TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 18 lipca 2011, 21:22

NAMAX pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:
matrix pisze:Skład Energi w nadchodzącym sezonie wzbogaci się o dwie szesnastoletnie wychowanki. Cały czas rozważana jest możliwość pozostania w klubie Ali Gladden i Jeli Maksimović.

Wydaje mi się że klub powinien zostawić i Gladden i Maksimović.

Nie gramy w Pucharach - a po dojściu Egenti i wzmocnieniu Jujką pod koszem - nasz zespół stać na powtórzenie wyniku sprzed 2 lat

No toś się rozmarzył.Jeśli wygracie z Pruszkowem to będzie sukces.Narazie wyglądacie słabo nawet zakładając,że Krawiec będzie zdrowa.

Nie rozśmieszaj mnie.. :lol: :lol: :lol:

Zgadzam się z Bartem - jedynie Wisła i CCC - wyglądają na mocne - w sumie gotowe składy mają już...

Zakładając pozostanie Gladden i Maksimović - wyglądamy dużo lepiej od Lidera... Który póki co ROZCZAROWUJE trandsferami. Ale czekam na ZAGRANICZNE u nich... Bo to będzie PRAWDZIWA SIŁA Lidera. A nie Polki.

adrenalina
Amator

Postautor: adrenalina » 19 lipca 2011, 06:57

matrix pisze:Skład Energi w nadchodzącym sezonie wzbogaci się o dwie szesnastoletnie wychowanki. Cały czas rozważana jest możliwość pozostania w klubie Ali Gladden i Jeli Maksimović.

Zdaje się, że te wychowanki mają po 14, a nie 16 lat, a są to Roksana Płonka (wybrana do najlepszej piątki MP i zarazem zdobywczyni złota z zespołem MUKS-u Bydgoszcz, córka byłej zawodniczki - Izabeli Siołkowskiej - Płonki) oraz córka byłego koszykarza AZS-u Elany - Jarosława Darnikowskiego, Kaja. Jela i Ice póki co są nieco dalej niż bliżej zespołu, zwłaszcza ta pierwsza

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 19 lipca 2011, 07:29

Ja jestem ciekaw- jak te 14- letnie dziewczynki dadzą radę treningom Omanicia 8) .

Poza tym - czego się nie robi dla wypełnienia limitu 8 POLEK - bo chyba wtedy są jakieś zniżki od władz FGE.

No zobaczymy - POLKI płakały jak zniesiono limit 2 POLEK - a póki co - nawet te uważane za ,,przeciętne'' - bez problemu znajdują nowych pracodawców 8)

Co do ENERGI - patrząc na dotychczasowy skład oraz finanse - nie ryzykowałbym - a zostawiłbym zarówno Gladden jak i Maksimović - i w sumie skład gotowy. Lub pomyślałbym nad pozostawieniem Murphy za Gladden.
Pytanie czy polski skład jest domknięty - bo przecież miała być jeszcze POLKA z tegorocznego Eurobasketu...

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 19 lipca 2011, 08:10

te 14 latki po prostu nie będą brały udziału w treningach, będą się pojawiać jedynie w składzie na mecze...
a co do Pruszkowa, który tak krytykujecie drodzy torunianie... otóż tam pojawi się zapewne fajna zawodniczka z wnba lub z przeszłością w tej lidze, bo Koniecki w odróżnieniu do pana Elemdina to taki typ, który nie musi być największą gwiazdą drużyny...
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 19 lipca 2011, 09:07

ann pisze:te 14 latki po prostu nie będą brały udziału w treningach, będą się pojawiać jedynie w składzie na mecze...
a co do Pruszkowa, który tak krytykujecie drodzy torunianie... otóż tam pojawi się zapewne fajna zawodniczka z wnba lub z przeszłością w tej lidze, bo Koniecki w odróżnieniu do pana Elemdina to taki typ, który nie musi być największą gwiazdą drużyny...

Oj Ann - nikt z Torunian nie krytykuje Pruszkowa. Jestem wręcz pewien że tam - wobec dość taniego - polskiego składu - prawdziwą wartość będzie znana po dojściu zagranicznych. Wszak miejsca pozostały jeszcze co najmniej 2 . I patrząc na dotychczasowy skład - mogą to być zawodniczki na pozycje 3 i 5.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 19 lipca 2011, 11:22

Koszykarz (Toruń) pisze:
ann pisze:te 14 latki po prostu nie będą brały udziału w treningach, będą się pojawiać jedynie w składzie na mecze...

Oj Ann - nikt z Torunian nie krytykuje Pruszkowa. Jestem wręcz pewien że tam - wobec dość taniego - polskiego składu - prawdziwą wartość będzie znana po dojściu zagranicznych. Wszak miejsca pozostały jeszcze co najmniej 2 . I patrząc na dotychczasowy skład - mogą to być zawodniczki na pozycje 3 i 5.

Ann ja jestem z Torunia i jakos poczynan klubu z Pruszkowa nie krytykuje. Koniecki sciagajac tyle Polek musi miec jakiegos "plana". Zobaczymy w praniu co bedzie grane. Czytajac Koszykarza mozna dojśc do jednego wniosku Nikt nikogo nie krytkuje ALE :lol:
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 19 lipca 2011, 13:27

ROW rośnie w siłę - kolejne wzmocnienie zza oceanu

autor: Krzysztof Kaczmarczyk, 2011-07-19, 14:11, źródło: inf. własna

39 punktów plus 22 zbiórki czy 36 punktów i 19 zbiórek - to tylko dwa z licznych, bardzo udanych występów w sezonie 2010/2011 najnowszego nabytku KK ROW Rybnik. We wtorek kontrakt ze śląskim klubem podpisała już trzecia zawodniczka zza oceanu. Jest nią Rachele Fitz, która poprzedni sezon spędziła w lidze luksemburskiej, gdzie reprezentowała barwy drużyny Basket Esch. Czy zawodniczka zdoła przenieść takie wskaźniki do Ford Germaz Ekstraklasy?
Po Rebecca Harris i Alexis Rack, kolejną zawodniczkę amerykańską w drużynie KK ROW Rybnik została podkoszowa Rachele Fitz. 24-letnia zawodniczka, mierząca 183 centymetry wzrostu, może występować na pozycji niskiej lub silnej skrzydłowej, a sztab szkoleniowy rybnickiego zespołu liczy bardzo, że przynajmniej w części zdoła zbudować swoje wskaźniki na poziomie tych z poprzedniego sezonu.

- Może liga w Luksemburgu nie jest najsilniejsza, ale wskaźniki statystyczne Fitz muszą budować. Wiadomo, że w Polsce będzie jej o wiele trudniej o takie liczby, ale liczymy mocno na to, że jej gra bardzo pomoże nam w odnoszeniu dobrych wyników drużyny - mówi Kazimierz Mikołajec, szkoleniowiec rybnickiego zespołu.

Fitz sezon w drużynie Basket Esch zakończyła ze średnimi na poziomie 23,8 punktu i 15,5 zbiórki na mecz. Sezon w Luksemburgu był dla niej debiutanckim na europejskich parkietach. Wcześniej grała na uczelni Marist College, gdzie w seniorskim sezonie jej wskaźniki pokazywały 17,7 punktu i 8,2 zbiórki na mecz.

Fitz, dzięki znakomitemu zmysłowi w walce o zbiórki, ma być doskonałym uzupełnieniem na pozycjach podkoszowych, gdzie pojawią się jeszcze trzy inne zawodniczki. Ich nazwiska ogłoszone zostaną już niebawem, gdyż kontakty wysłane zostały już do zawodniczek, a włodarze klubu oczekują tylko na odesłanie dokumentów ze stosownymi podpisami.

Kiedy ogłoszone zostaną z kolei polskie zawodniczki, jakie zagrają w rybnickim zespole w sezonie 2011/2012? - Tak się złożyło, że aktualnie mamy do czynienia z samymi zawodniczkami zagranicznymi, ale nie jest tak, że zabraknie polskich koszykarek w naszym składzie - kontynuuje Mikołajec. - Na pozycji Fitz miała grać polska zawodniczka, ale ta ostatecznie zmieniła zdanie i nie zagra w naszym klubie, dlatego też w naszym składzie będą cztery zawodniczki amerykańskie i jedna Europejka.

Wracając do samej Fitz to warto dodać, że w przeszłości w drużynie z Rybnika występowała już zawodniczka wypatrzona właśnie w lidze luksemburskiej. Była nią Jaynette Saunders, która reprezentowała barwy UTEX-u ROW Rybnik w debiutanckim sezonie tego klubu w Ford Germaz Ekstraklasie. Wtedy transfer okazał się jak najbardziej udany. Teraz wszyscy liczą na to, że będzie dokładnie tak samo.

PS . Przypomnę też że z ligi luksemburskiej wypatrzona została Ala Gladden z Toruniu / dzięki której rzutowi Energa zdobyła brązowy medal w lidze.
CIEKAWOSTKA : W Luksemburgu gra pewna zawodniczka . Nazywa się Sierre Evans - ma ledwie 178 cm G/F i średnio w 21 spotkaniach notowała : 32 pkt , 18,4 zbiórki , 3 asysty , 2,8 przechwytów. Dziwna ta liga....

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 lipca 2011, 13:47

O przepraszam Pani Krysia-patrz dyrektor klubu o wdzięcznej nazwie MMKS Katarzynki Toruń publicznie stwierdziła(i trzymam ją za słowo),że te dziewczynki (notabene córki znanych lokalnie rodziców) zagrają w ligowych meczach. A już nie trenować,a zagrać to ja sobie nie wyobrażam. :lol:
http://torun.gra.fm/informacje/18235/ka ... harze-fiba
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 19 lipca 2011, 16:07

w dzisiejszej Gazecie Rybnickiej podano że Magdaleny Skorek i Radwan będą grać w Rybniku

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 19 lipca 2011, 16:37

Abstrahując od przypadku A. Gladden jakoś transfery z ligi luksembirskiej, estońskiej, lienchensteinskiej, san marinskiej czy tez andorskiej bądź też nawet estońskiej czy portugalskiej wypada pominąć milczeniem.

Może raz na jakis ruski rok coś się trafi, wolałbym jednaka by nasze kluby prędzej penetrowały rynek ligi hiszpańskiej, francuskiej a te biedniejsze czeskiej czy tez litewskiej.

Ale cóż, tak krawiec kraj jak mu materiał staje. ( Słowa tego jakże lapidarnego przysłowia idealnie póki co wpisują się w sytuacje niemalże legendarnego już prezesa Krawczyka)

Przyznam, że z niecierpliwością czekam na jakieś porządne transfery Lotosu.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 lipca 2011, 16:53

Saletra pisze:Abstrahując od przypadku A. Gladden jakoś transfery z ligi luksembirskiej, estońskiej, lienchensteinskiej, san marinskiej czy tez andorskiej bądź też nawet estońskiej czy portugalskiej wypada pominąć milczeniem.

Zgadzam się i nie rozumiem podniecania się przez media panią Fitz 8) skoro na przykład tytuł najlepszej koszykarki mistrza Szwecji i zatrudnienie Metcalf w Toruniu przeszedł bez echa, a niektórzy także na tym forum uważali(patrząc zapewne na poziom ligi w Skandynawii 8)) ten transfer za nie najlepszy.
PS.Rozumiem też,że w takim Rybniku czy Łodzi przez ostatnich kilka lat było cienko,a jak się coś ku lepszemu ruszyło(i bardzo dobrze niech ta liga będzie,jak najbardziej wyrównana) panuje taki hurraoptymizm z marzeniami(mowa już o piątym,czwartym czy nawet trzecim miejscu na koniec ligowej rywalizacji) prezesa Trześniewskiego włącznie.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 lipca 2011, 17:15

Mrozińska i Koc podpisały kontrakty z Artego

We wtorek kolejne dwie zawodniczki parafowały kontrakt z bydgoską drużyną. Są to Natalia Mrozińska oraz pozyskana z Pruszkowa środkowa Martyna Koc. W klubie pozostaną także dotychczasowi sponsorzy.
W gościnnych progach hotelu Akor działacze oraz sponsorzy bydgoskiego klubu podsumowali także ostatni rok współpracy oraz z nadzieją patrzą na kolejny. Z tego też względu zostały podpisane trzy nowe umowy - z firmą PAAK, AUTEX i właśnie hotelem Akor. Wszyscy też zdecydowali się przekazać więcej pieniędzy na miejscowy klub. - Szczególnie dziękujemy panu Jarosławowi Gajewskiemu ze spółki AUTEX za podwojenie środków. Również dwaj pozostali sponsorzy poszli podobnym krokiem - tłumaczyli klubowi działacze.

Najważniejszą informacją jest jednak podpisanie kontraktów z dwiema zawodniczkami. Jedną z nich jest dotychczas reprezentująca barwy Artego środkowa Natalia Mrozińska. - Rok temu po siedmiu latach spędzonych w Poznaniu postanowiłam zmienić otoczenie. I to była bardzo dobra decyzja. Dzięki temu w Bydgoszczy stałam się lepszą zawodniczką. Dlatego od razu postanowiłam parafować umowę na kolejne dwanaście miesięcy - podkreśliła Mrozińska.

Całkowicie nową koszykarką w miejscowym środowisku jest Martyna Koc. Była środkowa Lidera Pruszków z trudem wspomina boje z Artego. - Zwłaszcza nie lubiłam grać przeciwko Natalii - dodała. - Teraz będziemy w jednej drużynie i współpraca powinna wyglądać dobrze. Razem będziemy tworzyć dobry duet. Gdy padła propozycja z Bydgoszczy, długo się nie zastanawiałam. Wcześniej grałam m. in w Odrze Brzeg i UTEXIE ROW Rybnik. Swoją karierę rozpoczynałam w Wołominie, gdzie szybko wywalczyłyśmy awans do Ekstraklasy, choć szybko z niej spadłyśmy.

W najbliższym czasie w Bydgoszczy są spodziewane jeszcze dwie Amerykanki. - Nie będą to jednak zawodniczki z WNBA, a prosto po uczelni - poinformował główny sponsor klubu i właściciel marki Artego Waldemar Kotecki. - W nadchodzących dniach podpiszemy kolejne umowy. Naszym celem w przeciągu czterech lat jest dostanie się do czwórki najlepszych drużyn w kraju. Podobnie jak w poprzednim roku, większość spotkań koszykarek Artego ma być transmitowana przez TVP Bydgoszcz.
http://www.sportowefakty.pl
PS.Cel dostania się w jakimś tam przeciągu lat do pierwszej czwórki przyświeca chyba wszystkim ligowym zespołom oczywiście izolując od tego wszystkiego(choć w sporcie-przekonała się o tym Wisła w sezonie 2009/2010 wszystko jest możliwe) Kraków i Polkowice.

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 19 lipca 2011, 19:25

matrix pisze:O przepraszam Pani Krysia-patrz dyrektor klubu o wdzięcznej nazwie MMKS Katarzynki Toruń publicznie stwierdziła(i trzymam ją za słowo),że te dziewczynki (notabene córki znanych lokalnie rodziców) zagrają w ligowych meczach. A już nie trenować,a zagrać to ja sobie nie wyobrażam. :lol:

Czyżby chodziło o córkę Izabeli Góralskiej ( Siołkowskiej) - Roksanę ( zapomniałem nazwiska) i młodą Darnikowską? :lol: :lol:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 lipca 2011, 20:15

Roksana Płonka (nie tylko mama,ale i babcia była dobrą zawodniczką)..... 8) jeśli,któraś z tych koszykarek(rocznik 1997) zadebiutuje w tym roku w FGE, będzie to przynajmniej w skali toruńskiego klubu rekord!!! Dotychczasowy dzierży już od 14 właśnie lat(debiut 20.09.1997) Emilia Tłumak (kiedyś Lamparska), która zagrała po raz pierwszy w najwyższej klasie rozgrywkowej mając dokładnie 15 lat i 36 dni.
PS.Mam nadzieję, że znani rodzice odpowiednio ustawią przede wszystkim psychicznie swoje pociechy do tego wszystkiego.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 19 lipca 2011, 20:36

matrix pisze:Roksana Płonka (nie tylko mama,ale i babcia była dobrą zawodniczką)..... 8) jeśli,któraś z tych koszykarek(rocznik 1997) zadebiutuje w tym roku w FGE, będzie to przynajmniej w skali toruńskiego klubu rekord!!! Dotychczasowy dzierży już od 14 właśnie lat(debiut 20.09.1997) Emilia Tłumak (kiedyś Lamparska), która zagrała po raz pierwszy w najwyższej klasie rozgrywkowej mając dokładnie 15 lat i 36 dni.
PS.Mam nadzieję, że znani rodzice odpowiednio ustawią przede wszystkim psychicznie swoje pociechy do tego wszystkiego.

Ciekaw jestem na jakich pozycjach będą grać. Bo przecież przez kilka lat będą jeszcze rosnąć :lol:
No ale ciekawe jak to będzie.... Wydaje mi się że to jednak wersja ,,OSZCZĘDNOŚCIOWA '' wchodzi w grę... Z drugiej strony gra szeroki składem przyniosła w minionym roku beznadziejny efekt.

Energa brąz wywalczyła mocną pierwszą piątka i dwiema , trzema zmienniczkami. I w nowym roku powinno być podobnie. Jeśli każda będzie mieć swoje miejsce na parkiecie - to będzie po prostu łatwiej.

Póki co - ciekawie wygląda budowa składu w Rybniku i Łodzi (ŁKS) choć zapędy MIRKA o miejscach 5,4,3 nawet są chypa trochę nie na miejscu zwłaszcza że Jeziorna , Trofimova to już troszkę wypalone są..

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”