TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2012/1013

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2012/1013

Postautor: paulo2907 » 24 maja 2012, 13:38

Cóż, duży pech Zoll, ale czy to tragedia dla CCC? Mocno polemizowałbym. W pełni zgadzam się ze zdaniem przedmówców, że być może ta nieprzewidziana sytuacja umożliwi szukanie Polkowicom innych rozwiązań odnośnie obsady PG i w ogóle dwóch pań spoza Europy w kontekście Euroligi. Ważne jest też to, że poważny uraz przydarzył się Zoll teraz, a nie chwilę przed startem PLKK. Po pierwsze dlatego, że jest nadzieja na jej powrót na drugą fazę rozgrywek (wówczas miałaby stracony praktycznie cały sezon), no a po drugie - jest więcej czasu na znalezienie innej rozgrywającej. Teraz działacze mogą zmodyfikować umowę, dodając opcję rozwiązania, jeśli do jakiegoś tam okresu nie wróci do formy.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

A.N.O.N.I.M.
Nowy na forum

Postautor: A.N.O.N.I.M. » 24 maja 2012, 14:32

Szkoda Sharnee :( A jeśli chodzi o nowy nabytek CCC to mój typ się sprawdził- już wcześniej wymieniałem Berezhynską. Nie zgadzam się z przedmówcą, który stwierdził, że sprowadzenie Ukrainki spowoduje, że liga stanie się jednostronna na korzyść Wisły, jest to zawodniczka waleczna i dość dobrze zbierająca :!: Uważam, że działaczom z Polkowic zależy na zbudowaniu zespołu, który będzie się lubił, szanował a przede wszystkim "zostawi serce na boisku". W przeciwieństwie do teamu z Krakowa gdzie zakontraktowali kilka topowych zawodniczek nie myśląc o tym, że każda z nich będzie chciała być liderką- w tej drużynie nie będzie chemii. Kolejny argument który może to potwierdzić to, że będzie 11 zawodniczek z chęcią do gry i jedna drugą najchętniej by zabiła- od razu nasuwa mi się Dabović, która przed pójściem do Wisły była obiecującym zawodnikiem, a teraz :?: Nie zrobiła żadnego progresu, bo grała bardzo mało. Jedynym ratunkiem dla Any będzie pójście do klubu gdzie będzie po prostu grała. Wracając do Polkowic to jest teraz większe pole manewru. Chętnie widziałbym 2 europejskie rozgrywające, jakiegoś strzelca na pozycje 2/3 zza granic starego kontynentu i Polkę na te same pozycje. Do Magdy Leciejewskiej również mogłaby dołączyć np. Robert, Bjelica czy Vajda, a jeśliby żadna nie wypaliła to rożnież zza granic Europy...
"Nawet jeśli już wszyscy w Ciebie zwątpili, pokaż, że się mylili"

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 24 maja 2012, 15:43

AZS Rzeszów szuka hali

Dodano: 21 maja 2012, 18:45 Autor: Tomasz Ryzner

Lada tydzień wyjaśni się, gdzie swoje meczem rozgrywać będą ekstraklasowe koszykarki AZS-u. Rzeszowski klub na razie intensywnie poszukuje środków na nowy sezon.

Hala ROSiR, dotychczasowe miejsce spotkań „akademiczek”, nie spełnia ekstraklasowych norm. Szefowie AZS-u planowali początkowo, że przeniosą zespół do sali w Miłocinie, ale w tej chwili „akademiczkom” bliżej jest do hali na Podpromiu, albo w Łańcucie.

Także w czerwcu powinien się zacząć rysować skład naszej ekipy. Na razie żadnych kontraktów nie podpisano, ale wiadomo, że trener Wojciech Downar-Zapolski będzie kontynuował pracę w Rzeszowie. Wszystkie dotychczasowe koszykarki wyraziły chęć dalszej gry w naszym zespole. Na horyzoncie pojawiają się pierwsze potencjalne nowe twarze (np. Edyta Czerwonka, która grała w Rzeszowie 2 lata temu), także zza granicy, a nawet zza oceanu.
Dotychczasowi sponsorzy raczej zostaną, ale jeśli AZS ma walczyć o coś więcej, niż utrzymanie, potrzebne są większe środki, a tym samym nowi darczyńcy.

– Rozmowy trwają. Nie są łatwe, ale jestem dobrej myśli – dodaje szef AZS-u.

– Liczę, że na początku czerwca wszystko w tej sprawie będzie jasne – mówi Wilhelm Woźniak, prezes AZS-u.

źródło: Gazeta Codzienna Nowiny
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /120529917

Czyli na razie AZS Rzeszów to duża niewiadoma. ROSiR już dawno był badziewiem, więc nic dziwnego, że nie spełnia wymogów PLKK. Wynajmowanie hali na Podpromiu byłoby finansowym samobójstwem, bo czy ta hala zapełni się chociaż w połowie? WDZ będzie mieć pełne pole do popisu przy formowaniu ekipy, chociaż oczywiście w ramach posiadanych środków. To sformułowanie "nawet zza oceanu" zupełnie mnie rozwaliło. :lol:

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 24 maja 2012, 20:00

wislakosz.pl pisze:Natalia Małaszewska w Lotosie Gdynia

W czwartkowe południe Lotos Gdynia poinformował, iż nową zawodniczką gdyńskiego klubu została Natalia Małaszewska.
Basketball Investments SSA poinformował, iż nową zawodniczką, która w sezonie 2012/2013 reprezentować będzie barwy gdyńskiego zespołu będzie Natalia Małaszewska.

Mierząca 177cm wzrostu, 28 letnia rozgrywająca swoją koszykarską karierę rozpoczęła w 1993 roku w MKS "OSA" Zgorzelec. Ubiegły sezon rozpoczęła w łódzkim Widzewie, jednak po 5 meczach przeniosła się do Odry Brzeg, gdzie w 29 meczach notowała średnio 9,3 punktu, 3,6 zbiórki oraz 1,8 asysty.

http://womenbasketball.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=310

Czyli info sprzed dwóch tygodni z sportowych faktów się potwierdziło mimo że wtedy wycofano te wiadomość

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 24 maja 2012, 20:54

A.N.O.N.I.M. pisze:Szkoda Sharnee :( A jeśli chodzi o nowy nabytek CCC to mój typ się sprawdził- już wcześniej wymieniałem Berezhynską. Nie zgadzam się z przedmówcą, który stwierdził, że sprowadzenie Ukrainki spowoduje, że liga stanie się jednostronna na korzyść Wisły, jest to zawodniczka waleczna i dość dobrze zbierająca :!: Uważam, że działaczom z Polkowic zależy na zbudowaniu zespołu, który będzie się lubił, szanował a przede wszystkim "zostawi serce na boisku". W przeciwieństwie do teamu z Krakowa gdzie zakontraktowali kilka topowych zawodniczek nie myśląc o tym, że każda z nich będzie chciała być liderką- w tej drużynie nie będzie chemii. Kolejny argument który może to potwierdzić to, że będzie 11 zawodniczek z chęcią do gry i jedna drugą najchętniej by zabiła- od razu nasuwa mi się Dabović, która przed pójściem do Wisły była obiecującym zawodnikiem, a teraz :?: Nie zrobiła żadnego progresu, bo grała bardzo mało. Jedynym ratunkiem dla Any będzie pójście do klubu gdzie będzie po prostu grała. Wracając do Polkowic to jest teraz większe pole manewru. Chętnie widziałbym 2 europejskie rozgrywające, jakiegoś strzelca na pozycje 2/3 zza granic starego kontynentu i Polkę na te same pozycje. Do Magdy Leciejewskiej również mogłaby dołączyć np. Robert, Bjelica czy Vajda, a jeśliby żadna nie wypaliła to rożnież zza granic Europy...

Widziałeś ją kiedykolwiek na parkiecie? Czy tylko cytujesz Prezesa?

Co do reszty: optymizm i wiara w swój zespół to cenna rzecz u każdego kibica - oby tylko, jak w Twoim przypadku, nie posunął się zbyt daleko bo zderzenie marzeń z rzeczywistością może być bardzo bolesne.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 24 maja 2012, 21:00

zenga2 pisze:
A.N.O.N.I.M. pisze:Szkoda Sharnee :( A jeśli chodzi o nowy nabytek CCC to mój typ się sprawdził- już wcześniej wymieniałem Berezhynską. Nie zgadzam się z przedmówcą, który stwierdził, że sprowadzenie Ukrainki spowoduje, że liga stanie się jednostronna na korzyść Wisły, jest to zawodniczka waleczna i dość dobrze zbierająca :!: Uważam, że działaczom z Polkowic zależy na zbudowaniu zespołu, który będzie się lubił, szanował a przede wszystkim "zostawi serce na boisku". W przeciwieństwie do teamu z Krakowa gdzie zakontraktowali kilka topowych zawodniczek nie myśląc o tym, że każda z nich będzie chciała być liderką- w tej drużynie nie będzie chemii. Kolejny argument który może to potwierdzić to, że będzie 11 zawodniczek z chęcią do gry i jedna drugą najchętniej by zabiła- od razu nasuwa mi się Dabović, która przed pójściem do Wisły była obiecującym zawodnikiem, a teraz :?: Nie zrobiła żadnego progresu, bo grała bardzo mało. Jedynym ratunkiem dla Any będzie pójście do klubu gdzie będzie po prostu grała. Wracając do Polkowic to jest teraz większe pole manewru. Chętnie widziałbym 2 europejskie rozgrywające, jakiegoś strzelca na pozycje 2/3 zza granic starego kontynentu i Polkę na te same pozycje. Do Magdy Leciejewskiej również mogłaby dołączyć np. Robert, Bjelica czy Vajda, a jeśliby żadna nie wypaliła to rożnież zza granic Europy...

Co do reszty: optymizm i wiara w swój zespół to cenna rzecz u każdego kibica - oby tylko, jak w Twoim przypadku, nie posunął się zbyt daleko bo zderzenie marzeń z rzeczywistością może być bardzo bolesne.

Wiesz, w Polkowicach o chemie zadba Musina :)

PS. Zaryzykuje twierdzenie ze o chemie to jednak z tych dwóch zespołów nie my się powinniśmy bardziej martwić ..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 24 maja 2012, 22:06

A.N.O.N.I.M. pisze:W przeciwieństwie do teamu z Krakowa gdzie zakontraktowali kilka topowych zawodniczek nie myśląc o tym, że każda z nich będzie chciała być liderką- w tej drużynie nie będzie chemii. Kolejny argument który może to potwierdzić to, że będzie 11 zawodniczek z chęcią do gry i jedna drugą najchętniej by zabiła- od razu nasuwa mi się Dabović, która przed pójściem do Wisły była obiecującym zawodnikiem, a teraz :?: Nie zrobiła żadnego progresu, bo grała bardzo mało. Jedynym ratunkiem dla Any będzie pójście do klubu gdzie będzie po prostu grała.

Wow, wspaniała teza. :roll: Dotąd myślałem, że tzw. szeroka ławka to atut, ale okazuje się, że może okazać się przekleństwem... Charles i Douglas na pewno będą chciały "poliderować", ale kto poza tym? Parkiet to zweryfikuje, ale moim zdaniem nie widać takich zawodniczek. De Mondt jest świetną koszykarką od czarnej roboty, bez mrugnięcia okiem wykonującą polecenia trenera, o której można powiedzieć wiele, ale nie to, że bez względu na okoliczności chce ustawić pod siebie grę zespołu. Z charakterystyk Ouviny i Stampaliji wynika, że grają bardziej kontrolowany basket niż Dabović i Bjelica. Horti jako zmienniczka Charles też wiele nie poszaleje, a gdyby przyszło to do głowy Żurowskiej albo Mieloszyńskiej (mają tendencje do odpalania rzutów), Jose zapewne zastosuje podobny manewr jak z Dabović, czyli ograniczy ich czas gry. Zostają Pawlak i Krężel, bo o Czarneckiej nie ma co nawet wspominać... Czy te panie mają inklinacje do bycia liderkami? :roll: W sumie nie ma trzech zawodniczek, o których w zeszłym sezonie można było powiedzieć, że są liderkami drużyny plus dwóch, które robiły sporo wiatru, niekoniecznie w pozytywnym sensie. W ich miejsce przyszły dwie panie z autentycznego topu światowego oraz takie, które nie powinny mieć takich problemów z podporządkowaniem się grze zespołowej jak poprzedniczki, do tego znające metody trenerskie Hernandeza (Ouvina i Stampalija). Oczywiście, zawsze w trakcie sezonu mogą wyskoczyć jakieś problemy, nie wiadomo jak te zawodniczki wzajemnie dopasują się pod względem charakterologicznym, jednak o to bym się nie obawiał. W Polkowicach wystarczy sama Musina do "scementowania" drużyny...

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 25 maja 2012, 12:05

Wicemistrzyni olimpijska w CCC

http://womenbasketball.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=313

Belinda Snell, znana z występów w czołowych zespołach europejskich oraz WNBA będzie w przyszłym sezonie bronić CCC Polkowice. – To zawodniczka, która gwarantuje wysoki poziom gry – mówi Krzysztof Korsak, prezes CCC Polkowice.

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 25 maja 2012, 14:26

bart_81 pisze:Szkoda Zoll...ale może tak jak pisali poprzednicy, pojawia się szansa na zakontraktowanie jakichś dwóch porządnych Amerykanek..Tylko patrząc na transfer Berezynskiej i na to co mówi prezes Korsak, że ma ona stanowić o sile CCC pod koszem, to mam co do tego wątpliwości...pożyjemy, zobaczymy.

http://basket.cccsport.pl/news,606,Przy ... ceanu.html

Polkowice zdecydowały się nie rozwiązywać kontraktu z Zoll. Nawet jeśli rzeczywiście wróci do gry od stycznia, to z całą pewnością w drugiej części sezonu będzie co najwyżej dopiero "szukać formy" (szczególnie, że jej gra w dużej mierze opiera się na szybkości i dynamice). Biorąc również pod uwagę fakt jakości drugiego transferu "nie-Europejki" (Snell) to teza o jeszcze większej dominacji Wisły w przyszłym sezonie jest coraz bardziej uprawniona.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 25 maja 2012, 14:44

Zostawienie Zoll nie wyklucza zakontraktowania teraz kolejnej "nie-Europejki", która będzie grać razem ze Snell w eurolidze. Co prawda niby Korsak mówi, że liczą na Zoll na parkietach euroligowych, ale w styczniu w eurolidze ew. można dokonać podmiany..

Odnośnie transfery Snell; mimo wszystko to transfer który bardziej cieszy w Krakowie niż w Polkowicach. Jeśli chcielibyśmy na niego patrzyć przez pryzmat Douglas w Wiśle o nie wygląda to rewelacyjnie, ale jak porównamy z Frazee to już wypada lepiej.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

A.N.O.N.I.M.
Nowy na forum

Postautor: A.N.O.N.I.M. » 25 maja 2012, 14:47

Greebo pisze:
zenga2 pisze:

Wiesz, w Polkowicach o chemie zadba Musina :)

PS. Zaryzykuje twierdzenie ze o chemie to jednak z tych dwóch zespołów nie my się powinniśmy bardziej martwić ..

Tak widziałem ją na parkiecie i nie cytuję prezesa tylko po prostu Valeriya tak gra.
Jeśli chodzi o Musinę to się niestety zgadzam :roll: Ja i myślę, że wszyscy kibice mamy nadzieję, że przyszły sezon będzie lepszy w wykonaniu Rosjanki.
Ja wierzę w swój klub, bo jestem prawdziwym kibicem i mam nadzieję, że w sezonie 12/13 uda nam się coś wygrać.
PS. Życzę wam- kibicom z Krakowa abyście też wierzyli w wasz klub, bo trochę jest żenujące to, że z takim budżetem zajmujecie 8 miejsce w Eurolidze, powodzenia :lol: :lol: :lol:
"Nawet jeśli już wszyscy w Ciebie zwątpili, pokaż, że się mylili"

Colin
Nowy na forum

Postautor: Colin » 25 maja 2012, 14:47

W składzie może być więcej niż dwie zawodniczki z poza Europy. Na parkiecie już nie, więc co to a problem? (przypominam, że w ubiegłym sezonie w CCC grały Lavender, Frazee oraz Zoll)
Poza tym chodzą mnie słuchy, iż Sharnee stara się o obywatelstwo polskie, więc...

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 25 maja 2012, 14:52

Colin pisze:Poza tym chodzą mnie słuchy, iż Sharnee stara się o obywatelstwo polskie, więc...

Ten temat chyba został ucięty wraz z podpisanie kontaktu w LA.
I chyba teraz w obliczu kontuzji jest niewielka szansa, że temat wróci..
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 25 maja 2012, 15:49

Tak prawdę mówiąc to w tym momencie obywatelstwo Zoll jest bez znaczenia. W kadrze nie zagra, wiec w Eurolidze i tak go nie uznają, a w lidze pewnie dalej liczba nie -europejek nie będzie dodatkowo ograniczona.

Spodziewam się ze Polkowice ściągną szybko kogoś w jej miejsce, i to tez raczej z USA, choć możliwe ze tylko na kontrakt do końca grudnia z ewentualna opcją przedłużenia a na pozycje 3 i 4 przyjdą raczej Europejki. Jesli chodzi o Snell to kilkakrotnie grała przeciwko Wisłę, bardzo pozytywnie odebrałem jej występ w barwach Walencji (ale wtedy ogólnie dostaliśmy straszny łomot) ale już rok później grając w Salamance wypadła bardzo blado. W 1 meczu u siebie jeszcze trafiła 2 trojki i zaliczyła kilka asyst, ale w Krakowie był już totalny dramat. Na pewno nie jest zawodniczka anonimowa, sporo potrafi, ale jej gra jest dla mnie taka bez wyrazu. Nie sadze by ten transfer spowodował niepokój w naszym klubie, a już na pewno nie jest on potwierdzeniem słów kogoś z działaczy z Polkowic (czy też nawet Miłka) ze celem jest F8 euroligi. :roll:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

CCCPOLK
Nowy na forum

Postautor: CCCPOLK » 29 maja 2012, 14:09

Nową rozgrywającą CCC będzie - Giorga Sottana z CB Taranto,
natomiast do CCC dołączy również Geraldine Robert.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”