Euroliga - 9 kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

rzymi
Oldboy

Euroliga - 9 kolejka

Postautor: rzymi » 11 stycznia 2011, 15:04

Środa, 12.01.2011
18:00 MKB Euroleasing Sopron - UMMC Ekaterinburg
18:00 ZVVZ USK Prague - VICI Aistes Kowno
18:30 AZS Gorzów Wlkp. - Ros Casares Valencia
18:30 Galatasaray MP Stambuł - Halcon Avenida Salamanca
20:00 Bourges Basket - Frisco Sika Brno
Czwartek, 13.01.2011
18:00 Pécs 2010 - Good Angels Kosice
18:00 Lotos Gdynia - Fenerbahce Stambuł
18:35 TTT Riga - Wisła Kraków
20:00 Tarbes GB - Sparta&K M. R. Vidnoje
20:30 Rivas Ecópolis - Gospic Croatia
20:30 Cras Basket Taranto - USO Mondeville
20:30 Beretta-Famila Schio - Nadezhda Orenburg
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: Euroliga - 9 kolejka

Postautor: Greebo » 11 stycznia 2011, 21:02

W nowym roku był już puchar polski, była kolejka ligowa, czas, więc wrócić i na Euroligowy parkiety.

Zacznę od tego co dla mnie najistotniejsze, czyli od meczy Ryga – Wisła. My już bez Burse, jeszcze bez Leuchanki, za to z Powell i będącą jeszcze w niepełnej dyspozycji Basko. Ryga za to bez Hollingsworth . W Krakowie zlaliśmy Łotyszki strasznie, chcąc zwiększyć swoje szanse na rozstawienie w PO w Rydze musimy zrobić to samo. Szansa na to spora, bo brak ichniejszej podkoszowej amerykanki to jednak duże ułatwienie. Nawet bez Leuchanki powinniśmy szaleć pod koszami, a i na obwodzie mamy obecnie czym razić. Kluczem do sukcesu powinna być obrona. Sposób ustalania rankingu zespołów przed PO premiuje te zespoły, które mało punktów tracą, wiec od pierwszej do ostatniej akcji powinniśmy siedzieć na rywalkach, i starać się wybronić absolutnie każda akcje.

W pozostałych „polskich” spotkaniach wystąpią 4 drużyny z dużymi problemami, przy czym najmniejsze z nich ma w tej chwili chyba Lotos.. Gdynianki po fatalnym początku sezonu w przerwie świątecznej dostały zastrzyk optymizmu w postaci trenera (nawet nie tyle „nowego”, co po prostu pierwszego w tym sezonie). Nie sądze co prawda by .. był cudotwórca, i by Lotos podążał jak Athinaikos od jednej wygranej do drugiej we wszystkich rozgrywkach, ale z pewnością będzie wstanie dużo lepiej poukładać zespół niż jego poprzednicy. Zakładam wiec że Lotos (mimo że personalnie w tym momencie jest nawet trochę słabszy niż przed świętami) zaprezentuje się w czwartek przyzwoicie, kwestia tylko na co to wystarczy. Obecne problemy Fenerbahce są znane chyba wszystkim: wymuszona dopingową wpadką zamiana Diany na Aniel, wypowiedzi Penny mówiące o jej chęci odejścia, nie chęć kolejnych zawodniczek do poddawania się testom antydopingowym w Turcji nie mogą nie odbijać się na atmosferze w zespole. Tym niemniej potencjał tej drużyny jest tak duży że mimo wszystkich kłopotów powinny ograć Lotos bez problemu.

Bez problemu powinna w Gorzowie wygrać także Walencja, i to bez względu na to czy do Polski doleci wreszcie Richards czy też nie. Ambicją i walką można sporo nadrobić, ale przepaść umiejętności miedzy obecnym skaldem AZS-u i Walencji wydaje się jednak nie do nadrobienia. Tyle tylko że gra drużyny hiszpańskiej jest obecnie daleka od ideału. Po przegranym euroligowy finale działacze Walencji odgrażali się ze tak przebudują drużynę by mogła w tym sezonie ograć już wszystkich. Do końca sezonu jeszcze daleko, ale na ten moment trudno sobie wyobrazić by ta misja zakończyła się sukcesem. Kadrowa rewolucja okazała się totalną klapą, nie udało się ściągnąć do zespołu ani jednaj zawodniczki ze ścisłego światowego topu, a na dodatek tragicznie go zbilansowano, 3 średniej klasy rozgrywające a pod koszem jedna Brunon i „koszulki”. Jedynie na pozycjach 2-3 hiszpanki prezentują się okazale. Na Gorzów powinno to wystarczyć (choć skoro z Saragossą w pucharze Hiszpanii wygrały cudem..) na Brno pewnie też. Ale w dalszej fazie rozgrywek euroligowych i w rywalizacji o mistrzostwo kraju może nie być już tak wesoło.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 12 stycznia 2011, 10:51

Wychodzi na to, że Wisła w Rydzie już z Leuchanką, za to bez Erin:

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... a-w-rydze/

Jakaś kontuzja? Przecież ona jest niezniszczalna?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 12 stycznia 2011, 12:20

A tej co znowu :shock: Juz sie pogodziłem ze w tym sezonie ani raz nie zagramy pełnym składem, ale "strata" Doris to jednak pikus przy braku Erin
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 12 stycznia 2011, 13:31

może w ciąży jest ... :roll: :lol: 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 12 stycznia 2011, 13:32

Kuba pisze:może w ciąży jest ... :roll: :lol: 8)

a czy to plaga macierzyństwa,jakaś w Wisełce jest?
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

feri
Młodzik

Postautor: feri » 13 stycznia 2011, 10:54

KSSSE AZS PWSZ Gorzów - Ros Casares Walencja 52:86 (18:19, 6:29, 6:22, 22:16)

Nie byłem na wczorajszym meczu, ale patrząc na skład AZS i czytając statystyki jestem lekko zaskoczony. AZS w barwach którego grały m.in. Głebocka, Zachorska, Trębicka, Chaliburda... nie było nawet Piekarskiej (!) vs. Brunson, Douglas, Vesela, Fernandez, Lawson-Wade, Martinez, Palau... a więc spodziewałbym się wyniku a`la stary AZS - Odra Brzeg, czyli jakieś -80 nawet jak dziewczyny z Walencji grałyby z świeżo pomalowanymi paznokciami :) a tutaj... wynik jakich wiele nawet wśród drużyn teoretycznie wyrównanych. Chętnie poznałbym opinie naocznych świadków, jak nasze młode wyglądają (i nie chodzi mi o to, czy ładne :))

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 13 stycznia 2011, 11:51

feri pisze:KSSSE AZS PWSZ Gorzów - Ros Casares Walencja 52:86 (18:19, 6:29, 6:22, 22:16)

Nie byłem na wczorajszym meczu, ale patrząc na skład AZS i czytając statystyki jestem lekko zaskoczony. AZS w barwach którego grały m.in. Głebocka, Zachorska, Trębicka, Chaliburda... nie było nawet Piekarskiej (!) vs. Brunson, Douglas, Vesela, Fernandez, Lawson-Wade, Martinez, Palau... a więc spodziewałbym się wyniku a`la stary AZS - Odra Brzeg, czyli jakieś -80 nawet jak dziewczyny z Walencji grałyby z świeżo pomalowanymi paznokciami :) a tutaj... wynik jakich wiele nawet wśród drużyn teoretycznie wyrównanych. Chętnie poznałbym opinie naocznych świadków, jak nasze młode wyglądają (i nie chodzi mi o to, czy ładne :))

Poza młodymi grała też chyba m.in 1/3 kadry Polski.. jeśli miałyby przegrywać u siebie z obecną Walencja (4 dni temu przegrała finał PP z Rivas, dzień wcześniej cudem ograła Saragosse) 80 pkt (sic!) to lepiej ME oddać walkowerem..

feri
Młodzik

Postautor: feri » 13 stycznia 2011, 13:18

No cóż... biorąc pod uwagę to, że jedyną centerką na mecz z wicemistrzem Europy była Agata Chaliburda a 60 minut spędziły na parkiecie dziewczyny, które jeszcze miesiąc temu mogły wyobrazić sobie mecz z Valencia jedynie jako okazję do ustawienia sie po meczu po autograf Brunson...... to wynik (nie wiem, czy gra także?) nie jest zły. OK, być może wypadły słabo (?) a kompromitacji zapobiegły nasze kadrowiczki (tego nie wiem - jak pisałem - nie oglądałem) ale wtedy tym bardziej nie ma co oddawać ME walkowerem, jak sugerujesz :) Wolałbym jakby ktoś z obserwatorów meczu podzielił się uwagami np. czy nasze młode rokują na przyszłość (w lidze nie wybiegły nawet w meczu z Brzegiem, a teraz grały w trybie awaryjnym z Valencia...), niż czytać krakowski sarkazm ;)

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 13 stycznia 2011, 14:40

.
feri, odzywam się, aby Cię wesprzeć. Post napisany przez Greebo ma się nijak do Twojej prośby o relację z pierwszej ręki. Podobnie jak Ty, odebrałem go jako kąśliwą uwagę.
W tym momencie muszę stwierdzić, że na tym Forum zdecydowanie bardziej odpowiada mi sposób pisania Saletry (język co prawda dosadny, jędrny, chłop pisze co ma na sercu, ale bez złośliwości) niż to, co uprawiają niektórzy krakowianie i Kuba (to znaczy, co rusz czepianie się Gorzowa i Maciejewskiego).

Na meczu byłem, ale ponieważ nie jestem znawcą (fachowcem) kosza, więc powiem tylko tak: oczywiście była widoczna różnica klasy (kilku klas) jeżeli chodzi o umiejętności, ale nasz zespół pokazał wielkie serce i ambicję, dziewczyny nie spuściły głów po wielkim laniu w 2. i 3. kwarcie, potrafiły wygrać kwartę 4. (Sara Zachorska zanotowała przechwyt w 4. kw.).
Publika ostatnią minutę meczu oglądała na stojąco (cały czas klaszcząc), po końcowej syrenie były autentycznie szczere brawa, atmosfera była taka, jakbyśmy ten mecz wygrali, a nie wysoko przegrali.

Dzisiaj będzie możliwość obejrzenia powtórki tego meczu (zapewne dłuższe fragmenty).
Oto program na dziś TVP3-Gorzów:
18:30 Informacje lubuskie – wydanie główne
18:48 Prognoza pogody
18:51 Rozmowa dnia – Jan Kochanowski, poseł SLD
19:03 Retransmisje sportowe – Euroliga: KSSSE AZS PWSZ Gorzów – Valencja

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
655
.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 13 stycznia 2011, 14:49

Czepianie się Gorzowa i Maciejewskiego ... stara śpiewka, której nie chce się już słuchać. cały świat przeciwko tym biednym ludziom. Jakoś są tacy ludzie w Gorzowie, z którymi można wejść w normalną konwersację, z normalnymi argumentami, a są i tacy, którzy poza czubkiem własnego nosa nie widzą i kazde słowo inne niż pochwalne w ich kierunku od razu jest atakiem.

bez odbioru.

Lena
Nowy na forum

Postautor: Lena » 13 stycznia 2011, 17:22

Hej,
Znalazłam parę linków gdzie odbiera telewizja LTV7 która poprowadzi bezpośrednią transmisje z meczu Wisla Can Pack-TTT Ryga. Mam nadzieje ze zadziała o 18:15 i bedzie mozna zobaczyć nasze dziewczyny. Wklejam jakby ktoś miał ochote:

http://com.online-television.ru/tv/latvia/313-tv-5.html

http://www.digitala-televizija.info/dig ... tiesraide/

http://www.iptv-online.lv/lv/ltv7-tiesr ... -klientiem

Do boju Wisełka! :P

Lena
Nowy na forum

Postautor: Lena » 13 stycznia 2011, 17:23

Acha i jeszcze jedno... pewnie wszyscy wiedzą że mecz zaczyna sie o 18:35 czasu polskiego a transmisja jest od 18:15.

Awatar użytkownika
wislacanpack
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: wislacanpack » 13 stycznia 2011, 18:00

Z tego co wiem to transmisja jesli bedzie to dopiero o 20:30 czasu warszawskiego bo wczesniej puszczą na tym TLV7 mecz Żalgirisu

Awatar użytkownika
wlodi9
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: wlodi9 » 13 stycznia 2011, 18:07

A tvpsport co sobie wymyslili znowu? Przeciez mieli pokazywac Lotos. Piłki ręcznej tez za duzo nie pokazuja. Polsat bije ich na glowe !!
T Ę C Z A
L E S Z N O

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”