TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2010/11
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2010/11
MARAS po raz pierwszy jestem za!!!
Życzę wszystkim klubom,aby z powodzeniem wystartowały w lidze i uczestniczyły w sportowej rywalizacji ku uciesze kibiców. Akurat wiem co znaczą kłopoty finansowo-organizacyjne,bo toruński klub w swojej historii takowe niejednokrotnie przeżywał. Życzę jeszcze raz ligowym zespołom powodzenia,a tym co mają kłopoty tym bardziej!!!
hermes46 pisze:Kuba przeczytaj uważnie temat: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2010/11 czy masz napisane gdzieś komentaze?
Jeszcze raz sie pytam czy wiadomo gdzie bedzie grać Natalia Waligórska?
Gdzieś słyszałem , że Natalia będzie szczęśliwą mamą niedługo.
Ale info niepotwierdzone
Alexx pisze:Gdzieś słyszałem , że Natalia będzie szczęśliwą mamą niedługo.
Ale info niepotwierdzone
inaczej już dawno "łyknął" by Waligórę niejeden klub FGE...
Maras jestem daleki od ironii. Kluby toruńskie w trudnych sytuacjach patrza na Urzad Miejski. Dlatego licze (kibicuje) druzynie z Rybnika aby znalazła pieniądze na gre.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
-
koszykarz34
Mirosław Trześniewski: Nie lubię kopać się z koniem
autor: Norbert Namejski, 2010-08-12, 10:36, źródło: inf. własna
skomentuj komentarze (0) drukuj artykuł Udostępnij 0
Koszykarki Łódzkiego Klubu Sportowego w dość okrojonym składzie rozpoczęły przygotowania do nadchodzącego sezonu. Mimo to, optymizm nie opuszcza trenera Mirosława Trześniewskiego, który uważa, że jego zespół będzie silniejszy niż przed rokiem.
Przypomnijmy, że okres przygotowawczy rozpoczęło w Łodzi zaledwie 8 zawodniczek, z czego większość stanowią juniorki. Zarówno w łódzkim środowisku sportowym, jak i w całym polskim
baskecie, coraz głośniej mówi się, że klub ten zmierza ku upadkowi. Innego zdania jest jednak jego szkoleniowiec.
- Nie wypowiadałem się wcześniej na temat tego typu pogłosek, ze mamy problemy
, że nie przystąpimy do ligi, gdyż nie lubię kopać się z koniem, który w dodatku nie wie, co mówi i robi to na zasadzie niezdrowej rywalizacji. Sytuacja jest wręcz odwrotna do tej, jaką malowali niektórzy. Być może po kilku latach wreszcie będzie odbicie, a odmłodzenie składu może się okazać dobrym rozwiązaniem - mówi Mirosław Trześniewski.
Fakty są jednak takie, że zespół na razie
wygląda mizernie, a na polskim rynku wolnych koszykarek, grających na poziomie ekstraklasy, można szukać
ze świecą.
- Drużynę wzmocnią zawodniczki zagraniczne - chcemy podpisać kontrakty z dwiema Bułgarkami, Białorusinką Novikavą, która już u nas grała, Amerykanką i koszykarką z polskim paszportem, grającą w Hiszpanii. Powinny one pojawiać się w Łodzi od 16 sierpnia - dodaje trener ŁKS-u.
Łodzianki przygotowywać się będą do sezonu na własnych obiektach
(choć w chwili obecnej hala jest wyłączona z użytku na czas remontu). We wrześniu ŁKS zorganizuje turniej "Zawsze z Mistrzem", który po kilkuletniej przerwie ma być reaktywowany.
autor: Norbert Namejski, 2010-08-12, 10:36, źródło: inf. własna
skomentuj komentarze (0) drukuj artykuł Udostępnij 0
Koszykarki Łódzkiego Klubu Sportowego w dość okrojonym składzie rozpoczęły przygotowania do nadchodzącego sezonu. Mimo to, optymizm nie opuszcza trenera Mirosława Trześniewskiego, który uważa, że jego zespół będzie silniejszy niż przed rokiem.
Przypomnijmy, że okres przygotowawczy rozpoczęło w Łodzi zaledwie 8 zawodniczek, z czego większość stanowią juniorki. Zarówno w łódzkim środowisku sportowym, jak i w całym polskim
baskecie, coraz głośniej mówi się, że klub ten zmierza ku upadkowi. Innego zdania jest jednak jego szkoleniowiec.
- Nie wypowiadałem się wcześniej na temat tego typu pogłosek, ze mamy problemy
, że nie przystąpimy do ligi, gdyż nie lubię kopać się z koniem, który w dodatku nie wie, co mówi i robi to na zasadzie niezdrowej rywalizacji. Sytuacja jest wręcz odwrotna do tej, jaką malowali niektórzy. Być może po kilku latach wreszcie będzie odbicie, a odmłodzenie składu może się okazać dobrym rozwiązaniem - mówi Mirosław Trześniewski.
Fakty są jednak takie, że zespół na razie
wygląda mizernie, a na polskim rynku wolnych koszykarek, grających na poziomie ekstraklasy, można szukać
ze świecą.
- Drużynę wzmocnią zawodniczki zagraniczne - chcemy podpisać kontrakty z dwiema Bułgarkami, Białorusinką Novikavą, która już u nas grała, Amerykanką i koszykarką z polskim paszportem, grającą w Hiszpanii. Powinny one pojawiać się w Łodzi od 16 sierpnia - dodaje trener ŁKS-u.
Łodzianki przygotowywać się będą do sezonu na własnych obiektach
(choć w chwili obecnej hala jest wyłączona z użytku na czas remontu). We wrześniu ŁKS zorganizuje turniej "Zawsze z Mistrzem", który po kilkuletniej przerwie ma być reaktywowany.
Na plkk.pl jest taka informacja:
Nie jest zaskoczeniem to, że w trójce klubów, które muszą jeszcze uzupełnić dokumenty są ŁKS i Odra Brzeg. Ale dlaczego w tym mało zacnym gronie jest Lotos? To na pewno zaskakujące, ale nie wiązałbym tego z jakimiś głębszymi problemami klubu. Może Mietek poszedł na urlop i jest mały bałagan organizacyjny.
Polska Liga Koszykówki Kobiet informuje, że zostały zweryfikowane pozytywnie następujące kluby do rozgrywek Ekstraklasy Kobiet w sezonie 2010/2011.
1. KS AZS-PWSZ Gorzów Wlkp.
2. MMKS Katarzynki Toruń
3. MKS Polkowice
4. TS Wisła Kraków
5. MKS Tęcza Leszno
6. KK ROW Rybnik
7. OŚ AZS Poznań
8. PTS Lider Pruszków
9. KS Basket 25 Bydgoszcz
10. MUKS Widzew Łódź
Pozostałe kluby mają wyznaczony termin do 19.08.2010 r. na uzupełnienie brakującej dokumentacji do spełnienia warunków dopuszczenia do rozgrywek Ekstraklasy Kobiet w sezonie 2010/2011.
Zarząd PLKK
Nie jest zaskoczeniem to, że w trójce klubów, które muszą jeszcze uzupełnić dokumenty są ŁKS i Odra Brzeg. Ale dlaczego w tym mało zacnym gronie jest Lotos? To na pewno zaskakujące, ale nie wiązałbym tego z jakimiś głębszymi problemami klubu. Może Mietek poszedł na urlop i jest mały bałagan organizacyjny.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
-
koszykarz34
Kristen Morris w Artego Bydgoszcz
Już dwa miesiące temu bydgoski klub zawarł porozumienie z Shamelą Hampton, ale po otrzymaniu intratnej oferty z Włoch, Amerykanka zrezygnowała z występów w PLKK i Bydgoszczy. Od kilku tygodni prezes Czesław Woźniak i trener Adam Ziemiński szukali więc środkowej, która byłaby poważnym wzmocnieniem składu. Ostatecznie wybór padł na 23-letnią Kristen Morris, mierzącą około 190 cm wzrostu.
Czarnoskóra koszykarka grała w szkole średniej w Detroit County Day (12,5 pkt, 8 zb.), a po High School trafiła do Louisiana State University i w ekipie "Lady Tigers” występowała w NCAA przez cztery sezony. Trafiła na znakomite czasy drużyny, która przez pięć sezonów z rzędu występowała w turnieju Final Four całej NCAA. Kristen wystąpiła w trzech z nich (2006-08). W ostatnim sezonie na uczelni notowała statystyki: 25 spotkań, średnio 19 minut gry, 6,5 pkt. (45% z gry, 60% za 1), 4,5 zb., 1 strata i po 0,8 asysty, bloku i przechwytu. W połowie sezonu miała jednak problemy zdrowotne i grała mniej.
W minionym sezonie Morris trafiła na Litwę, gdzie w zespole BC Cesis została wicemistrzynią kraju oraz Ligi Bałtyckiej. W sumie zagrała w... 65 spotkaniach! W lidze (LMKL) Cesis uległo wileńskiemu TEO, a Amerykanka notowała w 33 meczach 25,5 minuty, 13,5 pkt. (70% za 1, 52% za 2, 15/49 za 3), 7,3 zb., 1,1 as., 2 str., 2 prz., 2,5 faulu, 0,5 bl. W Lidze Bałtyckiej (LSBL) Cesis w finale przegrało z łotewskim TT Ryga, a nowy nabytek Artego w 32 spotkaniach grał ze średnimi 25 minut, 14,8 pkt. (52% za 2, 73% za 3), 8,6 zb., 1 as., 1,3 bl., 1,9 str., 1,6 prz. i 2,4 faulu.
- Widziałem wideo z jej występami. Dobrze gra przodem i tyłem do kosza, przy swoim wzroście jest bardzo sprawna - mówi Adam Ziemiński. Co ciekawe, w LMKL Morris została wybrana do drugiej "piątki” jako... niska skrzydłowa.
Zespół Artego przygotowania do sezonu rozpoczyna w najbliższy poniedziałek.
źródło : Pomorska
Już dwa miesiące temu bydgoski klub zawarł porozumienie z Shamelą Hampton, ale po otrzymaniu intratnej oferty z Włoch, Amerykanka zrezygnowała z występów w PLKK i Bydgoszczy. Od kilku tygodni prezes Czesław Woźniak i trener Adam Ziemiński szukali więc środkowej, która byłaby poważnym wzmocnieniem składu. Ostatecznie wybór padł na 23-letnią Kristen Morris, mierzącą około 190 cm wzrostu.
Czarnoskóra koszykarka grała w szkole średniej w Detroit County Day (12,5 pkt, 8 zb.), a po High School trafiła do Louisiana State University i w ekipie "Lady Tigers” występowała w NCAA przez cztery sezony. Trafiła na znakomite czasy drużyny, która przez pięć sezonów z rzędu występowała w turnieju Final Four całej NCAA. Kristen wystąpiła w trzech z nich (2006-08). W ostatnim sezonie na uczelni notowała statystyki: 25 spotkań, średnio 19 minut gry, 6,5 pkt. (45% z gry, 60% za 1), 4,5 zb., 1 strata i po 0,8 asysty, bloku i przechwytu. W połowie sezonu miała jednak problemy zdrowotne i grała mniej.
W minionym sezonie Morris trafiła na Litwę, gdzie w zespole BC Cesis została wicemistrzynią kraju oraz Ligi Bałtyckiej. W sumie zagrała w... 65 spotkaniach! W lidze (LMKL) Cesis uległo wileńskiemu TEO, a Amerykanka notowała w 33 meczach 25,5 minuty, 13,5 pkt. (70% za 1, 52% za 2, 15/49 za 3), 7,3 zb., 1,1 as., 2 str., 2 prz., 2,5 faulu, 0,5 bl. W Lidze Bałtyckiej (LSBL) Cesis w finale przegrało z łotewskim TT Ryga, a nowy nabytek Artego w 32 spotkaniach grał ze średnimi 25 minut, 14,8 pkt. (52% za 2, 73% za 3), 8,6 zb., 1 as., 1,3 bl., 1,9 str., 1,6 prz. i 2,4 faulu.
- Widziałem wideo z jej występami. Dobrze gra przodem i tyłem do kosza, przy swoim wzroście jest bardzo sprawna - mówi Adam Ziemiński. Co ciekawe, w LMKL Morris została wybrana do drugiej "piątki” jako... niska skrzydłowa.
Zespół Artego przygotowania do sezonu rozpoczyna w najbliższy poniedziałek.
źródło : Pomorska
Szkoda, że w Polsce trener wybiera zawodnika do zespołu na podstawie zapisu wideo i statystyk z lat poprzednich. Taki zakup powinien być poprzedzony obserwacją "live" i to nie w jednym czy dwóch meczach tylko kilku lub kilkunastu. Inaczej trafiają do ligi zawodniczki, którym płacić trzeba niemałe pieniądze, a w trakcie ligi okazuje się, że te statystyki to jedna wielka ściema. W sumie to każda zawodniczka z polskiej ligi mogła by nakrecić płytkę ze swoich najlepszych występów i okazało by się, że mamy same super graczki. Każdy wie jednak, że nie jest to prawda. Nie mam nic do Zimińskiego i nie traktować proszę wpisu jakoś przewrotnie, ale takie jest moje odczucie.
gostekk pisze:Szkoda, że w Polsce trener wybiera zawodnika do zespołu na podstawie zapisu wideo i statystyk z lat poprzednich. Taki zakup powinien być poprzedzony obserwacją "live" i to nie w jednym czy dwóch meczach tylko kilku lub kilkunastu. Inaczej trafiają do ligi zawodniczki, którym płacić trzeba niemałe pieniądze, a w trakcie ligi okazuje się, że te statystyki to jedna wielka ściema.
no i w sumie dlatego co sezon trafia się w FGE te około 60 zawodniczek zagranicznych,bo kluby wymieniają,sprawdzają aż trafią na odpowiednią dziewczynę. Byłbym niesprawiedliwy gdybym nie napisał,że zdarzają się tzw.strzały w dziesiątkę ku uciesze kibiców,a tym bardziej klubowych działaczy,którzy oddychają z ulgą,bo nie muszą dalej wydawać z coraz większym trudem zdobywanej kasy..
-
koszykarz34
A ja się z wami trochę nie zgodzę. Niby jak trene X lub Y ma sprawdzić na żywo zawodniczkę w okresie letnim np ? Musi się opierać na statach lub płytach z meczami z lat poprzednich - tak robi większość. Oczywiście - niektórzy trenerze widząc w akcji daną zawodniczkę - mogą sobie odnotować ją w notesie - ale nic więcej nie mogą - bo przecież nie wiadomo jakim budżetem może klub dysponować i czy klub będzie daną zawodniczkę stać..
Oczywiście nie mówię tutaj o zawodniczkach powiedzmy ,, z nazwiskiem '' - bo tu łatwiej coś powiedzieć. Ale np: taka Amerykanka prosto po studiach - zawsze będzie kotem w worku - i wtedy muszą wystarczyć statystyk , filmiki z youtube oraz płyty z meczami
Mnie najbardziej martwi fakt , że dosłownie każda kolejna Amerykanka - i tak jest lepsza od Polek... USA mógłby wystawiać - enty skład - a i tak one pokonały by nasze...
Jestem pewien , że gdyby doszło choćby do meczu tegorocznych ,,rookie '' z Polkami - to Tina Charles do spółki z innymi rozbiły by nasze w pył...
Oczywiście nie mówię tutaj o zawodniczkach powiedzmy ,, z nazwiskiem '' - bo tu łatwiej coś powiedzieć. Ale np: taka Amerykanka prosto po studiach - zawsze będzie kotem w worku - i wtedy muszą wystarczyć statystyk , filmiki z youtube oraz płyty z meczami
Mnie najbardziej martwi fakt , że dosłownie każda kolejna Amerykanka - i tak jest lepsza od Polek... USA mógłby wystawiać - enty skład - a i tak one pokonały by nasze...
Jestem pewien , że gdyby doszło choćby do meczu tegorocznych ,,rookie '' z Polkami - to Tina Charles do spółki z innymi rozbiły by nasze w pył...
tylko nie dodałeś,że taki filmik wideo może być własnością niejednego agenta,który wybiera tzw. rodzynki z całego tortu tylko po to,aby koszykarka podpisała kontrakt. Dla mnie mimo wszystko najważniejsza jest gra dziewczyny na parkiecie,którą się widzi na własne oczy...No chyba,że ma się pomroczność jasną. 
PS.Z toruńskiego podwórka znam trenera,który jeździł osobiście do Stanów i jego nowi wybrańcy praktycznie nie zawodzili.
PS.Z toruńskiego podwórka znam trenera,który jeździł osobiście do Stanów i jego nowi wybrańcy praktycznie nie zawodzili.
znam jednego trenera (Matrix, Koszykarz też ) który SAM wybierał zawodników do gry. Nazywa sie Ryszard Szczechowiak. Pozostali no cóz wierzą że nagrania i ...wycinki z gazet im wystarczą 
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
-
koszykarz34
no i kolejny raz troszkę mam inne zdanie. Wymieniliście Ryszarda Szczechowiaka - no tu zgoda. Ale zobaczcie że w USA LATEM są różne ligi letnie - czy to letnia NBA czy inne campy gdzie można SPRAWDZIĆ zawodników.
A gdzie np: można było sprawdzić umiejętnośći Sepulvedy , Crisman czy choćby Cocks ? Zostają statystyki , płyty video oraz wiarygodność agentów i opinie np: zawodniczek lub trenerów o danej koszykarce.
Bo przecież - nie ukrywajmy tego - ale koszykarkom - szczególnie w Europie - gdzie nie ma chyba campów -gdzie można by się pokazać - w przeciwieństwie di panów - USA dominuje (liga letnia , campy) -paniom jest trudniej.
Co do naszego lokalnego podwórka - ja wierzę w staty MIRNY MAZIĆ , opinię EDO o niej - Mazić ma dobre noty na Bałkanach - więc trzeba na tym to opierać. Co do pani Cocks - wierzę w uroczy filmik na Youtube
. Co do Very Perostijskiej - podobnie - ale też trzeba patrzeć na STATY - choć jako wyjściowego centra jej nie widzę.
Omanic jednak ma spore rozeznanie - czy to jeśli chodzi o agentów , a także rynek bałkański - tak więc na pewno nie będzie brał zupełnych kotów w worku (choć transferu Danieli Vardy nie zapomnę
) - spore nadzieje wiąże z Mirną Mazić.
A gdzie np: można było sprawdzić umiejętnośći Sepulvedy , Crisman czy choćby Cocks ? Zostają statystyki , płyty video oraz wiarygodność agentów i opinie np: zawodniczek lub trenerów o danej koszykarce.
Bo przecież - nie ukrywajmy tego - ale koszykarkom - szczególnie w Europie - gdzie nie ma chyba campów -gdzie można by się pokazać - w przeciwieństwie di panów - USA dominuje (liga letnia , campy) -paniom jest trudniej.
Co do naszego lokalnego podwórka - ja wierzę w staty MIRNY MAZIĆ , opinię EDO o niej - Mazić ma dobre noty na Bałkanach - więc trzeba na tym to opierać. Co do pani Cocks - wierzę w uroczy filmik na Youtube
Omanic jednak ma spore rozeznanie - czy to jeśli chodzi o agentów , a także rynek bałkański - tak więc na pewno nie będzie brał zupełnych kotów w worku (choć transferu Danieli Vardy nie zapomnę
koszykarz ma Edo rozeznanie bo sam też jest agentem. A z drugiej strony musi sie troche obracać w tym swiecie. Bo sam nawet trener Wisły jest w stanie wymienić z 30 zawodniczek do polskich klubów
Letnie ligi w USA też rozgrywają kobiety wiec spokojnie można zobaczyć amerykanki. Tu wszystko rozbija sie o kase(kluby nie mają na takie wycieczki i niestety zaufanie do agentów). Dobra koniec OT wracamy do transferów
-
Roberto930
- Żak
koszykarz34 pisze:no i kolejny raz troszkę mam inne zdanie. Wymieniliście Ryszarda Szczechowiaka - no tu zgoda. Ale zobaczcie że w USA LATEM są różne ligi letnie - czy to letnia NBA czy inne campy gdzie można SPRAWDZIĆ zawodników.
Co do naszego lokalnego podwórka - ja wierzę w staty MIRNY MAZIĆ , opinię EDO o niej - Mazić ma dobre noty na Bałkanach - więc trzeba na tym to opierać. Co do pani Cocks - wierzę w uroczy filmik na Youtube. Co do Very Perostijskiej - podobnie - ale też trzeba patrzeć na STATY - choć jako wyjściowego centra jej nie widzę.
Omanic jednak ma spore rozeznanie - czy to jeśli chodzi o agentów , a także rynek bałkański - tak więc na pewno nie będzie brał zupełnych kotów w worku (choć transferu Danieli Vardy nie zapomnę) - spore nadzieje wiąże z Mirną Mazić.
No akurat brzeskie nabytki z ubiegłego sezonu były sprawdzone na żywo, bo Zyskowski spędził przed sezonem ponad miesiąc w Stanach. Jaki był tego efekt wszyscy widzieli, mieliśmy jedne z lepszych Amerykanek w lidze.
W tym roku Zyskowski znowu miesiąc spędził w USA, był na campie w Bostonie, w NYC i ma w tej chwili bardzo szeroki wybór zawodniczek. 2 kontrakty są już podpisane (Phillips, Tossie), 2 kolejnych można się spodziewać niedługo.
Dla potwierdzenia moich słów fragmenty artykułów:
Mam przygotowanych parę zawodniczek w zanadrzu, ale czekam na zielone światło od prezesa - zdradza Zyskowski, który niemal miesiąc spędził w Stanach Zjednoczonych na penetrowaniu tamtejszego rynku koszykarek. - Dodatkowo też Brittany Denson i Xenia Stewart chciałyby u nas grać, ale musimy pamiętać, że gra to ich praca - podkreśla.
http://opole.gazeta.pl/opole/1,35087,82 ... zekac.html
Dodatkowo trener Jarosław Zyskowski w trakcie pobytu w USA wypatrzył kilka ciekawych koszykarek i jedną z nich zatrudnimy. W efekcie 20 sierpnia w Brzegu ma się pojawić amerykańska rozgrywająca, która będzie trzecią zawodniczką z zagranicy w kadrze Odry.
Wcześniej klub związał się bowiem z centerką reprezentacji Kanady Kristy Phillips oraz z Amerykanką Whitney Tossie.
Niewykluczone, że dołączy do nich jeszcze jedna koszykarka zza oceanu, ale to uzależnione jest w głównej mierze od ostatecznego budżetu klubu.
- Liczę, że w najbliższych dniach zakończymy rozmowy z potencjalnym sponsorem i że ich finał będzie pomyślny dla klubu - kończy Garnczarczyk. - Jego pozyskanie pozwoliłoby na spokojny byt i wzmocnienie zespołu, tak by znów liczył się w walce z lepszymi i bogatszymi zespołami
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /793830688
W czerwcu trener Zyskowski leci do USA i ma tam znaleźć nowe koszykarki. Te, które grały u nas chcą zostać, ale dziś nie jestem w stanie powiedzieć, czy będzie nas stać na wypłacanie im nowych, wyższych stawek. Poza tym zostaliśmy zaproszeni na camp do Bostonu, a Amerykanie pokryją koszty pobytu.
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /885669064
Tak więc jest w PLKK trener, który osobiście sprawdza zagraniczne koszykarki, zanim je zatrudni...
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”