Ewelina Kobryn nie zagra w zespole koszykarek WNBA New York Liberty - dowiedziała się PAP. Klub zrezygnował z jej usług. Środkowa wróci do Polski za kilka dni i będzie przygotowywać się z kadrą do mistrzostw Europy, rozpoczynających się 18 czerwca.
- Decyzja zapadła w środę w południe. Na razie nie wiem jeszcze, kiedy wracam do kraju, ale na pewno wcześniej niż było to ustalone (11 czerwca - PAP). Niewykluczone, że zagram w dwóch ostatnich sparingach reprezentacji przed mistrzostwami z Litwą. Jestem zawiedziona, ale takie jest życie sportowca. Trener powiedział mi, że z powodu kontuzji rozgrywającej Leilani Mitchell, która ma gwarantowany kontrakt, musi zrezygnować z jednej wysokiej i w jej miejsce sprowadzić zmienniczkę Mitchell. Z uwagi na mistrzostwa w Polsce nie mogłabym grać w Nowym Jorku przez trzy tygodnie. To przesądziło - powiedziała PAP Kobryn.
W piątek rozpoczyna się 15. sezon WNBA. Na razie zawodniczka Wisły Can Pack nie podjęła decyzji, czy po zakończeniu ME w Polsce powróci do Stanów.
- Wiem, że inne kluby są zainteresowane moją grą, ale jest za wcześnie, by mówić o konkretach. Teraz priorytetem jest kadra i mistrzostwa - dodała.
W sezonie 2010 na parkietach WNBA nie było żadnej Polki. Ewelina Kobryn walczyła o miejsce w drużynie Washington Mystics, ale ostatecznie nie podpisała kontraktu. Wcześniej w lidze występowały śp. Małgorzata Dydek, Krystyna Szymańska-Lara oraz Agnieszka Bibrzycka.
Co słychać w Wiśle?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: Co słychać w Wiśle?
Sportowefakty.pl
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
-
reaktywacja
- Junior
Spodziewałem się tego. W sumie wypadła ze składu tak samo jak Piekarska. Ewka potrzebuje czasu, aby udowodnić swoją wartość, a w preseason nie masz czasu - jedziesz na 100% i liczysz na to, że to wystarczy. Ewka nie błyszczała, a pojawił się pretekst i... bye, bye.
Dzięki temu przynajmniej szybciej pojawi się w kadrze.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
reaktywacja pisze:Spodziewałem się tego. W sumie wypadła ze składu tak samo jak Piekarska. Ewka potrzebuje czasu, aby udowodnić swoją wartość, a w preseason nie masz czasu - jedziesz na 100% i liczysz na to, że to wystarczy. Ewka nie błyszczała, a pojawił się pretekst i... bye, bye.
Jak piszesz tylko po to żeby coś napisać to lepiej skończ. Nie znasz faktów - nie wypowiadaj się. A nie znasz i znać nie będziesz.
polksa pisze:reaktywacja pisze:Spodziewałem się tego. W sumie wypadła ze składu tak samo jak Piekarska. Ewka potrzebuje czasu, aby udowodnić swoją wartość, a w preseason nie masz czasu - jedziesz na 100% i liczysz na to, że to wystarczy. Ewka nie błyszczała, a pojawił się pretekst i... bye, bye.
Jak piszesz tylko po to żeby coś napisać to lepiej skończ. Nie znasz faktów - nie wypowiadaj się. A nie znasz i znać nie będziesz.
A może tak:
Oświeć faktami albo sam się nie wypowiadaj.. ?
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
polksa pisze:reaktywacja pisze:Spodziewałem się tego. W sumie wypadła ze składu tak samo jak Piekarska. Ewka potrzebuje czasu, aby udowodnić swoją wartość, a w preseason nie masz czasu - jedziesz na 100% i liczysz na to, że to wystarczy. Ewka nie błyszczała, a pojawił się pretekst i... bye, bye.
niestety nie od dziś wiadomo, że w WNBA forsowane są Amerykanki, nawet jak są słabe...
pewnie każdy z nas jest w stanie wskazać co najmniej kilka zawodniczek sporo od Ewki słabszych(czy Vaughn albo Hollingsworth są od niej lepsze? watpię...ich zaletą jest to że są Amerykankami) cóż na układy nie ma rady.
p.s. czy Ewka błyszczała w sparingach to raczej nie wiadomo, statystyki są tylko z jednego, w którym na parkiecie była przez niewiele minut, a jak wiadomo w takich sytuacjach trudno pokazać pełnię swoich umiejętności. jak było na treningach tego nie wiemy.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
Greebo pisze:polksa pisze:reaktywacja pisze:Spodziewałem się tego. W sumie wypadła ze składu tak samo jak Piekarska. Ewka potrzebuje czasu, aby udowodnić swoją wartość, a w preseason nie masz czasu - jedziesz na 100% i liczysz na to, że to wystarczy. Ewka nie błyszczała, a pojawił się pretekst i... bye, bye.
A może tak:
Oświeć faktami albo sam się nie wypowiadaj.. ?
Niestety liga amerykańska to liga amerykańska - tak jak napisała ann wolą zakontraktować słabszą Amerykankę niż wartościową i zdolną zawodniczkę z innego kraju. Poza tym Kobryn miała i tak opuścić NY Liberty 13 czerwca i wrócić do kadry. Dla NY byłoby to aż 6 meczów bez jednej zawodniczki - a jak wiadomo nie mogą osłabiać drużyny więc zakontraktowali inną.
Martwi mnie też to że polska liga nie jest zupełnie polska - 1 zawodniczka (polka) na parkiecie, co to w ogóle jest??!
Ale przecież NY biorąc ją do siebie zdawał sobie sprawę z tego że wyjedzie na ME. Więc musiałby na to przygotowany: innymi słowy ten czynnik choć miał zapewne znaczenie nie musiał być - i zapewne nie był - jedynym.
Co do ligi.. liga jak liga, taka sama jak wszędzie indziej. I niby kto powiedział ze 1 Polką ma być na parkiecie? Ktoś zabronił by było ich i 5?
Co do ligi.. liga jak liga, taka sama jak wszędzie indziej. I niby kto powiedział ze 1 Polką ma być na parkiecie? Ktoś zabronił by było ich i 5?
-
shineonball
- Żak
w sprawie Ewci.. HMmm.
nie wiem po co w trakcie przygotowan wiedzac o kontuzji podstawowej Mitchell.
działacze sprowadzili w wymianie'trade' Holingsworth do siebie za nr chyba 3 w drafcie '12..
Zamiast niej E.Kobryn spokojnie mogłaby byc w teamie i grac, a zamiast wymiany-
mogli wczesniej wprowadzic zmienniczke na PG (Leilani M.)
nie wiem po co w trakcie przygotowan wiedzac o kontuzji podstawowej Mitchell.
działacze sprowadzili w wymianie'trade' Holingsworth do siebie za nr chyba 3 w drafcie '12..
Zamiast niej E.Kobryn spokojnie mogłaby byc w teamie i grac, a zamiast wymiany-
mogli wczesniej wprowadzic zmienniczke na PG (Leilani M.)
Widac Ewcia to Europejka...
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...
http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)
http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)
http://wislakosz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1181
W nocy z piątku na sobotę czasu polskiego ruszył XV sezon zawodowej ligi WNBA!
W lidze letniej WNBA w tym roku na parkiecie zobaczmy nie cztery a dwie zawodniczki występujące w krakowskiej Wiśle Can Pack - Erin Phillips oraz Nicole Powell.
W sobotę w nocy w Indianapolis odbył się mecz pomiędzy miejscową drużyną Indiana Fever w której występuje Phillips a Chicago Sky z Dominique Canty w składzie.
W wygranym przez Fever meczu (65:57) Erin Phillips rozegrała 8 minut w trakcie, których dopisała do konta drużyny 5 punktów.
Gospodynie rozpoczęły mecz od mocnego uderzenie - po czterech minutach gry Indiana prowadziła 10:1. Ostatecznie pierwsza kwarta zakończyła się zwycięstwem Fever 21:13. Erin Phillips w tej części rozegrała dwie minuty w trakcie których ani razu nie była w posiadaniu piłki.
Drugą "ćwiartkę" Erin rozpoczęła na parkiecie. Australijka po rewelacyjnej akcji zdobyła dwa punkty. Dwie minuty później Phillips pokazała się z dobrej strony oddając celny rzut zza łuku. Na pięć minut przed zakończeniem pierwszej połowy została zmieniona przez Shyre Ely. Dzięki znacznej poprawie skuteczności ta cześć spotkania zakończyło sie prowadzeniem Chicago Sky 16:12.
Po zmianie stron Erin Phillips zameldowała się ponownie na parkiecie na sześć minut przed zakończeniem meczu. Tuż po zmianie Erin oddała niecelny rzut z półdystansu. Kilkadziesiąt sekund później Phillips została zmieniona przez January. W tym meczu naszej zawodniczki nie zobaczyliśmy już więcej w grze.
Kolejny mecz Indiana Fever rozegra w przyszłą sobotę o godzinie 1 w nocy czasu polskiego. Przeciwnikiem Fever będzie New York Liberty w którym występuje Nicole Powell.
P.S. To już drugi mecz gdzie Phillips gra krótko, ale bardzo dobrze wykorzystuje swój czas - dziś w 8 minut 5 pkt, a w meczu z Lynx w 10 minut - 8pkt. Nie rozumiem czemu nie dostaje wiecej szans...
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...
Dostaje tyle szans ile uważają za słuszne trenerzy. U nas jest gwiazda, tam nie mieście sie pewnie w 20-stce najlepszych zawodniczek, a kolejnych kilkadziesiąt pan prezentuje zbliżony poziom. I lepiej dla nas by sie z jakiś powodów (np kontuzja Douglas) nie przebiła do S5.
PS. Tangela Smith zdobyła dla Indiany 16 pkt i 5zb. To dorobek lepszy ni w jakimkolwiek meczu w brawach Polkowic
PS. Tangela Smith zdobyła dla Indiany 16 pkt i 5zb. To dorobek lepszy ni w jakimkolwiek meczu w brawach Polkowic
Shavo pisze:...
P.S. To już drugi mecz gdzie Phillips gra krótko, ale bardzo dobrze wykorzystuje swój czas - dziś w 8 minut 5 pkt, a w meczu z Lynx w 10 minut - 8pkt. Nie rozumiem czemu nie dostaje wiecej szans...
Bo jest z Australii, a rywalizuje o miejsce w składzie z Amerykankami, od których nie jest wyraźnie lepsza?
A, jak zauważył Greebo, dla nas nie jest to powód do zmartwień, a wręcz przeciwnie.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Co do Erin - dokładnie - jak przedmówcy powiedzieli.
Co do Tangeli - no to ikona WNBA - mimo że coraz bliżej do końca jej kariery - to jednak WNBA to co innego niż PLKK.
Tangela 4/7 za 3 pkt - w PLKK się kompletnie nie sprawdziła jak choćby 30 - letnia Pierson .
Co do Tangeli - no to ikona WNBA - mimo że coraz bliżej do końca jej kariery - to jednak WNBA to co innego niż PLKK.
Tangela 4/7 za 3 pkt - w PLKK się kompletnie nie sprawdziła jak choćby 30 - letnia Pierson .
-
reaktywacja
- Junior
Koszykarz (Toruń) pisze:Co do Erin - dokładnie - jak przedmówcy powiedzieli.
Podstawowa sprawa to przekonać Amerykankę, że nie przyjechała odebrać pieniądze, ale też coś pokazać. Akurat Smith to taki typ, że jak jej bardzo dużo nie zapłacisz, woli udać się na kilkumiesięczne płatne wakacje a nie grać - i dwukrotnie w Wiśle, i w CCC Tangela wydoiła kasę za nic. Planete wyszła z takiego założenia jadąc do Polko. Monica Wright jak zobaczyła kto prowadzi Lotos (wtedy Raczyński) to też grała za karę - ale nasi zdołali ją przekonać do poważnego traktowania swojej pracy. Dlatego nie dziwi mnie, że w Europie raczej się sięga po sprawdzone zawodniczki - ryzykują słabsi i mniej możni - jak ktoś się sprawdzi, ma szansę pójść w górę, do lepszego klubu. I tak to się kręci.
14 koron:
i Mitchell grala wczoraj ponad 22 minuty, a podobno ma kontuzje plecow...i szukali zmienniczki za nią...
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”