Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

hermes46
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: hermes46 » 22 października 2010, 15:46

nie tylko Ty tak myslisz. Dla mnie jak poraz kolejny Mazic da ciała Energa powinna sie z nia pożegnac. Hm mam wrazenie ze ten sezon w dobor obcokrajowców niestety udany nie był
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 22 października 2010, 15:58

Dobór zawodniczek obcokrajowych(nie przekonają mnie argumenty,że gry w Toruniu odmówiły:Mieloch,Krężelka,Idczak czy Majewska) + kontuzje Polek i mamy wytłumaczenie takiego,a nie innego wyniku. Chciałbym się mylić!!!!
Nie dopuszczam nawet do tego myśli,ale o ile pamiętam był sezon 2000/2001 z masą kontuzji zawodniczek pierwszopiątkowych i jak to się skończyło? :shock: No,ale taka sytuacja chyba nie grozi.....Idę na mecz i wierzę w zwycięstwo Katarzynek oczywiście!!! 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 22 października 2010, 17:43

tylko wtedy taka Mazic byłaby ...liderka druzyny a nie uzupełnieniem składu. :lol:
A tak w zasadzie dlaczego mamy nie wierzyć w wygrana? Przeciez w marcu te nikt nie wierzył a jaki wynik padł. Z tego co pamietam tez nie graliśmy w optymalnym składzie.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 22 października 2010, 20:12

hermes46 pisze:tylko wtedy taka Mazic byłaby ...liderka druzyny a nie uzupełnieniem składu. :lol:

no nie wiem...dla mnie to gracz pokroju Konowałowej czy Perić(taka bynajmniej jest obecnie rola Mirny w zespole,a same chęci to trochę mało),a do poziomu prezentowanego przez kwartet Jasnowska-Sowińska-Nowacka-Piątkowska duuuuużo tej pani brakuje. Nikogo nie można,jednak skreślać i może już w spotkaniu z krakowską Wisłą nastąpi coś w rodzaju "Przebudzenia" z Robertem De Niro w roli głównej. 8)
http://tvk.torun.pl/portal.php?moves=true&pos=4151

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 października 2010, 21:50

Energa Toruń jest na dobrej drodze

Joachim Przybył

Po raz pierwszy od dwóch lat toruńskie koszykarki mają na koncie więcej porażek niż zwycięstw. Czy w Enerdze są już powody do zmartwień?

Z pewnością nie tak miał rozpocząć ten sezon brązowy medalista. Minęło zaledwie pięć pełnych kolejek, a torunianki mają już trzy porażki na koncie, w tym zaskakujące i z pewnością nie planowane w Lesznie i u siebie z Liderem Pruszków.

Strata już trzech punktów martwi, ale trener Elmedin Omanić zachowuje zaskakujący dla niego spokój. Szkoleniowiec zresztą otwarcie przyznaje, że woli teraz przegrać kilka spotkań, ale jednocześnie dać szanse swoich podopiecznym na spokojny powrót do zdrowia i formy.
reklama

Przespały najważniejsze momenty

Optymistek nie brakuje także wśród koszykarek. - Mecz z Wisłą był bardzo ciężki. Zagrałyśmy dobrze, ale rywal dawał nam się we znaki swoimi wysokimi zawodniczkami, które bardzo dobrze radziły sobie w strefie podkoszowej. My natomiast nie oddawałyśmy celnych rzutów w najważniejszych momentach, tego zabrakło, by wygrać całe spotkanie. Uważam, że jesteśmy bardzo dobrą drużyną i nadal mamy szansę na bardzo dobry rezultat w rozgrywkach - podkreśla Lizanne Murphy.

Wbrew pozorom powodów do optymizmu w Toruniu wcale nie brakuje. Wreszcie do gry wróciły Jelena Maksimović i Monika Krawiec. Serbka jest przecież podstawową środkową Energi i jedną z najlepszych koszykarek na tej pozycji w PLKK, o wartości Krawiec nikogo w Toruniu nie trzeba przekonywać.
Wyraźne postępy robi Alicia Gladden, która w meczu z Wisłą pokazała już kilka charakterystycznych dla siebie, bardzo dynamicznych akcji. Cieszy także coraz pewniejsza gra Emili Tłumak. Skrzydłową na razie stać na pojedyncze skuteczne akcje, ale to urodzona przywódczyni na parkiecie, która coraz odważniej kieruje koleżankami.

Veronika wie, jak podać

Znacząco możliwości drużyny zwiększył transfer Veroniki Bortelovej. Czeszka jest klasyczną rozgrywającą i w znakomitym stylu kierowała drużyną. W odróżnieniu od Micaeli Cocks doskonale wie, kiedy przyspieszyć tempo, a kiedy zwolnić grę, jest szybka, aktywna i potrafi także trafić w kluczowym momencie. Dzięki niej Energa będzie mogła w pełni wykorzystać swoje ofensywne atuty.

Trzeba jeszcze pamiętać, że Bortelova trenowała zaledwie tydzień z Energą i debiutowała w meczu z najmocniejszą drużyną ligi. - Dla mnie to nie była żadna niespodzianka, to w końcu koszykarka z drugiej drużyny świata. Popełniła jednak kilka zupełnie niepotrzebnych strat, ten sam zarzut dotyczy zresztą Gajdy. W sumie jednak wyglądało to bardzo dobrze - ocenił Omanić.

Jak zdrowie pozwoli

Nie ulega wątpliwości - Energa będzie z tygodnia na tydzień mocniejsza. Już teraz, mimo wielu problemów była o krok od pokonania faworyta ligi. - Na razie Monika Krawiec była przygotowana na dwie minuty w każdej połowie, Maksimović także dużo brakuje. Gdybyśmy mieli drużynę zdrową i w pełnym składzie, to jeszcze mocniej walczylibyśmy z Wisłą - zapewnia Omanić. Wkrótce będziemy mogli o tym się przekonać.
www.pomorska.pl
PS.Wiem,że kibice oczekują zwycięstw,ale gra Katarzynek jest już o niebo lepsza niż na początku rozgrywek.Zdrowa drużyna ma szansę powalczyć o czołowe lokaty.To,jak się okazuje w tym sezonie jest podstawowy warunek.

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 29 października 2010, 11:43

Rozchwytywany Omanić. Lotos chce trenera koszykarek Filip Łazowy

90:52 to nie wynik sparingu, ale pierwszego meczu toruńskich koszykarek w Pucharze Europy. Zawodniczki Energi rozgromiły w Lizbonie zespół Sport Alges. Trenera torunianek chce Lotos Gdynia.

W ekipie z Torunia nie zagrała Veronika Bortelova, która narzekała na bóle w kręgosłupie. - Wszystko jest już w porządku i w meczach ligowych wybiegnie na parkiet. W Portugalii nie było potrzeby ryzykować - powiedział prezes toruńskiego klubu Maciej Krystek.

W gorszym humorze jest prezes koszykarek Lotosu Gdynia Mieczysław Krawczyk. Prezes mistrzyń Polski po klęsce z Węgierskim Sopronem w Eurolidze szuka nowego trenera. Jednym z kandydatów do zastąpienia Dariusza Raczyńskiego ma być Omanić. - Bardzo fajny pomysł. Idę tam razem z "Jańcią" (Ilona Jasnowska, obecna asystentka Omanicia - red.) - mówi ze śmiechem trener Energi. - Bądźmy poważni. Pracuję w Toruniu i jestem zadowolony ze współpracy. Żadna zmiana nie wchodzi w ogóle w grę - powiedział.

Wynik meczu

Sport Alges - Energa 50:92

Kwarty: 21:18, 8:19, 9:26, 12:29

Energa: Maksimovic 13, Gajda 12 (1), Mazic 7, Murphy 6, Gladden 5 oraz Perostijska 23, Krawiec 18 (1), Gulak-Lipka 5, Małaszewska 3 (1), Tłumak 0

Żródło: http://torun.gazeta.pl/torun/1,35576,85 ... z13k9AId6d

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 października 2010, 12:16

To Raczyński już się znudził....Toruński klub oddałbym w odpowiednie miejsce,gdyby teraz puścił Omanicia z Torunia. 8)
PS.Komu zależy na takich artykułach?

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 30 października 2010, 17:01

Takie pewne zwycięstwo jakie dziewczyny odniosły w Portugalii myślę, że było im potrzebne. Nie ważne, że przeciwnik nie był zbyt wymagający, wszak gra się tak jak rywal pozwoli. Bardzo dobra gra w obronie, szczególnie w drugiej części meczu. Sporo przechwytów, zwłaszcza Moni - jest niezastąpiona w defensywie. Gra jednocześnie z Perostijską i Maksimovic to jest bardzo dobra opcja, gdyż Vera dzięki temu, że rywal skupia się na Serbce ma większą swobodę w ataku, a i łatwiej o łatanie jej niedostatków w obronie. Należy zwrócić też uwagę na bardzo dużą ilość kontrataków. Mając tak szybką Gajdę i szeroki skład powinniśmy częściej kończyć akcje w ten sposób, ale do tego potrzebne są Krawiec i Gladden bo one jako jedyne rozumieją taką grę i potrafią wykorzystać asysty rozgrywających.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 01 listopada 2010, 20:04

Dość niespodziewanie - po dotychczas rozegranych meczach - najwyższym wskaźnikiem EVAL legitymuje się...VERA PEROSTIJSKA !!! :shock:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 05 listopada 2010, 17:23

Z tego co się orientuję to będzie spotkanie toruńskich koszykarek z kibicami. Kiedy?
ano pierwsze 19 listopada 17.30-19.00.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 listopada 2010, 17:05

Energa Toruń dziś odrabia zaległości w Brzegu

(JP)

Liczba Energi
0 - tyle meczów w tym sezonie torunianki zagrały w optymalnym składzie. Od sierpnia kontuzjowane były Krawiec, Maksimović, Gladden, Ratajczak, Radwan i teraz Perostijska.

Trener Elmedin Omanić doskonale wiedział, że w najbliższych meczach musi sobie radzić bez Magdaleny Radwan i Róży Ratajczak. Ta pierwsza dochodzi do siebie po artroskopii kolana i za kilka dni powinna wznowić treningi. Ratajczak przeszła już operację rekonstrukcji więzadeł (tym razem w jej drugim kolanie), ale na parkiet w najbliższych miesiącach nie wróci.

W poniedziałek na drużynę spadł jednak kolejny cios. Badania w Poznaniu wykazały poważniejszy uraz kolana Very Perostijskiej. Bułgarka odpoczywała przez ostatni tydzień, nie zagrała ani minuty w ostatnim meczu z Uteksem ROW Rybnik. W Toruniu lekarze stwierdzili naciągnięcie bocznych więzadeł w kolanie. Ból jednak nie ustawał i klub w poniedziałek zdecydował się wysłać swoją środkową na dokładniejsze konsultacje w poznańskiej klinice. Wynik - minimum dwa tygodnie absolutnego odpoczynku od koszykówki. To oznacza, że Perostijska nie zagra dziś w Brzegu, ale także w niedzielę w ważnym meczu z Lotosem Gdynia oraz w przyszły czwartek z portugalskim Sport Alges Dafundo w Pucharze Europy
www.pomorska.pl

jordan
Nowy na forum

Postautor: jordan » 11 listopada 2010, 13:42

Monika Krawiec kandydatką gazety pomorskiej do plebiscytu SPORTOWIEC REGIONU!
Rywalami Moniki w kategorii "Toruń" są m.in. Adrian Miedziński i Piotr Gawroński. Do kolejnego etapu przechodzą trzy pierwsze osoby, Katarzynka jest obecnie trzecia! glosować można za pomocą kuponów drukowanych w gazecie lub SMS-ami (koszt 1,22). pierwszy etap głosowania trwa do 29 listopada!

oto aktualny ranking: http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/se ... towiec0503
a tu szczegóły: http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/se ... ORTOWIEC01

Również Nowości ogłosiły plebiscyt na Sportowca Torunia. W przeciwieństwie do konkursu G.Pomorskiej tu rywali jest bardzo wielu. W kategorii koszykówka wytypowane zostały trzy zawodniczki Energii: Agata Gajda, Patrycja Gulak-Lipka i ponownie Monika Krawiec Nagrody zostaną wręczone na corocznym Balu Sportowca. Głosowanie przebiega za pomocą kuponów drukowanych w gazecie, w grudniu będzie można również glosować SMS-ami.
szczegóły: http://www.nowosci.com.pl/look/nowosci/ ... rSection=2

Głosujmy! : )

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 15 listopada 2010, 20:28

uraz Moni ponoć nie tak poważny,ale poczekajmy na wizytę koszykarki w.....Poznaniu.

jordan
Nowy na forum

Postautor: jordan » 16 listopada 2010, 12:59

w Pomorskiej artykuł pt "Kiedy Energa Toruń zacznie przypominać medalistę sprzed roku? Dogonimy jeszcze czołówkę PLKK?" m.in. o Moni Krawiec:
Krawiec zdrowa
W pierwszej kwarcie boisko z grymasem bólu musiała opuścić Monika Krawiec. Podejrzewano odnowienie kontuzji kolana, ale na strachu się skończyło. Badania wykazały jedynie stłuczenie kolana i koszykarka opuści najprawdopodobniej tylko czwartkowy mecz Pucharu Europy.

całość:
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /577024810

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 listopada 2010, 13:27

w tym artykule nic nowego czyli to wszystko co tu na forum "przerabialiśmy".
Do tego dodam trzy przegrane końcówki z czterech meczów(Lider-wejście pod kosz Skorek przy trzech faulach drużyny,Wisła,Lotos-wejście pod kosz Babkiny również przy trzech faulach drużyny)
ja jestem optymistą na dalszą część sezonu,ale warunek jest jeden i może już go nie będę przypominał,aby się nie powtórzył.Proszę tylko kopnąć porządnie w mur poznańskiej kliniki,aby żadna toruńska zawodniczka już tam się więcej nie pojawiła!!!
PS.Drużynie potrzebna jest "strzelba" czyli dziewczyna,która w trudnych momentach wzięłaby na siebie odpowiedzialność za wynik.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”