Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: Co słychać w Wiśle?

Postautor: Greebo » 16 maja 2012, 11:14

zenga2 pisze:Czasem w ubiegłym sezonie było mi jej żal - nic jej totalnie nie wychodziło - może w przyszłym się odblokuje... Oby. Miałem jednak nadzieje, że pozyskamy Miełoszyńską.

Chyba juz Leuchanka ma wieksze szanse na angaż u nas :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Japa
Kadet

Postautor: Japa » 16 maja 2012, 12:16

zamiast Czarneckiej to już wolałbym Kotnis (młodsza i wychowanka)

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 16 maja 2012, 22:10

Ałgaja pisze:
Shavo pisze:Czarnecka zostaje :roll:

Jakaś Polka pod kosz być musi... choć oczywiście można polemizować czy Czarnecka nadaje się do gry w koszykówkę..
Ja jednak próbuje wyjść z założenia, że w kontekście euroligii Czarnecka jest tak samo bezużyteczna jak byłyby bezużyteczne (np. Chomać czy np. Koc), a w plkk wnieść do gry Wisły może mniej więcej tyle co i one.
Inaczej nijak nie da się ogarnąć przedłużenia kontraktu z zawodniczką 30 letnią, która w play-off praktycznie nie mieściła się w meczowej 12tce.

Bardziej interesujące jest to jaka Polka jeszcze podpisze kontrakt z Wisłą.

Zgadzam się co do tego. Chociaż może Koc czy Chomać mogłyby troche bardziej w lidze poszaleć, ale tylko ze średniakami czy słabeuszami, a i to nie zawsze.
Jest już zatem 10 zawodniczek, brakuje dwóch. Chyba najważniejsze teraz, to co dalej z Erin. Jeśli przychodzi od stycznia, to i tak warto byłoby zakontraktować Polkę na pozycje 2-3 (najlepiej byłoby Skobel lub Ziętarę, ale one raczej w tym roku nie trafią do Krakowa, zostają głównie Mowlik, A. Pawlak i hmmmm... Krawiec, ale ona jak dla mnie to pod bardzo dużym znakiem zapytania). Gdyby natomiast rozmowy z Erin na temat przyszłego sezonu upadły, to wówczas nie widzę innej opcji jak Europejka w jej miejsce i może jakieś dziewczę świeżo po SMS-ie - chociaż nie wiem czy są tam jakieś ciekawe dziewczyny, a gdyby były, to i tak swoiste "prawo pierwokupu" ma Lotos, GTK czy jak tam teraz będzie sie ta nadmorska ekipa nazywać.

zenga2 pisze:Miałem jednak nadzieje, że pozyskamy Miełoszyńską.

A mnie to wcale nie smuci, może dlatego, że nie bardzo trawię jej styl gry. Dwa ostatnie sezony miała zresztą dużo słabsze, także z powodów zdrowotnych.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 18 maja 2012, 10:11

No to Mieloszyńska w Wiśle 8)
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 18 maja 2012, 10:14

Czyli jednak w tej zabawie działacze nigdy nie powinni mówic "nigdy" :roll:

Sporotowo bez znaczenia wiekszego (choć w Hiszpanii radziła sobie ok) , chyba ze w PLKK beda musiały grac 2 Polki.

Charles/Horti
Stampalija/Żurowska
Douglas/Mieloszyńska
de Mondt/Krężel
Pawlak/Ouvina

hmm...
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 18 maja 2012, 10:17

Shavo pisze:No to Mieloszyńska w Wiśle 8)

To daje nadzieję Leuchance na to, że jednak jeszcze kiedyś kontrakt w Krakowie podpisze ;-)))

Poza tym... Polki są jakie są, a my potrzebowaliśmy jeszcze jakiejś na obwód i Mieloch jest jedną z najlepszych możliwości.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 18 maja 2012, 10:20

Jak juz tak wyciągamy z Francji to brakuje jeszcze Piekarskiej :lol:
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 18 maja 2012, 10:24

Greebo pisze:
zenga2 pisze:Czasem w ubiegłym sezonie było mi jej żal - nic jej totalnie nie wychodziło - może w przyszłym się odblokuje... Oby. Miałem jednak nadzieje, że pozyskamy Miełoszyńską.

Chyba juz Leuchanka ma wieksze szanse na angaż u nas :)

a jednak życie wciąż nas zaskakuje :)

Myślę, że transfer na duży plus - zwłaszcza w kontekście PLKK.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 18 maja 2012, 10:25

Shavo pisze:Jak juz tak wyciągamy z Francji to brakuje jeszcze Piekarskiej :lol:

Ostatnio Mieloszyńska się w Hiszpanii bawiła i całkiem dobre statsy wykręcała: w 12 spotkaniach, śr 31 min, 12.9 pkt, 6 zb.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 18 maja 2012, 10:51

Mieloszyńska to chyba najlepszy mozliwy "polski" wybór. Jest 10-tka + Czarnecka i Śnieżek, czyli skład juz 18 maja :shock: macie skompletowany.
W PLKK na dzień dzisiejszy trudno szukać dla Was konkurenta i raczej sie on nie pojawi. Oby rozgrywki ligowe nie zrobiły sie takie..jednostronne a przez to nudne..
W Eurolidze może byc już różnie. Zawodniczki ciekawe, mieszanka rutyny z młodością, te z najwyższej półki i te z niższych. Trzeba to teraz poukładać i powinno być dobrze.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 18 maja 2012, 10:52

Snieżek w Wiśle nie będzie grac.

ps. Właśnie sobie przypomniałem ze posiadanie Mielocha daje gwarancje zajęcia 4 miejsca w PLKK ;)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 18 maja 2012, 12:47

Skład mamy już raczej kompletny, wiec pozwolę sobie go porównać z poprzednim, przy czym wyłącznie w kontekście Euroligi. (o lidze napisze jak będzie znane regulacje w kwestii Polek..)

Było:

C Kobryn/Ujhelyi
PF Bjelica/Leciejewska
SF Powell/Krężel
SG Phillips/de Mondt
PG Pawlak/Dabovic

Będzie

C Charles/Horti
PF Stampalija/Żurowska
SF Mieloszyńska*/Krężel
SG Douglas/de Mondt
PG Pawlak/Ouvina

Mieloszyńska dałem do S5 bo wydaje mi się że ze względu na swój wzrost może dość często rozpoczynać spotkania w wyjściowym składzie, tym bardziej ze de Mondt udowodniła że wchodząc z ławki nie traci nic na wartości a posiadanie takiej zmienniczki na ławce to dodatkowy atut.

I tak:

C – Ewka systematycznie dobija się do europejskiej czołówki, ale jednak Tina to już ścisły top i to światowy. Świetna w obronie, świetna w ataku.. bez dwóch zdań nasza największa gwiazda. Nie powinniśmy tez być stratni jeśli chodzi o zmienniczkę na tej pozycji. Horti może nie ma tak wysokiego koszykarskiego IQ ale umiejętnościami z cała pewnością przewyższa swoją bardziej doświadczoną rodaczkę. Ogólnie można spokojnie stwierdzić, że na pozycji nr 5, w porównaniu z ubiegłym sezonem zyskaliśmy bardzo dużo, zwłaszcza ze przecież Ewka przez pół fazy grupowej była niezdolna do gry.

PF – Zamiana Bjelicy na Stampaliję to dla mnie dreptanie w miejscu. Poziom obu pań uważam za zbliżony, przy czym plusem Chorwatki jest to że mniej ja ponosi bałkańska fantazją, minusem – ze raczej nie pociągnie zespołu tak jak to się zdarzało na początku sezonu reprezentantce Czarnogóry. Jeśli chodzi o Polki to Lecie cenie wyżej niż Żurowska, ale tutaj tez trzeba pamiętać ze jej udział w naszych występach euroligowych był znikomy więc ta zmiana nie ma prawa nam zaszkodzić: jesli Zurowska zaskoczy pozytywnie to zyskamy, jeśli nie to i tak nic nie stracimy.

SF – Tutaj nasze największe osłabienie. Nicole w eurolidze grała świetnie, na poziomie nie osiągalnym dla Mieloszyńskiej. Różnica między nimi jest dla mnie mniej więcej taka jak miedzy Charles a Ewka (Ewka co prawda lepsza od Mielocha, ale tez Tina góruje nad Powell)
Na rezerwie Kaska kontra Kaska, wiec bez zmian 

SG – Zamiast Australijki z Indiany Fever, mamy Amerykankę z tej drużyny. I z całym szacunkiem dla Erin – jesli Douglas będzie zdrowa, to jest zawodniczką o klasę lepszą. Nie gra tak ekspresyjnie, ale sumaryczne umiejętności ma nie mniejsze, a jej dodatkowym atutem jest spora przewaga w cm. Na rezerwie bez zmiany personalnej, mam nadzieje ze także bez zmiany jakościowej, bo nieco obawiam się czy Anke zagra kolejny tak dobry sezon. Tym nie mniej na papierze na pozycji rzucającego obrońcy wyglądamy lepiej niż rok temu.

PG. Tutaj pewnie dalej nr 1 będzie Paula, wiec zachowamy status quo. Jeśli chodzi o rezerwę to jedną zdolną młodą zamieniliśmy na drugą młoda zdolną. Potencjał zapewne większy ma Dabovic, ale co z tego skoro jej rola u nas była marginalna. Ouvina powinna bardziej pasować Józkowi co powinno zaowocować większa liczba minut na parkiecie. I to raczej wyjdzie nam na plus.

Podsumowując: bardzo dużo zyskaliśmy na centrze, niemal tyle samo stracili na SF. Na pozostałych pozycjach zmiany nie powinny wyjść nam na niekorzyść co sumarycznie może przełożyć się na jeszcze lepszy sezon niż ostatnio. Cel podstawowy będzie co prawda pewnie ten sam (tzn awans do F8 – tutaj dużo zależeć będzie od losowania) ale wydaje się ze jeśli uda się go zrealizować to tym razem będziemy mieć większe szanse na walkę o coś więcej niż 6-7 miejsce, bo dystans dzielący nas od europejskich potentatów (może poza Jekami) raczej się trochę zmniejszy.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 18 maja 2012, 13:20

Fajne porównanie Greebo.
Choć ja ustawiłbym Bjelicę wyżej od Stampaliji. Pomimo swojej czasem nonszalancji Milka w Eurolidze (poza F8) grała bardzo dobrze, na poziomie, którego Petra raczej nie osiągnie. Była też Waszą najlepiej zbierającą zawodniczką (choć to w sumie nie problem skoro macie Charles).

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 18 maja 2012, 14:18

Mam trochę mieszane uczucia, jeśli chodzi o transfer Mieloszyńskiej, bo - jak już wspominałem - niezbyt przepadam za jej stylem gry. Fajne staty w Hiszpanii to jedno, ale wcześniejsze cieniowanie w euroligowym Tarbes to druga strona medalu, choć podobno to zły dla nie-Francuzek trener był... Skoro jednak nie dało się w tym roku ściągnąć żadnej z dwóch najlepiej rokujących Polek na pozycjach 2/3, a Krawiec to wielka niewiadoma z powodu całego straconego sezonu, z Mowlik też mogło być różnie, to jest wybór optymalny. Swoją drogą, wydawało mi się, że Mieloszyńska trafi do Polkowic. Ciekawostką jest to, że nie tylko jest to kolejna eks-lotosiara (chociaż podobnie jak dwie poprzednie teraz pozyskane - nie "bezpośrednio", poza tym niewiele się w Gdyni nagrała), ale już trzecia była zawodniczka Tęczy Leszno, która będzie grać w przyszłym sezonie w barwach Wisły, no i druga eks-zawodniczka CCC, która została teraz pozyskana. Jak widać - rynek jest bardzo wąski i "każda zawodniczka gdzieś kiedyś grała".

Co do porównania Greebo nowej ekipy z tą ubiegłosezonową, to w zasadzie można się zgodzić, chociaż oczywiście w trakcie sezonu może wiele się wydarzyć.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 18 maja 2012, 15:12

Jak zawsze super analiza kolegi Greebo.

Mam tylko jedną uwagę odnośnie podsumowania zmian:

Skoro:

C na "+"
PF na "="
SF na "-"
SG na "+"
PG na "="

to total jesteśmy raczej na "+" a nie "~=" :)

a poza tym czy Douglas nie gra na "3"? Wtedy "+" byłby już zdecydowany (SF "+", SG "=").

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”