TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 25 sierpnia 2011, 12:53

Energa jednak bez nowej reprezentantki Polski

źródło : Gazeta Wyborcza

Jedna z najlepszych polskich obwodowych w lidze, Elżbieta Mowlik, nie zagra w toruńskiej Enerdze, choć wcześniej ustaliła z klubem warunki kontraktu.
Działacze toruńskiego zespołu byli pewni, iż w ten sposób negocjacje z Mowlik zostały zakończone.

Koszykarka dostała propozycję kontraktu, na którą zgodziła się, więc klub poinformował, że już uważa ją za swoją zawodniczkę. Teraz jest już inaczej. Klub nie chce ujawniać szczegółów, ale pewne jest, iż Mowlik grać w Toruniu nie będzie. Energa nie ma zamiaru szukać innej krajowej zawodniczki na jej pozycję.

Duet rozgrywających w nowym sezonie tworzyć będą Leah Metcalf i Weronika Idczak. Wśród rzucających do wyboru będą Monika Krawiec i Róża Ratajczak. Na pozycji niskiej skrzydłowej pewne miejsce ma Emilia Tłumak, a klub zatrudni też zapewne Alicię Gladden.

Pod koszami do wyboru będą skrzydłowe (Charity Szczechowiak i zawodniczka z zagranicy) oraz środkowe (Marta Jujka i jeszcze jedna koszykarka spoza Polski). Skład uzupełnią dwie nastolatki - Roksana Płonka i Kaja Darnikowska.

.
.
PS. Podsumowując - na ,,3'' Ala Gladden - a na 4 i 5 zagraniczne. Będzie 10 koszykarek + 2 14-latki

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 25 sierpnia 2011, 17:19

A więc słowo ciałem się stało.....Aneika Henry oficjalnie w Gdyni.

Lotos stawia na Henry

Zarząd Basketball Investments SSA informuje, iż kolejną zawodniczką, która została pozyskana do zespołu Lotosu Gdynia jest amerykanka Aneika Henry.

25-letnia, urodzona na Jamajce zawodniczka mierzy 194 i występuje na pozycji środkowej. Henry ma na swoim koncie występy w akademickiej lidze NCAA na Uniwersytecie Stanowym na Florydzie. Aneika występowała już na polskich parkietach. W poprzednim sezonie, reprezentując barwy hiszpańskiej drużyny Mann-Filter Saragossa, rywalizowała w rozgrywkach FIBA EuroCup Women z toruńską Energą. Henry zdobyła w Toruniu 27 punktów, miała 9 zbiórek oraz 4 przechwyty. W dziesięciu pucharowych spotkaniach Amerykanka notowała średnio 11.1 punktów, 8.5 zbiórki oraz 1.3 przechwytu. W lidze hiszpańskiej zawodniczka zdobywała średnio 9.0 punktu oraz miała 6.9 zbiórki i 1.3 bloku.

- Aneika Henry jest zawodniczką, która bardzo nam pomoże w grze "w pomalowanym". Będzie ona nasza największą siłą pod koszem. Znam ją bardzo dobrze - grała ona w lidze hiszpańskiej w poprzednich sezonach. Jest dobrym obrońcą i zbierającą. Jej wzrost daje jej wielką przewagę nad rywalkami, z łatwością potrafi blokować. Aneika jest również zawodniczką, która pozwoli nam grać szybko oraz agresywnie - powiedział Javier Fort Puente. - Jest młoda, więc ma jeszcze czas aby się rozwinąć i stać jeszcze lepszą koszykarką - dodał hiszpański szkoleniowiec.

- Nie mogę doczekać się tego, aż zobaczę Henry robiącą wsady na rozgrzewce, a może nawet podczas meczu. W końcu udało nam się pozyskać zawodniczę, która będzie mogła być następczynią Małgorzaty Dydek, która jako jedyna w Gdyni "wsadzała" piłkę do kosza - dodał Mieczysław Krawczyk, prezes Lotosu Gdynia.

Informacja prasowa
.
.
PS . Bardzo fajny gracz . Waleczna , zwinna , nieźle walczy na desce. Energa miała z nią sporo problemów w Fiba Cup

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 25 sierpnia 2011, 20:04

Henry to fajny gracz. Przede wszystkim ograna w Europie. Co prawda nie w Eurolidze, ale i tak powinno być to spore wzmocnienie Lotosu. W każdym razie "na papierze" wygląda lepiej niż Sandora Irvin z poprzedniego sezonu, a i tamta była całkiem niezła. Ogólnie transfer na plus. Zobaczymy co dalej z transferami w Gdyni. Euroliga to nie przelewki.

Awatar użytkownika
GURU
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: GURU » 27 sierpnia 2011, 08:21

Sparing: Odra - Ostrovia 49:47
IDŹ SWOJĄ DROGĄ NIE DAJ SATYSFAKCJI WROGOM

Koala
Nowy na forum

Postautor: Koala » 30 sierpnia 2011, 22:30

Hmm... OK kto chce dalej czekać na oficjalne informacje, niech czeka i nie czyta dalej :)

Z tęsknoty za jakąkolwiek informacją o uzupełnieniu składu Gorzowa w nadchodzących rozgrywkach, udało mi się znaleźć artykuł (http://www.thearabtribune.com/articles/2011/08/03/sports/sports2.txt), z którego wynika iż do Gorzowa zza oceanu wybierają się dwie zawodniczki, tj. Alli Smalley i Paris Johnson. Kto zna dobrze angielski, może pokusić się o przetłumaczenie.

Najdziwniejsze jest jednak to, że jak piszą w tym artykule "Smally signed a season contract with Gorzow, Poland on Monday." a skoro artykuł pochodzi z 3 sierpnia (środa), to wychodzi na to że od 1 sierpnia wiadomo było że zagra w Gorzowie. Tymczasem u nas cisza. Nie wiem czym to jest podyktowane. Nie zajęto żadnego oficjalnego stanowiska w sprawie odejścia S. Richards (chyba, że coś przeoczyłem), nie ma informacji o nowych zawodniczkach, nie wiadomo co z I. Piekarską. Cóż mam nadzieję, że nie ujawniłem żadnej tajemnicy, w sumie skoro piszą już o tym w internecie ...

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 31 sierpnia 2011, 06:12

Koala pisze:Hmm... OK kto chce dalej czekać na oficjalne informacje, niech czeka i nie czyta dalej :)

Z tęsknoty za jakąkolwiek informacją o uzupełnieniu składu Gorzowa w nadchodzących rozgrywkach, udało mi się znaleźć artykuł (http://www.thearabtribune.com/articles/2011/08/03/sports/sports2.txt), z którego wynika iż do Gorzowa zza oceanu wybierają się dwie zawodniczki, tj. Alli Smalley i Paris Johnson. Kto zna dobrze angielski, może pokusić się o przetłumaczenie.

Najdziwniejsze jest jednak to, że jak piszą w tym artykule "Smally signed a season contract with Gorzow, Poland on Monday." a skoro artykuł pochodzi z 3 sierpnia (środa), to wychodzi na to że od 1 sierpnia wiadomo było że zagra w Gorzowie. Tymczasem u nas cisza. Nie wiem czym to jest podyktowane. Nie zajęto żadnego oficjalnego stanowiska w sprawie odejścia S. Richards (chyba, że coś przeoczyłem), nie ma informacji o nowych zawodniczkach, nie wiadomo co z I. Piekarską. Cóż mam nadzieję, że nie ujawniłem żadnej tajemnicy, w sumie skoro piszą już o tym w internecie ...

hehe brawo ;D do tych 2 zawodniczek dojda jeszcze 2 czy 3 zagraniczne :).
PS cos czuje ze jutro bedzie konferencja :lol: (tak przewaznie jest jak juz ktos rzuci nazwiskami, a te sa prawdziwe) 8)
Co do Samanthy to razem z Leedham byla informacja ze zagraja w australijskim klubie.
Co do Izy Piekarskiej to nigdzie nic nie bylo ale raczej na 90% nie zagra w Gorzowie... zawodniczka nie na nasz budzet.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 31 sierpnia 2011, 07:10

Endrju pisze: hehe brawo ;D do tych 2 zawodniczek dojda jeszcze 2 czy 3 zagraniczne :). ......

Czyżby Chioma Nnamaka? (byłoby bardzo, bardzo fajnie!)

Jest taki obszerny artykuł o Chiomie z 12 sierpnia
http://ramblinwreck.cstv.com/sports/w-b ... 11aab.html
a w nim jest takie zdanie:

" Yet the time to utilize her degree in International Affairs could come soon. Or, if all goes well when she reports to Poland Sept. 4 for another season of pro hoops, that time may have to wait. "

Co mniej więcej znaczy, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, to Chioma 4. września zamelduje się (pojawi się) w Polsce, co sprawi, że praktyczne wykorzystanie jej tytułu naukowego odsunie się w czasie.

[ Chioma kilka tygodni temu uzyskała w USA dyplom w dziedzinie stosunków międzynarodowych. ]

------------------------------------------
67980
.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 31 sierpnia 2011, 16:48

Nnamaka i Weaver zostaja w Gorzowie.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Ruda_
Żak

Postautor: Ruda_ » 31 sierpnia 2011, 16:55

AZS PWSZ ze Strefą i Amerykankami
Gorzowski klub AZS PWSZ pozostał nadal ze sponsorem tytularnym, którym jest KSSSE. Ponadto w najbliższym sezonie zobaczymy co najmniej dwie nowe koszykarki w barwach akademiczek.
Zwołana na środowe popołudnie konferencja prasowa przede wszystkim była spowodowana faktem podpisania umowy na kolejny sezon z Kostrzyńsko-Słubicką Specjalną Strefą Ekonomiczną. - Wiemy, że przygotowywany jest dobry skład - mówił Artur Malec, prezes KSSSE. Umowa sponsorska, jaką podpisały obie strony opiewa na 300 tys. złotych netto. W zeszłym sezonie KSSSE wpłaciło na konto AZS-u 500 tys. Nadal KSSSE pozostaje sponsorem tytularnym gorzowskiego klubu.

Po podpisaniu umowy głos zabrał Dariusz Maciejewski, szkoleniowiec gorzowskiej drużyny, który przedstawił część składu AZS-u na zbliżający się sezon. - Rozmowy były prowadzone z wieloma zawodniczkami, od momentu kiedy się sezon zakończył - mówił podczas konferencji trener KSSSE AZS PWSZ. W składzie na pewno pozostaną Katarzyna Dźwigalska, Agnieszka Skobel oraz Agnieszka Kaczmarczyk, o czym już niejednokrotnie wspominaliśmy. Z tymi zawodniczkami klub miał ważne kontrakty.

W zeszłym sezonie do gorzowskiego klubu w trakcie rozgrywek przyszły nowe zawodniczki. - Prowadziliśmy również rozmowy z dwoma zawodniczkami zagranicznymi, które przyszły w trakcie zeszłego sezonu - dodawał D. Maciejewski. W najbliższym sezonie ponownie na polskich parkietach kibice będą mogli oglądać Chiomę Nnamakę oraz Lyndrę Weaver. - Nie było to łatwe, ale udało się - oznajmił szkoleniowiec akademiczek.

Przed sezonem 2011/12 na pewno do Gorzowa przybędą jeszcze nowe zawodniczki. Wiemy również, że będą to Amerykanki. - Dzisiaj odeślemy podpisane umowy z dwoma następnymi zawodniczkami - powiedział trener Maciejewski. Szkoleniowiec akademiczek nie chciał zdradzić nazwisk Amerykanek, wiadomo jest jednak, że jedna z nich będzie nową rozgrywającą KSSSE AZS PWSZ. Druga natomiast jest wysoką podkoszową zawodniczką. Obie to młode Amerykanki. - Mam zapewnienie, że to powinny być zawodniczki pasujące stylem i umiejętnościami do naszego zespołu - dodaje trener gorzowianek.

Nazwiska zawodniczek zza oceanu powinniśmy poznać w ciągu najbliższego tygodnia. Jeżeli jednak fundusze na to pozwolą to KSSSE AZS PWSZ będzie poszukiwać jeszcze trzeciej, nowej zawodniczki i też będzie to Amerykanka. Chioma Nnamaka oraz Lyndra Weaver już w poniedziałek powinni stawić się w Gorzowie. To właśnie w poniedziałek rozpoczną się przygotowania gorzowskiej drużyny do najbliższego sezonu. Najprawdopodobniej po odejściu Justyny Żurowskiej nową kapitan zespołu zostanie Katarzyna Dźwigalska.

www.66-400.pl

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 31 sierpnia 2011, 18:00

Endrju pisze:Nnamaka i Weaver zostaja w Gorzowie.

No i super. Sprawdziły się w tamtym sezonie, sprowadzone "na szybko". W tym powinno byc jeszcze lepiej.

Nasz obwód już mi się podoba. Przydałaby sie jeszcze jedna zawodniczka pod kosz. Bo Johnson, Kaczmarczyk + Chaliburda to trochę mało.

Koala
Nowy na forum

Postautor: Koala » 31 sierpnia 2011, 21:00

Endrju pisze:PS cos czuje ze jutro bedzie konferencja

Musi jakiś jasnowidz, czy coś :)

Endrju pisze:Co do Samanthy to razem z Leedham byla informacja ze zagraja w australijskim klubie.

To była oficjalna informacja z klubu? W sumie to ja znalazłem jakąś wzmiankę, dopiero po tym jak napisałem o tym tutaj. I raczej to nie była wypowiedź kogoś z klubu.

Endrju pisze:Co do Izy Piekarskiej to nigdzie nic nie bylo ale raczej na 90% nie zagra w Gorzowie... zawodniczka nie na nasz budzet.

Trochę się rozjaśniło, ale np. o I. Piekarskiej cisza (no chyba, że nieuważnie słuchałem).

I tak, żeby zakończyć ten temat. Rozumiem, że lekko nie ma. Rozumiem, że zawodniczki przychodzą do klubu i z niego odchodzą. Rozumiem, że transfery to takie szachy w połączeniu z podchodami. Jednak nie rozumiem dlaczego niektóre, oficjalne już informacje przechodzą gdzieś bokiem. Ja np. byłbym zainteresowany informacją, dlaczego S. Richards wybrała ligę australijską. Bo teraz to wygląda tak jakby odeszła i baj, niech Ci się wiedzie. Najpierw przyznajemy jej honorową odznakę miasta, a potem nagle cisza.
No nie wiem, może się czepiam, ale marketingowo to wygląda tak sobie. No ale specjalistą w tym nie jestem, więc może się mylę.

OK, dzisiaj się cieszymy z jakichś konkretów. Oby ten miesiąc udało się dobrze wykorzystać na przygotowania do sezonu.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 01 września 2011, 08:17

AZS PWSZ ze sponsorem tytularnym i dwoma zawodniczkami

autor: Adam Zasimowicz, 2011-09-01, 09:00, źródło: Radio Zachód

W końcu przerwano milczenie w AZS PWSZ Gorzów, a w zasadzie w KSSSE AWS PWSZ, bo Kostrzyńsko-Słubicka Specjalna Strefa Ekonomiczna będzie nadal tytularnym sponsorem gorzowskich koszykarek - poinformowało Radio Zachód.
Dzięki temu brązowe medalistki otrzymają 300 tys. zł. W drugiej części ubiegłego sezonu w gorzowskiej drużynie pojawiły się Szwedka Chioma Nnamaka i Amerykanka Lyndra Weaver. W nadchodzących rozgrywkach obie będą nadal grały w KSSSE AZS PWSZ. Akademicki klub ma już także "dogadane" dwie Amerykanki na pozycje rozgrywającej i środkowej.

Źródło: Radio Zachód.

PS . Gorzów nadal będzie mocny - nie bez szans na medal - Weaver i Nnamaka się sprawdziły. A Żurowska czy Piekarska nie są nie do zastąpienia - Darek ma szczęście do Amerykanek - więc te nowe też z pewnością będą trafnym zakupem.
Także skład szykuje się dość mocny - i z pewnością na porównywalnym poziomie co w w zeszłym roku - gdzie Gorzów zdobył brąz.

Układ sił się specjalnie nie zmieni - jedynie ŁKS może sporo namieszać.

W sparingu ŁKS ograł LIDER Pruszków 87-55 . - Choć Lider był bez zagranicznych

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 01 września 2011, 08:57

potwierdzone:Jolene Anderson w Lotosie.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 01 września 2011, 09:31

Zaczyna to wyglądać coraz ciekawiej. W pierwszej piątce Jalcova, Anderson, ? , ? , i Henry. W lidze pewnie na skrzydle będzie Kaczmarska na zmianę z Misiuk, ale w Euro? Kluczowe dla siły zespołu będą europejskie transfery na skrzydło i silna skrzydłowa. Wygląda to wyglądać w każdym razie już całkiem przyzwoicie.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 01 września 2011, 09:34

reaktywacja pisze:Zaczyna to wyglądać coraz ciekawiej. W pierwszej piątce Jalcova, Anderson, ? , ? , i Henry. W lidze pewnie na skrzydle będzie Kaczmarska na zmianę z Misiuk, ale w Euro? Kluczowe dla siły zespołu będą europejskie transfery na skrzydło i silna skrzydłowa. Wygląda to wyglądać w każdym razie już całkiem przyzwoicie.

a jeżeli skrzydłową będzie Serbka, o której się mówi, to wyglądać będzie to naprawdę bardzo ok.( nie chodzi o Sanje Knezevic, bo ona jest Czarnogórką)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”