TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Radomenes
Żak

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: Radomenes » 03 stycznia 2012, 15:28

logicznym jest, że pozbycie się Żurowskiej jest szukaniem kasy na nowy kontrakt. Czy również polski?
Bum

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 03 stycznia 2012, 16:21

na Didi w Lotosie bym nie liczył.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 03 stycznia 2012, 16:24

Kuba pisze:na Didi w Lotosie bym nie liczył.

Na Bibę tym bardziej nie.
ObrazekObrazek

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 03 stycznia 2012, 18:01

Inea chce Sissoko

Ostatnia w tabeli ekstraklasy ekipa Inei-AZS Poznań chciałaby pozyskać zwolnioną z Leszna Djenebou Sissoko. Dzisiejszy trening prowadził już nowy szkoleniowiec Ryszard Barański, a z drużyną trenowała po wyleczeniu kontuzji Aleksandra Drzewińska.

Djenebou Sissoko straciła angaż w Lesznie, ale bardzo prawdopodobne jest, że nadal będzie grała w ekstraklasie. Malijka przyleci wkrótce do Polski, bo w Lesznie zostawiła swoje rzeczy. Gdzie później zagra? Pozyskaniem olimpijki z Pekinu zainteresowane są cztery kluby - ŁKS Łódź, Inea-AZS Poznań, Artego Bydgoszcz i Energa Toruń. Najbardziej prawdopodobne wydaje się to, że Malijka trafi do bogatszej od AZS czy ŁKS drużyny z Bydgoszczy lub mającej większe sportowe aspiracje ekipy z Torunia. Jeśli trafiłaby do Poznania, zostałaby trzecią koszykarką z grą w ekstraklasie we wszystkich trzech wielkopolskich klubach - po Agnieszce Makowskiej i Żanecie Durak (obie dziś grają w MUKS Poznań).

Treningi z Ineą-AZS wznowiła za to Aleksandra Drzewińska. Była reprezentantka Polski we wrześniu przeszła operację kolana, ale już może normalnie trenować. Aby mogła grać, musi wcześniej podpisać nowy kontrakt z klubem.

Pierwsze zajęcia z zespołem przeprowadził dziś wychowawca poznańskiej młodzieży Ryszard Barański - pod koniec grudnia zastąpił Krzysztofa Szewczyka. Oficjalny debiut Barańskiego przypadnie w sobotę w wyjazdowym starciu z mistrzem Polski Wisłą Kraków. W czternastu dotychczasowych spotkaniach Inea-AZS doznała kompletu czternastu porażek.

źródło: wielkopolskisport.pl
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 03 stycznia 2012, 19:25

MARAS pisze: lub mającej większe sportowe aspiracje ekipy z Torunia.

aspiracje są i owszem, ale na to też potrzeba miedzi. Na dzień dzisiejszy w grodzie Kopernika też się "nie przelewa". Sissoko to dla Energi uzupełnienie, bo dla mnie Malijka prezentuje, co najwyżej umiejętności zbliżone do Brit Mitchell, która ma jeden dodatkowy atut.
Bum

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 03 stycznia 2012, 19:36

no i już z Sissoko pozamiatane

Działacze Artego Bydgoszcz, zgodnie z obietnicą zbyt długo nie szukali nowej skrzydłowej. Na początku obecnego tygodnia podpisali kontrakt z byłą liderką Tęczy Leszno.
Zalety nowej koszykarki chwalił kilka dni temu trener Adam Ziemiński. Zwłaszcza że jego zespół jeszcze przed świętami opuściła Amerykanka Melissa D'Amico. Trzy tygodnie temu w spotkaniu w Lesznie podopieczne Ziemińskiego nie mogły powstrzymać w ataku byłej już liderki Tęczy, która zdobyła osiemnaście punktów.

- Przypomina Charlesa Barkleya. Jest niezwykle sprawna, dużo widzi na parkiecie. Kiedy jej rywalki spadają na parkiet, ona ciągle walczy o piłkę. Melissa D'Amico swoimi umiejętnościami nie przekonała mnie do końca, dlatego się rozstaliśmy. Chciałem ją sprawdzić jeszcze przez dwa następne tygodnie, ale oboje nie przystali na takie propozycje - tłumaczył swoją decyzję opiekun Artego.

Następczyni szefowie Artego długo nie szukali. Została nią wspomniana Amerykanka Djenobou Sissoko. Zawodniczka zaledwie przed kilkoma tygodniami rozwiązała kontrakt z Tęczą Leszno. W obecnym sezonie Ford Germaz Ekstraklasy notowała średnio 12,3 punktu oraz 8,6 zbiórki na mecz. W barwach swojego poprzedniego klubu rozegrała siedem spotkań.

http://www.sportowefakty.pl

PS.Bardziej realne dla INEI to chyba przyjście Cherry.
Bum

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 stycznia 2012, 20:48

No to fajnie że Energa jednak szuka wysokiej. Sissoko też bym nie pogardził. Zawsze to chwila odpoczynku dla Maksimović czy Page.

Artego widocznie od razu ją wzieło na celownik i poszło...

Wziąłbym Egenti z powrotem. 8)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 stycznia 2012, 20:50

Radomenes pisze:
MARAS pisze: lub mającej większe sportowe aspiracje ekipy z Torunia.

aspiracje są i owszem, ale na to też potrzeba miedzi. Na dzień dzisiejszy w grodzie Kopernika też się "nie przelewa". Sissoko to dla Energi uzupełnienie, bo dla mnie Malijka prezentuje, co najwyżej umiejętności zbliżone do Brit Mitchell, która ma jeden dodatkowy atut.

Nie porównuj Sissoko do Mitchell 8) Co ciekawe - Mitchell ma 183 cm i gra na 2/3 a Sissoko ma 182 a gra na 4/5 8)

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 03 stycznia 2012, 20:59

Koszykarz (Toruń) pisze:
Nie porównuj Sissoko do Mitchell 8) Co ciekawe - Mitchell ma 183 cm i gra na 2/3

chyba na 3/4. 8) Masz rację nie porównuję, bo Brit jest dla mnie lepsza. Sissoko to gracz na pierwszą piątkę,ale nie przy Page i Maksimović. O wzmocnieniu w Enerdze można będzie powiedzieć dopiero wtedy, kiedy przybędzie koszykarka, która "wygryzie" z piątki Julie lub Jelę.
Bum

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 03 stycznia 2012, 21:08

Radomenes pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:
Nie porównuj Sissoko do Mitchell 8) Co ciekawe - Mitchell ma 183 cm i gra na 2/3

chyba na 3/4. 8) Masz rację nie porównuję, bo Brit jest dla mnie lepsza. Sissoko to gracz na pierwszą piątkę,ale nie przy Page i Maksimović. O wzmocnieniu w Enerdze można będzie powiedzieć dopiero wtedy, kiedy przybędzie koszykarka, która "wygryzie" z piątki Julie lub Jelę.

Czyli jeśli do Wisły doszłaby Biba to nie należałoby tego traktować w ramach wzmocnienia? Bo nie wygryzłaby raczej Powell czy Philips?
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 03 stycznia 2012, 21:13

Greebo pisze:
Czyli jeśli do Wisły doszłaby Biba to nie należałoby tego traktować w ramach wzmocnienia? Bo nie wygryzłaby raczej Powell czy Philips?

Drogi kolego każdy klub ma swoją specyfikę i sytuację kadrową. Julie i Jela grają w meczach tych na poważnie od 38 do 40 minut i jak się okazało z dobrym skutkiem dla drużyny. Kto zagwarantuje, że jak przyjdzie koszykarka umiejętnościami równorzędna będzie lepiej lub przynajmniej tak samo? :P

Sissoko (jest tylko centrem ze względu na swoją skoczność i na to, że kiedy inne już na parkiet opadną ona jeszcze w powietrzu wisi) prędzej czy później w Artego będzie grała w wyjściowej piątce, a w Toruniu już niekoniecznie. O to mi chodziło. Być może Malijce też. 8)

PS. Ze względu na trudną sytuację kadrową Energi Marta Urbaniak jest wzmocnieniem, a ktoś tutaj zdaje się podważał zasadność tego akurat transferu. Każda nowa koszykarka (niezależnie od umiejętności) w Toruniu na pozycję środkowej w takim razie będzie teoretycznym wzmocnieniem, bo klub posiada tylko jedną taką zawodniczkę.
Bum

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 03 stycznia 2012, 22:41

Ludzie, dajcie już spokój z tą Bibą. Ona ze dwa tygodnie temu podpisała kontrakt z pewnym klubem euroligowym i naprawdę jest już pozamiatane. I żadne chcenia czy życzenia tego nie zmienią.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 stycznia 2012, 23:22

Radomenes pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:

A ja uważam że Sissoko by wniosła tyle co Mitchell. Daj spokój . Chyba normalne że Sissoko by miała spełniać role zmienniczki / dawać odpocząc naszym podstawowym koszykarkom. Bo one nie mają zmienniczek.

Transfer Urbaniak nazywasz wzmocnieniem? Ja wcale. Akurat na pozycji Marty braków nie mamy , a jak dojdzie Krawiec to będzie PRZEPYCH.

Nasze panie na 4/5 cały czas po 40 minut nie dadzą rady grać. Przyjdą play offy - mecze dzień po dniu i wyjdzie wszystko....

Patrząc na to co sie dzieje w lidze - to ćwierćfinał będzie z Rybnikiem. 8)

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 04 stycznia 2012, 00:34

Po świąteczno- noworocznej przerwie w rozgrywkach, niestety nie wszystkie koszykarki Łódzkiego Klubu Sportowego wróciły do Łodzi. Smutne, że możemy być świadkami rozpadu dobrze funkcjonującej ekipy. Z niepokojem czekamy na pierwszy występ ełkaesianek w Nowym Roku.

Pierwszym "ubytkiem" w składzie jest Natalia Trofimowa. Doświadczona koszykarka, o której były trener łodzianek, a obecnie trener Lidera Pruszków- Adam Prabucki mówił, że "bierze ją zawsze w ciemno do drużyny", odeszła... właśnie do Pruszkowa. Słowa Prabuckiego niestety zamieniły się w czyn.

Do tej pory nie jest przesądzony los Celeste Hoewisch. Co prawda sama zawodniczka wolałaby dokończyć sezon na Wyspach Brytyjskich, jednak ostateczna decyzja jeszcze nie została podjęta. Gdyby koszykarka miała opuścić ŁKS, jej nowy pracodawca miałby się kontaktować z łódzkim klubem ws. warunków rozwiązania kontraktu.
Kolejna zła wiadomość, dotyczy naszej liderki Stephanie Raymond. Co prawda rozgrywająca wróciła do Łodzi z zamiarem kontynuowania gry, jednak Stephanie w chwili obecnej porusza się o kulach! (poważna kontuzja kolana). Jest to tym gorsza wiadomość, bo ełkaesianki pozostałyby bez rozgrywającej!
Z powodu złych warunków atmosferycznych panujących w USA, na samolot spóźniła się Lauren Prochaska i Melissa Dalembert. Na szczęście obie powinny już jutro dotrzeć do Łodzi.

Przed sobotnim meczem z Lotosem Gdynia, skład łódzkiej drużyny stoi pod wielkim znakiem zapytania. Wiadomo już, że do gry zostały zgłoszone juniorki, bo prawdopodobne jest, że trener nie miałby do dyspozycji 10-ciu zdolnych do gry koszykarek.

Jak przystało na kibiców Łódzkiego Klubu Sportowego, musimy uzbroić się w cierpliwość... i głęboko wierzyć w lepsze jutro naszej ukochanej drużyny...

-- justyna, 3 stycznia 2012
www.lksfans.pl

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 stycznia 2012, 09:09

Menager Lotosu twierdzi że Zurowska zawodziła w meczach z silniejszymi rywalami, a sama zainteresowana ma jak mniemam odmienne zdanie:

"Mój kontrakt z Lotosem zakończył się 21 grudnia. Dzień później dostałam nową ofertę. Powiedziałam władzom klubu, że decyzję podejmę do końca roku i przekażę ją 3 stycznia. We wtorek zdecydowałam, że z niej nie skorzystam. Wybrałam Francję. Podpisałam kontrakt z czwartym klubem ligi, walczącym w Pucharze Europy zespołem Landes Basket. Już przed sezonem marzyłam o wyjeździe za granicę, ale nie było wówczas ofert zadawalających mnie. Dobra gra w Lotosie, szczególnie w Eurolidze, stworzyła mi możliwość zrealizowania celu" - powiedziała PAP Żurowska.

Żurowska poleci do Francji w czwartek i ma nadzieję, że szybko zaaklimatyzuje się w drużynie rozgrywającej mecze w akwitańskiej miejscowości Saint-Sever.

"To była najlepsza oferta pod wieloma względami. Podpisałam kontrakt do końca sezonu. Nie znam co prawda języka francuskiego, ale to tylko dodatkowy plus wyjazdu i motywacja do nauki" - dodała magister ekonomii.

http://m.onet.pl/koszykowka/4988287,detal.html

-----------------------------

Takie małe zestawienie dokonań Polek w Europie w tym sezonie:

Zawodniczka (klub, bilans klubu , pozycja/ilość drużyn w lidze;), mecze, mpg, ppg.

Czechy

A.Miszkiel (Valosun Brno: 4-11; 10/12) 10, 13.4mpg, 4.4ppg

Hiszpania – 2 liga

K.Dłuzyk (Real Canoe) 11, 22.5mpg, 10.3ppg

Francja

D.Mieloszyńska (Tarbes: liga 7-7; 6/14, euroliga 0-8; 7/7) liga 8, 17.4mpg, 6.1ppg; euroliga 6, 10.7mpg, 1.2ppg
M.Babicka (Nice: liga 3-11; 14/14) 2, 13,5mpg, 4ppg

Niemcy

K.Fikiel (Wolfenbettel: 8-4, 2/12) 11, 31.8mpg, 11.8ppg (7.8rpg)

Węgry

K.Cymer (Cegledi 4-10, 9/12) 14, 32.1mpg, 11.6ppg (5.8rpg, 4.0apg)
M.Dobrowolska (Cegledi 4-10, 9/12) 14, 22mpg, 8.2ppg
C.Sosnowska (Cegledi 4-10, 9/12) 10, 24.8mpg, 8.1ppg

Włochy

P.Gulak (Alcamo 1-9, 12/12) 8, 25mpg, 6.4ppg

Włochy2

M.Kozdroń (Vigarno 11-1, 1/14) 9, 29.9mpg, 17.9ppg (5.6rpg)

Turcja

I.Piekarska (Optimum TED Ankara: liga 4-7, 8/12 FIBA cup – 5-1 - awans do PO): liga 3, 12.7mpg, 5.3ppg, FIBA cup 6, 20.7mpg, 7,7ppg

Mieloch już chyba (bo oficjalnie nic nie czytałem) pożegnała się z Tarbes, Piekarska liczyć mzoe na gre raczej tylko w FIBA Cup.. ogólnie europy raczej póki co nie podbiły
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”