MECZ GWIAZD FGE

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Pablo_Picasso
Nowy na forum

Re: MECZ GWIAZD FGE

Postautor: Pablo_Picasso » 31 stycznia 2011, 18:53

To Daria Mieloszyńska już nie gra w reprezentacji, czy to z powodu tej kontuzji ?

danila
Nowy na forum

Postautor: danila » 01 lutego 2011, 08:56

Daria ma kontuzje.A ja mam takie samo pytanie odnośnie Moniki Krawiec :?:

KrK
Amator

Postautor: KrK » 01 lutego 2011, 12:48

Składy:

"GWIAZDY":

Pierwsza piątka wybrana przez kibiców:
Veronika Bortelova (Energa Toruń)
Stephanie Raymond (Artego Bydgoszcz)
Alicia Gladden (Energa Toruń)
Amisha Carter (CCC Polkowice)
Jelena Maksimovic (Energa Toruń)

Zawodniczki wybrane przez trenerów:
Erin Phillips (Wisła Can-Pack Kraków)
Laurie Koehn (UTEX ROW Rybnik)
Monica Wright (Lotos Gdynia)
Milka Bjelica (Lotos Gdynia)
Yelena Leuchanka (Wisła Can-Pack Kraków)

Zawodniczki wybrane przez Zarząd PLKK:
Samantha Richards (KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.)
Bernice Mosby (PTS Lider Pruszków)

Reprezentacja:

Alicja Bednarek (PTS Lider Pruszków)Joanna Czarnecka (Super-Pol Tęcza Leszno), Katarzyna Dźwigalska, Agnieszka Skobel, Justyna Żurowska (KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.), Marta Jujka (Lotos Gdynia), Ewelina Kobryn, Katarzyna Krężel, Magdalena Leciejewska, Paulina Pawlak (TS Wisła Can-Pack Kraków), Elżbieta Mowlik (INEA AZS Poznań), Agnieszka Szott (Artego Bygdoszcz).

Zawodniczki rezerwowe:
Weronika Idczak (INEA AZS Poznań), Agnieszka Majewska, Anna Pietrzak (CCC Polkowice), Izabela Piekarska (KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.), Olivia Tomiałowicz (Lotos Gdynia).

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 02 lutego 2011, 13:43

Wywiad z trenerem Maciejewskim - odnośnie Moniki Krawiec. Zamieściłem to tu bo to w kontekście nie powołania jej na mecz z gwiazdami FGE .

Dlaczego Monika Krawiec nie gra w kadrze? Brak jej płomienia

Rozmawiał Filip Łazowy - GAZETA WYBORCZA

Choć liderka koszykarek toruńskiej Energi to jedna z najlepszych polskich zawodniczek w lidze, trener reprezentacji nie powołał jej na najbliższy mecz kadry. - Chcę widzieć jej błysk - mówi szkoleniowiec.

Rozmowa z Dariuszem Maciejewskim *

Filip Łazowy: Monika Krawiec to jedna z najlepszych ofensywnych koszykarek ligi, imponuje defensywą, słynie z przechwytów. Dlaczego nie ma jej w kadrze narodowej, która przygotowuje się do rywalizacji w tegorocznych mistrzostwach Europy?

Dariusz Maciejewski: Jest kilka powodów. Nie wysłałem powołania do Moniki, bo nie spełniła moich podstawowych wymogów.

Konkretnie?

- Nie będę ukrywał: to bardzo dobra koszykarka. Jedna z najlepszych w naszym kraju na pozycji rzucającego obrońcy.

Więc dlaczego nie widzi jej pan w reprezentacji?

- W zeszłym roku Monika dostała powołanie na zgrupowanie, które odbywało się w Białej Podlaskiej. Liczyłem, że przez dwa miesiące dobrze ją poznam, że zobaczę jej metody treningu. Ale niestety przyjechała kompletnie nieprzygotowana. Po dwóch dniach treningów nie wytrzymała. Zaczęły się kłopoty zdrowotne, musiałem ją odesłać do domu.

Wie pan, że Krawiec jest koszykarką, która w ostatnim czasie była wielokrotnie kontuzjowana. Może zbyt silne treningi okazały się dla niej problemem? Może za duże były obciążenia? W Enerdze regularnie jest liderką drużyny.

- Ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę. Mam w swoim zeszycie każdą zawodniczkę grającą w Ford Germaz Ekstraklasie. Po każdym meczu "wrzucam" je do komputera, a specjalny program pokazuje mi jej formę i zaangażowanie. Zdziwiłby się pan, gdyby to zobaczył.

Co pokazują komputerowe analizy w przypadku Krawiec?

- Wiem, że ostatnio Monika jest w bardzo wysokiej formie.

Jednak w kadrze jej nie ma.

- Kiedy dostała ostatnio powołanie na zgrupowanie, przyjechała nieprzygotowana. Wiele zawodniczek nie zdaje sobie sprawy z tego, co znaczy być zawodowcem. W całym roku każdy sportowiec, nie tylko koszykarka, powinien wyjechać na dwa tygodnie do sanatorium. Nawet na własny koszt. W tym czasie powinien się podleczyć i wrócić do sił. Kolejne dwa tygodnie może przeznaczyć na leżenie do góry brzuchem na plaży. Albo można się bawić w inny sposób. Ale to koniec przyjemności. Siłownia trzy razy w tygodniu, do tego dwa razy zajęcia lekkoatletyczne. Do tego trzeba dodać treningi koszykarskie. I tu nie ma zmiłuj! Nie mówię, że to dotyczy tylko Krawiec. Jest wiele takich koszykarek w naszym kraju. Nie może być tak, że na zgrupowanie kadry narodowej przyjeżdża zawodniczka kompletnie nieprzygotowana. Jeśli mielibyśmy zaczynać treningi od zera, byłaby to strata czasu.

Jest pan w trakcie budowy zespołu narodowego na Eurobasket, który za pół roku będzie organizowała Polska. Widzi pan szansę na powrót Krawiec do kadry?

- Wszystko zależy od niej samej. Jeśli zobaczę w jej oczach płomień, blask kiedy myśli o kadrze, od razu ją biorę. Ale na razie tego nie widziałem. To, że jest znakomitą zawodniczką, wiem nie tylko ja. Bardzo żałuję, że nie ma jej w składzie, bo bardzo na nią liczyłem. Przyznam nawet, że trochę się zawiodłem. Ale nic teraz nie poradzę.

Czego konkretnie oczekuje pan od zawodniczki Energi?

- Sama musi chcieć grać w kadrze i dawać z siebie wszystko. Ja mogę iść na pewne ustępstwa, przygotować indywidualny cykl treningowy. Ale to tylko w przypadku kogoś wyjątkowego. Jeśli chodziłoby np. o Małgosię Dydek, na takie coś bym się zdecydował. Monika jest bardzo dobrą zawodniczką, ale też nie oszukujmy się - nie jest jakąś wybitną koszykarką. Wiem też, że na umiejętnościach traci przez swoje kłopoty zdrowotne. Gdyby nie to, byłaby lepsza.

Kiedy ostatnio rozmawiał pan z Krawiec? Dała panu do zrozumienia, że chce grać w kadrze, czy też stwierdziła, że nie wytrzyma takich obciążeń?

- Ostatnio z nią nie rozmawiałem. Jednak lekarze kadry narodowej są z nią w stałym kontakcie. Myślę, że niedługo nadarzy się okazja do rozmowy. Wtedy sobie wiele rzeczy wyjaśnimy. Nie ma między nami żadnego konfliktu. Nie zamykam przed nią drogi do kadry narodowej. Jeśli tylko będzie chciała grać dla Polski, ja się tylko ucieszę. Nie ukrywam, że po stracie Agnieszki Bibrzyckiej, która przez dłuższy czas nie będzie grała w koszykówkę (nieoficjalnie mówi się, że jest w ciąży, choć sama tego nie potwierdziła - red.), przyda się bardzo taki uniwersalny gracz jakim jest Monika Krawiec. W Enerdze pod kątem kadry przyglądamy się też Emilii Tłumak.

PS. No pewnie - za to Dźwigalska świeci takim blaskiem że hej....

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 02 lutego 2011, 16:03

Koszykarz (Toruń) pisze: Po każdym meczu "wrzucam" je do komputera, a specjalny program pokazuje mi jej formę i zaangażowanie. Zdziwiłby się pan, gdyby to zobaczył.
[b]

Co pokazują komputerowe analizy w przypadku Krawiec?[/b]

- Wiem, że ostatnio Monika jest w bardzo wysokiej formie.

.

I wszystko jasne,a podobno przy niektórych dziewczynach to komputer się zawiesza.... :lol:
Komputerowym skrytożercom mówimy stanowcze Nie!!! 8)
PS.jak to się ma do hermesowego oglądania meczów i zawodniczek(bo o nich chyba mowa),które tam grają?

Kuba: a po cholerę ta napinka na koniec wypowiedzi? przystopujcie już, bo niedobrze się robi...
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 02 lutego 2011, 18:48

Naprawdę czegoś tu nie rozumiem,bo z jednej strony mówi się i pisze,że zawodniczkę trzeba w akcji naocznie kilka razy obejrzeć,a z drugiej strony wrzuca się to wszystko do komputra i wszystko jasne?,a wszystko to przy wyborze nie do klubu Mustang Ostaszewo tylko do reprezentacji Polski!!! Jeśli trenerowi Maciejewskiemu uda się i z reprezentacją i z ukochanym zespołem klubowym to sam stanę pierwszy w kolejce po genialny program i pospieszę z gratulacjami.
PS.Robienie napinki nie było moim zamiarem(no chyba,że chciał to zrobić redaktor z GW?),ale jeśli to zostało inaczej zrozumiane to przepraszam!!!
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

flash
Młodzik

Postautor: flash » 02 lutego 2011, 22:24

Koszykarz (Toruń) pisze:
- Ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę. Mam w swoim zeszycie każdą zawodniczkę grającą w Ford Germaz Ekstraklasie. Po każdym meczu "wrzucam" je do komputera, a specjalny program pokazuje mi jej formę i zaangażowanie. Zdziwiłby się pan, gdyby to zobaczył.

Microsoft Excel 2010? :lol: :lol: :lol: :lol:
bball

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 02 lutego 2011, 23:11

flash pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:

Microsoft Excel 2010? :lol: :lol: :lol: :lol:

Nie bądź taki/a mądrutki/a, a dla wszystkich informacji program z którego korzysta trener Maciejewski kosztuje grube tysiące $ i korzysta z niego większość szkoleniowców za oceanem.

Oczywiście nie pochwalam oceniania zawodniczki na podstawie tego co pokaże komputer i mam nadzieję, że kontekst wypowiedzi miał być innny, a swoją drogą Krawiec już kilkukrotnie pokazała, że ma chyba repre w głębokim poważaniu, bo dziwnym trafem zawsze gdy zbliżało się zgrupowanie łapała jakiś uraz.

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 03 lutego 2011, 00:01

Ja bym Krawiec zaciągnął do repy i koniec dyskusji. Po stracie Biby nie mozemy sobie pozwolić na inne ubytki kadrowe.
Swoją drogą uwazam, że strata Biby dla kadry to dramat, teraz mamy Kobryn i długo, długo nic.........

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 lutego 2011, 00:29

Zgadzam się z Tobą Saletra. Krawcowa i swoje zrobi w ataku i w obronie.

Zresztą naprawdę nie ma drugiej takiej w Polsce która mogłaby się z nią równać. No bo kto ? Skobel - pokazuje w Gorzowie...

Ogolnie repra jest słaba. Nie mamy dobrej rozgrywającej , nie mamy już Biby - więc brakuje argumentów..

Szkoda że Gajda zrezygnowała z repry - bo jednak ona chyba jako jedyna rozgrywajka potrafi kilkakrotnie rzucić z 8,9 metrów.

Jak widzę Dźwigalską to mi się niedobrze robi.

Wobec braku Biby - Trzeba więc odkurzać ,,mamy'' czyli Mowlik , Szott , Tłumak - które w wieku 20-24 lat grały świetnie .

Pod koszem Ewka i Lecia to będzie standard ogolnie.

PS. Obawiam się że Eurobasket w wykonaniu Polek może być mega-kompromitacją w wykonaniu naszych reprezentantek. Bo pewne jest że nie zagraja tam najlepsze Polki tylko te którym...ufa :lol: :lol: :lol.

rzymi: gratuluję wylewności, plusik. Nie będzie to kolejny temat w którym wałkujemy wady i zalety Katarzyny Dźwigalskiej. Poza tym zalecam wstrzemięźliwość w dobieraniu słów na temat koszykarek.

friel
Kadet

Postautor: friel » 03 lutego 2011, 03:53

No to jest trochę przykre co piszecie np kolega wyżej zachwala Panią Krawiec przy okazji dewaluując poczytania Szott w tym sezonie a trzeba przyznać że staty Agi gdzie przypominam na 3 nie jest bogato na razie bo kontuzję ma Daria a co po kontuzji nie wiadomo .
Ja słynę z braku wyważenia swoich wypowiedzi ale tu ktoś mnie biję na głowę
staty Agi z tego sezonu :
http://plkk.pl/index.php?p=players&id=122

A tu staty Pani Moniki
http://plkk.pl/index.php?p=players&id=164

I nie nie sugeruję że Aga jest lepsza proponuję po prostu troszkę wczuć się w rolę szkoleniowca i zrozumieć że to jest sprawdzian ktoś się w przekroju szarości tego sezonu wyróżnia to trzeba go sprawdzić , bo po Euro będziecie klepać że : ta nie dostała szansy , tą też można było itd itp .

A jeszcze co do Skobla jak musi to gra :
http://plkk.pl/index.php?p=games&id=3308
http://plkk.pl/index.php?p=games&id=3296
http://plkk.pl/index.php?p=games&id=3289
Ostatnie 3 mecze gdzie nie miała się za czyimi rzutami schować

Z Pruszkowem nie przytaczam bo tam cały zespół ciągnął grę wiec i staty były odpowiednio mocne i nie wymierne
i tu może troszeczkę przesadzę ( że by nie było nie jestem fanem jej talentu ew. waleczności ale nie talentu)
ale jak patrzę w staty sumarycznie z całego sezonu ,a warto zaznaczyć że przy Jo i Kalanie to sobie nie poszalała i tak ma staty zbliżone do Krawiec
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 03 lutego 2011, 07:23

Czy w Toruniu nie nauczyli czytac tekstu ze zrozumieniem ? Interpretować go ?

Trener Maciejewski wyraznie pisze ze Krawiec posiada duze umiejetnosci ktore przydalyby się w kadrze. Jednak dopóki nie bedzie jej tak naprawde zalezalo na graniu w reprezentacji to nie ma sensu jej do niej sciagac. Istnieje cos takiego jak wplyw zawodniczki na inne. Przyjedzie taka Krawiec na kadre... (a to treningi za ciezkie... a to to sie nie podoba, a to tamto...), jednej trener pozwoli trenowac indywidualnie (np. zmniejszy obciazenia itd.) to zaraz druga bedzie myslala czemu ona ma byc gorsza. (Przyklad z tego sezonu z Gorzowa... jak to Leuczanka roz... zespol, bo sobie robila indywidualny trening... na to Kalana (jak ona to czemu ja nie?)... pozniej nastepna... itd - na koncu okazalo się ze po jakims meczu Euroligowym zadna zagraniczna zawodniczka nie stawila się na siłowni nastepnego dnia :roll: ).
Moze tego wlasnie selekcjoner się obawia i dlatego brak powolania dla Krawiec.

Koszykarz (Toruń) pisze:PS. Obawiam się że Eurobasket w wykonaniu Polek może być mega-kompromitacją w wykonaniu naszych reprezentantek. Bo pewne jest że nie zagraja tam najlepsze Polki tylko te którym...ufa :lol: :lol: :lol.

Mega-kompromintacją jest 9 na 10 postów które piszesz na tym forum.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 03 lutego 2011, 07:39

Saletra pisze:Ja bym Krawiec zaciągnął do repy i koniec dyskusji. Po stracie Biby nie mozemy sobie pozwolić na inne ubytki kadrowe.
Swoją drogą uwazam, że strata Biby dla kadry to dramat, teraz mamy Kobryn i długo, długo nic.........

Wolę zawodniczkę słabszą a zaangażowaną zamiast olewającej wszystko "gwiazdy" bo jej kazali grać.
Zaciąganie na boisko na siłę jeszcze się nigdy dobrze nie skończyło.

Zobaczymy co pokaże Perlińska chociaż to mecz wiadomo jaki. Ale może do kadry by ją jednak powołać na dłużej?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 03 lutego 2011, 20:40

Endrju pisze: (Przyklad z tego sezonu z Gorzowa... jak to Leuczanka roz... zespol, bo sobie robila indywidualny trening... na to Kalana (jak ona to czemu ja nie?)... pozniej nastepna... itd - na koncu okazalo się ze po jakims meczu Euroligowym zadna zagraniczna zawodniczka nie stawila się na siłowni nastepnego dnia :roll: ).
Moze tego wlasnie selekcjoner się obawia i dlatego brak powolania dla Krawiec.

nawet Sam?
To strasznie przykre, że przychodzi taka Leuchanka i od razu ma większy szacunek niż trener...
A cała sytuacja raczej świadczy bardziej o Darku, który nijak nie potrafi trafić do zawodniczek "z topu" niż o zawodniczce, która w niejednym klubie już grała i CV ma od trenera sporo lepsze.
Ogólnie Maciejewski ma problem z tym, że zupełnie inaczej traktują go wychowanki, a inaczej zagraniczne...

A porównanie Krawiec do Leuchanki nietrafione... to nie ta para kaloszy...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 lutego 2011, 20:55

Ja powiem tak - gdyby Leuczanka została w Gorzowie - to byłaby nadal wychwalana pod niebiosa przez Gorzowiaków - a , że odeszła - no jest od razu złem wszelakim ? :lol: :lol: :lol: Hehe .

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”