Co słychać w Kadrze Polski?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907
Re: Co słychać w Kadrze Polski?
nowe nazwisko na giełdzie "przyszłych Polek"
Kristi Toliver
Bez spodziewającej się dziecka Agnieszki Bibrzyckiej biało-czerwone zagrają w mistrzostwach Europy koszykarek, które w czerwcu odbędą się w Polsce. Być może reprezentację wzmocni za to amerykańska rozgrywająca Kristi Toliver, występująca obecnie w Turcji.
Dotychczasowa liderka reprezentacji Polski pod koniec stycznia rozstała się z zespołem mistrza Rosji UMMC Jekaterynburg. Klub poinformował, że umowę za porozumieniem stron
rozwiązano z powodów osobistych, a zawodniczka milczała i nie odbierała telefonów
.
- Potrzebowałam spokoju. Teraz mogę potwierdzić: zostanę mamą i bardzo się z tego cieszę. Będę trzymała kciuki za dziewczyny podczas mistrzostw Europy. Oglądałam w telewizji mecz reprezentacji z Gwiazdami Ligi
, ale trudno po takim spotkaniu towarzyskim oceniać grę
. Ewelina Kobryn, Agnieszka Szott i Elżbieta Mowlik były wyróżniającymi się zawodniczkami - powiedziała PAP Bibrzycka.
Niewykluczone, że podczas czerwcowych mistrzostw Europy (18 czerwca - 3 lipca) polski zespół wzmocni 24-letnia amerykańska rozgrywająca Kristi Toliver z tureckiego Samsun Basketbol Kulubu. Byłoby to możliwe, gdyby Polskiemu Związkowi Koszykówki udało się dopełnić wszelkich formalności dotyczących nadania obywatelstwa. Sama zawodniczka jest podobno zainteresowana grą dla Polski.
W zespole Uniwersytetu Maryland zdobywała średnio w ciągu czterech lat występów 15 punktów i miała 5,9 asyst, zaś w minionym sezonie w lidze WNBA w barwach Los Angeles Sparks notowała średnio 8,6 pkt i 1,3 asysty.
Trener kadry Dariusz Maciejewski ostrożnie mówi o możliwości pozyskania Toliver.
- Nie wiem, na jakim etapie są kwestie formalne. To pilotuje związek, a nowy zarząd dopiero rozpoczyna pracę
. Jedno jest pewne - najpóźniej do końca marca chciałbym mieć jasność, jak wygląda sytuacja w sprawie Amerykanki - powiedział PAP Maciejewski.
Agnieszka Bibrzycka jest w tej kwestii pesymistką.
- Nie za bardzo wierzę, że uda się pozyskać dla reprezentacji Amerykankę. Nic o tym się nie mówi. W ogóle denerwuje mnie, że przed najważniejszym turniejem dla reprezentacji - mistrzostwami, których jesteśmy gospodarzem, tak mało mówi się o żeńskiej koszykówce. Wszyscy zainteresowani są tylko sprawą trenera męskiej reprezentacji, a o dziewczynach znowu się zapomina - dodała.
Polska Agencja Prasowa
Kristi Toliver
Bez spodziewającej się dziecka Agnieszki Bibrzyckiej biało-czerwone zagrają w mistrzostwach Europy koszykarek, które w czerwcu odbędą się w Polsce. Być może reprezentację wzmocni za to amerykańska rozgrywająca Kristi Toliver, występująca obecnie w Turcji.
Dotychczasowa liderka reprezentacji Polski pod koniec stycznia rozstała się z zespołem mistrza Rosji UMMC Jekaterynburg. Klub poinformował, że umowę za porozumieniem stron
rozwiązano z powodów osobistych, a zawodniczka milczała i nie odbierała telefonów
.
- Potrzebowałam spokoju. Teraz mogę potwierdzić: zostanę mamą i bardzo się z tego cieszę. Będę trzymała kciuki za dziewczyny podczas mistrzostw Europy. Oglądałam w telewizji mecz reprezentacji z Gwiazdami Ligi
, ale trudno po takim spotkaniu towarzyskim oceniać grę
. Ewelina Kobryn, Agnieszka Szott i Elżbieta Mowlik były wyróżniającymi się zawodniczkami - powiedziała PAP Bibrzycka.
Niewykluczone, że podczas czerwcowych mistrzostw Europy (18 czerwca - 3 lipca) polski zespół wzmocni 24-letnia amerykańska rozgrywająca Kristi Toliver z tureckiego Samsun Basketbol Kulubu. Byłoby to możliwe, gdyby Polskiemu Związkowi Koszykówki udało się dopełnić wszelkich formalności dotyczących nadania obywatelstwa. Sama zawodniczka jest podobno zainteresowana grą dla Polski.
W zespole Uniwersytetu Maryland zdobywała średnio w ciągu czterech lat występów 15 punktów i miała 5,9 asyst, zaś w minionym sezonie w lidze WNBA w barwach Los Angeles Sparks notowała średnio 8,6 pkt i 1,3 asysty.
Trener kadry Dariusz Maciejewski ostrożnie mówi o możliwości pozyskania Toliver.
- Nie wiem, na jakim etapie są kwestie formalne. To pilotuje związek, a nowy zarząd dopiero rozpoczyna pracę
. Jedno jest pewne - najpóźniej do końca marca chciałbym mieć jasność, jak wygląda sytuacja w sprawie Amerykanki - powiedział PAP Maciejewski.
Agnieszka Bibrzycka jest w tej kwestii pesymistką.
- Nie za bardzo wierzę, że uda się pozyskać dla reprezentacji Amerykankę. Nic o tym się nie mówi. W ogóle denerwuje mnie, że przed najważniejszym turniejem dla reprezentacji - mistrzostwami, których jesteśmy gospodarzem, tak mało mówi się o żeńskiej koszykówce. Wszyscy zainteresowani są tylko sprawą trenera męskiej reprezentacji, a o dziewczynach znowu się zapomina - dodała.
Polska Agencja Prasowa
Jestem pewien ze jest zainteresowana. Byłaby zainteresowana każda reprezentacja europejską, przecież to czysty zysk na wiele lat.
Bułgaria, Czarnogóra... Polska. Możemy być dumni z doborowego towarzystwa..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
zaraz!! a czy nie była czasem rozgrywajka poszukiwana??
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z

No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z

jimmy pisze:zaraz!! a czy nie była czasem rozgrywajka poszukiwana??
A co tam....
Hmm. Jedno nie ulega wątpliwości.. Europejski paszporcik - to dla Tolliver niezła... INWESTYCJA dla WŁASNEJ KARIERY. a nie dla Polskiej repry... Z europejskim/ polskim paszportem -tak naprawdę zyska tylko...Tolliver.
A co do repry. czy Tolliver przewyższa PAWLAK ? Nie jestem zwolennikiem Pauliny - ale w tej chwili PAULA to nasza jedyna opcja na EURO. w dodatko zna wszystkie dziewczyny z kadry...
A Tolliver nie zbawi polskiej kadry. Bo nie przewyższa umiejętnościami POLEK.
A co do repry. czy Tolliver przewyższa PAWLAK ? Nie jestem zwolennikiem Pauliny - ale w tej chwili PAULA to nasza jedyna opcja na EURO. w dodatko zna wszystkie dziewczyny z kadry...
A Tolliver nie zbawi polskiej kadry. Bo nie przewyższa umiejętnościami POLEK.
jimmy pisze:zaraz!! a czy nie była czasem rozgrywajka poszukiwana??
A Krystyna T. to co ?

rzymi pisze:A Krystyna to co ?
Szymańska-Lara? to była i jest polska rozgrywająca!!!
Kuba pisze:nowe nazwisko na giełdzie "przyszłych Polek"
Kristi Toliver
Toliver to był mój pomysł
Jeżeli zaczynamy działać z tym dopiero teraz, to powodzenia...
Ma być mózgiem reprezentacji, choć z Polską nie ma nic wspólnego
Źródło: sports.pl/Koszykowka/Koszykowka-Kristi-Toliver-stara-sie-o-polskie-obywatelstwo,artykul,99934,1,866.html
Kristi Toliver stara się o polskie obywatelstwo. Ma być naszą rozgrywającą podczas ME. Z naszych informacji wynika, że niewiele brakuje, by dokumenty dotyczące Amerykanki trafiły do podpisu na biurko prezydenta Bronisława Komorowskiego.
Pomysł naturalizowania zagranicznej rozgrywającej pojawił się już ponad rok temu, gdy kadrę objął Dariusz Maciejewski. Polki zajęły w poprzednich ME dopiero jedenaste miejsce, a grą naszej drużyny kierowały Paulina Pawlak i Agata Gajda. Niezbyt efektywnie - średnio miały sześć punktów oraz niespełna trzy asysty w meczu.
Selekcjoner wraz z poprzednim prezesem PZKosz Romanem Ludwiczukiem uznali, że zespołowi potrzebny jest nowy mózg. Rozpoczęto poszukiwania odpowiednio wyszkolonej zawodniczki z USA. Ostatecznie wybór padł na 24-letnią Kristi Toliver, która namawiana przez związek wyraziła chęć gry w biało-czerwonych barwach. Zawodniczka obecnie występuje w lidze tureckiej w zespole z Samsunu i złożyła dokumenty w polskiej ambasadzie w Turcji. Nie skusiły jej podobno pieniądze, lecz możliwość pokazania się na arenie międzynarodowej.
- Nie mam wiele do powiedzenia o Toliver. Sprawa jest wałkowana od dłuższego czasu i nie wiem, czy coś z tego wyjdzie. W związku powinni wiedzieć więcej - sugeruje Maciejewski.
- Zapoznałem się z sytuacją kilka dni temu. Wiem, że dokumenty złożone przez nią w Turcji dotarły już pocztą dyplomatyczną do Polski. W tym tygodniu mam zamiar porozmawiać na ten temat z panem Ludwiczukiem. Jestem także umówiony na spotkanie z ministrem Adamem Gierszem - mówi Grzegorz Bachański, prezes PZKosz wybrany na to stanowisko przed dwoma tygodniami.
- Sporym problemem może być brak związków Tolliver z naszym krajem i krótki okres, który pozostał do czerwcowych ME w Polsce. Niewykluczone, że będzie trzeba poprosić o pomoc Romana Ludwiczuka - tłumaczy nam jedna z dobrze poinformowanych osób proszącą o anonimowość. Ludwiczuk to były senator PO, który niecałe dwa lata temu miał duży wpływ na szybki proces uzyskania polskiego obywatelstwa przez Davida Logana. Tyle tylko, że Logan przed występami w męskiej kadrze spędził blisko trzy sezony w naszej lidze...
Toliver w polskiej ekstraklasie nigdy nie grała, ale za to ma za sobą występy w najlepszej kobiecej lidze, czyli WNBA. Trafiła tam w 2009 roku z numerem 3 w drafcie prosto po pełnej sukcesów karierze akademickiej. Na uczelni Maryland była niekwestionowanym liderem, zdobywając mnóstwo wyróżnień indywidualnych. W 2008 roku dostała nagrodę im. Nancy Lieberman dla najlepszej rozgrywającej NCAA. W WNBA na razie gra jednak poniżej oczekiwań, będąc tylko rezerwową w Chicago Sky i Los Angeles Sparks. W Europie przed przenosinami do Turcji występowała na Węgrzech i w Izraelu. Dlaczego w związku zdecydowali się właśnie na nią? Decydowały względy sportowe. Szukano młodej zawodniczki, nieobawiającej się brania odpowiedzialności za losy meczu. Tym bardziej, że w czerwcowych ME zabraknie Agnieszki Bibrzyckiej, która jest w ciąży.
Kuba pisze:nowe nazwisko na giełdzie "przyszłych Polek"
Kristi Toliver
Polska Agencja Prasowa
bardzo madrze mowi pani Agnieszka
Mam nadzieję że do naturalizacji nie dojdzie!
hm nie jest dla Was dziwne z jaka łatowścia rezgrnują z gry w kadrze zawodniczki?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
hermes46 pisze:hm nie jest dla Was dziwne z jaka łatowścia rezgrnują z gry w kadrze zawodniczki?
pisałem już o tym kiedys - dziewczynom nie zalezy to zaden prestiz
zreszta w zadnej dyscyplinie sportowej nie jest to wyroznienie - lepsza kasa jest za gre w lidze a jeszcze wieksza za gre w lidze zagranicznej
Bo to właśnie jest problem ludzkiej mentalności kiedyś jak pieniędzy nie było to był honor i ludzie czuli poczucie że powinni bo to ich kraj dziś ludzie są zaślepieni pieniądzem
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!
Wróć do „Reprezentacja Polski”