Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

yanek
Żak

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: yanek » 20 października 2010, 16:38

Widze, że moje zdanie niezłą burzę tutaj robi. Ja tam dalej uważam, że to ma raczej związek ze złymi obciążeniami na siłowni. Po pierwsze markylipku podajesz przykład Magdy Radwan i mówisz, że ona uznała urazu podczas meczu, żle wylądowała i tyle.

Prawda jest taka, że nieprzeciążone kolano wytrzyma niektóre niefortunne lądowania i jakoś zamortyzuje, a staw który jest przeciążony byle co i trach pach. Nie mówie, że tak było na 100% w tym przypadku, bo nie znam dokładnie ich obciążeń i nie mam ich wyników badań żadnych. Ale nie wierzę, że przypadkowo w jednej drużynie nagle wyskoczy kilka urazów tego samego stawu.

Z tego co słyszałem nasz klub szczyci się tym, że zawodniczki spędzają więcej czasu na treningu siłowym, na siłowni, niż koszykarki z innych klubów. Hmm...jakoś w innych klubach takich problemów nie mają. Przypadek ?

markylipek pisze:na pewno te zagrożenia które można to należy wyeliminować aby nie było podobnych przypadków.

Z tym się zgadzam w pełni.
:)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 20 października 2010, 17:29

Koszykarz (Toruń) pisze:W takim razie przepraszam z tym ,,cieniowaniem '' . Chodziło mi o to że za dużo nie wniosły w meczach do drużyny.
Ale może teraz coś się zmieni ? W końcu pozycja numer ,,2'' jest teraz zupełnie pusta : Małaszewska i Radwan mogą się wykazać.
Szpila ma trudniej bo na ,,3'' są Gladden i Murphy - o klasę lepiej wyszkolone od Szpili i bardziej dynamiczne.
Ale w bbliczu konktuzji może być też tak że do Gajdy na ,,2'' przesunięta będzie Gladden a wtedy na ,,3'' może dostanie szanse Szpila - wtedy pod koszem opcja zagraniczna . Tak by na parkiecie przecież była cały czas dwójka Polek.

zapewne gdy Bortelova będzie na parkiecie - wtedy szansę dostanie Mała lub Magda Radwan.

Ciężko będzie z Wisłą bo tam aż roi się od zawodniczek gwarantujących punkty a u nas brak strzelców. No chyba że Ala do spółki z Lizzy będą tą opcją w ataku

Kiedy wreszcie zrozumiesz ze KAZDY ( z wyjatkiem Ciebie) po kontuzji podobnej do tej której Szpila bedzie miec uraz psychiczny, żeby sytuacja się nie powtórzyła. Magda Radwan NIE ZAGRA w meczu z Wisłą!!! Wam jakos płaca za najgłupsze posty?? Odnosze takie wrażenie że tak. Zanim cos napiszesz 5 razy pomyśl.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 20 października 2010, 19:16

No ty zaś do obrażania innych - nawet kibiców z własnego podwórka - to pierwszy jesteś... Wiekszość twoich postów ma prostacki charakter.
Rok temu wszyscy chwalili Szyderskiego za motorykę dziewczyn , z Fluker zrobił konkretną koszykarkę.
A teraz Szyderski jest głównym winnym ? :lol: :lol: :lol: O ile mi wiadomo to przed sezonem Gajda i Gulak spędziły większość lata i okresu przygotowawczego pod jego okiem i te dziewczyny nie mają problemu z motoryką...
Z utęsknieniem czekam na powrót KRAWIEC bo rzeczywiście zrobiła się luka z Polkami - zwłaszcza że kontuzję odniosła wnosząca coś w ataku - Ratajczak.
Ale z każdym dniem sytuacja kadrowa powinna się polepszać : Boertelova i Gladden będą się bardziej zgrywać - choć mecz z Wisłą to może być z kategorii ,, byleby go rozegrać'' - bo znając EDO - on powie ,, że szans nie mają '' 8)

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 20 października 2010, 21:03

Kontuzja Róży to tragedia przede wszystkim dla tej dziewczyny. Drugi sezon z rzędu może praktycznie mieć z głowy. Smuci szczególnie to, że już w tych paru meczach tego roku pokazała, że ma ogromny talent i gdyby nie te feralne kolano z pewnością z meczu na mecz stawałaby się coraz ważniejszym ogniwem Katarzynek. Osobiście dla mnie atrakcyjność meczów - po tym co pokazała w dosłownie kilku akcjach Róża w meczu z Artego - drastycznie spada, bo to była czysta przyjemność widzieć ją w akcji.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 20 października 2010, 21:17

Septymiusz pisze:Osobiście dla mnie atrakcyjność meczów - po tym co pokazała w dosłownie kilku akcjach Róża w meczu z Artego - drastycznie spada, bo to była czysta przyjemność widzieć ją w akcji.

zapewniam Cię,że w tym stwierdzeniu nie jesteś sam. 8) .Róża,jeśli zdrowie na to pozwoli jeszcze pokaże próbki swojego talentu,który przy odpowiednim podejściu tej zawodniczki obroni się sam!!!
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 21 października 2010, 07:45

Koszykarz (Toruń) pisze:No ty zaś do obrażania innych - nawet kibiców z własnego podwórka - to pierwszy jesteś... Wiekszość twoich postów ma prostacki charakter.

Do kibica Ci niestety daleko. Wielokrotnie temat poruszany, czemu sie nie ujawnisz?Strach czy kompromitacja? Nie umiesz czytac postów i wyciagac z nich wniosków. To jest Twój problem.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

jordan
Nowy na forum

Postautor: jordan » 21 października 2010, 07:59

w dzisiejszych nowościach ukazał się tekst, który wyjaśnia, skąd problemy z kontuzjami w Toruniu, wg pani dyrektor Bazińskiej:
-problemem jest prakiet, był poprawiany już dwa razy i nadal jest źle. miejscami jest tępy, miejscami śliski. dlatego wszystko zależy od tego gdzie zawodniczka skoczy. do urazu Emilii i Róży doszło na treningu, zupełnie bez kontaktu.

a co do Róży właśnie:
niestety sprawdził się najgorszy scenariusz [...] Róża ma pęknięte wiązadła w kolanie i czeka ją przynajmniej kilkumiesięczna przerwa. Najgorszy jest fakt, ze kontuzjowane zostało zdrowe kolano.

co za absurd - zawodniczki trenując, czy grając mecze na własnej sali ryzykują zdrowiem, a co za tym idzie karierą...
sytuacja bez sensu i bez wyjścia... przynajmniej dopóki nie powstanie nowa hala (za 2 lata jeśli dobrze pamiętam?)...

niestety artykułu nie ma w wydaniu internetowym, jeśli się ukaże dopisze linka.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 21 października 2010, 09:03

Emilia Tłumak i Róża Ratajczak nie zagrają przeciwko Wiśle Can Pack Kraków?

(jp)

Trwa koszmar toruńskich "Katarzynek”. Na trzy dni przed hitowym meczem w ekstraklasie Energa traci kolejne dwie kontuzjowane koszykarki. Róża Ratajczak może w tym roku już nie zagrać.

Kończył się wtorkowy trening na hali przy ul. Grunlwadzkiej. Koszykarki realizowały ostatnia zadania trenera Elmedina Omanicia. Wtedy najpierw z parkietu musiała zejść Emila Tłumak, chwilę później zniesiono z boiska Różę Ratajczak. W pierwszym przypadku skończyło się na skręceniu kostki, Ratajczak jednak prawdopodobnie doznała znacznie poważniejszego urazu kolana.
Dla niej to fatalna wiadomość. Niezwykle utalentowana 20-latka cały poprzedni sezon straciła z powodu zerwania więzadeł w kolanie. Latem ciężko pracowała, żeby odrobić straty i w tym sezonie z meczu na mecz stawała się coraz ważniejszą koszykarką toruńskiego zespołu.

SZPITAL W ENERDZE
Alicia Gladden - wróciła z USA z komplikacjami po czyszczeniu kolana. Opuściła trzy mecze ligowe
Monika Krawiec - artroskopia kolana, w poniedziałek wznowiła treningi
Jelena Maksimović - usuwanie płynu z kolana, na razie lekko trenuje
Magdalena Radwan - artroskopia kolana, wróci do gry za 2-3 tygodnie
Emilia Tłumak - skręcona kostka, kilka dni przerwy
Róża Ratajczak - w sierpniu przeciążone kolano, w środę odnowienie urazu, czas leczenia jeszcze nieznany
Kursują do Poznania

Wstępna diagnoza nie wykluczyła niestety uszkodzenia więzadeł. - Mam nadzieję, że to tylko boczne, a nie krzyżowe - mówi Omanić. Koszykarka jeszcze w nocy wyjechała do Poznania na badania do dr Jacka Jaroszewskiego, jednego z najlepszych ortopedów w kraju. Prognozy nie są optymistyczne, ale nie wiadomo jeszcze, jak bardzo poważny jest uraz. Jeśli okaże się, że ma zerwane więzadła krzyżowe, to w tym sezonie może już nie wrócić na parkiet.

Jaroszewski ma ostatnio wyjątkowo wiele pracy z toruńskimi koszykarkami. W ciągu ostatnich kilku tygodni były u niego Alicia Gladden (wróciła z USA z kontuzją kolana), Monika Krawiec i Magdalena Radwan (obie przeszły artroskopię kolana). Na szczęścia uszkodzeń więzadeł nie miała Jelena Maksimović, ale serbska środkowa i tak nie gra od trzech tygodni.
W sumie więc od sierpnia kontuzje odniosło sześć koszykarek, w tym aż trzy z wyjściowej piątki "Katarzynek”. Tak fatalnego początku sezonu toruńskie koszykarki jeszcze nie miały w swojej historii. Przebudowana latem drużyna miała w tym sezonie bić się o finał ekstraklasy, ale w czterech meczach poniosła już dwie porażki. Ani razu nie zagrała jednak w optymalnym składzie.

Będą kłopoty w Europie?
Energa pod względem medycznym jest jednym z najlepiej zabezpieczonych zespołów w ekstraklasie. Nad przygotowaniami kondycyjnymi czuwa latem Arkadiusz Szyderski, jeden z najlepszych fachowców w tej dziedzinie w kraju. Zawodniczki przeszły dokładne badania w Laboratorium Ruchu, które mialo ograniczyć ryzyko przyszłych urazów. Dlaczego zatem zespół dotknęła taka plaga nieszczęść?
- Naprawdę trudno mi to wyjaśnić. W całej mojej karierze miałem wcześniej dwie tak poważnie kontuzjowane zawodniczki, przez pięć lat pracy w Polsce tylko jedna krajowa koszykarka dłużej pauzowała w moim zespole. A teraz nie ma tygodnia bez nowych urazów - przyznaje Omanić.
Moment na kolejne osłabienia jest fatalny. W sobotę Energę czeka hitowy mecz w Ford Germaz Ekstraklasie z Wisłą Can Pack Kraków, a już za tydzień drużyna wyjazdowym pojedynkiem z portugalskim Sport Algés Dafundo rozpoczyna walkę w Pucharze FIBA. Istnieje cień szansy, że w tych meczach zagrają już Krawiec, Maksimović i Tłumak.
www.pomorska.pl

adrenalina
Amator

Postautor: adrenalina » 21 października 2010, 09:06

Weźcie zluzujcie Panowie, ok?? Każdy z nas popełnia gafy, nie trzeba od razu się piętnować i najeżdżać na siebie jak małe dzieci, tym bardziej, że niektórzy z nas już są od dawna dorośli.
Co do sprawy parkietu to owszem, jest on sporym problemem, co od samego początku powtarzało kilka naszych zawodniczek, ale na tym samym parkiecie trenują i grają też inne zespoły, więc sam już nie wiem...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 21 października 2010, 11:21

Kolana zmorą Katarzynek
Koszykówka. Różę Ratajczak znów czeka przerwa od gry. Doznała kontuzji pęknięcia więzadeł

Krystian Góralski,
Kolejne zmartwienia spadły na głowę szkoleniowca Energi Toruń Elmedina Omanicia. Na jednym z treningów kontuzji doznały dwie kolejne zawodniczki Katarzynek.

Lista wciąż kontuzjowanych koszykarek i tych, które dopiero co wróciły po urazach, jest w tym sezonie długa.

Straci kolejny sezon

We wtorek dołączyły do niej Róża Ratajczak i Emilia Tłumak.

Pierwsza z nich ma pęknięte więzadła w kolanie i czeka ją przynajmniej kilkumiesięczna przerwa. Utalentowana koszykarka straciła poprzedni sezon z powodu urazu kolana. W sierpniu ponownie przeciążyła stawy i znów miała przymusową pauzę. Po powrocie zagrała w trzech spotkaniach i spisała się w nich bardzo dobrze (średnio 14 min., 7,3 pkt. i 3,3 zbiórki).

- Niestety sprawdził się najgorszy scenariusz - powiedziała smutnym głosem dyrektor klubu Krystyna Bazińska. - Róża ma pęknięte więzadła w kolanie. Znów czeka ją przerwa.

Najgorszy jest fakt, że kontuzjowane zostało zdrowe kolano.

Z kolei popularna „Szpila” skręciła nogę w kostce.

- Noga jest bardzo opuchnięta i potrzebna jest przerwa w treningach - wyjaśniła dyrektor klubu. - Nie ma szans na jej występ w sobotnim meczu.

Wcześniej z powodu urazów kolana przerwę w zajęciach miały Alicia Gladden, Monika Krawiec, Magdalena Radwan i Jelena Maksimović.

Amerykanka przyleciała ze Stanów Zjednoczonych z komplikacjami po czyszczeniu kolana. W efekcie tego opuściła trzy spotkania ligowe i już w Polsce miała robione dodatkowe badania. Na parkiet wróciła w meczu w Lesznie. W ciągu 24 min. zdobyła 4 punkty, miała 4 zbiórki i tyle samo strat.

Krawiec w wakacje doznała urazu kręgosłupa podczas zajęć kadry Polski. Później pauzowała z powodu kontuzji kolana (artroskopia). Wróciła już do treningów i być może zagra w sobotę.

Radwan zagrała jeszcze w derbach z Artego Bydgoszcz, a później również musiała poddać się artroskopii. Na parkiet ma wrócić za 2-3 tygodnie.

Serbka wystąpiła w inauguracyjnym meczu z Liderem Pruszków (28 min, 19 pkt, 8 zbiórek i 9 strat). Następnie zderzyła się na treningu z Pauliną Olszak i na razie pauzuje. Miała usuwany płyn z kolana. Jej występ w sobotę stoi pod znakiem zapytania.

Problemem jest parkiet?

- Problemem jest parkiet - stwierdziła dyrektor klubu Krystyna Bazińska. - Był poprawiany już dwa razy i nadal jest źle. Miejscami jest tępy, a miejscami śliski. Dlatego wszystko zależy od tego, gdzie zawodniczka skoczy. Do urazu Emilii i Róży doszło na treningu, zupełnie bez kontaktu.
http://www.nowosci.com.pl

PS.No po takim stwierdzeniu pani Krysi brakuje tylko(odpukać w niemalowane oczywiście!!!) kontuzji zawodniczki drużyny przyjezdnej na toruńskim weteranie "Spożywczaku", a podniesie się larum na całą Polskę. Marzono o Eurolidze,ale z czym do ludu?-vide baza sportowa i już nie będę rozwijał tematu nowej hali,bo mówi się o tym od co najmniej 6 lat i na mówieniu(zwłaszcza przedwyborczym 8) ) się kończy. Teraz fakty: na sobotni hit-czy kit z toruńskiej strony? zostały Elmedinowi 3(słownie trzy) pełnowartościowe Polki:Gajda,Gulak,Małaszewska + niedoświadczona Paulina Olszak i powracająca po przerwie Monia.Szok,bo za chwilę okaże się,że do gry w koszykówkę z przymusu będzie musiała wrócić(co mnie osobiście akurat ucieszy) Ilona Jasnowska.....
Nie przypuszczałem,że kiedykolwiek to napiszę,ale Regulamin PLKK powoli się kłania
a) klub musi zgłosić do meczu nie mniej niż 10 i nie więcej niż 12 zawodniczek,
b) każdy klub musi zgłosić do meczu conajmniej 5 zawodniczek obywatelstwa polskiego,a w przypadku wpisania do protokołu 11 lub 12 zawodniczek-klub musi zgłosić 6 zawodniczek obywatelstwa polskiego!!!

aha i na koniec trochę o pieniążkach-na zgłoszenie zawodniczek zagranicznych do PLKK klub MMKS Katarzynki Toruń wydał już 15 tys. złotych(powyżej czterech 5 tys od zawodniczki)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 21 października 2010, 22:02

Tak więc - tak czy siak - w protokole będą musiały widnieć POLKI - tak by było zgodnie z regulaminem.
Gajda , Gulak , Młaszewska - z czego dwie z nich będą musiały być cały czas na parkiecie.

Zaczniemy piątką : Gajda , Gladden , Murphy , Gulak , Perostijska.

Na zmiany Bortelova , Małaszewska , Mazić i Olszak . Cienko się zrobiło

Liczę przede wszystkim na Gajdę , Gladden , Murphy - ciekaw jestem co pokażę Perostijska przeciwko Ewce , Leci bądź Burse

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 22 października 2010, 09:27

Czy kłopoty z remontem „spożywczaka” są przyczyną kontuzji koszykarek Energi Toruń?

(jp)

Trener Elmedin Omanić przyznaje, że po raz pierwszy w karierze boi się prowadzić treningi swojej drużyny. - Nawet nie chcę patrzeć, jak dziewczyny biegają. We wtorek byłem szczęśliwy, gdy zobaczyłem na treningu czternaście koszykarek. To był pierwszy raz w tym sezonie. Dwie godziny później dwie już nie mogły trenować - mówi szkoleniowiec.

Przypomnijmy w skrócie sytuację kadrową Energi. We wtorek kostkę skręciła Emila Tłumak, a więzadła w kolanie zerwała Róża Ratajczak. Młoda skrzydłowa będzie musiała poddać się operacji i w tym sezonie zapewne na parkiet już nie wróci. Zaledwie kilka dni temu wznowiły Monika Krawiec i Jelena Maksimović (nieco wcześniej Alicia Gladden), a rehabilitację po artroskopii kolana przechodzi Magdalena Radwan.

W klubie wciąż analizowane są przyczyny plagi kontuzji. Ilona Jasnowska, drugi trener „Katarzynek”, uważa, że po części winny jest stan hali przy ul. Grunwaldzkiej. Latem faktycznie były problemy z modernizacją obiektu. Przy okazji zmiany przepisów i konieczności przemalowania linii wymieniono także parkiet. Problem w tym, że ekipa budowlana pomyliła rodzaje lakierów i po zakończeniu remontu boisko przypominało lodowisko.

Poprawki w dużej części usunęły problem, ale na boisku zostały plamy bardziej śliskiego lakieru. Dlatego teraz każdy trening koszykarki rozpoczynają od umycia parkietu. Zwykle zajmują się tym młode koszykarki i asystenci Omanicia, ale w czwartek za mopa chwyciła nawet Agata Gajda.

Kto zagra w sobotnim meczu z Wisłą Can Pack Kraków? Największy problem trener Omanić ma z Polkami. W pełni gotowe do gry tylko cztery: Agata Gajda, Patrycja Gulak, Natalia Małaszewska i niedoświadczona Paulina Olszak. Prawdopodobnie w składzie znajdzie się także Tłumak, która w ciągu trzech dni powinna zaleczyć kontuzjowaną kostkę. Nie wiadomo jeszcze, co z Moniką Krawiec. Jedna z liderek zespołu już trenuje z normalnym obciążeniem, podobnie jak Jelena Maksimović. Obie mogą jednak nie wytrzymać tak ciężkiego meczu. W przypadku Serbki lekarze zalecają jeszcze odpoczynek przynajmniej do pucharowego meczu w przyszły czwartek.

- Na pewno nie będę nikogo na siłę wysyłał na boisko. Wolę teraz przegrać jeszcze kilka spotkań, ale zmniejszyć ryzyko odnowienia kontuzji. Ten zespół ma wielki potencjał i jeśli tylko będę miał wszystkie zawodniczki, to łatwo odrobimy straty. Nam wystarczy piąte miejsce przed play off - podkreśla Omanić.

http://www.pomorska.pl

PS.Będę trochę monotematyczny....Róży mi szkoda,bo to druga tak ciężka kontuzja w krótkim czasie tej utalentowanej koszykarki.Szybkiego powrotu do zdrowia!!!

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 22 października 2010, 11:41

Jancia kłamie!!! No "specjaliści" dalej do dzieła!!! Czekam na kolejne wasze wymysły.

anatol
Żak

Postautor: anatol » 22 października 2010, 13:21

Koszykarz (Toruń) pisze:Tak więc - tak czy siak - w protokole będą musiały widnieć POLKI - tak by było zgodnie z regulaminem.
Gajda , Gulak , Młaszewska - z czego dwie z nich będą musiały być cały czas na parkiecie.

Zaczniemy piątką : Gajda , Gladden , Murphy , Gulak , Perostijska.

Na zmiany Bortelova , Małaszewska , Mazić i Olszak . Cienko się zrobiło

Liczę przede wszystkim na Gajdę , Gladden , Murphy - ciekaw jestem co pokażę Perostijska przeciwko Ewce , Leci bądź Burse

A ja myślę,że Bortelova,Gajda,Murphy,Gulak,Perostijska.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 22 października 2010, 13:43

anatol pisze: A ja myślę,że Bortelova,Gajda,Murphy,Gulak,Perostijska.

na dzień dzisiejszy na pewno tak zwłaszcza,że panie Murphy i Gulak są lepsze od nieco już przereklamowanej(nie tylko Toruń ma takie zawodniczki 8) ) Mirny Mazić. Edo nie byłby sobą,gdyby nie próbował czymś zaskoczyć przeciwnika i na to po cichu liczę.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”