TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

bodek38
Młodzik

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: bodek38 » 12 lipca 2011, 20:36

no no kto wie może to zawodniczka pokroju Damond za czasów pierwszej przygody Mikołajca z koszem rybnickim czas pokaże jego poprzednik miał nosa (może dobrych doradców) co do zawodniczek zza oceanu(wyjątek wiadomo zeszły sezon- podkoszowe)

piotrek2100
Amator

Postautor: piotrek2100 » 13 lipca 2011, 20:10

Amisha Carter przeniosła się do Francji

Amisha Carter przez ostatnie trzy lata występowała w CCC Polkowice. Amerykanka w sezonie 2010/2011 sięgnęła wraz z Pomarańczowymi po srebrny medal Ford Germaz Ekstraklasy. Carter w każdych rozgrywkach była liderką CCC.Klub z Polkowic, który będzie grał w Eurolidze, poinformował kilka tygodni temu, że żegna się z Amishą Carter. Amerykanka nie miała problemów ze znalezieniem nowego klubu.

Carter zostaje w Europie - będzie grała w lidze francuskiej (LFB), w drużynie Union Saint Amand Porte du Hainaut (9. miejsce w ubiegłym sezonie).

Amisha Carter miała imponujące statystyki w lidze polskiej. W sezonie 2008/2009 rzucała średnio 14,2 pkt i miała 9,6 zb. Sezon 2009/2010 to 13,9 pkt i 10,1 zb. W ostatnich rozgrywkach Amerykanka notowała 12,9 pkt i 8,7 zb.

źródło: sportowefakty.pl

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 14 lipca 2011, 20:02

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/2011/07/14/agnieszka-szott-zostaje-w-artego/

Agnieszka Szott zdecydowała się na dalszą grę w bydgoskiej drużynie. Po nieudanym EuroBaskecie zawodniczka zamierza się skupić na reprezentowaniu barw Artego i opiece nad swoją małoletnią córką.

Dla liderki reprezentacji Polski będzie to już drugi sezon spędzony w bydgoskim klubie. W poprzednich rozgrywkach Szott była jedną z kluczowych postaci w drużynie prowadzonej przez Adama Ziemińskiego. W czwartek zawodniczka podpisała z bydgoską drużyną kontrakt na kolejne dwanaście miesięcy.

- Trochę się nad tym zastanawiałam, bo przecież każdy chce sobie zapewnić godziwe warunki - podkreśliła Szott. - Były owszem propozycje z innych klubów, ale nie chcę już do nich wracać. Chciałam jednak zostać na miejscu, bo w Bydgoszczy bardzo dobrze się czuję, gdyż tutaj wychowuję swoją córeczkę. Mam też wsparcie od mojego męża.

Jak zdradziła zawodniczka, obecny kontrakt jest nieco wyższy niż poprzedni. - Każdy oczywiście się cieszy z podwyżki - zaznaczyła Szott. - Wiążą się z tym jednak poważne obowiązki. Mam nadzieję, że im podołam. Fizycznie na pewno trochę odpoczęłam po nieudanym EuroBaskecie, gdyż ostatnie miesiące były naprawdę mocno wyczerpujące. W psychice ten blamaż na pewno jeszcze mocno siedzi.

Bydgoski zespół w sezonie 2011/2011 ponownie ma walczyć o awans do czołowej ósemki. Drużynę już czwarty sezon będzie prowadził Adam Ziemiński. Jego podopieczne zajęcia w hali Chemika mają rozpocząć 11 sierpnia. W przyszłym tygodniu powinniśmy się spodziewać podpisania kolejnych kontraktów. Już kilka tygodni temu informowaliśmy o pozyskaniu przez Artego Agnieszki Kułagi z Tęczy Leszno oraz Martyny Koc.
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 15 lipca 2011, 13:02

http://www.azs.poznan.pl/news/7-plkk/36 ... pozna.html

bardzo blisko klubu podobno Drzewińska i Gołumbiewska

wybor Gawronskiej za Idczak raczej mnie nie dziwi.....ona grała juz u szewczyka w Jeleniej Gorze i chyba odeszła zaraz po jego dymisji

Polski sklad podstawowy w osobach Gawronskiej Drzewinskiej Gołumbiewskiej Kotnis Kedzi przy dobrych 2 - 3 zagranicznych wzmocnieniach i jakos tragicznie nie bedzie bo zapowiadalo sie znacznie gorzej

Cuba
Nowy na forum

Postautor: Cuba » 16 lipca 2011, 07:55

Nowymi zawodniczkami Lidera zostały Karolina Stanek i Paulina Rozwadowska.
http://liderpruszkow.pl/dwie-nowe-twarze-w-liderze.html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 16 lipca 2011, 13:23

Stanek , Rozwadowska , Pietrzak , Cymmer , Chomać , Antczak , Tomiałowicz ... po co aż tyle słabizn w Liderze ? 8)

Są przecież już Perlińska , Wielebnowska , więc w sumie 9 zawodniczek. Miejsca dla Amerykanek jeszcze są ale myślałem że LIDER naprawdę będzie mógł namieszac... Ale chyba nie tym składem...póki co.
Chyba że ostatnie ogniwa to będą gwiazdy WNBA 8)

akar
Żak

Postautor: akar » 16 lipca 2011, 15:33

Koszykarz (Toruń) - po co ten erudyta nam tu na forum, chłopie ty masz ambicje bycia co najmniej trenerem kadry.
A tak poważnie - nie udała ci się prowokacja.
Jeszcze jedno, nie męcz się myśleniem - za mało masz szarych komórek, zostaw tę czynność mądrzejszym od siebie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 16 lipca 2011, 15:35

Koszykarz (Toruń) pisze:Stanek , Rozwadowska , Pietrzak , Cymmer , Chomać , Antczak , Tomiałowicz ... po co aż tyle słabizn w Liderze ? 8)

Są przecież już Perlińska , Wielebnowska , więc w sumie 9 zawodniczek. Miejsca dla Amerykanek jeszcze są ale myślałem że LIDER naprawdę będzie mógł namieszac... Ale chyba nie tym składem...póki co.

Co Ty chcesz koszykarz. Skład będzie pewnie lepszy niż rok temu. A w tamtym roku już Lider namieszał bardziej od Was. Więc wstrzymaj się z ocenami, bo później znowu będziesz "odszczekiwał".

akar
Żak

Postautor: akar » 16 lipca 2011, 16:11

bart_81 pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:Stanek , Rozwadowska , Pietrzak , Cymmer , Chomać , Antczak , Tomiałowicz ... po co aż tyle słabizn w Liderze ? 8)

Co Ty chcesz koszykarz. Skład będzie pewnie lepszy niż rok temu. A w tamtym roku już Lider namieszał bardziej od Was. Więc wstrzymaj się z ocenami, bo później znowu będziesz "odszczekiwał".

Może Koszykarz ( a swoją drogą czy na prawdę grał w basket że nazywa siebie koszykarzem, czy tylko chciał grać ale wstydził się pokazać na sali bo z WF-u był zero) lubi najpierw szczekać a później odszczekiwać.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 16 lipca 2011, 16:25

w sumie młody to skład gdyby jeszcze udało sie im podpisac na dłuzej niz sezon? :roll: Moze byc niezwykle ciekawie
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 16 lipca 2011, 16:45

bart_81 pisze:

Bart81 - pijesz do mnie że napisałem / a raczej oceniłem ,, PÓKI CO '' skład Lidera na papierze - do czego - jak każdy mam pełne prawo. I każdy może z tym się zgadzać lub NIE !!! Na tym polega chyba specyfika forum co nie ?
Po drugie - skąd ty z kolei BART wiesz że ten skład będzie LEPSZY ? Czepiasz się mnie że spekuluje a sam to robisz..

Co do Akara - nie chodzi mi o żadną prowokację - przeciwnie - życzę wszystkiego najlepszego - jednak transfery typu Tomiałowicz , Rozwadowska , Stanek --- No Koniecki ryzykuje... Ale myśle że one to do grzania ławy bardziej będą.

Ciekaw jestem waszych zagranicznych - bo myśle że skoro polski skład dość ,, tani'' wyszedł - to kasa na zagraniczne może być spora. 8)

PS (Akar - co do W-F - badź spokojny. Zawsze miałem ,,5'' lub ,,6'' :twisted:

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 16 lipca 2011, 19:34

Cuba pisze:Nowymi zawodniczkami Lidera zostały Karolina Stanek i Paulina Rozwadowska.
http://liderpruszkow.pl/dwie-nowe-twarze-w-liderze.html

No to nasz e gwiazdeczki się przeniosły szczególnie ta pierwsza wielbicielka trenera Orczyka nie wyobrażała sobie innego trenera w Rybniku to chyba ja mikołajec miał na myśli mówiąc że zmieniła orientacje ciekawe jak tam się tam spiszą chyba jednak grzanie ławy je czeka

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 lipca 2011, 20:13

z innej beczki,ale o transferach. 8) Proszę zauważyć,że w Liderze jest obecnie 9(słownie dziewięć) zawodniczek polskich. Tym tropem pójdzie zapewne wiele innych klubów,a już na pewno bydgoskie Artego(i to mi się podoba zwłaszcza,że klub z nad Brdy o zaplecze nie musi się martwić-vide MP w dwóch juniorskich kategoriach wiekowych!!!),gdzie spodziewane są tylko dwie zawodniczki z zza granicy. Obawy Polek o występy na parkietach FGE były chyba bezpodstawne,a może ta związkowa prowizja(mówił o niej sir Bachański) dotycząca rodzimych koszykarek podziałała? No i jest jeszcze nadzieja,że być może skończy się sprowadzanie nic nie znaczącego zagranicznego szrotu,a do Polski będą przyjeżdżać konkretne wzmocnienia. Pomarzyć zawsze można.
PS.O Enerdze? Dojdzie Amerykanka,ale już o następne wzmocnienia (mając na myśli ciągły brak drugiego poważnego sponsora) będzie bardzo trudno. Nie wiem czy kogoś interesuje "zapychanie" kadry zespołu byle kim i byle "zapchać"(przecież osobowo-regulaminowo musi się zgadzać). Z Polek zostało jeszcze kilka fajnych "kąsków". 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

friel
Kadet

Postautor: friel » 16 lipca 2011, 22:28

Mi się pomysł Pruszkowa podoba wychodzi jak by na przeciw tych paranoidalnych przepisów jakie teraz mamy nawet było by paskudnie wręcz cudnie jak by coś ugrały a to z kilku powodów o których Koszykarz( i tu nie mam złośliwości do niego ) powiedział że nadają się do grzania ławy . Mowie oczywiście w kontekście zysku dla Polskiej koszykówki
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

marti
Nowy na forum

Postautor: marti » 17 lipca 2011, 13:44

"Namieszam", by znaleźć chemię w drużynie - rozmowa z Alexis Rack, nową koszykarką KK ROW Rybnik

źródło: KoszykowkaKobiet.pl

- Chcę grać w koszykówkę, czyli po prostu robić to, co kocham. Zawsze uwielbiałam chemię i eksperymenty chemiczne. Także w Polsce mam zamiar "pomieszać" kilka składników, by znaleźć odpowiednią "chemię" w drużynie - mówi w rozmowie z portalem Koszykówka Kobiet nowa koszykarka KK ROW Rybnik, Amerykanka Alexis Rack.

Damian Juszczyk: Po grze w USA i w Turcji wybrałaś ofertę Klubu Koszykarskiego ROW Rybnik. Dlaczego zdecydowałaś się na Polskę? Miałaś wiele innych propozycji?

Alexis Rack: - Wybrałam Polskę po rekomendacji mojego agenta. Mam do niego pełne zaufanie i jestem przekonana, że dokonaliśmy dobrego wyboru. To właśnie on był pośrednikiem, który komunikował się z ROW-em Rybnik i ze mną w trakcie rozmów. Mój agent ma doświadczenie w poszukiwaniu odpowiednich koszykarek dla konkretnych drużyn. To on miał decydujący głos, bazując na swoim doświadczeniu i wiedzy na temat zespołu oraz na mój temat.

Co wiesz o realiach polskiej koszykówki? Czego oczekujesz od poziomu Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet?

- Polska Liga Koszykówki Kobiet jest jedną z najlepszych lig w Europie. Biorąc to pod uwagę, spodziewam się zaciętej rywalizacji na wysokim poziomie. Wiem, że w Polsce występowało i nadal gra wiele świetnych koszykarek.

Jaka jest Twoja ulubiona pozycja na parkiecie? Wiem, że możesz grać przynajmniej na dwóch...

- Zaczynałam grę mając siedem lat i występowałam jako rozgrywająca. Tak było też później, przez całe liceum. Ponieważ dobrze radziłam sobie z rzutami trzypunktowymi, byłam rzucającym obrońcą na Uniwersytecie Missisipi. Jednak jednocześnie byłam odpowiedzialna za wprowadzanie piłki do gry i za jej rozprowadzanie na parkiecie. Te sukcesy pomogły mi sięgnąć po tytuł najlepiej rzucającej i asystującej w rozgrywkach, dwa razy pod rząd. Na profesjonalnym poziomie też miałam możliwość gry na "jedynce" i "dwójce". Którą pozycję lubię najbardziej? Chciałabym nauczyć się jeszcze lepszej gry jako rozgrywająca, gdyż to właśnie na tej pozycji spędziłam większość mojej koszykarskiej kariery.

W drafcie 2010 zostałaś wybrana do gry w San Antonio Silver Stars, w rozgrywkach amerykańskiej ligi koszykówki kobiet WNBA. Jakie są Twoje doświadczenia i wspomnienia z występów na parkietach tej ligi?

- To wielki zaszczyt, że trafiłam do tej drużyny. Byłam bardzo podekscytowana - nie tylko ze względu na szansę na grę na najwyższym poziomie, ale także na myśl o spotkaniu wielu wspaniałych koszykarek, których występy oglądałam przez lata. Wiem, że grając w dowolnej lidze można dostrzec wiele zalet - trzeba być tylko w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie.

W ostatnim sezonie grałaś w lidze tureckiej, w barwach Samsun Basketbol. Jak oceniasz swoją turecką przygodę?

- Było to doświadczenie, którego nigdy nie zapomnę.

Jakie cele stawiasz przed sobą w związku z grą dla KK ROW Rybnik?

- Moim celem jest... gra w koszykówkę, czyli uprawienie mojego ukochanego sportu. Chcę także grać bardziej dojrzale, ale najważniejsze są jak najlepsze występy dla dobra drużyny.

Twoje najmocniejsze strony na parkiecie to..?

- Zdolności przywódcze, asysty i rzuty trzypunktowe, a także walka po obu stronach parkietu.

A jaka jest Alexis Rack prywatnie?

- Jestem osobą szczerą, bezpośrednią i lubiącą dobrą zabawę. Moją filozofią jest złota zasada: "Postępuj z innymi tak, jak chciałbyś, by oni zachowywali się wobec ciebie". Jestem prawdomówna, uczciwa i otwarta. Szanuję innych i tego samego oczekuję w rewanżu. Niedawno zaczęłam wspinać się na skały.

Podobno jesteś dobra z chemii..?

- Zawsze kochałam chemię! Uwielbiałam robić różne doświadczenia i eksperymenty chemiczne. Z chemią jest jak z życiem - polega na mieszaniu wszystkiego tak, by otrzymać odpowiednią reakcję chemiczną.

A zatem - pomożesz KK ROW Rybnik odnaleźć odpowiednią "chemię" w drużynie?

- Tak. Chcę tego dokonać, "mieszając" twardą walkę, mocną obronę, podania i wypracowywanie dobrych pozycji na parkiecie dla innych. Postaram się też zadbać o więź w grupie, dzięki odpowiedniej komunikacji na boisku i poza nim. Liczę na to, że wszystkie "pomieszamy" nasze talenty i skupimy się na naszej różnorodności jako profesjonalnych koszykarek, grających na najwyższym poziomie.

Rozmawiał Damian Juszczyk
/redaktor naczelny portalu KoszykowkaKobiet.pl/

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”