Co słychać w Toruniu ?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Re: Co słychać w Toruniu ?
Odnośnie tranferów w Enerdze : no jeśli będzie przepis o jednej POLCE na parkiecie - czyli 4 zagranicznych będzie mogło być to można by się zastanowić nad nie tylko pozostawieniem Maksimović. Prezes w wywiadzie też o Gladden wspomniał. Tyle że drugi sezon miała słabszy - ale przecież pierwszy super. A z Egenti też niewiadomo jaką formę będzie mieć.
A jeśli działacze mają brać jakieś króliki z kapelusza to ja już wolę zostawić sympatyczną Ale w drużynie.
A jeśli działacze mają brać jakieś króliki z kapelusza to ja już wolę zostawić sympatyczną Ale w drużynie.
-
adrenalina
- Amator
No to teraz posypie się fala krytyki....
nową rozgrywającą Energi Toruń w sezonie 2011/12 będzie Leah Metcalf. 1983 rocznik 173 cm wzrostu. Ubiegły sezon spedziła w drużynie Mistrza Szwecji - Telge Basketball gdzie notowała statystyki 15,8 pkt i 4,2 asysty na mecz. Była najbardziej wartościowa zawodniczką swego zespołu i wydatnie przyczyniła się do zdobycia tytułu. Wcześniejszy sezon grała we francuskiej Toulousie. W 2009 roku w ldize szwedzkiej została wybrana najbardziej wartościową zawodniczką ligi, najlepszą strzelczynią, najlepiej asystyującą, przechwytującą, a także najlepszą defensorką i zawodniczką na pozycji numer 1. Wcześniej studiowała i grała w NCAA na Uniwersytecie North Carolina.
na tle całej ligi szwedzkiej w zeszłym roku:
punkty 15,8 - 7 miejsce
asysty - 4,2 - 1 miejsce
przechwyty - 3 - 4 miejsce
Póki co nie wiadomo czy będzie pierwszą rozgrywajką, wszystko zależy od budżetu jaki uda się zebrać
Tymczasem z klubem żegna się Agata Gajda, która wraca do CCC Polkowice
nową rozgrywającą Energi Toruń w sezonie 2011/12 będzie Leah Metcalf. 1983 rocznik 173 cm wzrostu. Ubiegły sezon spedziła w drużynie Mistrza Szwecji - Telge Basketball gdzie notowała statystyki 15,8 pkt i 4,2 asysty na mecz. Była najbardziej wartościowa zawodniczką swego zespołu i wydatnie przyczyniła się do zdobycia tytułu. Wcześniejszy sezon grała we francuskiej Toulousie. W 2009 roku w ldize szwedzkiej została wybrana najbardziej wartościową zawodniczką ligi, najlepszą strzelczynią, najlepiej asystyującą, przechwytującą, a także najlepszą defensorką i zawodniczką na pozycji numer 1. Wcześniej studiowała i grała w NCAA na Uniwersytecie North Carolina.
na tle całej ligi szwedzkiej w zeszłym roku:
punkty 15,8 - 7 miejsce
asysty - 4,2 - 1 miejsce
przechwyty - 3 - 4 miejsce
Póki co nie wiadomo czy będzie pierwszą rozgrywajką, wszystko zależy od budżetu jaki uda się zebrać
Tymczasem z klubem żegna się Agata Gajda, która wraca do CCC Polkowice
-
rodgers-kibic z torunia
- Kadet
uważam, że Laeh może być ciekawą zawodniczką... ciekawe jak u niej z rzutami z dystansu, bo albo źle szukam, albo rzeczywiście w internecie nie ma danych na ten temat
z drugiej strony Szwedzka liga nie prezentuje takiego wysokiego poziomu jak PLKK...
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
No dość szybko...jak na pierwszy zagraniczny transfer. Nie zamierzam oceniać czegoś czego nie znam - Gladden też przyszła z Luksemburga. Widać jednak że póki co klubu Energa nie stać na dobre i pewne zawodniczki. Inaczej by nie kombinowano tylko brane były zawodniczki gwarantujące poziom.
CV ma ciekawe. Zobaczymy co pokaze na parkiecie.
PS. Adrenalina u mnie sie nie posypia. Nie widziałęm Jej w akcji wiec trudno mi ja ZA NIC krytykowac.
PS. Adrenalina u mnie sie nie posypia. Nie widziałęm Jej w akcji wiec trudno mi ja ZA NIC krytykowac.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2011, 13:57 przez hermes46, łącznie zmieniany 1 raz.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Leah Metcalf - Weronika Idczak. Czy taki będzie nowy duet rozgrywających "Katarzynek" w przyszłym sezonie?
Na tych pozycjach w Enerdze zapowiadają się rewolucyjne zmiany. Na pewno nie zobaczymy w składzie Agaty Gajdy i Weroniki Bortelovej, do których trener Elmedin Omanić miał sporo zastrzeżeń w trakcie sezonu. Obie zresztą faktycznie grały poniżej możliwości, a braki na rozegraniu były jedną z najważniejszych przyczyn porażki w ćwierćfinale play off z AZS PWSZ Gorzów (rywalki miały znakomitą Samanthę Richards). Czeszka teraz zapewne wróci do kraju, Gajda, według niepotwierdzonych źródeł, podpisze wkrótce kontrakt z CCC Polkowice. To byłby dla niej powrót do tej drużyny po dwóch latach w ekipie "Katarzynek"
Niewykluczone, że Toruń w kolejnym sezonie postawi na wariant amerykański. Kontrakt z Energą podpisała już bowiem Leah Metcalf, doświadczona 28-letnia Amerykanka. Mierząca 183 cm zawodniczka jest absolwentką uczelni North Caroline, była kapitanem drużyny, która w 2005 zdobyła mistrzostwo NCAA (5,9 pkt i 3,5 asyst).
W Europie z bardziej znanych lig zagrała jeden sezon we francuskiej Tuluzie (12,8 pkt i 3 asysty), ale najwięcej czasu spędziła w Szwecji. W ostatnim sezonie zdobyła mistrzostwo tego kraju z Telge Basketball z bardzo dobrymi statystykami - 15,8 pkt i 4,2 asysty na mecz. Zdobywała tam także tytuły najlepszego obrońcy i najbardziej wartościowej koszykarki w lidze.
Sama Amerykanka na pewno nie wystarczy na kluczową pozycję w zespole, tym bardziej, że raczej nie ujrzymy w Toruniu już Natalii Małaszewskiej. W kręgu zainteresowań Energi jest Weronika Idczak, która walczy właśnie na zgrupowaniu kadry o wyjazd na mistrzostwa Europy.
Idczak to wychowanka Inei AZS Poznań, w którym występuje w ekstraklasie od 2005 roku. W ostatnim sezonie spędzała na parkiecie ponad 30 minut i notowała w tym czasie 11,2 pkt i 3,9 asyst.
źródło : Gazeta Pomorska
Na tych pozycjach w Enerdze zapowiadają się rewolucyjne zmiany. Na pewno nie zobaczymy w składzie Agaty Gajdy i Weroniki Bortelovej, do których trener Elmedin Omanić miał sporo zastrzeżeń w trakcie sezonu. Obie zresztą faktycznie grały poniżej możliwości, a braki na rozegraniu były jedną z najważniejszych przyczyn porażki w ćwierćfinale play off z AZS PWSZ Gorzów (rywalki miały znakomitą Samanthę Richards). Czeszka teraz zapewne wróci do kraju, Gajda, według niepotwierdzonych źródeł, podpisze wkrótce kontrakt z CCC Polkowice. To byłby dla niej powrót do tej drużyny po dwóch latach w ekipie "Katarzynek"
Niewykluczone, że Toruń w kolejnym sezonie postawi na wariant amerykański. Kontrakt z Energą podpisała już bowiem Leah Metcalf, doświadczona 28-letnia Amerykanka. Mierząca 183 cm zawodniczka jest absolwentką uczelni North Caroline, była kapitanem drużyny, która w 2005 zdobyła mistrzostwo NCAA (5,9 pkt i 3,5 asyst).
W Europie z bardziej znanych lig zagrała jeden sezon we francuskiej Tuluzie (12,8 pkt i 3 asysty), ale najwięcej czasu spędziła w Szwecji. W ostatnim sezonie zdobyła mistrzostwo tego kraju z Telge Basketball z bardzo dobrymi statystykami - 15,8 pkt i 4,2 asysty na mecz. Zdobywała tam także tytuły najlepszego obrońcy i najbardziej wartościowej koszykarki w lidze.
Sama Amerykanka na pewno nie wystarczy na kluczową pozycję w zespole, tym bardziej, że raczej nie ujrzymy w Toruniu już Natalii Małaszewskiej. W kręgu zainteresowań Energi jest Weronika Idczak, która walczy właśnie na zgrupowaniu kadry o wyjazd na mistrzostwa Europy.
Idczak to wychowanka Inei AZS Poznań, w którym występuje w ekstraklasie od 2005 roku. W ostatnim sezonie spędzała na parkiecie ponad 30 minut i notowała w tym czasie 11,2 pkt i 3,9 asyst.
Koszykarz (Toruń) pisze:Idczak to wychowanka Inei AZS Poznań, w którym występuje w ekstraklasie od 2005 roku. W ostatnim sezonie spędzała na parkiecie ponad 30 minut i notowała w tym czasie 11,2 pkt i 3,9 asyst.
No to widzę, że na brak kasy jednak nie narzekacie
adrenalina pisze:No to teraz posypie się fala krytyki....
jaka fala krytyki?
PS.Budżet i sprawa polskości Egenti moim zdaniem zadecyduje o zatrudnieniu drugiej rozgrywającej,która może stać się tą pierwszą. Ewentualne zatrudnienie kolejnej koszykarki na poz. nr 1 zza oceanu wiele już wyjaśni co do składu Energi na sezon 2011/2012 przy założeniu,że do Ratajczak,Tłumak,Krawiec dołączą jeszcze 3 polskie dziewczyny.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Cóż mnie pierwszy transfer Torunia nie powalił. Oczywiście na papierze, bo póki co tylko tak można tą zawodniczkę oceniać. Statystyki dobre, ale po pierwsze zrobione w słabej lidze a po drugie strat w nich np nie przytoczono, a Metcalf miała ich średnio prawie 4 na mecz. Mimo wszystko życzę Wam żeby to był lepszy strzał niż Cocks w zeszłym sezonie.
bart_81 pisze:Cóż mnie pierwszy transfer Torunia nie powalił. Oczywiście na papierze, bo póki co tylko tak można tą zawodniczkę oceniać. Statystyki dobre, ale po pierwsze zrobione w słabej lidze a po drugie strat w nich np nie przytoczono, a Metcalf miała ich średnio prawie 4 na mecz. Mimo wszystko życzę Wam żeby to był lepszy strzał niż Cocks w zeszłym sezonie.
Interesuję się już tyle lat żeńskim basketem,że wcześniejsze statystyki + materiały wideo to ja mam głęboko w poważaniu
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Tak jakoś na slowa Szwecja to ostatnio kojarzyło mi się to z Nnamaką z Gorzowa.
Natomiast co do EGENTI - jej obywatelstwo i przyznanie jej wcale już takim pewnikiem być nie musi. Bo jedna POLKA na parkiecie i ten przepis ułatwia nam sytuację. Jest Krawiec, jest Tłumak , więc już jest nieźle. Jest Ratajczak , może JUJKA , może paszporcik Egenti , może Wielebnowska... Może Idczak - choć nie za 14 tyś !!!!!!!!!!! Górą 6-7.. jeśli już o kasie mowa.
Grunt to zagraniczne - jeśli trafimy - to będziemy mocni - jeśli nie - to pozostaniemy na tym 6 miejscu na długo.
Natomiast co do EGENTI - jej obywatelstwo i przyznanie jej wcale już takim pewnikiem być nie musi. Bo jedna POLKA na parkiecie i ten przepis ułatwia nam sytuację. Jest Krawiec, jest Tłumak , więc już jest nieźle. Jest Ratajczak , może JUJKA , może paszporcik Egenti , może Wielebnowska... Może Idczak - choć nie za 14 tyś !!!!!!!!!!! Górą 6-7.. jeśli już o kasie mowa.
Grunt to zagraniczne - jeśli trafimy - to będziemy mocni - jeśli nie - to pozostaniemy na tym 6 miejscu na długo.
Koszykarz (Toruń) pisze:
Grunt to zagraniczne - jeśli trafimy - to będziemy mocni -
a Wisła i Polkowice ustawią się po sezonie w kolejce po taką panią Metclaf,która miała być przeciętniarą
PS.Oczywiście,jako fan Energi zakładam tą optymistyczną wersję.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
matrix pisze:Koszykarz (Toruń) pisze:
Grunt to zagraniczne - jeśli trafimy - to będziemy mocni -
a Wisła i Polkowice ustawią się po sezonie w kolejce po taką panią Metclaf,która miała być przeciętniarą
PS.Oczywiście,jako fan Energi zakładam tą optymistyczną wersję.
Ja zawsze byłem sceptyczny co do wynalazków... Ale nic nie poradzimy. Skoro z kasą ciężko / bo ciężko w Toruniu o sponsorów - to trzeba próbować wyciągać ciekawe grajki za jak najmniejsze pieniążki.
2 lata temu wszystko zatrybiło - dziewczyny zagrały na maksa umiejętności i był medal. Teraz już tak nie było - teraz liczyła się dla dziewczyn głównie kasa - a nie wynik sportowy , i nie było atmosfery.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie by w nowym sezonie ponownie zatrybiło.
Puchary pewnie zostaną odpuszczone - i już nie będzie pewnie waraiantu Europejskiego - za wyjątkiem Maksimović. Raczej Amerykanki zapewnie . No i dobrze. Jedna już jest.
Może warto postawić na jakieś młode ? Typu Markiewicz z KKS Olsztyn. Fajny gracz. Ratajczak , Idczak , Jujka to też w sumie młode grajki sa. Wszystko jednak rozbija się o pieniądze.
A przecież przed nami sezon WNBA i ME w Polsce - po których ceny potencjalnych zawodniczek też mogą urosnąć - ale też obniżyc się.
Wielu szkoleniowców z ostatecznymi decyzjami poczeka do zakończenia ME w Polsce,bo przecież to doskonała okazja do przypatrzenia się potencjalnym kandydatkom. Nie chce mi się jakoś wierzyć,aby Edo wprowadził tylko jedną Europejkę(Maksimović) do drużyny na nowy sezon. 6 na 6 będzie w modzie? 
znów pompujecie balonik. Bedzie co ma byc. Nawet działacze mówia lub pisza ze wszystko zalezy od budzetu klubu. A Wy znów pompujecie i g... moze z tego wynikac!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”