MECZ GWIAZD FGE

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Re: MECZ GWIAZD FGE

Postautor: garnett » 03 lutego 2011, 21:42

Endrju pisze: (Przyklad z tego sezonu z Gorzowa... jak to Leuczanka roz... zespol, bo sobie robila indywidualny trening... na to Kalana (jak ona to czemu ja nie?)... pozniej nastepna... itd - na koncu okazalo się ze po jakims meczu Euroligowym zadna zagraniczna zawodniczka nie stawila się na siłowni nastepnego dnia :roll: ).
Moze tego wlasnie selekcjoner się obawia i dlatego brak powolania dla Krawiec.

Szkoda, że ten "bardzo drogi amerykański program" i jego komputer nie pomogły Maciejewskiemu w zrozumieniu jednego istotnego szczegółu...Leuchanka rozegrała w ostatnich 12 miesiącach tyle meczów co Żurowska i spółka przez ostatnie 3 lata{jak nie więcej}.
Rywalki z którymi w tym czasie się mierzyła [Turcja, WNBA i MŚ] dały jej dużo więcej pod względem sportowym i fizycznym niż "gorzowska siłownia", ale nie pozostały bez wpływu na jej zdrowie.
Dlatego też pewnie oczekiwała indywidualizacji treningu adekwatnego do wysiłku fizycznego na przestrzeni ostatnich tygodni i miała prawo tego oczekiwać od trenera który korzysta z najnowszych trendów myśli szkoleniowej. 8)
W kontekście kadry też warto o tym pomyśleć, aby uniknąć podobnych wyników jak w Orenburgu, gdzie tych leniwych gwiazd zabrakło. :roll:

friel
Kadet

Postautor: friel » 04 lutego 2011, 03:31

Teza Kolegi wyżej miała by uzasadnienie gdyby nie to że raczej przez ostatnie sezony plany treningowe Pana trenera raczej dają pozytywne efekty niż negatywne więc raczej to kwestia mniemania o sobie zawodniczki niż trenera ale co bym nie powiedział zawsze padnie argument " gdyby grała dalej u was wychwalali byście ją pod niebiosa" błędne koło
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 lutego 2011, 06:55

Tyle tylko ze do tej pory nigdy nie mieliście zawodniczki zawodniczki z tej półki co Leuchanka i mającej w ciagu wcześniejszego okresu takie obciążenia jak ona. Jedyna zbliżoną "nazwiskiem" była Anosike, ale ona przychodziła w połowie rozgrywek i z tego co mnie pamięć nie myli to o ile w pierwszym sezonie jeszcze było wsjo ok, to rok temu też już metody wychowawcze i treningowe Darka na niej nie zadziałały.

On chce byc Bogiem w Gorzowie a niestety autorytet posiada jedynie u wychowanek i zawodniczek "uniwersjadowych" które mają okazję się w AZS-ie wybić. Im może kazać trenować identycznie co Trebickiej, ale jak myślał ze każda zawodniczka będzie skakać z radości i dziękować za możliwośc pracy z tak wybitnym fachowcem to sie przeliczył.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 04 lutego 2011, 17:29

Ej, co Wy tam w Krakowie jesteście tak cięci na trenera kadry narodowej? Dajcie mu pracować według jego metod. Ja rozumiem, że obowiązuje metoda Kalego i jak Wisła jest piąta w lidze, to i tak to nic nie znaczy, bo jesteście w FF Euroligi, ale Maciejewski póki co od lat w lidze nie dał plamy, więc niech pracuje swoimi metodami z tymi zawodniczkami, którym to odpowiada. Dla mnie na ME może jechać nawet Kasia Gawor, jeśli trener widzi ją w składzie np. kosztem Kobryn. Ma do tego prawo. Rozliczymy go z wyników, a nie ze składu. A w klubie tym bardziej. Wolnoć Tomku w swoim domku. Chce pracować z wychowankami i zawodniczkami "uniewersjadowymi", niech tak pracuje. Nie wiem skąd w krakowiakach tyle zajadłości i złośliwości.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 lutego 2011, 17:39

A gdzie my tu o kadrze piszemy? :O Całe jedno zdanie - i to bynajmniej nie kluczowe - Garnetta i tyle.. Nasze komentarze dotyczą głównie wypowiedzi Endrju na temat złej i leniwej Leuchanki która rozbiła w 2 miesiące zespół.

A ze do kadry ma prawo powoływać te zawodniczki które mu pasują do taktyki, to sie zgadzam. i ze będzie rozliczany za wyniki tez sie zgadzam. I to tez już pisałem swego czasu w jednej ze dyskusji na temat K.Czubak.

PS. Przydałby się jakiś osobny temat o kadrze, najlepiej przyklejony, oraz drugi - taki ogólny o lidze - a tutaj proponowałbym sie ksupić na samym meczu gwiazd
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 04 lutego 2011, 17:44

Greebo ma rację tak więc przyklejony zostaje temat 'kadrowy' viewtopic.php?f=2&t=9452 bo nam się dyskusja rozmywa na kilka tematów
ObrazekObrazek

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 lutego 2011, 12:44

Wczoraj przed spotkaniem z ŁKS Łódź uroczyste nominacje na Mecz Gwiazd otrzymały:Veronika Bortelova,Alicia Gladden,Jelena Maksimović i coach Elmedin Omanić.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 10 lutego 2011, 19:06

Mamy do rozdania podwójne zaproszenie na Mecz Gwiazd PLKK. Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 lutego 2011, 09:41

Elmedin Omanić: Monika Krawiec to najlepsza „dwójka” w Polsce

Rozmawiał Joachim Przybył

Rozmowa z Elmedinem Omaniciem, trenerem Energi i drużyny Gwiazd PLKK.

- Był Pan zaskoczony nominacją?
- Raczej nie. W każdym kraju tradycją jest, że zespół Gwiazd w takim meczu prowadzi trener zagraniczny. Przed rokiem taką szansę dostał Jose Hernandez z Wisły Can Pack, teraz moja kolej. Myślę, że medalem z Energą zasłużyłem na to.

- Pięć koszykarek wybrali kibice, pozostałe w większość Pan. Czym się Pan kierował?
- Przede wszystkim bardzo żałuję, że w drużynie nie będzie Morris, która bardzo dobrze spisywała się w Artego, ale nie wróciła z USA. Nie będzie w składzie także Andji Jelavić, która jest świetną rozgrywającą i wybrałem ją do drużyny. Nie wiem, dlaczego nie przyjedzie ostatecznie do Lublina. Jeśli to klub jej nie pozwolił, to pierwszy raz mi się to zdarzyło. Nie zgadzam się z zarzutami, że zbyt wiele jest koszykarek z Wisły. To Mecz Gwiazd, a ich jest w Krakowie najwięcej.

- Będzie Pan chciał koniecznie wygrać z reprezentacją Polski czy też raczej chodzi wyłącznie o zabawę.
- Takie mecze wymyślili Amerykanie i to zawsze przede wszystkim chodzi o zabawę i promocję koszykówki. Głupotą byłoby wbijanie koszykarkom do głowy, że muszą z Polkami wygrać. Chcemy pokazać kibicom w Lublinie uroki żeńskiej koszykówki. Na pewno będzie co pokazywać, zwłaszcza w drużynie Gwiazd zagrają przecież uczestniczki niedawnych mistrzostw świata czy koszykarki znane z WNBA.

- W składzie nie ma jednak gwiazd amerykańskiej ligi Nicole Powell z Wisły czy Tangeli Smith z CCC Polkowice.
- To bez wątpienia światowe gwiazdy, uznałem jednak, że nie będę zapraszał koszykarek, które grają w Polsce od niedawna. To byłoby niesprawiedliwie wobec zawodniczek, które spędziły w PLKK cały sezon.

- Przed takim meczem planuje Pan jakieś treningi czy raczej obowiązuje pełna improwizacja?
- Na pewno nie było pomysłu, żeby organizować wielkie zgrupowania. Mamy w Lublinie zaplanowany jeden wspólny trening. Nie chodzi nawet o zaplanowanie całej taktyki, ale żeby zawodniczki lepiej się poznały, porzucały razem. Może przygotujemy dwie, trzy zagrywki, które będą atrakcyjne dla kibiców, ale to wszystko. To są w większości wielkie koszykarki, z ogromnym doświadczeniem. One nie potrzebują wielu wspólnych treningów, żeby dobrze współpracować na parkiecie.

- Przeciwnikiem będzie reprezentacja, a tam niespodzianka: nie ma żadnej koszykarki Energi.
- Taka jest decyzja trenera Dariusza Maciejewskiego i trzeba to uszanować. Agata Gajda sama pożegnała się z kadrą, ale inna sytuacja jest z Moniką Krawiec. Dla mnie to najlepsza polska koszykarka na pozycji numer dwa i jej brak w reprezentacji jest zaskoczeniem. Nie chcę jednak wkraczać w kompetencje trenera Maciejewskiego. On podjął określone decyzje kadrowe i on za nie odpowiada.

Zagrają w Lublinie

Gwiazdy PLKK: Pierwsza piątka: Veronika Bortelova, Alicia Gladden, Jelena Maksimović (Energa Toruń), Stephanie Raymond (Artego Bydgoszcz), Amisha Carter (CCC Polkowice); rezerwowe: Erin Phillips, Jelena Leuczanka (Wisła Can-Pack Kraków), Laurie Koehn (Utex ROW Rybnik), Monica Wright, Milka Bjelica (Lotos Gdynia), Samantha Richards (AZS PWSZ Gorzów), Bernice Mosby (Lider Pruszków)

Reprezentacja Polski: Alicja Bednarek (Lider Pruszków), Joanna Czarnecka (Tęcza Leszno), Katarzyna Dźwigalska, Agnieszka Skobel, Justyna Żurowska (AZS PWSZ), Marta Jujka (Lotos Gdynia), Ewelina Kobryn, Katarzyna Krężel, Magdalena Leciejewska, Paulina Pawlak (Wisła Can-Pack Kraków), Elżbieta Mowlik (INEA AZS Poznań), Agnieszka Szott (Artego Bygdoszcz).
http://www.pomorska.pl

PS.Monika Krawiec to też dla mnie najlepsza polska dwójka.Taki jest fakt pomijając wszelkie inne okoliczności o których można pisać w nieskończoność 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Michu23
Młodzik

Postautor: Michu23 » 12 lutego 2011, 13:13

Amisha Carter: Chodzi o dobrą zabawę
2011-02-11 11:25

- Jest mi bardzo miło, że mogę wziąć udział w tym wydarzeniu. Chcę pokazać się z jak najlepszej strony. Dla mnie udział w takim spotkaniu jest bardzo ekscytujący. Będę miała okazję zagrać z najlepszymi koszykarkami polskiej ligi - mówi przed niedzielnym Meczem Gwiazd Ford Germaz Ekstraklasy Amisha Carter, zawodniczka CCC Polkowice

Co dla Ciebie znaczy udział w Meczu Gwiazd Ford Germaz Ekstraklasy?

- Jest mi bardzo miło, że mogę wziąć udział w tym wydarzeniu. Chcę pokazać się z jak najlepszej strony. Dla mnie udział w takim spotkaniu jest bardzo ekscytujący. Będę miała okazję zagrać z najlepszymi koszykarkami polskiej ligi. Jest to bardzo ważne wyróżnienie, a jednocześnie miły przerywnik w rozgrywkach ligowych. Cieszę się, że jadę do Lublina i będę miała okazję zagrać w tym meczu.

Zostałaś wybrana do pierwszej piątki Drużyny Gwiazd. To duże wyróżnienie...

- O tak, bardzo duże. Gram w Polsce już trzeci sezon, za każdym razem staram się dawać z siebie wszystko. Bardzo cieszę się, że kibicie zauważają moje zaangażowanie. Fakt, że znalazłam się w wyjściowej piątce wybranej przez kibiców to dodatkowa nobilitacja i mobilizacja do dobrej gry.

Jak podejdziesz do niedzielnego meczu. Wynik będzie ważny?

- Będę starała się pokazać z jak najlepszej strony. Podobne nastawienie będą miały także inne zawodniczki. Wynik nie będzie może najważniejszy, ale na pewno i jedna i druga drużyna będzie chciała wygrać. Najważniejsze, aby była pokazać kawał dobrej koszykówki i dobrze się przy tym bawić. Ten mecz ma być przede wszystkim świetną zabawą dla nas, zawodniczek, a przede wszystkim dla kibiców w hali oraz przed telewizorami. Liczę na to, że właśnie tak będzie. Mam też nadzieję, że wszystkie zawodniczki zakończą ten mecz bez urazów.

Kto wygra w niedzielę?

- Oczywiście Drużyna Gwiazd. Mamy bardzo dobre zawodniczki i myślę, że reprezentacja Polski nie ma większych szans.

Rozmawiał: Konrad Kaptur

Awatar użytkownika
wislacanpack
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: wislacanpack » 13 lutego 2011, 11:32

W związku z chorobami kilku nominowanych zawodniczek doszło do zmian w drużynie Gwiazd Ford Germaz Ekstraklasy.
Podczas dzisiejszego Meczu Gwiazd, który zostanie rozegrany w hali "Globus" w Lublinie nie zobaczymy: Yeleny Leuchanki (Wisła Can-Pack Kraków), Veroniki Bortelovej (Energa Toruń) i Samanthy Richards (KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.). Wspomniane koszykarki zmogła choroba.
W ich miejsce Polska Liga Koszykówki Kobiet nominowała: Brittany Denson (Matizol Lider Pruszków) i Sharnee Zoll (CCC Polkowice). Obie zawodniczki przyjęły zaproszenia.

plkk.pl

Michu23
Młodzik

Postautor: Michu23 » 13 lutego 2011, 15:11

Myśle jednak że te choroby tych zawodniczek to bardziej ściema jest . Wisła ma ważne mecze przed sobą więc Leuczanki nie puści , Richards jest potrzebna Gorzowowi , a Bortelova - chyba chce uniknąć ewentualnych śmiechów i gwizdów - bo sama wie że nie zasługuje na występ w tym meczu :lol: 8)

gulchynsky
Młodzik

Postautor: gulchynsky » 13 lutego 2011, 15:24

A ja mam pytanie (bo nigdzie się z tym nie spotkałem), czym kierowali się organizatorzy, żeby wybrać akurat Lublin? takie mało koszykarskie miasto (przynajmniej teraz).

KrK
Amator

Postautor: KrK » 13 lutego 2011, 15:28

Michu23 pisze:Myśle jednak że te choroby tych zawodniczek to bardziej ściema jest . Wisła ma ważne mecze przed sobą więc Leuczanki nie puści

Leuchanka jest chora - nie trenuje od powrotu z Orenburga.

Awatar użytkownika
wislacanpack
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: wislacanpack » 13 lutego 2011, 16:05

KrK pisze:
Michu23 pisze:Myśle jednak że te choroby tych zawodniczek to bardziej ściema jest . Wisła ma ważne mecze przed sobą więc Leuczanki nie puści

Leuchanka jest chora - nie trenuje od powrotu z Orenburga.

To prawda Leuchanka jest chora. Na treningach jej nie ma. Podobno jest mocno przeziębiona - miała gorączke.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”