8 kolejka FGE: Energa Toruń - Widzew Łódź

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: 8 kolejka FGE: Energa Toruń - Widzew Łódź

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 13 listopada 2011, 11:55

Tak prostej koszykówki jaką grał Widzew - dawno nie widziałem.... Ale na żenująco grający Toruń wystarczyło...

Nasze panie kompletnie nie broniły.

Chyba trzeba czym prędzej pogonić ten zagraniczny zaciąg..Prócz JELI oczywiście....

Aż nie dowierzam , że przed sezonem mogliśmy mieć Jankowską.......Bo była brana pod uwagę . A w Toruniu zagrała koncert skutecznej i prostej koszykówki.

Trzeba dodać że Widzew miał mnóstwo fuksów...które jednak wpadały...

A Toruń sam robił błędy - kroki , rzuty na siłę Mitchell i Page . Gdy na parkiecie była Idczak - było więcej zespołowości - a gdy Metcalf - więcej samograjstwa . Idczak zaczyna się sprawdzać

Sepulveda jest cieniem samej siebie - nic nie wnosi póki co

Sytuacja w tabeli jest beznadziejna -a przed nami mecze z Liderem i CCC - z taką grą możliwe że z bilansu 3-5 zrobi się 3-7...WSTYD

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 13 listopada 2011, 11:58

bart_81 pisze:No proszę..:)
Ten niby "słaby" Widzew ograł dziś w Toruniu Energę.
Zobaczyć teraz minę koszykarza..bezcenne :lol:

Jak się okazuje Widzew nie jest jednak taki słaby. Gratulacje za drugi z rzędu świetny mecz dziewczyn z Łodzi

Wtedy co pisałem o tym że BARDZO się ciesze że Gorzów przegrał z Widzewem - dlatego , że to sędziowie załatwili zwycięstwo wam w Toruniu .
Dlatego..

Zwycięstwo Widzewa w Toruniu - mimo wszystko zasłużone . Toruń nie miał pomysłu na grę a Widzew grał PROSTY basket

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 13 listopada 2011, 12:00

Koszykarz (Toruń) pisze:
Nasze panie kompletnie nie broniły.

a kogo my mamy mieć do tej obrony skoro 3/4 obecnego składu to gracze typowo ofensywni. Jelę to na rękach trzeba nosić,bo dziewczyna flaki z siebie dla drużyny wypruwa. Jak widać bezskutecznie. :cry:
PS.Te,które umieją bronić są akurat kontuzjowane
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 14 listopada 2011, 08:16

3 sezon Omanicia w Toruniu, miał tu budować drużynę na lata by co sezon walczyć o najwyższe laury, raz szczęśliwie wypaliło ale teraz to my właściwie jesteśmy w wielkiej d... Tegoroczne transfery i w ogóle zagraniczny skład to porażka, więc zastanawiam się czy warto w to dalej brnąć. Jeżeli mamy już w końcu w miarę dobrego sponsora dla kobiecej koszykówki, mówi się o przyjściu kolejnego, to może jednak zacznijmy przy tej okazji od nowa z kimś innym na ławce trenerskiej? Pewnie ktoś powie że zespół w meczu z Widzewem prowadziła Jasnowska ale skład budował już Edo.

Tak sobie myślę, że jeżeli Koziorowicz nie czeka już na poprawę sytuacji (jakiś nowy rozwój wypadków w CCC) i jego powrót nie jest do Polkowic możliwy to może zamiast wydawać kasę na wątpliwej jakości zagraniczne zawodniczki (czyli marnować kasę sponsorów) dać ją trenerowi który wyciągnie to co dobre z pozostałych koszykarek? Jedyna okazja by teraz złowić dobrego trenera zanim przechwycą go inni, za 2-3 m-ce przy braku wyników będziemy zwalniać Omanicia i zostanie nam wtedy na rynku szrot czyli np. Orczyk ;/

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 14 listopada 2011, 12:18

ewentualnego trenera to ja widziałem na wczorajszym meczu SIDEN-u. Dodatkowy jego atut to fakt, że jest byłym zawodnikiem i pochodzi z Torunia. 8) jak tu ma być zespół (tego zabrakło w meczu z Widzewem), jak co sezon wylewana jest kasa na prawdziwe kadrowe rewolucje, bo albo szkoleniowcowi nie podoba się zawodniczka, albo jest odwrotnie i trzecia alternatywa same koszykarki za sobą nie przepadają. Zapomniałem jeszcze o kontuzjach, które są przysłowiową wisienką na tym torcie, bo chyba nie tylko ja uważam, że drużyna grałaby nie co inaczej z Moniką i Martą w składzie.
PS.Krzysztof Koziorowicz już raz był blisko Torunia, ale takich aspektów było tutaj multum.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 14 listopada 2011, 12:59

A czy wiadomo coś kiedy wraca Monika Krawiec? Czy w ogóle w tym sezonie? Czy też prze/po Nowym Roku?

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 14 listopada 2011, 13:04

Saletra pisze:A czy wiadomo coś kiedy wraca Monika Krawiec? Czy w ogóle w tym sezonie? Czy też prze/po Nowym Roku?

Monika wróci prawdopodobnie (piszę tak,bo wiadomo co tylko jest pewne) w styczniu, a na razie uczy się chodzić. Po tej koszykarce na pozycji nr 2 w zespole jest prawdziwa pustka,bo Wera czy też Róża to nie jest to,a o Sepulvedzie to na chwilę obecną szkoda gadać. 8)
PS.Marky.....4 sezon Omanicia w Toruniu: 2008/2009,2009/2010,2010/2011 i 2011/2012

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 14 listopada 2011, 15:37

matrix pisze:ewentualnego trenera to ja widziałem na wczorajszym meczu SIDEN-u. Dodatkowy jego atut to fakt, że jest byłym zawodnikiem i pochodzi z Torunia.

Jeżeli chodzi Ci o Zawadkę, to on w tej chwili trenuje koszykarzy Astorii i nie słychać żeby chciał wracać do koszykówki kobiet i do Torunia.

Co do Sidenu - na trybunach byli trenerzy Ryszard Szczechowiak, Kleczkowski, Noculak, Zawadka i wielu byłych koszykarzy i koszykarek. Ekipa facetów potrafi przyciągnąć do hali kibiców i fachowców a też wszystko rodziło się w bólach i długo nie mieli sponsora na miarę Energi. Frekwencja jest duża bo po prostu fajnie grają, to ciekawe widowiska, w niedziele ludzie siedzieli na schodach i stali za koszami, przypomniały mi się czasy Majcherka, Sinielnikowa, Wimberly i później Robinsona (kto się interesował koszem w Toruniu ten wie o kim piszę) gdy miałem karnet a na moje miejsce 3 innych ludzi pchało się z biletami ;)

Koszykarki grają padakę, te pudła spod kosza i streetball cholernie zniechęcają i niedługo okaże się że tak jak kilkanaście lat temu będę siedział na pustych trybunach z garstką emerytów i najbardziej zagorzałymi kibicami. Trzeba działać bo jak się umawiamy że gramy o medal z kartofla lub o awans do play-off z 8 m-ca to lepiej zacząć oszczędzać, zmieniać pomysł na grę i rozwój kosza w Toruniu (nowy trener lub inny zaciąg zagranicznych) i nie marnować sezonu

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 14 listopada 2011, 17:12

Zgadza się - I ligowy zespół koszykarzy potrafi przyciągnąć całą halę - jest super atmosfera - mimo że narzeka się że Sowiński nie nadaje się na trenera (bo się nie nadaje - wynik robią mu nazwiska graczy)

W Enerdze brak wyników... 2 lata temu się udało - i także kibiców było mnóstwo. Niestety przekombinowano ze składem - podziękowano nie tym co trzeba (Gulak choćby) , przyszły miernoty z zagranicy i niestety nie wyszło.... Trzeba dodać że szeroki skład kosztował dużo kasy.

Teraz postanowiono zrobić węższy skład - do tego stopnia że jest ledwo 6,7 zawodniczek do grania ....

Aż trudno uwierzyć że pani Metcalf zajmuje czołowe miejsce w asystach - w grze jakoś tego nie wynika. Nie ma kompletnie zespołowości..

I Chyba nie ma też atmosfery wielkiej bo jeśli Idczak publicznie wypowiada się że niektóre chyba zapomniały że koszykówka to zespołowa gra. Mitchell , Page, Sepulveda chyba troche zapominają o tym.

Jest kiepsko bo jest ledwo 8 zawodniczek - brakuje co najmniej jeszcze jednej wysokiej...

Dla porównania w Liderze jest 5 wysokich !!! : Chomać , Wielebna , Oha , Cherry i Rozwadowska .. U NAS 2 . I jak tu myśleć o wygranej ????

Trzeba działać - liga jest wyrównana - i to bardzo - od miejsca 3-10 - wszystko jest możliwe. Róznice są niewielkie w tabeli. Ale nie tym składem.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 14 listopada 2011, 17:47

http://www.torun.tv/multimedia-9372-ser ... _2011.html
tutaj fragmenty tego spotkania, a o 18.15 powtórka całości
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 14 listopada 2011, 18:36

ann pisze:http://www.torun.tv/multimedia-9372-serwis_sportowy_poniedzialek_14_11_2011.html
tutaj fragmenty tego spotkania, a o 18.15 powtórka całości

no tak Jancia swoje, a Leah na parkiecie swoje na załączonym materiale 8) . Marky....ja wiem,gdzie trenerem jest Jarek Zawadka,ale chodzi mi o to, że na plus danego szkoleniowca są aspekty kariery zawodniczej i pochodzenia lub inaczej utożsamiania się z miejscem pracy. W przypadku np. Grzegorza Sowińskiego (spełnia tak, jak Zawadka wszystkie wcześniej wymienione warunki) to ja w zeszłym sezonie wielu lamentów się nasłuchałem 8) ,a teraz z ludzi pochodzących z różnych środowisk potrafił stworzyć fajny kolektyw. Ci co lamentowali i tak dalej będą lamentować. Wiesz ile lat pracę z Katarzynkami (od podstaw z kilkoma znanymi nazwiskami, jedna z dziewczyn była w sobotę na meczu) prowadził dr. Piotr Błajet. Od 1983 roku przez 18 lat (do chwili spadku). Na tej samej fali istnieje fenomen pana Maciejewskiego (najdłużej obecnie pracującego trenera w ekstraklasie,a tuż za nim.......Elmedin Omanić) w Gorzowie. Do czego zmierzam. Ano do tego, że aby prowadzić szkoleniowo ligowy zespół nie potrzeba wielkiego nazwiska,a to nazwisko najlepiej, jak będą wyrabiać solidna praca oraz osiągane z drużyną wyniki(czasami potrzeba na to lat i dużej cierpliwości) . :P
PS.Na meczach SIDEN-u bywa też Marek Ziółkowski-dobry zawodnik,a na swojej skórze doświadczyłem, że z ludźmi też potrafi pracować. 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 14 listopada 2011, 19:47

Prezes koszykarek wyjaśnia, dlaczego Energa gra źle

Maciej Krystek o porażce Energi z Widzewem mówi: - Trudno być zadowolonym po takim meczu jak w sobotę z Widzewem Łódź. Brak trenera Elmedina Omanicia na ławce kosztował nas porażkę. Przyznaję, że zawodniczki tego dnia grały po prostu źle. Zamiast akcji zespołowych oglądaliśmy indywidualne popisy, które najczęściej nie przynosiły pożytku. Na pewno Omanić przeprowadzi ostrą rozmowę z zawodniczkami, to jest potrzebne. One grać tak jak w spotkaniu z Widzewem po prostu nie mogą. Wcześniej, w Poznaniu podczas spotkania z MUKS tylko w pierwszej połowie nasze koszykarki grały tak jak powinny. W drugiej połowie znów były już indywidualne popisy i dwie ostatnie kwarty ostatecznie zakończyły się naszą przegraną. Teraz było dokładnie tak samo - a do niczego dobrego to nie prowadzi. Sprawa szkoleniowców? Ilona Jasnowska (asystentka pierwszego trenera - red.) nie ma jeszcze takiego autorytetu jak Omanić i nie była w stanie zmienić stylu gry. Jestem jednak przekonany, że to nasza ostatnia wpadka w tym sezonie. Patrząc na tabelę w lidze, nasza sytuacja nie przedstawia się kolorowo. Moim zdaniem - wyłączając cztery najlepsze drużyny - pomiędzy pozostałymi ekipami nie ma dużej różnicy. Stać nas na to, aby znaleźć się przed fazą play-off w czołowej "szóstce".

www.gazeta.pl

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 15 listopada 2011, 00:02

Czyli porażce winny brak Omanicia... żenada

Chyba możecie sobie odpuścić filozofowanie na temat zmiany szkoleniowca, bo wygląda na to, że Omanić wciąż jest święty, a świat wokół niego zły.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 15 listopada 2011, 15:33

reaktywacja pisze:Chyba możecie sobie odpuścić filozofowanie na temat zmiany szkoleniowca, bo wygląda na to, że Omanić wciąż jest święty, a świat wokół niego zły.

Zgadzam się, a filozofowanie na temat zmiany szkoleniowca w Toruniu to czysta abstrakcja. 8)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”