraju.
Reklama

Ostatecznie zdecydowałaś się pozostać w Toruniu. Co wpłynęło na tę decyzję?

Za moim pozostaniem ostatecznie zadecydowało wiele ważnych aspektów. Bliskość rodziny, mojej i męża, jak również rozpoczęte w zeszłym roku studia na UMK. Pozostał mi już tylko jeden rok i bardzo zależałoby mi na zakończeniu tego ważnego tematu w moim życiu. Mam świadomość, że nie będę zawsze żyła z koszykówki i staram się do tego należycie przygotować. Istotną w podejmowaniu tej decyzji była również atmosfera, jaką stworzyłyśmy z dziewczynami w zespole. Każdemu chyba lepiej pracuje się w zgranym i sympatycznym towarzystwie.

Jakie cele stawisz sobie przed kolejnym sezonem w Toruniu?

Moje indywidualne cele są przede wszystkim takie, aby być w miarę możliwości jak najbardziej przydatnym ogniwem dla drużyny. W sezonie będzie mi zależało na tym, aby dalej się rozwijać, bo jeśli zdrowie dopisze, możliwe będzie kontynuowanie kariery.

Powoli krystalizuje się skład Katarzynek. Wydaje się, że znów będziecie jedną z silniejszych drużyn w polskiej lidze. Zgadzasz się?

W składzie pojawiły się nowe nazwiska i muszę przyznać, że dobór zawodniczek pod względem pozycji, na których występują, ma jak najbardziej sens. Trudno jest coś więcej powiedzieć na ich temat, gdyż żadna z nich nie grała do tej pory na polskich parkietach. Uważam, że za wcześnie jest by mówić, że będziemy jedną z najsilniejszych drużyn. W zeszłym roku Wisła Kraków miała najsilniejszy skład, a osiągnęła tylko piąte miejsce. Sezon zweryfikuje siłę naszej drużyny, szczególnie iż zapowiada się nieco krótszy, ale za to znacznie intensywniejszy.

Na co stać będzie zatem Energę w nowym sezonie?

Osobiście mam nadzieję, że uda się nam powtórzyć sukces z minionego sezonu. Nie będzie to proste, ale jeśli ponownie stworzymy zgrany zespół i dopisze szczęście, powinnyśmy ponownie walczyć w gronie najlepszych zespołów naszego kraju.

W rozgrywkach Pucharu Europy FIBA Energa trafiła na dwa zespoły z Półwyspu Iberyjskiego. Jesteś zadowolona z losowania? Jaki cel stawisz sobie, jeżeli chodzi o te rozgrywki?

Losowanie było dla nas dość szczęśliwe. Trafiłyśmy na znany nam z poprzedniego sezonu hiszpański zespół z Saragossy oraz czwartą drużynę ligi portugalskiej. Po pierwszym zespole poniekąd wiemy czego się spodziewać, lecz portugalska ekipa to nieco większa zagadka dla nas. Nasza grupa to tylko trzy zespoły, z których dwa awansują do fazy play-off, a wiec szanse na sukces są spore. Liczę, że w tym roku uda się nam zajść o krok dalej niż w minionym sezonie, a więc awansować do najlepszej „szesnastki”.

Jak oceniasz miniony sezon? Był jednym z bardziej udanych w Twojej karierze?

Miniony sezon był najbardziej udanym w mojej karierze... zwieńczony brązowym medalem, który cenię zdecydowanie bardziej niż srebrny zdobyty z drużyną Lotosu Gdynia. Na zeszłoroczny sukces miałam od początku do końca sezonu większy wpływ. Indywidualnie sezon był dość dobry w moim wykonaniu, ale oczekuję jeszcze więcej od siebie. Były, niestety, słabsze momenty, szczególnie pod koniec sezonu, kilka drobnych dolegliwości zdrowotnych. Odpowiednie wnioski zostały już przeze mnie wyciągnięte i liczę, że przyniosą pozytywne efekty w najbliższym sezonie.

Jesteś w szerokiej kadrze Polski. Przyszłoroczne mistrzostwa Europy odbędą się w naszym kraju. Liczysz na znalezienie się w meczowej „dwunastce”?

Znalezienie się w szerokim składzie kadry Polski już jest swego rodzaju wyróżnieniem, jednak o pozycji w ścisłej „dwunastce” zapewne będzie decydowała postawa w nadchodzącym sezonie. Ambicje podpowiadają, by grę w składzie trenera Dariusza Maciejewskiego postawić sobie jako kolejny cel, lecz pewne jego decyzje i ruchy raczej zniechęcają do współpracy.

Do zajęć na parkiecie wracacie w sierpniu. Teraz jest więc czas na odpoczynek. Jak mijają wakacje?

Wakacje w tym roku są bardzo udane. W maju nadrabiałam zaległości na uczelni, w czerwcu sesja. W tym okresie byłam nadal aktywna sportowo: wycieczki rowerowe, siłownia, joga, aerobik. Był też czas na wczasy w gronie znajomych. Następnie kilka dni spędzonych w rodzinnym Olsztynie i na koniec podróż z mężem do Budapesztu. Od paru dni jesteśmy już na miejscu w Toruniu. W planach mam już pierwsze indywidualne treningi i może jeszcze drobne weekendowe wypady.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 26 lipca 2010, 14:49

Bo u Maciejewskiego trzeba na treningach zap.... to znaczy wymagający trener to jest. Dziwne tylko, że to kolejna zawodniczka z Torunia, której się to nie podoba...

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 26 lipca 2010, 15:05

bart_81 pisze:Bo u Maciejewskiego trzeba na treningach zap.... to znaczy wymagający trener to jest. Dziwne tylko, że to kolejna zawodniczka z Torunia, której się to nie podoba...

wybacz, ale akurat zawodniczki z Torunia wiedzą, co znaczy zap... na treningach.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 26 lipca 2010, 16:02

akurat Patrycja GULAK to wzór do nasładowania jeśli chodzi o podejście do koszykówki - pod każdym względem. Super wielkich umiejętności nie ma , ale wolą walki , ambicją i charakterem nadrabia wszystko.

Mogę się założyć że OMANIĆ prowadzi najcięższe treningi spośród wszystkich trenerów w lidze. Kto nie wytrzymywał - odchodził - proste. Omanić jednak sukces osiągnął bo drużyna , której szans wielkich nie dawano - osiągnęla sukces - brązowy medal. i to SPRAWIEDLIWIE - przecież o mały włos byłby finał (4 mecz w Toruniu - niewiele zabrakło)

2 lata temu EDO nie miał takich indywidualnośći jaki Gladden czy Egenti , nawet FLUKER pomogła. Wtedy było 5 miejsce (przeciętne panie Jacqueline i Shenna Moore , Chaney , Monsac , nie było Gajdy)

Brązowy medal pokazał że OMANIĆ wycisnął z zawodniczek wszystko co najlepsze.

Co do KADRY i Pati Gulak - póki co PEWNIACZKAMI są Kobryn i Leciejewska , potem niestety Piekarska - pomijana jest MAJEWSKA nie wiem czemu (dobry rzut za 3 i 195 cm to nie atuty ?! ) i potem gdzieś dopiero Pati Gulak.

Ale to NOWY SEZON zadecyduje kto się znajdzie w kadrze a kto nie...
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2010, 16:09 przez koszykarz34, łącznie zmieniany 1 raz.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 26 lipca 2010, 16:06

bart_81 pisze:Bo u Maciejewskiego trzeba na treningach zap.... to znaczy wymagający trener to jest. Dziwne tylko, że to kolejna zawodniczka z Torunia, której się to nie podoba...

Czyli rozumiem, że Maciejewski jest wyrocznią i katem zarazem, a przy okazji doskonałem pedagogiem i taktykiem, natomiast reszta trenerów pracujących w PLKK prowadzi zajęcia na poziomie gimnazjum albo klubu fitness... :roll:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 26 lipca 2010, 16:14

paulo2907 pisze:

Czyli rozumiem, że Maciejewski jest wyrocznią i katem zarazem, a przy okazji doskonałem pedagogiem i taktykiem, natomiast reszta trenerów pracujących w PLKK prowadzi zajęcia na poziomie gimnazjum albo klubu fitness... :roll:

Maciejewski na pewno ma swoją wizję koszykówki - którą jako SELEKCJONER - naturalnie chce wpajać w kadrze. Nie wszystkim to jednak musi się podobać.

Bart81 - napisał że u Maciejewskiego trzeba zapieprzać - tak jakby w Toruniu u Omanicia panowały wakacje .

Szkoda , że znowu uraz w okresie reprezentacyjnym dopadł KRAWCOWĄ - myśle że są to względy czysto sportowe - i że sam MACIEJEWSKI nie zapomni o MONICE - przecież zawsze ją cenił. Szkoda mi AGATY , ze zrezygnowała i no i teraz Pati GULAK - w wywiadzie , mówi o tym , że jednak nie wszystko jest takie piękne w tej kadrze - ale w sumie było to do przewidzenia.

PS. Założe się że gdyby trenerem został ktoś z zagranicy - choćby Hejkowa , TEGO BY NIE BYŁO . a tak wiadomo - Maciejewski może rządzić i dzielić - bo Dźwigalskiej UFA to Dźwigalska w kadrze. Co z tego , że sama nie potrafi nic prócz rzucać burakami o tablice. Ale ważne że DAREK jej ufa. i tak to działa.

Mam jednak nadzieje , że jednak jakieś Torunianki na Eurobaskecie będą za rok - może SZPILA TŁUMAK :P

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 26 lipca 2010, 19:06

Torunianki to pewnie pojadą na Eurobasket w roli widzów, wszak mecze w sąsiedniej Bydgoszczy też maja być rozgrywane :lol: :lol: :lol: :lol:

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Re: gvg

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 29 lipca 2010, 10:49

cos mi sie zdaje ze coś one kręcą najpierw krawiec pozniej gajda teraz gulak moze ominic im nie pozwolił czy coś

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Re: gvg

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 29 lipca 2010, 10:50

cos mi sie zdaje ze coś one kręcą najpierw krawiec pozniej gajda teraz gulak moze ominic im nie pozwolił czy coś

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 29 lipca 2010, 11:33

Czemu by miały kręcić ? Przecież Gajda czy Gulak zawsze stawiały się na wszelkie zgrupowania - Gajda zresztą to już etatową reprezentantką była. Poza tym gra w reprezentacji to też promocja Toruńskiego klubu.

Działacze toruńscy powinni coś z tym zrobić . przecież nasze dziewczyny będąc w reprze promują też klub . KLUBOWI powinno zależeć na tym by jak najwięcej dziewczyn było w reprezentacji .

No chyba że osoba trenera Maciejewskiego rzeczywiście negatywnie wpływa na współpracę w kadrze - to juz decyzja samych zawodniczek.

Co do Moni Krawiec - liczę że po tym rezonansie i dwutygodniowym odpoczynku nakazanym przez lekarzy - stawi się ponownie w kadrze. Wszak Jeziorna i Krężel też leczą kontuzje.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 29 lipca 2010, 14:50

koszykarz34 pisze:Co do Moni Krawiec - liczę że po tym rezonansie i dwutygodniowym odpoczynku nakazanym przez lekarzy - stawi się ponownie w kadrze.

jestes mlodym kibicem tej dyscypliny, czy Ty poważnie tak uważasz ;> :shock: :shock: :roll:

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 30 lipca 2010, 07:30

mówię poważńie - bo pod względem sportowym KRAWIEC może dać reprze więcej niż ta ,,twoja '' Jeziorna z Pietrzak razem wzięte. 8) Mówię tu całkiem poważnie 8)

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 30 lipca 2010, 13:07

koszykarz34 pisze:mówię poważńie - bo pod względem sportowym KRAWIEC może dać reprze więcej niż ta ,,twoja '' Jeziorna z Pietrzak razem wzięte. 8) Mówię tu całkiem poważnie 8)

nie chodzi mi o poziom sportowy, ani nic z tych rzeczy. ja pytam zupelnie poważnie, czy serio mówisz, że Krawiec wróci do kadry? ja stawiam w ciemno, że do rozpoczęcia sezonu FGE będzie kontuzjowana i niezdolna do gry z Orzełkiem na piersi :lol:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”