TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

wislakosz.pl
Młodzik

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: wislakosz.pl » 01 maja 2011, 20:20

Oficjalnie: Anke de Mondt wiślaczką!

Aktualna mistrzyni euroligi kobiet - Anke de Mondt wzmocni w przyszłym sezonie Białą Gwiazdę.

W dniu dzisiejszym TS Wisła poinformowało, że nową zawodniczką Wisły Can Pack Kraków jest Anke de Mondt.

Kontrakt został podpisany na sezon 2011/ 2012.

http://wislakosz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1088

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 maja 2011, 20:26

wislakosz.pl pisze:Oficjalnie: Anke de Mondt wiślaczką!

Aktualna mistrzyni euroligi kobiet - Anke de Mondt wzmocni w przyszłym sezonie Białą Gwiazdę.

W dniu dzisiejszym TS Wisła poinformowało, że nową zawodniczką Wisły Can Pack Kraków jest Anke de Mondt.

Kontrakt został podpisany na sezon 2011/ 2012.

http://wislakosz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1088

No to zaczęliśmy od hitu :lol:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 01 maja 2011, 20:29

Widać musimy od rywali, widać musimy wymieniać panie nie najmłodsze, na jeszcze trochę starsze...
Zobaczymy co dalej...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 01 maja 2011, 20:30

zaczekałabym jednak z opiniami i osądami do zakończenia wszystkich transferów.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 maja 2011, 20:33

ann pisze:zaczekałabym jednak z opiniami i osądami do zakończenia wszystkich transferów.

No alez przecież nikt nie przekreśla póki co naszych transferów jako całości. ;-) zakładam że ona za Basko, tak patrząc to zamian nawet na +, a co mi sie tam mniej podoba to skrobnę jutro.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 01 maja 2011, 20:48

No tak, to już niejako stały fragment gry... W zeszłym roku Wisła pozyskała Jelavić, bo dała się nam we znaki w Eurolidze, no to teraz De Mondt, która była bardzo skuteczna w meczach ćwierćfinałowych Euroligi... Zaskoczył mnie ten transfer (zwłaszcza że zawodniczka już niemłoda), ale tez Belgijka na pewno w takiej roli jaką pełniła Gunta, powinna się sprawdzić bardziej niż Jelavić jako pierwsza opcja na PG. Ten transfer to kolejny "wątek sentymentalny" coacha - grały juz w końcu w Wiśle jego byłe podopoieczne, czyli Izi, Gunta i Nicole (ta ostatnia może jeszcze zostać na przyszły sezon).
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 01 maja 2011, 21:28

Uuuuu no to jak mawiają co bardziej wulgarni z takim transferem to "dupa, pipa, fuj - kombinuj". Jak dla mnie bezsens totalny. Juz wcześniejsze doniesienia prasowe dotyczące Dominguez nie powalały na kolana, ale de Mondt? traktowałem to jako niesmaczny żart. W 2012 będzie już miała 33 lata.... plus jak dla mnie jest w sumie cieniarą, z małymi przebłyskami( mecze z Wisłą niewątpliwie do nich należały). Nie wiem czy z duszeniem 8 pkt na mecz, 2 zbiórek i niespełna dwóch asyst, przyda się w takim klubie jak Wisła.
Jak na razie kiepścizna. Mam jednakże nadzieję, że to preludium do porządniejszych zakupów i że np plotki dotyczące Angel się sprawdzą.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 maja 2011, 06:21

Saletra pisze:Uuuuu no to jak mawiają co bardziej wulgarni z takim transferem to "dupa, pipa, fuj - kombinuj". Jak dla mnie bezsens totalny. Juz wcześniejsze doniesienia prasowe dotyczące Dominguez nie powalały na kolana, ale de Mondt? traktowałem to jako niesmaczny żart. W 2012 będzie już miała 33 lata.... plus jak dla mnie jest w sumie cieniarą, z małymi przebłyskami( mecze z Wisłą niewątpliwie do nich należały). Nie wiem czy z duszeniem 8 pkt na mecz, 2 zbiórek i niespełna dwóch asyst, przyda się w takim klubie jak Wisła.
Jak na razie kiepścizna. Mam jednakże nadzieję, że to preludium do porządniejszych zakupów i że np plotki dotyczące Angel się sprawdzą.

Akurat jeśli chodzi o przydatnośc dla drużyny to bym jej nie przekreślał. To nie jest pani ktora powala statystykami, ani tym bardziej taka która rzuca swa gra na kolana widzów.. do fantasy tez jej raczej nie polecam ake to taka typowa zawodniczka od czarnej roboty, zwłaszcza w obronie. W dwumeczu z nami wyłączyła z gry Erin w stopniu takim jak to sie chyba nikomu innemu w sezonie nie udało. W ataku cyferek nie wykręca, ale też nigdu w nie była na tam jedna z podstawowych opcji, tymniemniej jakieś tam punkciki powinna dokładać, zwłaszcza rzutami z dystansu.

Minusy: po pierwsze wiek. Co prawda jest sporo pan starszych od niej ktore radzą sobie wiecej niż dobrze, ale jednak liczyłem na jakieś przynajmniej częsciowe odmłodzenie składu. A tu zamiast już nie młodej Gunty przychodiz pani jeszcze starsza.. Druga sprawa to - paradoksalnie - fakt że w tym seoznie b. dużo osiągnęła. Po takich sukcesach jakie miała Salamanka normą jest sytuajca w ktorej cena zawodniczek idzie mocno w góre, niejednokrotnie znacznie powyżej ich rzeczywistej wartości.. nie wiem ile dostała w Krakowie ale troche sie obawiam że przepłacilismy, podobnie jak rok temu w wypadku Jelavic. I jeszcze jedna rzecz (bo to że miss basket pewnie nie zostanie pominę).. to to o czym wspomniał Paulo - de Mondt to kolejna była zawodniczka Hernandeza a na dodatek najlpesze spotkania zagrała przeciwko nam.. niby nie ma w tym nic złego, ale skoro po raz n-ty taki scenariusz sie sprawdza to jednak srednio pozytywnie swiadczy i o trenerze i o działaczach. Rynek koszykarek nie jest super pogaty, ale jednak jest pare pan ktore cos tam potrafią, a na R22 jeszcze nie grały w barwach innego zespołu :roll:

Ogólnie nie jestem wielkim entuzjastą tego transferu ale też nie widze przez niego swiata w czarnych barwach. Jak na zastępstow dla Bakso nie jest źle, oby tylko nie okazało sie ze ona ma być nasza "gwiazdą".

Anil
Nowy na forum

Postautor: Anil » 02 maja 2011, 08:05

Zauważyłem, że zbyt wielkiego entuzjazmu po transferze w obozie krakowskim nie ma :D. Ale czy ja wiem, czy jest to jakaś wielka tragedia...Jeżeli jest to zakup z myślą o zmianie po Basko to chyba jednak na plus. Statystyk to ona nie ma jakiś wybitnie powalających ale grała w zespole gdzie zwłaszcza na jej pozycjach ale nie tylko bo ( Torrens, Dominguez, Montanana, Lyttle, De Souza ) punkty same z łatwością się nie zdobywały. Wszystko zweryfikuje parkiet. Na dodatek o kolejną gwiazde z Salamanki czytaj Dominguez martwić się nie musicie. A kto nastepny ? Angel czy na miejsce Jelavić jakaś amerykanka z ligi rosyjskiej ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 02 maja 2011, 09:51

Pozostaje liczyć, że to transfer "za Jelavic", bo jeżeli za Basko to już nie jestem tak jednomyślny jak inni w tej ocenie.
W Belgijce nie przeszkadza mi jej wiek, ani cyferki które osiągała w Salamance bo tam nie była nawet 3 opcją w ataku, a procent skuteczności osiągała bardzo dobry.
Problem jest w tym:Ona przychodzi grać jako zawodniczka S5, a to nie podoba mi się z przynajmniej 4 powodów:
1.Erin będzie rozgrywała.
2.Phillips odchodzi i szukamy "1", a tych wartościowych na rynku coraz mniej.
3.Pozostałe zawodniczki S5 muszą być na poziomie "wielkiej 4", a na razie żadna z nich nie podpisała umowy.
4.Wcale tak dobrze nie broni jak można by sądzić po jej pojedynkach z Phillips.
Wynikało to większym stopniu ze słabszej postawy Australijki która do końca sezonu grała już gorzej i dobrej obronie zespołowej Halconu.

edit:
Plotka o Angel jest tak samo wiarygodna jak info o Sue Bird w Krakowie, które ta sama osoba wypisuje na forum euroligi. :lol:

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 02 maja 2011, 10:09

garnett pisze:Pozostaje liczyć, że to transfer "za Jelavic", bo jeżeli za Basko to już nie jestem tak jednomyślny jak inni w tej ocenie.

Ja mam nadzieję, że jednak za "Basko" z tym, że termin "za Basko" dotyczy naszego składu z końca sezonu (gdzie Basko była uzupełnieniem), a nie z początku, gdy była zawodniczką s5.
Bo jeśli DeMondt ma być gwiazdą pierwsze piątki, to trochę smutno się robi...mimo, że to dopiero zupełny początek transferów.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 maja 2011, 10:11

Dla mnie Basko nie była w S5 wiec tak samo przyjmuje ze de Mondt nie będzie w S5.. czekam na "jedynkę" w dalszym ciągu. W grze przeciwko Erin u nas to imo jednak głownie broniła 1 na 1. Zresztą w Hiszpanii tez ma opinie zawodniczki b.dobrze broniącej. A już na pewno będzie w tym elemencie lepsza od Basko, która po kontuzji była ogrywana nieraz w sposób niemiłosierny.

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 02 maja 2011, 11:03

Ałgaja pisze:
garnett pisze:Pozostaje liczyć, że to transfer "za Jelavic", bo jeżeli za Basko to już nie jestem tak jednomyślny jak inni w tej ocenie.

Ja mam nadzieję, że jednak za "Basko" z tym, że termin "za Basko" dotyczy naszego składu z końca sezonu (gdzie Basko była uzupełnieniem), a nie z początku, gdy była zawodniczką s5.
Bo jeśli DeMondt ma być gwiazdą pierwsze piątki, to trochę smutno się robi...mimo, że to dopiero zupełny początek transferów.

Termin "za Jelavic" = najmniej znaczący transfer zagraniczny

Greebo pisze:Dla mnie Basko nie była w S5 wiec tak samo przyjmuje ze de Mondt nie będzie w S5.. czekam na "jedynkę" w dalszym ciągu. W grze przeciwko Erin u nas to imo jednak głownie broniła 1 na 1. Zresztą w Hiszpanii tez ma opinie zawodniczki b.dobrze broniącej. A już na pewno będzie w tym elemencie lepsza od Basko, która po kontuzji była ogrywana nieraz w sposób niemiłosierny.

Basko też zbierała takie opinie w Salamance..zmierzam do tego, że hiszpański zespół nawet broniąc 1 na 1 doskonale udziela pomocy, bardzo dobrze dokonuje rotacji w obronie przez co także zawodniczki średnio broniące są ważnymi ogniwami tej ekipy w defensywie.
Łotyszki nie sposób ocenić jednoznacznie (szczególnie w obronie) na podstawie występów w Wiśle bo sporo sezonu straciła z powodu kontuzji, a potem też nie grała na 100%.
Zdrowa Basko w mojej ocenie jest na zbliżonym poziomie do Anke.

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 02 maja 2011, 17:34

http://tomekkubiak.blogspot.com/2011/05 ... iczka.html

Rozmowa z Martą Żyłczyńską - kapitan Odry Brzeg, z której wynika, że zawodniczka wiąże swoją przyszłość z Brzegiem oraz to, że nie wiadomo czy klubowi uda się wystartować w kolejnym sezonie.

Nie wklejałem całości, bo za długie to jest, ale zachęcam wszystkich do lektury.
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 maja 2011, 18:46

garnett pisze:Zdrowa Basko w mojej ocenie jest na zbliżonym poziomie do Anke.

Tez tak uważam (ale jednak się będę upierał ze Basko trochę lepsza w ataku, a de Mondt w obronie).. ale rozpatrując ten sezon to jednak zdrowa de Mondt byłaby lepsza niż kontuzjowana Basko.

Jeszcze co do wcześniejszego postu to Sue to oczywiście utopia, natomiast co do Angel.. tu juz nie byłbym taki na 100% pewny. Wiadomo - będą ją chciały Jeki czy Fener (lub jeszcze ze 3-4 kluby) to nie mamy szans. Ale jak nie to bedzie gdzieś szukała pracy w zapewne juz z mniejszymi oczekiwaniami, a wtedy może musiałoby sie włączyć do licytacji. <hmmm> A jak nie to można próbować zwerbować M.Moore :)

A ta osoba na forum euroligi która rzuciła tymi nazwiskami szaleje dalej, teraz rzuciła takim zestawieniem, które podaje jako ciekawostkę bo wiarygodność źródła raczej zbieżna do zera ;)

Tina Thompson ----> CCC Polkowice
Amber Holt -----> Lotos Gdynia
Sidney Spencer -----> Lotos Gdynia
Nicole Ohlde ----> Sony Athinaikos
Kia Vaughn ----> Gorzow

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”