EUROLIGA - FINAL EIGHT

Ligi Europejskie, Euroliga Kobiet, EuroCup Kobiet, ME oraz pozostałe rozgrywki.

Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: EUROLIGA - faza grupowa

Postautor: paulo2907 » 25 stycznia 2012, 20:55

Colin pisze:A ktos mi potrafi napisać co się stanie w przypadku gdy CCC wygrywa pozostałe mecze w grupie (w tym więcej niż 3 pkt z Nadezhda), a Rosjanki wszystkie do końca przegrają? Wtenczas wyprzedzamy drużenę z Orenburga - ma to w ogóle jakieś znaczenie w fazie Play Off?

Pozdrawiam!

Bilans bezpośrenich meczów w fazie grupowej przy równej liczbie zwycięstw drużyn nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo i tak wszystko jest odnoszone do wyników (i małych punktów) ekip z innych grup - tak w dużym skrócie.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 25 stycznia 2012, 21:07

Bjelica i Pawlak - architektki zwycięstwa Rivas. ;)
Generalnie Wisła grała nieźle, Powell świetnie, ale Carson i Jones miały dużo większe wsparcie.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 25 stycznia 2012, 21:08

Wisła przegrywa z Rivas. Nie rozumiem czemu nasze nie probowaly rzucac trojek pod koniec.... :roll: A akcje Pauli tylem do kosza to tylko marnowanie piłki
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 25 stycznia 2012, 21:10

Niestety, porażka... Oglądałem mniej więcej od końcówki trzeciej kwarty i wniosek jest taki, że w ostatnich minutach zawiodła skuteczność, swoją samowolkę pokazała też Bjelica. Rivas nie grał nic rewelacyjnego, ale nie dało się "przykleić" na te 1-2 pkt straty. Znamienne też, że Hernandez w ostatnich minutach nie brał czasu i - jak mi się wydaje - jakoś nie walczył o wynik. Ten wynik faktycznie nie miał jakiegoś znaczenia, tym niemniej mam nadzieję, że w play off Wisła nie zagra z Rivas. Dobrze byłoby nie wpaść też na Pragę (potencjał porównywalny z Wisłą albo nawet ciut większy) lub Orenburg. Ale jak wyjdzie, zobaczymy.

Shavo pisze:Wisła przegrywa z Rivas. Nie rozumiem czemu nasze nie probowaly rzucac trojek pod koniec.... :roll: A akcje Pauli tylem do kosza to tylko marnowanie piłki

Faktycznie, klepanie Pauliny spowalniało akcje, kiedy trzeba było szybciej decydować się na rzut, a to była tylko woda na młyn dla Rivas. Owszem, rzutów za 3 pkt było dość mało. Szkoda, że Ana spudłowała taki rzut na jakieś 2,5 min do końca, bo dojście na 2 pkt sprawiłoby, że w końcówce różne rzeczy mogłyby się wydarzyć.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 25 stycznia 2012, 21:31

No i druga porażka z rzędu, przy czym chyba nie do końca nam na tej wygranej zależało.. po 3 kwartach -1 i wychodzimy na 4 z Bjelica na "trójce" - w 2 min 0-6, w końcówce -5 pkt na 35 sek do końca - nie próbujemy faulować ani jakoś ostro kryć.. coz, oby sie to na nas nie zemściło w PO..

Za tydzień mecz o nic z Gospicem, ciekawsze będzie zerkanie na inne mecze. Zakładam ze Walencja nie przegra u siebie z Galatasaray 50 punktami, wiec zajmiemy 3 miejsce sposób tych zespołów co zagrają na PO. Wpadniemy wiec na 3 zespól od końca w tej tabeli, która wygląda tak:

8 Koszyce 3 5 0,98
9 Familia 3 5 0,97
10 Orenburg 2 5 0,92
11 Polkowice 2 5 0,89
12 Bourges 2 6 0,92
13 Praga 2 6 0,90
14 Montpellier 1 6 0,92

Jak widać Koszyce, Familia, Bourges i Praga nie zmienią już swojego dorobku. Kluczowe będą mecze: Polkowice-Orenburg oraz Montpellier - Spartak, ale już teraz wiadomo ze Koszyce i Familia mogą spaść tylko o jedno miejsce niżej, za zwycięzce meczu Polkowice-Orenburg, i to pod warunkiem że zespól ten wygra b wysoko (Orenburg sporo ponad 30pkt, Polkowice ponad 40). Tak czy inaczej - z nimi na 100% nie zagramy.

Z grona potencjalnych rywali można też niestety wyrzucić Montpellier. Jeśli ten zespół przegra ze Spartakiem - będzie ostatni, jak wygra wyprzedzi na pewno 3 drużyny: Pragę, Bourges, i przegranego z pary Polkowice/Orenburg lepszym stosunkiem małych punktów.

Co więcej: raczej nie zagramy też z Polkowicami: jak wygrają z Orenburgiem to będą na 5 miejscu od końca, jak przegrają - to prawdopodobne albo na pozycji ostatniej, albo na przedostatniej (zależy czy Montpellier wygra czy przegra). Do derbów Polski może dojść tylko wtedy, jak Polkowice przegrają w minimalnych rozmiarach (góra 3-4 pkt, przy czym im więcej, tym wynik meczu musi być wyższy ) a dodatkowo Montpellier przegra u siebie ze Spartakiem

Jeszcze góa tabelki:

1 Fenerbahce 7 0 1,16
2 Walencja 6 1 1,23
3 Wisła 6 2 1,09
4 Rivas 5 3 1,04
5 Salamanka 4 3 1,09
6 Spartak 4 3 0,97
7 Jekaterinburg 4 4 1,01

Kluczowe mecze;

Montpellier - Spartak
Fenerbahce - Salamanka

I tak:

na miejscach 1-2 znajdą sie Fenerbahce i Walencja (musi wygrać a Turczynki przegrać), a na miejscu 3 Wisła -> to jest klarowne. Miejsce pozstałe zależą od wyników ww spotkań i tak:

- wygrana Montpellier i Fenebahce:

4 Rivas, 5 Salamanka, 6 Jekaterinburg, 7 Spartak (jak Fenerbahce ogra Salamanke b.wysoko, ok 40pkt, to moze ona spaść za Jeki)

- wygrana Montpellier i Salamanki:

4 Salamanka, 5 Rivas, 6 Jekaterinburg, 7 Spartak

- wygrana Spartaka i Salamanki

4 Salamanka 5 - 6 Rivas i Spartak (Spartak zeby wyprzedzić Rivas musi wygrac ok 35 pkt) 7 Jekaterinburg

- wygrana Spartaka i Fenerbahce

4 Rivas lub Spartak (warunek jak powyżej) 6 Salamanka, 7 Jekaterinburg

---------------------

Czyli ogólnie przesrane maja w Koszycach: wpadną albo na Spartaka albo na Jekaterinburg. I wydaje mi sie dosć realne, ze Spartakowi we Francji nie będzie zależało na wygranej, bo imo woli spotkać się ze Słowaczkami, niż ryzykować starcie z kimś z grona Orenburg, Bourges, Praga)
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2012, 21:54 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 25 stycznia 2012, 21:36

Czyli w PO mozemy zagrać z Bourges albo Pragą?
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 25 stycznia 2012, 21:37

Skuteczność Anderson za 2 po meczu z Kownem bezcenna 8)

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 25 stycznia 2012, 21:52

A.R.C.H.I. ball pisze:Skuteczność Anderson za 2 po meczu z Kownem bezcenna 8)

Z pewnością na miarę jej gwiazdorskiego kontraktu, który wart jest tyle co połowa drużyny (niekoniecznie ta najtańsza połowa). :roll:
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 25 stycznia 2012, 21:55

Shavo pisze:Czyli w PO mozemy zagrać z Bourges albo Pragą?

Bourges, albo Praga, albo Orenburg, albo Polkowice - zależy od tego kto wygra i w jakich rozmiarach starcie w Polkowicach, oraz od wyniku meczu we Francji.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 26 stycznia 2012, 07:11

W uzupełnieniu do tego co wczoraj napisałem: istnieje jeszcze czyto matematyczna możliwość ze wpadniemy na Montpellier, przy czym aby tak sie stało:

a) Montpellier musiałoby wygrać minimalnie (najlepiej 1 punktem) ze Spartakiem
b) Orenburg musialby przegrać minimalnie (tez najlepiej 1 punktem) z Polkowicami
c) mecz w Polkowicach musiałby byc na poziomie punktowym duzo wyższym niż ten we Francji

i tak np: jeśli Montpellier wygra 53-52, to Orenburg musiałby przegrać z Polkowicami 87-88, 88-89 itd.. ale już nie 86-87 lub 87-89..

Nie ukrywam że wpadniecie na Montpellier byłoby sytuacja dla nas idelaną, ale szanse na taki układ sa duzo mniejsze niż na taki splot wydarzeń ktory zapewnił nam awans do kolejnej rundy w piłkarskiej LE. :roll:

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 31 stycznia 2012, 17:51

choć kontrakt Biby obowiązuje podobno dopiero od jutra - została ona zgłoszona oficjalnie i widnieje w składzie na fibaeurope.com już dziś. Jest więc jakaś szansa na debiut przeciwko Orenburgowi :)

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 01 lutego 2012, 08:43

Ostatnia kolejka fazy grupowej:

1.02.2011

17:45 Lotos Gdynia - ZVVZ USK Prague
17:45 Orzeł Polkowice - Nadhezda Orenburg
18:00 Uni Seat Gyor - UMMC Ekaterinburg
18:00 Frisco Brno - Good Angels Kosice
18:30 Wisła Kraków - Gospic Croatia
18:45 Ros Casares Valencia - Galatasaray
19:00 Fenerbahce S.K - Perfumerias Avenida
20:00 Bourges Basket - VICI Aistes
20:00 Basket Lattes Montpellier - Sparta&K Moscow Region
20:30 Beretta Famila Schio - Tarbes GB
20:30 CB Taranto -Rivas Ecopolis
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 lutego 2012, 09:01

Ostatnia kolejka przed nami, wniej 11 spotkań ale tylko 4 mające znaczenie dla dalszej rozgrywki. :roll: Na dodatek ranga meczu Walencja - Galatasaray tez nie jekas sepcjalnie wielka - chyba ze kluby te jzu robia jakies "symulacje" w kwesti podzialu na grupy w F8.

Jako pierwsze dotychczasową tabelkę zmodyfikują drużyny z Orenburga i Polkowic. Oba sa w bardzo podobnej sytuacji: w razie wygranej wpadną zapewne na kogos z trójki: Spartak (najbardziej realny), Rivas, Salamanka, a jak przegrają to na drodze stanie im albo ktoś z dwójki potentatów: Walencja-Fenerbahce, albo my. Pewnie potencjalne spotkanie z nami przyjęto by w obu tych klubach dość radośnie, ale jednak ciężko przypuszczać by któryś z tych zespołów próbowałby przegrać taka ilością punków by "wycelować" w nas, bo

a) margines błędu jest bardzo niewielki – ciut za wysoka porażka i witaj Walencjo
b) ostatnie słowo i tak będzie należało do Spartaka Moskwa (gra we Francji o 20-tej i będzie miał jasna sytuacje)

bezpieczniej jest jednak wygrać, tym bardziej że zwłaszcza duet Hiszpański pewnie drżenia kolan ani w Polkowicach (znają już smak zwycięstwa w Salamance) ani w Orenburgu by nie wywołał. Można się więc spodziewać bardzo interesującego i zaciętego meczu.

Mniejsze znaczenie będą miały spotkania w Stambule i Walencji (Galatasaray ma pewne F8, pozostałe zespoły są rozstawione, i raczej nie będą się specjalnie obawiać potencjalnych przeciwników w PO) za to ciekawie może być w Montpellier. Jak już pisałem tydzień temu, nie jestem przekonany czy Tartakowi będzie zależeć na wygranej. Porażka oznacza dla nich spotkanie z Koszycami, które to zespół wydaje się być łatwiejszym rywalem dla Moskwianek niż Orenburg (ostatnio ograł ich w lidze) czy bardzo silne w strefie podkoszowej Bourges lub Familia, zwłaszcza biorąc pod uwagę kontuzje Milovanovic.

Co do naszego meczu z Gospicem: mecz o nic, ale wypadałoby go jednak wygrać. Jesteśmy kadrowo silniejsi, gramy u siebie, 3 porażki z rzędu w eurolidze wyglądałby marnie, a na dodatek pozostaje gdzieś tam jeszcze cień wątpliwości, czy przypadkiem wszyscy działacze FIBA maja takie samo podejście do kwestii sposobu rozstawiania drużyn w PO.

Lotos – wiadomo już poza PO, ale jak wygra (a ma na to szanse, zwłaszcza ze Praga gra o nic) to skończy grupę zapewne na 6 pozycji, a to zawsze lepiej wygląda a i pare punktów do rankingu krajowego więcej.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 01 lutego 2012, 12:46

Wygląda na to, że do Gdyni nie dotarła Delisha Milton-Jones... W takim razie jeśli Anderson zagra tak jak w ostatnich meczach... Możemy się pokusić o pozytywne zakończenie przygody z Euroligą w sezonie 2011/12.
ObrazekObrazek

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 01 lutego 2012, 18:22

Nie wiem co tam w Gdyni sie dzieje... ale ja juz dawno takiej szopki jak odstawil polski zespol w pierwszych 20 minutach nie widzialem. 63pkt stracone w 20 minut z badz co badz przecietna Praga :shock: :shock: :shock:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”