TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: matrix » 03 lipca 2011, 19:53

akar pisze:Jakie to polskie - nie tylko eksperci od wypadków lotniczych, drogowych, ale także od taktyki, ustalania składów drużyn, a teraz jeszcze znawcy zagadnień medycznych, w szczególności ortopedii.
Panowie opamiętajcie się i leczenie pozostawcie tym którzy się na tym na prawdę znają.

znawcą nie jestem i nigdy nie byłem,ale akurat tak się składa,że mam szczególny przypadek ortopedyczny w najbliższej rodzinie.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 lipca 2011, 20:26

Akar - wybacz - ale nie trzeba DR. Housem bądź DR. Quinn :lol: by na hasło ,, zerwanie więzadła '' się czarować...

Co najmniej pół roku przerwy. Pamiętam jak Ratajczak zerwała we wrześniu to miała sezon z głowy.

Teraz u Perovanović jest troszkę szybciej - ale najwcześniej to ona może wrócić do treningów w styczniu...

Ciekaw jestem co zrobią w POLKOWICACH. Bo jednak opcje AMERYKAŃSKIE / pod kątem Euroligi - są już zajęte - a gra samą PETRONYTE to zdecydowanie za małó. Są jeszcze Majewska i Walich - ale to też iubogo. / pod kątem Euroligi.

Ciekaw jestem rozwiązań Orzełka

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 03 lipca 2011, 20:28

a skąd Wy wiecie, że Iva zerwała więzadła? był jakiś oficjalny komunikat w tej sprawie, bo jakoś nie kojarzę.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Ruda_
Żak

Postautor: Ruda_ » 03 lipca 2011, 20:31

Women EuroBasket 2011: Chorwatki powalczą o igrzyska, dramat Perovanovic!

Niedobrze pobyt w łódzkiej Atlas Arenie będą wspominać zawodniczki z Czarnogóry. Nie udało im się tutaj bowiem ani sięgnąć po medal, ani wywalczyć przepustki do walki o igrzyska olimpijskie. Dodatkowo w ostatnim meczu straciły swoją liderkę. Iva Perovanovic, po jednej z akcji pod koszem, doznała prawdopodobnie zerwania więzadeł krzyżowych w prawym kolanie.- Wiedziałyśmy, że zmęczenie może odegrać tutaj kluczową rolę, dlatego chciałyśmy zabiegać rywalki. To udało się w drugiej połowie meczu i dało nam sukces - powiedziała o meczu Iva Sliskovic, chorwacka podkoszowa. Chorwatki rozegrały kolejne bardzo dobre zawody na turnieju, dzięki czemu będą mogły powalczyć o udział w przyszłorocznych igrzyskach olimpijskich.

Sprawa zwycięstwa rozstrzygnęła się w drugiej połowie trzeciej kwarty. Wtedy to Chorwatki przypuściły frontalny atak na Czarnogórki i od stanu 42:42 udało im się wypracować jedenastopunktową zaliczkę przed decydującą częścią meczu. W niej zawodniczkom z Czarnogóry tylko raz udało się zmniejszyć straty do 9 punktów i to było wszystko tego dnia, na co stać było podopieczne Miodraga Baleticia.

- Pokonaliśmy bardzo trudnego rywala. Zagraliśmy dobrze w defensywie przeciwko supergwiazdom rywalek, czyli Annie DeForge oraz Ivie Perovanovic, do czego dodaliśmy skuteczną egzekucję rzutów z dystansu - podsumował metodę na zwycięstwo nad Czarnogórą Stipe Bralic, szkoleniowiec chorwackiej reprezentacji. W jego ekipie prym wiodły Jelena Ivezic oraz Iva Ciglar, autorki odpowiednio 21 i 19 punktów.

Dramat Czarnogórek to jednak nie tylko porażka i brak możliwości walki o igrzyska olimpijskie. Na kilka minut przed końcem meczu ambitnie walcząca o zbiórkę Iva Perovanovic upadła na parkiet, a grymas bólu na jej twarzy mówił wszystko. Zawodniczka w momencie zalała się łzami, a diagnoza lekarzy na hali była jedna - zerwanie więzadeł krzyżowych w kolanie. To będzie z pewnością jeden z tych wieczorów, o którym wszyscy związani z czarnogórską koszykówką będą chcieli jak najszybciej zapomnieć.

- Nikt nie zasługuje na takie kontuzje, a już na pewno nie taka osoba i taka koszykarka, jaką jest Perovanovic - skomentował przykre wydarzenie Baletic. - Co do przyczyn porażki, to bardzo dużo energii kosztowało nas spotkanie z Litwą i myślę, że to miało największe znaczenie. Ze swoich podopiecznych mogę być jednak niesamowicie dumny!

- Nikt nie jest zadowolony z faktu, że przegrywa mecz, który toczy się o tak dużą stawkę - dodał Baletic. W jego zespole do wygranej zabrakło skuteczności przede wszystkim Jeleny Skerovic, która trafiła zaledwie 1 z 12 oddanych rzutów z gry, z czego pomyliła się we wszystkich ośmiu próbach w rzutach za 2 punkty.

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... -dramat-p/

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 03 lipca 2011, 20:35

sportowe fakty nie są dla mnie wiarygodnym źródłem informacji:)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 03 lipca 2011, 20:50

We have some good news about Iva Perovanović. Early reports indicated she suffered ligament damage to her knee, but after medical examinations doctors excluded that option. Injury isn't that seriuos and we should expect a soon recovery.

strona turnieju na Facebooku (http://www.facebook.com/EuroBasketWomen2011)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 03 lipca 2011, 20:53

rzymi pisze:
We have some good news about Iva Perovanović. Early reports indicated she suffered ligament damage to her knee, but after medical examinations doctors excluded that option. Injury isn't that seriuos and we should expect a soon recovery.

strona turnieju na Facebooku (http://www.facebook.com/EuroBasketWomen2011)

no dokładnie i o to mi chodziło. także myślę, że bez problemów pojawi się w Polkowicach:)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 03 lipca 2011, 21:07

Akar mam takie pytanie.
Czy koszykówka kobiet nie moga sie interesowac takze lekarze i to np. ortopedzi?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 03 lipca 2011, 21:47

matrix pisze:każdy przypadek jest inny,każdy organizm w zasadzie też 8) jeśli już walisz przykładami.....Michał Jończyk z Górnika Zabrze kontuzję złapał dokładnie 6 listopada 2010 roku,a na boisko do treningów z drużyną powróci niebawem.Równe osiem miechów,jak się to ma do Ivy nie wiem,ale może być tak,że albo sezon stracony albo będzie w pełni gotowa do gry na play-off 2012.
PS.Mówimy cały czas o zerwaniu więzadeł krzyżowych-rezonans magnetyczny.

Jonczyk, nie Jończyk. Operację miał 30 listopada, pod koniec czerwca 2011 normalnie trenuje z zespołem. Po siedmiu miesiącach, a miał wszczepiane naturalne więzadła. Przy sztucznych może to być miesiąc, dwa krócej. Koniec tematu, który coraz mniej ma wspólnego z transferami :)

Całe szczęście, że Perovanović nie rozłożyła się jednak tak poważnie, szkoda by było Polkowic.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 lipca 2011, 21:52

ajaja pisze:
matrix pisze:każdy przypadek jest inny,każdy organizm w zasadzie też 8) jeśli już walisz przykładami.....Michał Jończyk z Górnika Zabrze kontuzję złapał dokładnie 6 listopada 2010 roku,a na boisko do treningów z drużyną powróci niebawem.Równe osiem miechów,jak się to ma do Ivy nie wiem,ale może być tak,że albo sezon stracony albo będzie w pełni gotowa do gry na play-off 2012.
PS.Mówimy cały czas o zerwaniu więzadeł krzyżowych-rezonans magnetyczny.

Jonczyk, nie Jończyk. Operację miał 30 listopada, pod koniec czerwca 2011 normalnie trenuje z zespołem. Po siedmiu miesiącach, a miał wszczepiane naturalne więzadła. Przy sztucznych może to być miesiąc, dwa krócej. Koniec tematu, który coraz mniej ma wspólnego z transferami :)

Całe szczęście, że Perovanović nie rozłożyła się jednak tak poważnie, szkoda by było Polkowic.

nie pisałem kiedy miał operację tylko,kiedy doznał kontuzji!!! Normalnie trenuje z zespołem? :lol: Po treningach indywidualnych ma na dniach dołączyć do drużyny(oczywiście mam tu na myśli normalne granie,a nie obecność na treningu),a do Zakopca na zgrupowanie dopiero pojechał(nie biorąc udziału we wczorajszym sparingu).
PS.Myślę,że Iva po tylu postach na pewno szybciej wyzdrowieje. 8)

akar
Żak

Postautor: akar » 04 lipca 2011, 17:20

hermes46 pisze:Akar mam takie pytanie.
Czy koszykówka kobiet nie mogą się interesować także lekarze i to np. ortopedzi?

Jak najbardziej mogą. Lecz akurat ci którzy się najwięcej wypowiadają na temat tego przypadku chyba nie są ortopedami ani lekarzami innej specjalności. Czyżbym się mylił :?: :?: :?:
A poza tym żaden szanujący się lekarz nie będzie się wypowiadał (czyt. stawiał diagnozy) nie znając szczegółów urazu, a już na pewno nie na podstawie doniesień prasowych bądź internetowych.
Proponuję nieco zimnej wody na głowę.

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 04 lipca 2011, 18:36

http://basket.cccsport.pl/news,397,Kont ... rozna.html

Kontuzja Ivy Perovanovic na szczęście nie tak groźna

Informujemy, że kontuzja Ivy Perovanovic okazała się mniej groźna niż przypuszczano i zawodniczka powinna w optymalnej dyspozycji dołączyć do zespołu CCC Polkowice przed rozpoczęciem sezonu 2011/2012.

Nowa koszykarka CCC Polkowice doznała bardzo poważnie wyglądającego urazu prawego kolana kilka minut przed końcem meczu o piąte miejsce Eurobasketu pomiędzy Czarnogórą a Chorwacją. Ten pojedynek decydującował o tym, która z drużyn zagra w przyszłorocznym turnieju kwalifikacyjnym do Igrzysk Olimpijskich w Londynie.

Reprezentantka Czarnogóry zaraz po meczu pojechała do szpitala, gdzie zostały przeprowadzone wstępne badania, nie dające jednak ostatecznej odpowiedzi na pytanie, co stało się z kolanem.

W niedzielę, z inicjatywy naszego klubu, Perovanovic przeszła badanie rezonansem magnetycznym, które wykluczyło zerwanie lub naderwanie więzadeł. Oznacza to, że po kilku tygodniach odpoczynku, 28-letnia silna skrzydłowa będzie mogła spokojnie rozpocząć indywidualne treningi, by we wrześniu stawić się w Polkowicach i razem z koleżankami z zespołu CCC przygotowywać do nowego sezonu.

Dodajmy, że w Mistrzostwach Europy Perovanovic notowała imponujące statystyki: śr. 16,4 punktów, 7,8 zbiórek, 2,3 asysty. Pod względem zdobyczy punktowych i skuteczności rzutów z gry w turnieju nie było lepszej koszykarki od nowej zawodniczki CCC Polkowice. Czarnogóra przegrała jednak z Chorwacją 59:73 i w kwalifikacjach do igrzysk zagrają rywalki.

akar
Żak

Postautor: akar » 04 lipca 2011, 20:19

Pietrzak przechodzi do Pruszkowa

Anna Pietrzak ponownie zagra na Mazowszu. Absolwentka Arcus SMS PZKosz Łomianki w sezonie 2010/2011 bronić będzie barw Matizolu Lider Pruszków.
Wychowanka MOSM Bytom gra na pozycji rozgrywającej. W latach 2003-2006 była zawodniczką Szkoły Mistrzostwa Sportowego w Łomiankach, skąd przeniosła się do CCC Polkowice. Z tym klubem związana była przez pięć sezonów, sięgając w ostatnim po wicemistrzostwo Polski. - Chciałam spróbować czegoś nowego, zmienić otoczenie, dlatego podpisałam kontrakt z Liderem, gdzie szykuje się ciekawa drużyna - mówi Pietrzak.
W minionych rozgrywkach koszykarka wystąpiła w trzydziestu spotkaniach ligowych swojego zespołu. Przebywała w nich na parkiecie średnio 17 minuty, zdobywając w tym czasie 4,5 punktu. Do tego miała 1,3 asysty, 1,3 zbiórki oraz 0,7 przechwytu na mecz. Od dłuższego czasu do Pruszkowa chciał ją pozyskać trener Arkadiusz Koniecki. - Miałam kilka ofert z różnych klubów, ale najlepszą propozycję otrzymałam z Lidera - wyjaśnia „Piecia” - Chcę się sprawdzić w nowej roli i powalczyć o miejsce w wyjściowym składzie. Zdaję sobie sprawę, że nie będzie łatwo. Nic za darmo nie dostanę. Muszę pokazać trenerowi, a także pozostałym koleżankom, na co mnie stać - zaznacza Pietrzak.
Dzięki drugiemu miejscu w Ford Germaz Ekstraklasie CCC Polkowice awansowało do Euroligi, ale gra w tych prestiżowych rozgrywkach dla koszykarki nie była priorytetem. - Najpierw chcę ugruntować swoją pozycję w Polsce. Grać więcej niż w CCC, a dopiero potem pomyśleć o europejskich pucharach - przekonuje zawodniczka.
Pietrzak była jedną z dwunastu koszykarek, które znalazły się w składzie na rozgrywane w Polsce mistrzostwa Starego Kontynentu. W drużynie narodowej wystąpiła w czterech spotkaniach (1,5 pkt i 0,8 asysty na mecz). - Duże nadzieje były związane z naszym startem w mistrzostwach Europy. Zamiast wymarzonego awansu na turniej kwalifikacyjny do Igrzysk Olimpijskich pozostał niedosyt. Szkoda, bo kibice zasłużyli na lepszy wynik kadry - przyznaje Pietrzak, dla której była to pierwsza tak poważna seniorska impreza w karierze. Wcześniej mierząca 167 cm wzrostu zawodniczka grała w reprezentacjach młodzieżowych. W 2005 roku z drużyną prowadzoną przez Romana Skrzecza zdobyła srebrny medal mistrzostw Europy do lat 20. Pietrzak, choć była najmłodszą zawodniczką tej kadry, na boisku pojawiała się regularnie. – W Katowicach czuło się, że jest to bardziej prestiżowa impreza. Organizacyjnie też nie da się porównywać seniorskich mistrzostw z tymi młodzieżowymi - tłumaczy koszykarka. Pietrzak w tym roku ma jeszcze szansę wystąpić na Uniwersjadzie w Chinach. Na razie jest w szerokiej kadrze. Decyzję o składzie na turniej do Chin trener Dariusz Maciejewski ma podjąć pod koniec lipca.
Zawodniczka od lat może liczyć na wsparcie najbliższych, a koszykarską pasją zaraziła się od rodziców. Jako jedenastolatka była w Spodku, w momencie, gdy nasza kadra sięgała po mistrzostwo Europy. - Zbierałam autografy od mistrzyń i nawet w najśmielszych marzeniach nie przypuszczałam, że sama zagram w tej hali - mówi Pietrzak, której rodzice towarzyszyli na każdym meczu kadry w turnieju. - Żadna droga nie jest dla nich trudna, niezależnie od tego czy do hali mają 20 km, jak w przypadku mistrzostw Europy w Katowicach, czy ponad 300. Rodzice bardzo często przyjeżdżali na moje mecze do Polkowic. Podobnie było, gdy grałam w Łomiankach. Myślę, że do Pruszkowa też często będą zaglądać - kończy Pietrzak.

AW

http://www.liderpruszkow.pl/pietrzak-pr ... zkowa.html

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 04 lipca 2011, 20:25

akar pisze:
Pietrzak przechodzi do Pruszkowa

Anna Pietrzak ponownie zagra na Mazowszu. Absolwentka Arcus SMS PZKosz Łomianki w sezonie 2010/2011 bronić będzie barw Matizolu Lider Pruszków.
Wychowanka MOSM Bytom gra na pozycji rozgrywającej. W latach 2003-2006 była zawodniczką Szkoły Mistrzostwa Sportowego w Łomiankach, skąd przeniosła się do CCC Polkowice. Z tym klubem związana była przez pięć sezonów, sięgając w ostatnim po wicemistrzostwo Polski. - Chciałam spróbować czegoś nowego, zmienić otoczenie, dlatego podpisałam kontrakt z Liderem, gdzie szykuje się ciekawa drużyna - mówi Pietrzak.
W minionych rozgrywkach koszykarka wystąpiła w trzydziestu spotkaniach ligowych swojego zespołu. Przebywała w nich na parkiecie średnio 17 minuty, zdobywając w tym czasie 4,5 punktu. Do tego miała 1,3 asysty, 1,3 zbiórki oraz 0,7 przechwytu na mecz. Od dłuższego czasu do Pruszkowa chciał ją pozyskać trener Arkadiusz Koniecki. - Miałam kilka ofert z różnych klubów, ale najlepszą propozycję otrzymałam z Lidera - wyjaśnia „Piecia” - Chcę się sprawdzić w nowej roli i powalczyć o miejsce w wyjściowym składzie. Zdaję sobie sprawę, że nie będzie łatwo. Nic za darmo nie dostanę. Muszę pokazać trenerowi, a także pozostałym koleżankom, na co mnie stać - zaznacza Pietrzak.
Dzięki drugiemu miejscu w Ford Germaz Ekstraklasie CCC Polkowice awansowało do Euroligi, ale gra w tych prestiżowych rozgrywkach dla koszykarki nie była priorytetem. - Najpierw chcę ugruntować swoją pozycję w Polsce. Grać więcej niż w CCC, a dopiero potem pomyśleć o europejskich pucharach - przekonuje zawodniczka.
Pietrzak była jedną z dwunastu koszykarek, które znalazły się w składzie na rozgrywane w Polsce mistrzostwa Starego Kontynentu. W drużynie narodowej wystąpiła w czterech spotkaniach (1,5 pkt i 0,8 asysty na mecz). - Duże nadzieje były związane z naszym startem w mistrzostwach Europy. Zamiast wymarzonego awansu na turniej kwalifikacyjny do Igrzysk Olimpijskich pozostał niedosyt. Szkoda, bo kibice zasłużyli na lepszy wynik kadry - przyznaje Pietrzak, dla której była to pierwsza tak poważna seniorska impreza w karierze. Wcześniej mierząca 167 cm wzrostu zawodniczka grała w reprezentacjach młodzieżowych. W 2005 roku z drużyną prowadzoną przez Romana Skrzecza zdobyła srebrny medal mistrzostw Europy do lat 20. Pietrzak, choć była najmłodszą zawodniczką tej kadry, na boisku pojawiała się regularnie. – W Katowicach czuło się, że jest to bardziej prestiżowa impreza. Organizacyjnie też nie da się porównywać seniorskich mistrzostw z tymi młodzieżowymi - tłumaczy koszykarka. Pietrzak w tym roku ma jeszcze szansę wystąpić na Uniwersjadzie w Chinach. Na razie jest w szerokiej kadrze. Decyzję o składzie na turniej do Chin trener Dariusz Maciejewski ma podjąć pod koniec lipca.
Zawodniczka od lat może liczyć na wsparcie najbliższych, a koszykarską pasją zaraziła się od rodziców. Jako jedenastolatka była w Spodku, w momencie, gdy nasza kadra sięgała po mistrzostwo Europy. - Zbierałam autografy od mistrzyń i nawet w najśmielszych marzeniach nie przypuszczałam, że sama zagram w tej hali - mówi Pietrzak, której rodzice towarzyszyli na każdym meczu kadry w turnieju. - Żadna droga nie jest dla nich trudna, niezależnie od tego czy do hali mają 20 km, jak w przypadku mistrzostw Europy w Katowicach, czy ponad 300. Rodzice bardzo często przyjeżdżali na moje mecze do Polkowic. Podobnie było, gdy grałam w Łomiankach. Myślę, że do Pruszkowa też często będą zaglądać - kończy Pietrzak.

AW

http://www.liderpruszkow.pl/pietrzak-pr ... zkowa.html

Ania to dobra rozgrywająca i Pruszków będzie miał z niej sporo pociechy.
PS.Anna do Anny można by rzec. 8) W Pruszkowie pozostaje też Katarzyna Cymmer.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 04 lipca 2011, 20:28

FAjnie - że wszystkie czołowe rozgrywające polskie - poroździelały się w klubach z miejsc 1-6 .

Było do przewidzenia- ze po ME transfery będą teraz schodziły jak po sznureczku.

Jujka w Toruniu , A.Pietrzak w Pruszkowie . Czekamy na więcej. 8)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”