TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: Saletra » 10 lutego 2012, 22:50

Ford Germaz Ekstraklasa: Witold Bak ma poprowadzić ŁKS Siemens AGD

Serb Miodrag Gajić z powodu choroby na razie nie będzie trenerem koszykarek ŁKS Siemens AGD. W związku z tym w zaplanowanym na 15 lutego meczu z Artego Bydgoszcz łódzki zespół ma poprowadzić Witold Bak.

- Mieliśmy już uzgodnione warunki umowy z Gajicem, jednak okazało się, że w najbliższych dniach nie będzie mógł rozpocząć pracy. Musi zostać w domu i przynajmniej przez tydzień brać antybiotyk. Wszystko wskazuje na to, że w meczu z Artego drużynę poprowadzi Witold Bak. Dzisiaj trudno przewidzieć, co będzie w kolejnych spotkaniach – powiedział wiceprezes łódzkiego klubu Mirosław Trześniewski.

ŁKS został zmuszony do poszukiwania nowego trenera, gdy w czwartek wieczorem z funkcji tej zrezygnował Jarosław Zyskowski, który pracę rozpoczął w łódzkim klubie przed dwoma miesiącami, po odejściu Adama Prabuckiego. Bak był asystentem obu tych szkoleniowców.

W piątek okazało się, że Zyskowski ma zostać trenerem pierwszoligowego męskiego zespołu Polski Cukier SIDEn Toruń.

Źródło: PAP

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 13 lutego 2012, 15:46

Ivana Jalcova -> Schio.

Żal.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 13 lutego 2012, 16:08

przemoe pisze:Ivana Jalcova -> Schio.

Żal.

http://www.lotosgdynia.pl/node/7078
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 13 lutego 2012, 16:25

A myślałem, że już nic mnie nie zaskoczy w tym sezonie. Jednak nie doceniam naszych. Brak mi słów. 4-5 miejsce wydaje się być coraz bardziej w naszym zasięgu.
ObrazekObrazek

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 13 lutego 2012, 16:28

Nie chce mi się wierzyć, aby pan Mietek odpuszczał, ale widocznie pojawiła się z Włoch propozycja nie do odrzucenia (jedni potrzebują zawodniczki, a drudzy nie pogardzą czym innym).

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 13 lutego 2012, 16:37

FGE. Ivana Jalcova nie jest już koszykarką Lotosu Gdynia

Jak poinformowały władze Lotosu Gdynia kontrakt z rozgrywającą Ivaną Jalcovą został rozwiązany za porozumieniem stron.

Jalcova od początku sezonu była istotnym ogniwem w drużynie prowadzonej przez Javiera Forta Puente. W Ford Germaz Ekstraklasie zdobywała średnio 6.3 pkt oraz miała 3,5 asysty. W Eurolidze, Jalcova notowała 7,5 pkt oraz miała 3 zbiórki i 3 asysty w każdym meczu. Kilka tygodni temu Lotos zatrudnił jednak inną rozgrywającą, Constance Jinks i na tej pozycji zaczęło być wyjątkowo ciasno.

- Proszę pamiętać, że oprócz Jinks mamy jeszcze Natalię Plumbi - mówi Mieczysław Krawczyk, prezes Lotosu. - Jalcova była dla nas ważna dopóki graliśmy w Eurolidze. Teraz Euroligi już nie ma, więc i przydatność Jalcovej znacznie spadła. Nie ukrywam też, że istotne były względy finansowe. Jinks jest po prostu tańsza od Jalcovej - dodał prezes.

Obecny sezon Jalcova dokończy we włoskim zespole Beretta Familia Schio, który wciąż występuję w Eurolidze Kobiet.

http://www.sport.pl/sport-trojmiasto/1, ... otosu.html
ObrazekObrazek

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 13 lutego 2012, 21:08

Może trochę nie na temat, bo w sumie pozyskanie bezrobotnego trenera do grup młodzieżowych klubu pierwszej ligi męskiej, ale biorąc pod uwagę nazwisko tego trenera - myślę, że dość ciekawa informacja.
Spodziewałem się, że Koziorowicz będzie odpoczywać od koszykówki co najwyżej kilka miesięcy, chociaż obciążenia związane z pracą, której się podjął są o wiele mniejsze niż na ławce trenerskiej w Polkowicach. Trzeba życzyć mu powodzenia w realizacji celów i wyszkolenia koszykarskiego narybku. Faktycznie Spójnia to "jego" klub. Pamiętam jak w 1994 roku awansował z nim do ekstraklasy, a potem prowadził bodajże przez niepełny sezon - aż pojawił się Aleksandrowicz.

Nowa praca Krzysztofa Koziorowicza
autor: Patryk Neumann | 2012-02-13, 17:46 | źródło: inf. własna

Były trener CCC Polkowice oraz selekcjoner polskich koszykarek z nowym zajęciem. Krzysztof Koziorowicz powrócił do Spójni Stargard Szczeciński, w której stawiał swoje pierwsze koszykarskie kroki.

W zachodniopomorskim klubie Krzysztof Koziorowicz zajmie się szkoleniem najmłodszych adeptów koszykówki. Zarząd pierwszoligowca powierzył mu rolę trenera koordynatora do spraw młodzieży. - Docelowo chciałbym usystematyzować, ujednolicić pracę w zespołach młodzieżowych. Mamy uzdolnionych młodych adeptów koszykówki. Potwierdzają to osiągnięcia, medale zdobywane przez zespoły. Zwycięstwa, takie dokonania dają satysfakcję. Jednak kwintesencją pracy z młodzieżą jest przygotowanie ich i wprowadzenie do najważniejszej roli, czyli gry w zespole seniorskim. Dlatego w określonym wieku każdy z młodych zawodników musi nabyć wiedzę, nawyki - fundamenty gry w koszykówkę. To finalnie ułatwi kontakt z dorosłym basketem - wyjaśnił swoje zadanie Koziorowicz w rozmowie ze SportoweFakty.pl. Przypomnijmy, że Spójnia od lat słynie ze szkolenia młodzieży. Stargardzianie zdobywają medale w różnych kategoriach wiekowych, a finalnym efektem tej pracy jest gra wychowanków na najwyższym szczeblu rozgrywkowym.

Nowa praca będzie zupełnie inna dla Koziorowicza, który przez ostatnie lata zajmował się żeńskimi drużynami CCC Polkowice i Lotosu Gdynia. - Zdecydowanie tak. Ale ponieważ związana z koszykówką równie przyjemna - zapewnił sam zainteresowany. - Chciałbym się dzielić wiedzą, którą zdobyłem dotychczas. Będzie to dla mnie przyjemność. Dla opiekunów każdej z grup będę znajdował maksymalnie dużo czasu po to, żebyśmy wzajemnie sobie pomagali i przekazywali różne doświadczenia. Chętnie poprowadzę treningi, zajęcia indywidualne, czy pokażę określone ćwiczenia celem usystematyzowania pracy w zespołach młodzieżowych - dodał.

Koziorowicz od lat wspiera stargardzki basket. Najpierw był koszykarzem Spójni, a następnie jej trenerem. - Stargard to moje miasto, a Spójnia to mój klub. Tak w całej rozciągłości mogę powiedzieć. Zawsze z sentymentem wspominam czasy, kiedy jeszcze tutaj grałem w koszykówkę ( 22 lata), a później prowadziłem, jako trener najpierw grupy młodzieżowe, finalnie pierwszy zespół. W momencie, kiedy pracowałem z reprezentacją Polskich koszykarek z przyjemnością przyjeżdżałem do Stargardu na przepięknie zorganizowane mecze eliminacyjne do finałów mistrzostw Europy. Tu je przeżywałem szczególnie. Liczyłem na wsparcie swoich kibiców. Wiedziałem, że tutejsza publiczność zna się na baskecie i umie w sposób kulturalny dopingować koszykarki. Miasto zawsze "żyło" koszykówką - odpowiedział Koziorowicz zapytany, czy długo zastanawiał się nad przyjęciem propozycji macierzystego klubu.

Decyzję zarządu Spójni pochwalił też trener pierwszej drużyny, Tadeusz Aleksandrowicz. - Bardzo dobrze działacze postąpili wykorzystując to, że trener Koziorowicz jest wolny. Byłoby szkoda takiego potencjału, żeby siedział w domu. Myślę, że połączenie doświadczenia ze świeżym spojrzeniem czy to w relacji ze mną, gdy zobaczy trening, czy przeciwnika oraz w relacji z młodzieżą się przyda - stwierdził poproszony o komentarz. W podobnie przyjaznym tonie wypowiedział się sam Koziorowicz. - Z Tadeuszem Aleksandrowiczem znamy się od zawsze. Swojego przyjaciela cenię pod każdym względem. Dlatego reguły naszej współpracy są poza formalne - koleżeńskie. Powiem ogólnie według potrzeb pierwszego trenera. Wielokrotnie wymienimy swoje poglądy dotyczące koszykówki związane z pierwszym zespołem Spójni - zakończył.

źródło: sportowefakty.pl
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 13 lutego 2012, 23:41

ja pamietam jak w nim grał
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 18 lutego 2012, 01:06

Agnieszka Bibrzycka: trener musi czasami krzyknąć

"Trener musi czasami krzyknąć" - przyznała koszykarka reprezentacji Polski Agnieszka Bibrzycka. Powrót do wysokiej formy po niespełna pięciu miesiącach od urodzenia córki zawdzięcza francuskiej trenerce, którą poleciła jej była klubowa koleżanka Ann Wauters.

W meczu reprezentacji Polski z zagranicznymi gwiazdami ligi była Pani najskuteczniejsza na boisku i została uznana najlepszą zawodniczką. Jaki jest sekret powrotu do wysokiej formy?

Agnieszka Bibrzycka: - Forma wcale nie jest taka wysoka. Brakuje mi jeszcze kondycji, szybkości, ale rzeczywiście powrót wypadł nieźle. Pomogła mi trenerka od przygotowania fizycznego, z którą pracowałam przez cztery lata, gdy występowałam w Jekaterynburgu. Poleciła mi ją była koleżanka z zespołu UMMC Ann Wauters, która mamą została... trzy miesiące przede mną. Dla niej Francuzka ułożyła specjalny program i Ann świetnie spisuje się w barwach zespołu z Walencji. Mi też przygotowała indywidualny trening. Przez dwa miesiące pracowałam sama, a ostatnie dwa tygodnie z drużyną CCC Polkowice.

Jak udaje się pani pogodzić treningi i mecze z opieką nad malutkim dzieckiem?
- Pomagają mi mama i Bartek, czyli dumny tata. Kiedyś wydawało mi się, że nie do pomyślenie jest nieprzespana noc czy brak drzemki po treningu. Teraz to moja codzienność i radzę sobie. Choć muszę podkreślić, że córeczka jest bardzo spokojna i pogodna, nie mam z nią problemów. A bycie mamą jest super.

Czy występ w Gdyni oznacza, że Agnieszka Bibrzycka powraca na dobre do kadry i pomoże jej w czerwcowych eliminacjach do mistrzostw Europy?
- Chciałabym. Na razie jednak jest zbyt wcześnie, by definitywnie przesądzać. Muszę ułożyć sobie jeszcze wiele rzeczy, musi być spełnionych kilka warunków...

W Gdyni nie tylko na nowo debiutowała pani, ale kadrę po raz pierwszy prowadził Jacek Winnicki... Jakie wrażenia? Podpytywała pani koleżanki, które wcześniej z nim pracowały?
- Lubię sobie sama wyrobić zdanie o każdym człowieku. Trener Winnicki jest bardzo konkretny. Wie, czego chce. Nie przeszkadza mi, że czasami krzyknie. Szkoleniowiec musi to robić od czasu do czasu, pod warunkiem, że nie kryje się za taką reakcją wyłącznie złość, ale konstruktywna uwaga.

Reprezentacja zagrała zespołowo, było wiele podań, kombinacyjnych akcji...
- To zasługa szkoleniowca. Odbyłyśmy co prawda tylko dwa treningi, ale to były bardzo konkretne zajęcia, z zadaniami taktycznymi, które udało się zrealizować w meczu. Miałam czyste pozycje wypracowane przez koleżanki, więc trafiałam. Podobnie jest w CCC Polkowice. W klubie dobrze rozumiem się z rozgrywającą Sharnee Zoll. Ona "szuka" mnie podaniami. Nie pozostaje mi nic innego jak zdobywać punkty. Zawsze miałam łatwość rzutu. Tego się nie zapomina nawet po rocznej przerwie. To jak z jazdą na rowerze. Nauczysz się raz i umiesz do końca życia.

Grupa kwalifikacyjna ME z Serbią, Czarnogórą, Estonią i Szwajcarią to nie będzie spacerek...
- Nie jest łatwa, ale na pewno stać nas na awans. Kluczowe będą mecze wyjazdowe w Serbii i Czarnogórze. To trudny teren. U siebie trzeba wygrać wszystko. Najistotniejsze będzie to, w jakich składach wystąpią poszczególne drużyny. Czy któryś z rywali nie wzmocni się naturalizowaną zawodniczką? Czy w Czarnogórze ponownie zobaczymy doświadczoną Anne de Forge?

We wtorek CCC zmierzy się w 1/8 finału Euroligi z ROS Casares Walencja. Dawna koleżanka z UMMC Ann Wauters będzie pani rywalką. Czy rozmawiałyście o tym meczu?
- Z Ann rozmawiamy tylko o naszych dzieciach. Czasami korzystam z jej porad dotyczących wychowywania takich małych istotek. Bardzo się cieszę, że się zobaczymy. Kupiłam już prezenty i na pewno przed lub po meczu znajdziemy czas na spotkanie. Na parkiecie będziemy jednak rywalkami. Rywalizację z Walencją traktuję jako sprawdzian formy, bo dotychczasowi przeciwnicy w lidze nie byli bardzo wymagający. Casares to zespół kompletny, mający w składzie wiele gwiazd, nie tylko Wauters.

Czy awans do turnieju finałowego jest w ogóle możliwy?
- Nie ma się co oszukiwać - rywal to klasowa ekipa. Myślę, że porażka z takim zespołem nie będzie dla nas ujmą. Sam awans do play-off w debiucie w Eurolidze to sukces Polkowic.

Olga Miriam Przybyłowicz

Źródło: PAP

shineonball
Żak

Postautor: shineonball » 23 lutego 2012, 18:34

inf: sportowefakty

Amerykańska skrzydłowa Jessica Starling zdecydowała się powrócić do ojczyzny. Powodem rozstania się z Odrą Brzeg są zaległości finansowe klubu wobec zawodniczki.

Prezes Odry Bolesław Garnczarczyk nie ukrywa, iż wobec sporych problemów finansowych, klub zalega zawodniczkom z wypłacaniem pensji sięgającym około trzech miesięcy. Trudna sytuacja Odry wzięła się z braku strategicznego sponsora oraz braku wsparcia przez lokalne władze w poszukiwaniu funduszy na funkcjonowanie klubu. Budżet klubu ekstraklasy to kwota około 750 tys. zł, Odra pozyskała do tej pory około 200 tys. zł.

Jessica Starling (27 lat, 178cm) była jedną z najskuteczniejszych zawodniczek brzeskiej drużyny. Zdobywała średnio w meczu niespełna 12 pkt i miała 7 zbiórek. - Jest to bardzo mocne osłabienie - mówi podłamanym głosem Bolesław Garnczarczyk. Podkreśla również, że druga z Amerykanek Ebony Ellis również jest spakowana i gotowa do wylotu jeśli sytuacja w klubie nie ulegnie poprawie.

Prezes Odry Brzeg mimo starań wciąż nie otrzymał wsparcia i nie wyklucza wycofania klubu z ligi. Rozpad Odry Brzeg oznacza, że w razie powrotu do gry, brzeżanki rozpocząć nowy sezon będą musiały od II ligi. Jeżeli uda się znaleźć środki na choćby sportowe dokończenie obecnych rozgrywek, zespołowi grozi realny spadek do I ligi.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 27 lutego 2012, 22:58

Wygląda na to, że po dzisiejszej wygranej Lidera w Bydgoszczy z dużym prawdopodobieństwem można wskazać osiem ekip, które zagrają w play off. Artego ma jeszcze szanse, ale musi wygrać o dwa mecze więcej od ŁKS-u, co będzie o tyle trudne, że ekipie z Bydgoszczy zostały do rozegrania tylko trzy mecze. Chyba po wygranej z CCC ten zespół za bardzo uwierzył w swoje siły - 5 z 6 porażek mówi wiele, a szczególne frajerstwo to przegrane u siebie z AZS-em Poznań oraz dwa mecze o wszystko z bezpośrednimi rywalami do ósemki. Z kolei Lider po łomocie u siebie z Wisłą zanotował cztery kolejne wygrane i są realne przesłanki, aby uznać, że tą zwycięską passę będzie kontynuować w kolejnych meczach.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 lutego 2012, 19:00

paulo2907 pisze:Wygląda na to, że po dzisiejszej wygranej Lidera w Bydgoszczy z dużym prawdopodobieństwem można wskazać osiem ekip, które zagrają w play off. Artego ma jeszcze szanse, ale musi wygrać o dwa mecze więcej od ŁKS-u, co będzie o tyle trudne, że ekipie z Bydgoszczy zostały do rozegrania tylko trzy mecze. Chyba po wygranej z CCC ten zespół za bardzo uwierzył w swoje siły - 5 z 6 porażek mówi wiele, a szczególne frajerstwo to przegrane u siebie z AZS-em Poznań oraz dwa mecze o wszystko z bezpośrednimi rywalami do ósemki. Z kolei Lider po łomocie u siebie z Wisłą zanotował cztery kolejne wygrane i są realne przesłanki, aby uznać, że tą zwycięską passę będzie kontynuować w kolejnych meczach.

scenariusz AZS PWSZ, Matizol Lider i KK ROW po 41 pkt. na koniec RZ jest więc ciągle bardzo prawdopodobny.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 29 lutego 2012, 15:07

Robi się bardzo ciekawie w lidze. Lider Pruszków w końcu odpalił . A Angelina Williams z marszu stała się gwiazdą ligi - większy pożytek jest z niej niż z Holt. Poza tym Oha i Colson też ustabilizowały formę , Koehn na dobre powróciła do zeszłorocznej formy - no i trzeba pamiętać że było nie było - ale Wielebnowska , Chomać , Perlińska - to jak na polskie realia - mocny trzon krajowy.
Wydawało się , że więcej niż 6 miejsce przed play off jest dla Lidera nierealne - ale Rybnik wyraźnie spuchł - Gorzów też traci punkty no i Pruszków - będąc na fali - ma szanse namieszać...

Co do mojej Energi - 4 miejsce jest bardzo blisko - choć dziewczyny grają słabo po nowym roku - zwycięstwa są wymęczone - oprócz zwycięstwa w Gorzowie. No i przegrana z Pruszkowem....

Dlatego wolałbym uniknąć konfrontacji z Liderem już w ćwierćfinale. Rybnik i Gorzów - mają zdecydowanie mniejszy potencjał niż Lider.

Poza tym jeszcze jedna kwestia - KONTUZJE !!! Dla Ratajczak to już może być koniec kariery. Trzeci sezon i trzeci stracony. Blokada psychiczna u tej dziewczyny to może oznaczać już definitywnie koniec z basketem.
No i Monia Krawiec - mamy koniec lutego a Moniki wciąż nie ma na parkiecie......Coś z tym trzeba zrobić......
Dobrze , że Sepulveda nam się trafiła - bo chyba nikt nie przypuszczał , że Jazmine może być aż takim wzmocnieniem. A przecież po pierwszych 3 meczach niemal odsyłano ją do domu......

Natomiast półfinał Pucharu Polski z Lotosem - może nam dać odpowiedź - czy mamy szanse powalczyć z tym zespołem o medal czy też nie.....Lotos bez Jalcovej już...Ale jednak mają kilka bardzo dobrych grajek(trio Anderson , Henry , Robert)

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 29 lutego 2012, 18:17

A Krawiec to jest jeszcze zawodniczką Energi???

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 29 lutego 2012, 20:43

zgłoszona do rozgrywek jest. A czy zagra w tym sezonie? Szczerze ...watpie.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”