TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: ann » 10 sierpnia 2011, 18:17

matrix pisze:warunki kontraktu uzgodnione i brakuje tylko podpisu, a więc twoja ironia nie wypaliła. Monia Krawiec ma podpisać 15 sierpnia i nic nie stoi na przeszkodzie,aby tuż przed rozpoczęciem przygotowań Katarzynek do nowego sezonu Ela Mowlik zrobiła to samo.8)

matrix pisze:a pani Mowlik prędzej czy później spuści z tonu lub znajdzie się frajer-bogacz, który ją "łyknie". 8) 8)

cóż za nagła zmiana frontu... :mrgreen:
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 sierpnia 2011, 18:28

ann pisze:
matrix pisze:a pani Mowlik prędzej czy później spuści z tonu lub znajdzie się frajer-bogacz, który ją "łyknie". 8) 8)

cóż za nagła zmiana frontu... :mrgreen:

o żadnej zmianie frontu nie może być mowy (zawsze będę przeciwko przepłacaniu pieniędzy w stosunku do prezentowanych umiejętności niezależnie czy zawodniczka podpisuje kontrakt w Toruniu czy też w Pigży),ale łudzę się dziwnie,że pierwsza przeze mnie wymieniona opcja wypaliła. 8)
PS.Polskie koszykarki, które nie znalazły jeszcze klubów będą przechodzić chyba wreszcie do konkretów mniej lub bardziej dla siebie korzystnych, bo w przyszłym tygodniu do przygotowań ruszają już wszyscy. Ann na priv mogę Ci opowiedzieć anegdotę o pewnej toruńskiej zawodniczce, która przyszła na konkretną gażę, a po prezentowanych umiejętnościach musiała mocno "spuścić z tonu" i takich przypadków jest wiele.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 10 sierpnia 2011, 18:44

Już wcześniej można było zakładać grę Mowlik w Toruniu - zwłaszcza po ME - gdy był news że Energa ,,planuje'' pozyskać koszykarkę z ME. Za dużo opcji nie było przecież.
Krawiec, Mowlik , Gladden , Egenti - wszystko zwiastuje że ENERGA postawi na atak w nowym sezonie - a przecież są jeszcze Idczak , Jujka , Tłumak , niedoceniana póki co Amerykanka Metcalf , no i tajemniczy center.

Lotos na pewno zmontuje silny skład - w końcu grają w Eurolidze , Gorzów też poniżej pewnego poziomu nie zejdzie , Lider podobnie - a i ŁKS , Artego czy Rybnik tanio skóry nie sprzedzadzą.

Wisła i CCC - zdecydowanie odstają póki co personalnie - ale od 3 miejsca do 8,9 - może być ciekawie i w miarę równo.

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 10 sierpnia 2011, 19:14

matrix pisze:gościu Angela grała wcześniej w Starcie Gdańsk u pana Siewierowa, a Oksana trafiła w sezonie 1998/1999 do Torunia z......białoruskiego Horizontu Mińsk. Obie zniknęły niespodziewanie i nagle tuż przed wyjazdem na ważny mecz Torunia ze Startem Gdańsk. Nomen omen znacznie więcej wiedział o tym fakcie właśnie sam Siewierow niż toruńscy działacze. Później obie odnalazły się w Lublinie(pamiętam,jak przeszły obok Piotra Błajeta podczas meczu z Meblotapem i ani be ani me ani kukuryku-tak też można choć znam zawodniczkę,która aby nie natrafić na byłego trenera chodzi nawet okrężną drogą :lol: ) i to chyba dopiero wtedy zacząłeś się interesować basketem 8)

Poczekaj, wuja, bo nie zrozumiałem. To najpierw RAZEM grały w Starcie, Toruniu czy Lublinie?

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 sierpnia 2011, 19:18

ajaja pisze:Poczekaj, wuja, bo nie zrozumiałem. To najpierw RAZEM grały w Starcie, Toruniu czy Lublinie?

najpierw grała w Toruniu Oksana,później razem nie dokończyły sezonu w Toruniu,a odnalazły się u Depty w Lublinie.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 10 sierpnia 2011, 19:20

ajaja pisze:
matrix pisze:gościu Angela grała wcześniej w Starcie Gdańsk u pana Siewierowa, a Oksana trafiła w sezonie 1998/1999 do Torunia z......białoruskiego Horizontu Mińsk. Obie zniknęły niespodziewanie i nagle tuż przed wyjazdem na ważny mecz Torunia ze Startem Gdańsk. Nomen omen znacznie więcej wiedział o tym fakcie właśnie sam Siewierow niż toruńscy działacze. Później obie odnalazły się w Lublinie(pamiętam,jak przeszły obok Piotra Błajeta podczas meczu z Meblotapem i ani be ani me ani kukuryku-tak też można choć znam zawodniczkę,która aby nie natrafić na byłego trenera chodzi nawet okrężną drogą :lol: ) i to chyba dopiero wtedy zacząłeś się interesować basketem 8)

Poczekaj, wuja, bo nie zrozumiałem. To najpierw RAZEM grały w Starcie, Toruniu czy Lublinie?

sezon 98/99 Dołgorukowa Toruń , Dubojska Bick Black Start Gdańsk.
sezon 99/00 - obie w Zapoleksie Toruń - pod koniec sezonu uciekły...
sezon 00/01 - odnalazły się w Lublinie 8)

PS . Leona Jankowska -co już wiadomo , ze w Widzewie - a miała oferty m.in z Torunia , Poznania , Pruszkowa - dziecko zaważyło że nie rusza się z Łodzi. No szkoda - widziałbym miejsce dla Leony w Toruniu - pożyteczna zmienniczka. 8)

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 10 sierpnia 2011, 20:30

matrix pisze:
bodek38 pisze:przyjechała po pierniki :lol:

warunki kontraktu uzgodnione i brakuje tylko podpisu, a więc twoja ironia nie wypaliła. Monia Krawiec ma podpisać 15 sierpnia i nic nie stoi na przeszkodzie,aby tuż przed rozpoczęciem przygotowań Katarzynek do nowego sezonu Ela Mowlik zrobiła to samo.8)

warunki se może uzgadniac z kim chce a póki nie ma podpisu pod kontraktem to wiadomo co to znaczy, ale raczej marne szanse by się dała skusić na gre w jakimś innym (słabszy) klubie choć tam pewnie jej rola byłaby bardziej znacząca niż w Toruniu

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 sierpnia 2011, 21:12

bodek38 pisze: a póki nie ma podpisu pod kontraktem to wiadomo co to znaczy,

a czy wiesz, że Monika Krawiec nie podpisała jeszcze kontraktu, a już dawno wszyscy w Toruniu uważają ją za zawodniczkę Energi na kolejny sezon. :lol:
PS.Z przyjścia Mowlik do Torunia to Ty akurat powinieneś się cieszyć,bo być może do Rybnika zawita Madzia Radwan. Rolę w zespole to zostaw dla streetballa z USA 8)

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 10 sierpnia 2011, 23:09

Nie widziałem by to już było. Za Eurobasketem - centerka Ebony Ellis w Odrze Brzeg.
Ebony Ellis join Odra Brzeg - Aug 10, 2011 (by Grzegorz Ozog)

23-year-old American - Ebony Ellis (190-C-88) is a new player of Odra Brzeg. Ebony Ellis over the last few years played in NCAA in Northern Illinois University. Last season she played in 30 games averaged 11.1 poinst and 8.5 rebounds. Within days, another American player will strengthen Odra, she will play on F.
Earlier Polish team strengthened Inna Kochubei.
On the 26th of August Odra will play the first tournament before PLKK season.

http://www.eurobasket.com/Poland/basket ... 19&Women=1
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

kev
Nowy na forum

Postautor: kev » 11 sierpnia 2011, 00:17

Amerykańska środkowa w Odrze Brzeg

Polskie koszykarki Odry Brzeg ciężko trenują w Brzegu przygotowując się do sezonu 2011/12, tymczasem poznajemy nazwiska zawodniczek zagranicznych, które zasilą Odrę. Wiadomo już, że grą zespołu prowadzonego przez Vadima Czeczuro kierować będzie Ukrainka Inna Kochubei. Pod tablicami zaś grać będzie kolejna nowa twarz.Jest nią 23-letnia Amerykanka Ebony Ellis. Mierząca 192 cm zawodniczka przez ostatnie 4 lata występowała w akademickim zespole Northern Illinois Huskies. W minionym sezonie grała we wszystkich 30 spotkaniach swojej drużyny, średnio 25 minut, zdobywając 11,1 punktów i notując 8,5 zbiórek w meczu. Ponadto zawodniczka ta w trakcie sezonu wiele razy była najlepiej zbierającą (13 razy) oraz najlepiej rzucającą (6 razy) koszykarką swojej drużyny. Ostatnią niewiadomą pozostaje zatem skrzydłowa, także z USA. Jej nazwisko również poznamy lada dzień. Przypomnijmy, że Odra Brzeg 26 sierpnia uda się na kilkudniowy obóz sportowy, a następnie rozpocznie serię gier kontrolnych oraz turniejów m.in. w Ostrowie Wlkp., Jeleniej Górze, Łodzi oraz Brzegu.

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... rze-brzeg/

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 11 sierpnia 2011, 10:56

No to już tak bardziej oficjalnie...:

Elżbieta Mowlik zagra w barwach "Katarzynek". To może być jeden z ciekawszych transferów w żeńskiej ekstraklasie.

Mowlik wciąż dla wielu kibiców lepiej znana jest pod panieńskim nazwiskiem Międzik. To skrzydłowa, która mimo 28 lat należy do najbardziej doświadczonych polskich koszykarek. Zaczynała karierę w Koronie Kraków, potem grała w Wiśle, belgijskiej Dexii Namur, francuskim Arras Basket i Uteksie ROW Rybnik, a ostatnio w Inei AZS Poznań.

W kadrze od lat jest niezastąpiona, praktycznie już od kategorii kadetek. W seniorskiej reprezentacji gra nieprzerwanie od mistrzostw Europy w 2005 roku. Na ostatnim Eurobaskecie w Polsce średnio spędzała na parkiecie 25 minut (trzeci wynik po Ewelinie Kobryn i Agnieszce Szott) i w tym czasie notowała na koncie średnio 8,8 pkt, 2,2 zbiórki oraz 1,3 asysty.

Specjalistka w rzutach
Ostatni ligowy sezon Mowlik spędziła w Poznaniu. W barwach AZS Inei zdobywała średnio 13,3 pkt, co było czwartym wynikiem wśród Polek w ekstraklasie. Koszykarka znakomicie rzuca, zwłaszcza z dystansu. W zakończonych rozgrywkach w tym elemencie miała skuteczność 39 procent (słabszą jedynie od Laurie Koehn), ale rok wcześniej aż 45 procent, czyli trafiała prawie co drugi rzut. Do tego dokładała jeszcze ponad 3 zbiórki i 2 asysty na mecz.

Energa prowadziła z nią rozmowy od kilku tygodni. Koszykarka była zdecydowana na opuszczenie Poznania i grę w lepszym zespole. Negocjowała z wieloma klubami PLKK, ale początkowo miała zbyt wysokie oczekiwania finansowe. - Faktycznie, w pierwszej fazie rozmów daleko było od porozumienia. Potem systematycznie stanowiska się zbliżały i byliśmy w stanie zapewnić jej to, czego nie proponowały inne kluby. I wcale nie chodzi o pieniądze - podkreśla dyrektor Energi Toruń Krystyna Bazińska.

Jeszcze dwa nazwiska?

Mowlik znacznie zwiększy rywalizację na obwodzie w toruńskim zespole. Energa ma tam na razie dwie rozgrywające Weronikę Idczak i Amerykankę Leah Metcalf, doświadczoną Monikę Krawiec oraz dwie 14-latki Kaję Darnikowską i Roksanę Płonkę. Bliżej kosza skład uzupełniają skrzydłowe Charity Szczechowiak, Emilia Tłumak, Róża Ratajczak oraz środkowa Marta Jujka.

Klub szuka jeszcze dwóch Amerykanek, które wzmocnią ekipę w walce o zbiórki. Jest niemal pewne, że jedno miejsce zajmie Alicia Gladden, która bardzo się przywiązała do Torunia. Drugie przeznaczone jest dla sprawnej i skocznej środkowej z USA, którą ma wybrać trener Elmedin Omanić.

Klub chciałby, żeby skład zespołu był gotowy do 15 sierpnia. Wtedy ekipa spotyka się na pierwszym treningu i wkrótce wyjeżdża na zgrupowanie do Zakopanego.

źródło : Gazeta Pomorska

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 sierpnia 2011, 11:48

mam nadzieję, że to z pozycją Róży w tym artykule to jakiś dobry żart i oby Edo czegoś w stylu Hajdy nie wymyślił. 8)
PS.Dla Eli to zdaje się ósmy klub w karierze.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 sierpnia 2011, 12:05

Magdalena Skorek wraca do ROW-u!

Włodarze klubu KK ROW Rybnik w końcu dopięli swego i po serii umów z zawodniczkami zagranicznymi, w końcu postarali się o wzmocnienie na krajowym podwórku. Do rybnickiego zespołu po trzech latach wraca Magdalena Skorek. Poprzedni sezon zawodniczka spędziła w rewelacyjnym Matizolu Lider Pruszków. Teraz ma nadzieję, że po sezonie 2011/2012 właśnie tak będzie mówiło się o drużynie z Rybnika.
Dla Magdaleny Skorek będzie to powrót do rybnickiego zespołu, w którym miała przyjemność grać w sezonie 2007/2008, który to był debiutanckim dla ROW-u w Ford Germaz Ekstraklasie. Już wtedy zawodniczka ta była jedną z podstawowych tego zespołu, ale po sezonie zdecydowano się nie przedłużać z nią umowy.

Teraz po dobrym sezonie w Pruszkowie, nowy trener rybnickiego zespołu Kazimierz Mikołajec zdecydował się na zakontraktowanie rzucającej, która poprzedni sezon zakończyła ze wskaźnikami 7,3 punktu, 1,7 zbiórki i 1,2 przechwytu na mecz. W opinii nowego szkoleniowca zawodniczka ta będzie pasowała do stylu gry, jaki będzie chciał narzucić swojej drużynie.

Sama zainteresowana ma nadzieję na podobny wynik, jaki udało się osiągnąć z drużyną z Pruszkowa. - Byłoby z pewnością bardzo fajnie powtórzyć przynajmniej taki wynik, jak z drużyną z Pruszkowa. Zawsze super jest być pozytywną niespodzianką rozgrywek, która sprawia dużo zamieszania - ocenia Skorek. - Mam nadzieję, że po raz kolejny uda nam się stworzyć zespół, który dużo namiesza w lidze i na koniec znajdziemy się na satysfakcjonującym nasze ambicje miejscu.

Nowa zawodniczka ROW-u ma też swoje indywidualne plany i ambicje na zbliżające się rozgrywki. - Na pewno chciałabym dostać od szkoleniowca jak najwięcej minut gry - to jest dla mnie najważniejsze, żeby grać. Inną sprawą jest oczywiście fakt, że chcę te minuty wykorzystać jak tylko najlepiej potrafię. Bardzo chcę pomóc drużynie w odnoszeniu sukcesów, czyli kolejnych zwycięstw na ligowych parkietach. To jest mój cel na ten sezon. Mam nadzieję, że po nim wszyscy będą zadowoleni - ja ze swojej postawy, a wszyscy z wyników zespołu - dodaje.

Skorek to nie jedyny polski nabytek rybnickiego zespołu. W między czasie kontrakt ze śląskim zespołem podpisała również Katarzyna Gawor. 23-letnia środkowa to aktualna mistrzyni Polski z drużyną Wisły Can Pack Kraków. Tam jednak nie odgrywała wielkiej roli, dlatego zdecydowała się na odejście do rybnickiego zespołu, w którym może liczyć na zdecydowanie więcej szans gry.
www.sportowefakty.pl

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 11 sierpnia 2011, 12:23

matrix pisze:Magdalena Skorek wraca do ROW-u!

Włodarze klubu KK ROW Rybnik w końcu dopięli swego i po serii umów z zawodniczkami zagranicznymi, w końcu postarali się o wzmocnienie na krajowym podwórku. Do rybnickiego zespołu po trzech latach wraca Magdalena Skorek. Poprzedni sezon zawodniczka spędziła w rewelacyjnym Matizolu Lider Pruszków. Teraz ma nadzieję, że po sezonie 2011/2012 właśnie tak będzie mówiło się o drużynie z Rybnika.
Dla Magdaleny Skorek będzie to powrót do rybnickiego zespołu, w którym miała przyjemność grać w sezonie 2007/2008, który to był debiutanckim dla ROW-u w Ford Germaz Ekstraklasie. Już wtedy zawodniczka ta była jedną z podstawowych tego zespołu, ale po sezonie zdecydowano się nie przedłużać z nią umowy.

Teraz po dobrym sezonie w Pruszkowie, nowy trener rybnickiego zespołu Kazimierz Mikołajec zdecydował się na zakontraktowanie rzucającej, która poprzedni sezon zakończyła ze wskaźnikami 7,3 punktu, 1,7 zbiórki i 1,2 przechwytu na mecz. W opinii nowego szkoleniowca zawodniczka ta będzie pasowała do stylu gry, jaki będzie chciał narzucić swojej drużynie.

Sama zainteresowana ma nadzieję na podobny wynik, jaki udało się osiągnąć z drużyną z Pruszkowa. - Byłoby z pewnością bardzo fajnie powtórzyć przynajmniej taki wynik, jak z drużyną z Pruszkowa. Zawsze super jest być pozytywną niespodzianką rozgrywek, która sprawia dużo zamieszania - ocenia Skorek. - Mam nadzieję, że po raz kolejny uda nam się stworzyć zespół, który dużo namiesza w lidze i na koniec znajdziemy się na satysfakcjonującym nasze ambicje miejscu.

Nowa zawodniczka ROW-u ma też swoje indywidualne plany i ambicje na zbliżające się rozgrywki. - Na pewno chciałabym dostać od szkoleniowca jak najwięcej minut gry - to jest dla mnie najważniejsze, żeby grać. Inną sprawą jest oczywiście fakt, że chcę te minuty wykorzystać jak tylko najlepiej potrafię. Bardzo chcę pomóc drużynie w odnoszeniu sukcesów, czyli kolejnych zwycięstw na ligowych parkietach. To jest mój cel na ten sezon. Mam nadzieję, że po nim wszyscy będą zadowoleni - ja ze swojej postawy, a wszyscy z wyników zespołu - dodaje.

Skorek to nie jedyny polski nabytek rybnickiego zespołu. W między czasie kontrakt ze śląskim zespołem podpisała również Katarzyna Gawor. 23-letnia środkowa to aktualna mistrzyni Polski z drużyną Wisły Can Pack Kraków. Tam jednak nie odgrywała wielkiej roli, dlatego zdecydowała się na odejście do rybnickiego zespołu, w którym może liczyć na zdecydowanie więcej szans gry.
http://www.sportowefakty.pl

nareszcie jakieś potwierdzenie info sprzed miesiaca

Soku
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Soku » 11 sierpnia 2011, 12:31

Zastanawia mnie dlaczego MUKS wypisuje te kłamstwa na plkk, a wszystkie te transfery nie są potwierdzone.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”