TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2010/11

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2010/11

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 02 lutego 2011, 18:17

matrix pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:No i fajnie - widać , że w Pruszkowie krok po kroku robi się coraz mocniejsza paka.

to samo można powiedzieć o fryzjerach z Bydgoszczy. 8)

tak - zarówno Lider jak i Artego , także i Widzew - to kluby rozwijające się. Drużyna z Pruszkowa przestała tracić ,,głupie '' punkty ze słabszymi ekipami - a to świadczy o tym , że są na dobrej drodze by dołączyć do tych czołowych 5 ekip w FGE.

I w play off nie będą bez szans - obojętnie na kogo trafią - a zapewne na kogoś z : Gorzów , Lotos , Energa - na pewno nigdzie nie będą na staconej pozycji. Może Lider nie ma klasowych grajek - a raczej solidne - ale kto wie..

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 lutego 2011, 15:03

UTEX ROW bez trenera?!

Czy wygrana nad łódzkim Widzewem była ostatnim meczem, w którym drużynę UTEX-u ROW Rybnik poprowadził trener Mirosław Orczyk? Sam zainteresowany po tym niezwykle ważnym triumfie przyznał, że taka możliwość jest bardzo realna, a za powód podał zaległości finansowe klubu wobec jego osoby.
- Jest to dla mnie najtrudniejszy moment w mojej ponad dwudziestoletniej karierze, gdzie trochę zdrowia i życia straciłem w tej koszykówce. Nastąpił kres moich możliwości jeżeli chodzi o pracę tutaj. Nie stać mnie na to, żeby być trenerem w ekstraklasie w Rybniku. Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że koszykówka jest dla mnie najważniejsza, że Rybnik jest dla mnie najważniejszy. Natomiast na dzień dzisiejszy, zgodnie z tym co dotyczy mojej umowy i mojego kontraktu oraz generalnie moich pieniędzy, na dzień dzisiejszy Zarząd Klubu i Rada Nadzorcza będzie się musiała spotkać i zastanowić się co z tym fantem zrobić - mówi o zaistniałej sytuacji Mirosław Orczyk, który w sobotę wygrał być może swój ostatni mecz w roli trenera UTEX-u ROW Rybnik.

Czy tak rzeczywiście może się stać? - Jest mi ciężko. Natomiast jest pewna granica, której przekroczyć się nie da. Ja mam kontrakt z klubem KK ROW Rybnik do końca kwietnia. Ten kontrakt jest niezrywalny i gwarantowany. Na dzień dzisiejszy jednak wszystkie terminy, jakie były związane z płatnościami, uległy mojego czekania. Ja mam nadzieję, że Zarząd i Rada Nadzorcza usiądzie na spokojnie i coś z tym zrobi. Ja nie jestem już w stanie sam siebie finansować. Nie jestem w stanie się sponsorować. Cieszę się dzisiaj, że dokonaliśmy tego, czego dokonaliśmy, że mam taki zespół jaki mam, bo ja go wybrałem i ja go kupiłem. Ja tego składu nie zmieniłem na koniec stycznia. Bo te dziewczyny zaufały mi, a ja zaufałem im - komentuje Orczyk.

Sam obecny (były?) szkoleniowiec śląskiego zespołu nie ma sobie nic do zarzucenia, bowiem zrobił wszystko co było w jego mocy, żeby drużyna była na jak najlepszej drodze do utrzymania elity. - Z mojej strony zostało zrobione wszystko. Mogę stanąć z podniesioną głową za wynik sportowy, jaki tu zrobiliśmy w ciągu ostatnich czterech lat, za awans który tutaj wspólnie zrobiliśmy. Chciałbym dokonać tego, co wszystkim obiecałem, że będzie koszykówka na poziomie ekstraklasy w Rybniku. Jestem o tym przekonany pomimo tego, że mój kontrakt generalnie został w jakimś sensie rozwiązany 26 stycznia. Postanowiłem jeszcze wygrać z łódzkimi drużynami i to jest wszystko, co ja mogę na dzień dzisiejszy zrobić dla rybnickiej koszykówki - dodał.

Czy zatem istnieją jakiekolwiek szanse na pozostanie Orczyka na stanowisku szkoleniowca śląskiego zespołu? - Jestem człowiekiem otwartym na wszystkie sprawy, otwartym na to co robię. Dla mnie to jest na dzień dzisiejszy życie. To jest mój zawód. Być może w Rybniku jest mało takich trenerów, dla których jest to zawód. Interesuje mnie tylko profesjonalizm, ciężka praca i determinacja. Może gdybym był obcym trenerem, nie stąd, nie z Rybnika, to bym odpowiedział, że nie, ale to też jest nasze dziecko. To akurat nie będzie jednak argumentem, który będzie nade mną wisiał jak miecz. Nie stać mnie na to, żeby być tu trenerem. Nie jest to przeciwko nikomu, to jest profesjonalizm. My gramy w ekstraklasie i chcemy w niej grać. Także mam nadzieję, że przede wszystkim dojdziemy do porozumienia, ale ono musi być poparte jedną rzeczą - parafrazując bardzo brutalnie - ruchami na koncie - oznajmił Orczyk, który ekipę UTEX ROW Rybnik w Ford Germaz Ekstraklasie prowadzi od początku sezonu 2007/2008.

Zaległości finansowe zatem muszą sięgać pokaźnych sum, o których jednak sam zainteresowany mówić nie chciał. - Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają. Powiem jednak tak, że są to bardzo duże zaległości. Ja nie wypowiem się na forum, bo moi rodzice oglądają i czytają te materiały. Mają 76 lat i chciałbym, żeby jeszcze trochę pożyli, bo w dużej mierze są to ich pieniądze. Ja muszę te pieniądze oddać. To już trwa za długo, bardzo długo. W jakimś sensie ja też na to się godziłem licząc na to, że będzie lepiej. Przychodzi jednak taki moment, że kończy się źródło i trzeba mieć szacunek do siebie, bo człowiek wkłada w to bardzo dużo pracy - odpowiedział o sumę zaległości wobec swojej osoby Orczyk.

Pochodzący z Rybnika szkoleniowiec nie miał wątpliwości, że to dla niego bardzo trudni i ciężki czas. - Nie potrafię się jakby pozbierać, bo to jest dla mnie najgorszy i najtrudniejszy dzień w koszykarskiej karierze trenerskiej, która trwa i będzie trwała. Na sali byli trenerzy, z którymi zaczynałem. Oni tu są, przyjechali na ten ostatni mecz. My razem zaczynaliśmy 20 lat temu i oni dzisiaj trzymają kciuki, żeby się udało, ale na dziś nie zależy to ode mnie - komentuje Orczyk.

Kto ewentualnie miałby się zająć funkcją pierwszego trenera po odejściu Orczyka? - Zespół ma tak ułożony mikrocykl, że dziś odbył się mecz i planowana jest odnowa. Kolejne dni będą odpoczynkiem po tak ciężkim spotkaniu. Zawodniczki są bardzo mądre i one wiedzą co mają robić, bo są zawodowcami przez duże "z" i profesjonalistkami. Ja mam do nich zaufanie, że one wiedzą co mają robić. Niektóre pracują ze mną już trzy lata, niektóre rok - zakończył.

Jak zatem wynika z wypowiedzi Orczyka decydującymi dniami będzie poniedziałek lub wtorek, kiedy to ma dojść do spotkania najważniejszych postaci w rybnickim klubie. Czy po tych dniach nazwisko Mirosława Orczyka nadal będzie widniało jako pierwszy szkoleniowiec drużyny UTEX ROW Rybnik?
http://www.sportowefakty.pl
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 10 lutego 2011, 15:49

po sezonie w AZS chyba zmiana trenera.....Szewczyk dostał podobno propozycje pracy od nowego sezonu z innego klubu PLKK troche lepiej zorganizowanego i druga w lidze męskiej na asystenta.......powrót Habera?????

Soku
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Soku » 11 lutego 2011, 00:17

Jeśli Szewczyk odejdzie, to prędzej Walich będzie trenerem niż Haber.

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 11 lutego 2011, 11:45

Jedno i drugie będzie końcem drużyny AZS.

A jak MUKS wejdzie, to tym razem chyba już wyprzedzi AZS i weźmie większą kasę z miasta, co też skończy się smutno dla AZS.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 11 lutego 2011, 13:00

ajaja pisze:Jedno i drugie będzie końcem drużyny AZS.

A jak MUKS wejdzie, to tym razem chyba już wyprzedzi AZS i weźmie większą kasę z miasta, co też skończy się smutno dla AZS.

Też trzeba sobie zadać zasadnicze pytanie czy miasto Poznań będzie chciało dać siano na gre MUKSu w ekstraklasie już drugi raz na dwa zespoły walczące o utrzymanie się raczej nie "pokusi". W grze o pieniądze jednak wyżej będzie AZS, bo pierwszeństwo ma ten który gra się utrzymuje i gra od x lat w ekstraklasie, a nie ten który w jednym roku spada, potem znowu awansuje, potem znowu.... i tak w kółko. Już nie będzie argumentem MUKSu to że oni szkolą młodzież a AZS nie, coś tam się ruszyło w szkoleniu, ale moim zdaniem za bardzo to pochłonęło działaczy, bo zaniedbali to co najważniejsze mimo wszystko czyli zespół seniorski-ekstraklasowy. Jakie znaczenie miałaby owa piramida jak ją nazywają bez zespołu ekstraklasowe- odpowiedź brzmi żadne.
Ale nie ma co w czarnych barwach wszystkiego postrzegać, może jeszcze spotkamy się na derbach AZS vs MUKS, kto to wie co los przyniesie.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Michu23
Młodzik

Postautor: Michu23 » 11 lutego 2011, 13:17

Chyba dla Poznania obecnie najlepiej byłoby - posiadanie jednego klubu - mocniejszego - gdzie kasa z miasta idzie konkretnie na jeden klub - niż dwa słabe - broniące się przed spadkiem.

Z Muksu - przecież większość dziewczyn i tak nie ma umiejętności na FGE - co pokazały przed rokiem - wyjątek CASIMIRO - a nie ma sensu by znowu sprowadzać jakąś MAURITE REID by w pojedynke ratowała MUKS przed spadkiem.

Z drugiej strony w INEI - jest kilka POLEK z doświadczeniem - więc najlepiej by było połączyć oba kluby - tak by powstała mieszkana rutyny z młodością - wzmocnić skład jedną , bądź dwiema zagranicznymi - takimi lepszymi niż pani UKOH - i taki klub wystawić w lidze... A najwyżej te zawodniczki które by się nie mieściły w składzie - ogrywałyby się na zapleczu ligi.

Bo przecież obecne zawodniczki MUKSU - te młode - poza CASIMIRO - i to nawet przy wzmocnieniu się zagranicznymi - raczej by się nie utrzymały - więc jaki sens ma powtórka sprzed roku ?

Połączenie to chyba najlepsze rozwiązanie. Ale kolejny kłopot to może być z ...władzą.. Bo tutaj Jabłońscy , Haber - każdy będzie chciał tym rządzić..

Soku
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Soku » 11 lutego 2011, 14:54

Tylko wciąż nie wiadomo, czy MUKS w ogóle ma zamiar wystartować w FGE. Ktoś, coś wie na ten temat?

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 13 lutego 2011, 00:15

Wiecie co tam sie dzieje z Eweliną Galą jak jej powrót ??

yanek
Żak

Postautor: yanek » 13 lutego 2011, 09:05

Kontuzję leczy - powinna grać dopiero w nowym sezonie z tego co mi wiadomo.
:)

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 14 lutego 2011, 23:06

MARAS pisze:Też trzeba sobie zadać zasadnicze pytanie czy miasto Poznań będzie chciało dać siano na gre MUKSu w ekstraklasie już drugi raz na dwa zespoły walczące o utrzymanie się raczej nie "pokusi". W grze o pieniądze jednak wyżej będzie AZS, bo pierwszeństwo ma ten który gra się utrzymuje i gra od x lat w ekstraklasie, a nie ten który w jednym roku spada, potem znowu awansuje, potem znowu.... i tak w kółko.

Kasę dostanie ten, kto będzie wyżej w tabeli w maju 2012. Pytanie jaka to będzie kasa, bo raczej przy oszczędnościach nie wierzę w jakieś 500 tysięcy, zwłaszcza przy frekwencji po sto osób na meczach jednych i drugich. Sensu przynajmniej to nie ma.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 15 lutego 2011, 15:14

ajaja pisze:
MARAS pisze:Też trzeba sobie zadać zasadnicze pytanie czy miasto Poznań będzie chciało dać siano na gre MUKSu w ekstraklasie już drugi raz na dwa zespoły walczące o utrzymanie się raczej nie "pokusi". W grze o pieniądze jednak wyżej będzie AZS, bo pierwszeństwo ma ten który gra się utrzymuje i gra od x lat w ekstraklasie, a nie ten który w jednym roku spada, potem znowu awansuje, potem znowu.... i tak w kółko.

Kasę dostanie ten, kto będzie wyżej w tabeli w maju 2012. Pytanie jaka to będzie kasa, bo raczej przy oszczędnościach nie wierzę w jakieś 500 tysięcy, zwłaszcza przy frekwencji po sto osób na meczach jednych i drugich. Sensu przynajmniej to nie ma.

PODKRESlAM nie wiem jak jest w rzeczywistości. Ale chyba może być tak:

MUKS teraz dostaje 400 tys
AZS dostaje 400 tys

I według co niektórych rozumowania. Połaczone siły
MUKS& AZS mieliby dostawać 800 tys?

Żadne miasto nigdy na to nie pojdzie. Możłiwe ze nowy Twór na pierwszy sezon dostałby 600 tys i to byłby maks.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

fkfk4
Nowy na forum

Postautor: fkfk4 » 16 lutego 2011, 13:53

Taurasi oczyszczona i wraca do składu Fenerbahce :)

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 16 lutego 2011, 14:44

Pierwsze prawda, drugie niekoniecznie. Co prawda jeszcze nie zostało powiedziane w kontekście jej powrotu do Fene, no może poza tym, że może to zrobić. Ale osobiście wątpię, by chciała tam wrócić po tym horrorze jaki sprowadziła na nią turecka federacja. Poza tym mają pełny skład więc musieliby pożegnać np Angel.
ObrazekObrazek

fkfk4
Nowy na forum

Postautor: fkfk4 » 16 lutego 2011, 14:58

Mam informację od osoby blisko związanej z Fenerbahce i Taurasi będzie szybciej aniżeli się wszyscy spodziewają. Wiem trochę więcej, ale będzie miłe zaskoczenie. Diana jest najlepsza i liczę na nią !

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”