Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Radomenes
Żak

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Radomenes » 25 stycznia 2012, 15:58

hermes46 pisze:moze nasz skarb Hajdana :lol: 8)

oczywiście, bo czas na rehabilitację za te zszargane nerwy. 8) Zdaniem Edo Hajdana to dobra koszykarka tylko trafiła na nieodpowiednie klimaty.
Bum

adrenalina
Amator

Postautor: adrenalina » 25 stycznia 2012, 16:15

Zawodniczka ma się pojawić na dniach w Toruniu ( raczej sobota lub niedziela), ale na pewno nie zagra jeszcze z ŁKS-em w niedzielę. Jest reprezentantką kadry narodowej....

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 stycznia 2012, 16:09

Koszykarz (Toruń) pisze:
Zdecydowanie wolę Amerykankę..

ma to być podobno ktoś na wzór Charity czyli Africa z amerykańskim paszportem.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

santos
Nowy na forum

Postautor: santos » 26 stycznia 2012, 17:54

Chinyere Ibekwe ???
TORUN GO !!!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 stycznia 2012, 20:12

santos pisze:Chinyere Ibekwe ???

Cztery chociażby fakty się zgadzają:

Gra w kadrze narodowej? Gra
Ma paszport amerykański? Ma
Odeszła ostatnio z klubu? Odeszła
i na koniec jeden banalny szczegół: popularna Chichi grała wspólnie z Jazz w sezonie 2009/2010 w Odrze Brzeg.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 27 stycznia 2012, 00:27

hm czyli wiadomo po co isc na ŁKS :lol:
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 27 stycznia 2012, 15:42

Zamyka sie okienko transferowe w PLKK. Kogo zatrudni Energa?

Dodano: 26 stycznia 2012, 9:00 Autor: (jp) pomorska.pl

Czy kolejna koszykarka jest naprawdę potrzebna, skoro zespół spisuje się wyśmienicie, a w odwodzie ma jeszcze Monikę Krawiec? Na razie wydaje się, że nie jest to rzecz niezbędna. Jelena Maksimović pod koszem dwoi się i troi. Sezon ma kapitalny i średnio w każdym meczu notuje 15,1 pkt i 8,4 zbiórek, a także wiele asyst, przechwytów i bloków. Po meczu w Rybniku Serbka objęła prowadzenie w klasyfikacji evaluation, czyli sumującej najważniejsze dokonania statystyczne.

To jednak nie oznacza, że sama pod koszem zapewni Enerdze sukces w play off. Wystarczy przypomnieć sobie poprzedni sezon. Serbka była mocnym punktem drużyny w rundzie zasadniczej. Grała jednak za dużo i w najważniejszym momencie, czyli ćwierćfinale z AZS PWSZ Gorzów notowała na koncie średnio 2,7 pkt i 4 zbiórki.

A przecież teraz spędza na parkiecie średnio jeszcze dziesięć minut więcej. W sumie rozegrała ich już 527 i to jest siódmy wynik w całej lidze. W Enerdze Toruń dłużej grała jedynie Emilia Tłumak (532). Żadna inna środkowa PLKK nie jest tak mocno eksploatowana (kolejna Sybil Dosty z Rybnika rozegrała 504 minuty).

Na razie jedyną zmienniczką Maksimović jest Julie Page. To jednak silna skrzydłowa, choć świetnie radzi sobie w walce pod tablicami. - To może nam wystarczyć w tej chwili, ale na pewno będzie za mało na play off. Tam intensywność gry znacznie się zwiększa, do tego dochodzi presja, lepsze przygotowanie drużyn. Jela musi mieć wsparcie, jeśli chcemy liczyć się w walce o medale - przyznaje dyrektor Energi Krystyna Bagazińska.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 27 stycznia 2012, 15:45

Edo wspomniał ostatnio, ze rozmawiano nawet z Mariną Kress. Samych Nigeryjek z paszportem amerykańskim jest trochę. 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 27 stycznia 2012, 17:00

no to ta druga Nigeryjka-Amerykanka Adeola Wylie będzie grać w Toruniu!

Wylie nie brakuje wzrostu (191 cm) i doświadczenia - 12 stycznia skończyła 30 lat. Pięć lat spędziła w lidze akademickiej NCAA w uczelnianych zespołach North Carolina i Xavier. W zawodowej karierze była głównie związana z tureckimi klubami. Od 2005 roku była tam notowana w czołowkach zwłaszcza klasyfikacji zbiórek. Średnią zawsze miała powyżej 8, a najlepsze wyniki osiągała w debiutanckim sezonie w Europie w Burhaniye - 20 spotkań, 15.3 pkt i 13.7 zbiórek. Ostatni jej przydział to Dynamo Kijów w sezonie 2010/11 (10,8 pkt i 10,1 zbiórek).

www.pomorska.pl

PS. Ostatni klub Adeoli Olansunkamni Wylie to turecki Ceyhan, a nie Dynamo Kijów.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 28 stycznia 2012, 10:07

Energa czeka na ŁKS Łódź i Adeolię Wylię z Nigerii

Zamyka sie okienko transferowe w PLKK. Kogo zatrudni Energa?

O poszukiwaniach nowej wysokiej koszykarki informowaliśmy już od dwóch tygodni. Energa Toruń gra ostatnio znakomicie, ale przed play off potrzebuje wsparcia pod kosza, gdzie na razie dysponuje tylko Jeleną Maksimović i Julie Page. Wszystko wskazuje na to, że poszukiwania dobiegają do szczęśliwego końca.

Nową koszykarką toruńskiej drużyny zastanieNigeryjka Adeolia Wylie, do Polski przyleci prawdopodobnie w poniedziałek. Na testy nie będzie już czasu, bo we wtorek zamyka się okienko transferowe w PLKK. Jeżeli ten transfer nie wypadli, to Energa zostanie z dotychczasowym składem, a ten może okazać się zbyt skromny liczebnie, żeby walczyć o medale.

Wylie nie brakuje wzrostu (191 cm) i doświadczenia - 12 stycznia skończyła 30 lat. Pięć lat spędziła w lidze akademickiej NCAA w uczelnianych zespołach North Carolina i Xavier. W zawodowej karierze była głównie związana z tureckimi klubami. Od 2005 roku była tam notowana w czołowkach zwłaszcza klasyfikacji zbiórek. Średnią zawsze miała powyżej 8, a najlepsze wyniki osiągała w debiutanckim sezonie w Europie w Burhaniye - 20 spotkań, 15.3 pkt i 13.7 zbiórek. Ostatni jej przydział to Dynamo Kijów w sezonie 2010/11 (10,8 pkt i 10,1 zbiórek).

Czy to będzie udane wzmocnienie? Różnie bywa ze styczniowymi nabytkami. Dwa lata temu brązowy medal toruńskiej drużynie pomogła zdobyć potężna Tyesha Fluker. Z kolei przed rokiem zupełnie zawiodła Hajdana Radunović, która CV miała znacznie bardziej imponujące od Amerykanki.

Na pewno nowa koszykarka nie zagra w meczu z ŁKS Łódź, po którym "Katarzynki" mają szanse awansować na czwarte miejsce w PLKK.

Początek w niedzielę o godz. 17 w hali przy u. Grunwaldzkiej.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 stycznia 2012, 10:22

Koszykarz (Toruń) pisze: Ostatni jej przydział to Dynamo Kijów w sezonie 2010/11 (10,8 pkt i 10,1 zbiórek).[/b]

ostatni jej przydział to turecki Ceyhan (grała tam kiedyś Michelle Campbell-obecnie Melisa Can), gdzie rozegrała 9 spotkań. Potem już tylko występy dla reprezentacji Nigerii.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 31 stycznia 2012, 15:30

Weronika Idczak zdrowa, Adeola Wylie już w Polsce

Dodano: 31 stycznia 2012, 8:00 Autor: (jp)

Same dobre wieści dla kibiców Energi: drużyna awansowała na czwarte miejsce w tabeli, w poniedziałek wylądowała w Warszawie nowa środkowa, a badania wykluczyły poważną kontuzję Weroniki Idczak.

Rozgrywająca Energi Toruń pechowo potknęła się na parkiecie w trzeciej kwarcie meczu z ŁKS Łódź. Z grymasem bólu została zniesiona z boiska, a resztę meczu oglądała z ławki z obandażowaną kostką. - Duża bolesność tego miejsca oznacza poważne skręcenie albo nawet pękniecie kości - mówił zaraz po meczu.

Kontuzja przytrafiłaby się jej w najmniej odpowiednim momencie. Idczak po słabszej pierwszej części rundy zasadniczej ostatnio wyraźnie złapała wiatr w żagle. Poprowadziła swój zespół do arcywanego zwycięstwa w Rybniku. Jej tegoroczne statystyki to 21 minut, 6,3 pkt, 2,3 asyst, 3 zbiórki i prawie 2 przechwyty w każdym meczu.

Na szczęście dokładne badania w szpitalu nie potwierdziły niepokojącej diagnozy. - To było po prosto bolesne nadepnięcie na nogę innej koszykarki, ale bez żadnych medycznych konsekwencji. Ma trochę zwolnić w ciągu najbliższych kilku dni, ale najprawdopodobniej będzie w składzie na mecz z Lesznem w środę - powiedziała dyrektor Krystyna Bazińska.

Idczak od dziś ma nową koleżankę w drużynie. O kontrakcie z nową środkową informowaliśmy już w sobotę, ale w poniedziałek ostatecznie wylądowała w Polsce. To Adeola Wylie, reprezentantka Nigerii, najlepsza środkowa ligi ukraińskiej w 2010 roku, a ostatnio gracz tureckiego Ceyhan. Koszykarka wczoraj pojawiła się na treningu, ale nie wiadomo jeszcze kiedy zagra w lidze. Na razie do Polski nie dotarł jeszcze jej list czystości z poprzedniego klubu.

Korzystne dla "Katarzynek" wieści nadeszły w niedzielny wieczór z Gorzowa. Tam AZS PWSZ w ostatnim meczu 18 kolejki pokonał KK ROW Rybnik 85:79. To oznacza, że Energa po długiej pogoni wreszcie wyprzedziła rybniczanki w tabeli i będzie teraz bronić czwartego miejsca oraz wyższego rozstawienia w play off.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 lutego 2012, 15:32

Emilia Tłumak ma za sobą 200 meczów w "Katarzynkach"

Dodano: 3 lutego 2012, 12:00 Autor: (jp)

- Zawsze chciałam grać dla Torunia, jestem wychowanką tego klubu, tutaj mieszka moja rodzina i tu jest moje miejsce - mówi skrzydłowa Energi Emilia Tłumak.

Tłumak debiutowała w pierwszym zespole "Katarzynek" już w wieku 15 lat i od razu została ważnym graczem w drużynie Piotra Błajeta. - Koszykówkę zaczęłam trenował w Szkole Podstawowej nr 23. Zajęcia z w-f prowadził Maciej Broczek, który później stworzył grupę młodych koszykarek. Tak trafiłam do AZS, a później to już się samo potoczyło. To były inne czasy, znacznie mniej koszykarek zagranicznych grało w lidze, nie było gwiazd, jakie teraz są w Krakowie czy Gdyni. Młodym dziewczynom łatwiej było wejść do drużyny. Także w Toruniu zespół nie był tak mocny, jak teraz, walczyłyśmy zwykle o awans do play off - wspomina Tłumak.

W 2001 roku wyjechała z Torunia, grała we Wrocławiu, Poznaniu i Pabianicach. - Każdy z tych klubów zapewnił mi nowe doświadczenia, pracowałam z różnymi trenerami i dzięki temu się rozwinęłam. Oczywiście, żałuję, że musiałam wyjechać z Torunia. Zazdrościłam zawsze mojej przyjaciółce Renacie Piestrzyńskiej, która całą karierę związana była z Pabianicami - mówi koszykarka.

Teraz podkreśla, że jej największym marzeniem sportowym jest zdobycie medalu z Energą. - Gdy zespól zdobywał brąz przed dwoma laty, akurat byłam w ciąży, więc nie do końca zaspokoiłam te ambicje - przyznaje Tłumak.

Pomorska.pl

gremlin
Nowy na forum

Postautor: gremlin » 10 lutego 2012, 16:18

słuchajcie przy okazji meczu gwiazd znalazłem taki wpis:
.to własnie tak bywa gdy odejmuje się glosy Toruńskiej Enerdze bo podobno jej fani jako dzieci neostrady glosowali hurtowo zakladając fałszywe konta email...tyle ze ja wysłalem 2 glosy..jeden z email drugi za pomoca smsa..moja rodzina podobnie...i zadna weryfikacja na moja skrzynkę pocztowa nie przyszła..nikt z plkk nie zadał mi pytania czy to moze fałszywy email..więc pytanie..czy głosy fanów na rzecz innych klubów były podobnie weryfikowane co głosy oddane przez jej fanów na Energę??...nie sądze:)Bo się okazuje od dawna ze w PLKK sa równi i równiejsi.Więc w dupie mam ten mecz Gwiazd..skoro od początku do końca są nieczytelne zasady głosowania i weryfikacji tychże głosów...jednym sie odbiera aby drudzy mieli..niech sobie pogra Wisła z CCC...w dupie to mam..to tyle komentarza.

czy to prawda?

szunaj67
Nowy na forum

Postautor: szunaj67 » 10 lutego 2012, 19:55

To całe głosowanie to jeden wielki wałek :lol:
Jakby to wyglądało gdyby w pierwszej "5" grały trzy Katarzynki???

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”