Co słychać w Kadrze Polski?

Wszystko na temat kadr narodowych. Reprezentacje seniorek oraz młodzieżowe

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907

wislakosz.pl
Młodzik

Re: Co słychać w Kadrze Polski?

Postautor: wislakosz.pl » 15 maja 2012, 08:17

Justyna Żurowska o braku powołania:
Kadra polski dla każdego jest najważniejszym elementem. Wyjazd na Igrzyska Olimpijskie to marzenie każdego sportowca i choć nie to było celem najbliższych zgrupowań, informacja o braku powołania bardzo mocno mnie dotknęła. Wróciłam z Francji chętna i gotowa by walczyć w eliminacjach. Przedłużenie kontraktu z francuskim klubem rozważałam bardzo poważnie, gdyż uważałam, że ułatwiłoby mi to grę w przyszłorocznych ME, które odbywać się będą właśnie we Francji. Tłumaczenie Trenera Winnickiego, że to nie strona sportowa zadecydowała o jego decyzji była dla mnie bardzo zaskakująca i w najbliższym czasie chciałabym wyjaśnić zaistniałą sytuację. Szanuje jednak jego postawę i kibicuje drużynie narodowej by osiągała jak największe sukcesy.

cała wypowiedź pod adresem: http://wislakosz.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=158

dezali
Amator

Postautor: dezali » 15 maja 2012, 08:56

skoro jest najważniejsza, to czy nie powinno być Polski, a nie polski?

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 16 maja 2012, 11:50

Nie tylko bez Eweliny Kobryn reprezentacja Polski koszykarek rozpoczęła w Polkowicach zgrupowanie przed czerwcowymi meczami eliminacji mistrzostw Europy Francja 2013. Z 21 zawodniczek powołanych przez trenera Jacka Winnickiego nie ma także pięciu innych.
Ewelina Kobryn jest już w USA, gdzie przygotowuje się do sezonu ligi WNBA w barwach Seattle Storm. Kontuzjowane są natomiast Magdalena Ziętara, Katarzyna Krężel, Daria Mieloszyńska, Emilia Tłumak i Magdalena Leciejewska.
Do Polkowic w tym tygodniu mają dotrzeć Agnieszka Majewska i Aleksandra Chomać. Najpóźniej, bo na początku czerwca do drużyny dołączą Agnieszka Bibrzycka (przechodzi rehabilitację stawu skokowego) oraz Magdalena Losi (kończy rozgrywki w pierwszej lidze włoskiej).

Biało-czerwone przed kwalifikacjami rozegrają siedem meczów towarzyskich - dwa z Ukrainą w Polkowicach, także dwa z Niemcami w Inowrocławiu oraz trzy wyjazdowe z Francją.

Zajęcia prowadzą w Polkowicach asystenci Winnickiego - Krzysztof Szewczyk i Dariusz Raczyński. Główny szkoleniowiec dołączy do reprezentacji po zakończeniu rywalizacji w ekstraklasie koszykarzy, w której jego ekipa PGE Turów Zgorzelec rozpoczyna w poniedziałek walkę o brąz. Rywalizacja z Zastalem zakończy się najpóźniej 27 maja.
Rywalkami Polek w eliminacjach ME 2013 w grupie B będą zespoły Czarnogóry, Serbii, Estonii i Szwajcarii. W pierwszej kolejce - 13 czerwca - Polki pauzują. Zainaugurują rywalizację trzy dni później, podejmując 16 czerwca Estonki w Krośnie. O dziesięć miejsc w ME rywalizować będzie 25 ekip podzielonych na pięć grup. Awans wywalczą po dwie najlepsze drużyny z każdej.
Udziału w ME 2013 (15-30 czerwca) są już pewne drużyny, które wystąpią na IO w Londynie: Rosja, Turcja, Francja, Czechy, Chorwacja i gospodarz Wielka Brytania.

Polska mecze eliminacyjne rozgrywać będą w Krośnie (Estonia i Serbia) oraz Inowrocławiu (Czarnogóra i Szwajcaria).

Terminarz przygotowań:

15-26 maja, zgrupowanie w Polkowicach

20 i 21 maja, Polska - Ukraina

30 maja - 1 czerwca, konsultacje w Pruszkowie

2-4 czerwca, trzy mecze Francja - Polska (Lyon)

5-9 czerwca, zgrupowanie w Inowrocławiu
8 i 9 czerwca, Polska - Niemcy

13 czerwca, zgrupowanie w Krośnie

16 czerwca, Polska - Estonia

Reprezentacja w Polkowicach (kluby z sezonu 2011/2012):

rozgrywające: Paulina Pawlak (Wisła Can-Pack Kraków), Weronika Idczak (Energa Toruń), Anna Pietrzak (Matizol Lider Pruszków), Agnieszka Skobel (KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.), Agnieszka Bibrzycka (CCC Polkowice), Magdalena Losi (1. liga włoska, Vassali2G Vigarano)

skrzydłowe: Elżbieta Mowlik (Artego Bydgoszcz), Agnieszka Szott (Artego)

środkowe: Joanna Walich (CCC), Martyna Koc (Artego), Izabela Piekarska (ekstraklasa turecka, Ankara), Agnieszka Majewska (CCC), Patrycja Gulak-Lipka (ekstraklasa włoska, Gea Magazzini Alcamo), Agnieszka Kaczmarczyk (KSSSE AZS PWSZ), Aleksandra Chomać (Matizol).

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... bez-kobryn
ObrazekObrazek

NAMAX
Amator

Postautor: NAMAX » 18 maja 2012, 21:21

No jeśli kadra Polski czeka sie na zawodniczke,która gra w lidze włoskiej któregos tam poziomu to PORA UMIERAC.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 20 maja 2012, 20:17

Polska - Ukraina 60:52 (11:13, 10:8, 24:17, 15:14)

Polska: Paulina Pawlak 11, Izabela Piekarska 8, Joanna Walich 8, Anna Pietrzak 7, Weronika Idczak 7, Martyna Koc 6, Olivia Tomiałowicz 5, Agnieszka Skobel 3, Agnieszka Szott 3, Agnieszka Majewska , Patrycja Gulak-Lipka 0.

Najwięcej dla Ukrainy: Ołha Mazniczenko 12, Wiktoria Mirczewa 11.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 20 maja 2012, 21:42

[quote="rzymi"]Kontuzjowane są natomiast Magdalena Ziętara, Katarzyna Krężel, Daria Mieloszyńska, Emilia Tłumak i Magdalena Leciejewska.
/quote]

No dobrze ale konkretnie, co im dolega? Czy będą się przygotowywały w późniejszym terminie? Jakieś ściemnianie jak dla mnie - nagle wysyp kontuzji.

Jak nie chcą grać dla kadry to niech nie walą ściem tylko oświadczą, że nie chcą grać i już. Nie chce mi się wierzyc aby cała piątka byłą kontuzjowana.

A co z Krawiec? W końcu trenejro jest nowy, a ona kontuzję dawno już zaleczyła.

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 21 maja 2012, 13:02

Polskie koszykarki przegrały z Ukrainkami
http://womenbasketball.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=301

Reprezentacja Polski koszykarek przegrała z Ukrainą 47:59 w drugim meczu towarzyskim w Polkowicach. Obydwie drużyny przygotowują się do czerwcowych eliminacji mistrzostw Europy.

Polska - Ukraina 47:59 (15:30, 6:13, 16:5, 10:11)

Polska - Izabela Piekarska 10, Martyna Koc 9, Weronika Idczak 6, Agnieszka Szott 5, Agnieszka Skobel 5, Oliwia Tomiałowicz 4, Paulina Pawlak 4, Anna Pietrzak 2, Agnieszka Majewska 2, Patrycja Gulak-Lipka 0.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 21 maja 2012, 14:15

matrix pisze:Szpilka nie jedzie na zgrupowanie

- Niestety, nie jadę na zgrupowanie - przyznała kapitan Energi. - Przedstawiłam zwolnienie lekarskie. Cały czas mam problemy ze ścięgnami Achillesa. Leczę zapalenie i nie jestem w stanie grać. W tym roku jestem zatem zmuszona zrezygnować z gry w kadrze.

http://www.nowosci.com.pl

Saletra masz odpowiedz. Kontuzja Szpili
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

shineonball
Żak

Postautor: shineonball » 30 maja 2012, 09:37

Zarząd Polskiego Związku Koszykówki podjął uchwałę na mocy, której w sezonie 2012/2013 w ekstraklasie koszykarek, w każdym zespole na boisku będzie przebywała przynajmniej jedna zawodniczka z polskim paszportem przez cały mecz.

W składzie każdej drużyny biorącej udział w rozgrywkach ekstraklasy koszykarek musi się znaleźć sześć koszykarek z polskim obywatelstwem.

Główne zmiany dotyczą zatrudnienia zawodniczek z zagranicy. Cztery zawodniczki zagraniczne będą mogły zostać zgłoszone w ramarach opłaty licencyjnej. Licencja dla piątej koszykarki spoza Polski będzie kosztować 15 tysięcy złotych, a koszt każdej następnej licencji rośnie o pięć tysięcy. W przypadku zespołów grających w europejskich pucharach limit zawodniczek objętych opłatą licencyjną wynosi pięć.

Natomiast od sezonu 2013/2014 w każdej chwili podczas meczu w rozgrywkach ekstraklasy koszykarek, gdy piłka jest żywa (w rozumieniu przepisów gry w koszykówkę) na boisku będą przebywać, co najmniej dwie zawodniczki posiadające obywatelstwo polskie.

inf - http://pzkosz.pl/aktualnosci/plkk-jedna ... caly-mecz/

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 30 maja 2012, 09:54

Wow, wszystko jasne już na sezon 2013/14, niesamowite.
Natomiast opłatę 15k PLN za licencję na dla Ouviny (potem pewnie 20k za Phillips) i kto to tam będzie szósty w CCC (a będzie) uważam za jakąś kpinę.
Rozumiem, że ma to na celu pomyślenie dwa razy zanim ściągnie się taką nie przymierzając Laimę Rickeviciute, która gra po 5 minut na mecz i pomyślenie trzy razy zanim ściągnie się zawodniczkę, którą po Świętach albo na walkę o utrzymanie się wymieni, ale dżizas...

Jak to jest obecnie? To też taka dojna krowa dla ligi?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 maja 2012, 10:00

Erin bylaby 7-ma zagraniczna wiec jej pewnie wcale nie będzie, skoro jest obowiazek posiadania6 polek w składzie (rozumiem ze w meczowej 12-tce a nie w calej kadrze)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, 10:41 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 30 maja 2012, 10:11

A o "dzikich kartach" szacowne grono PLKK nic nie wspomina?
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 30 maja 2012, 23:54

A to PLKK podpisało nową umowę na prowadzenie rozgrywek? Poprzednia była chyba do połowy maja. Słuchy były takie, że PZKosz może nie oddać ligi.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 31 maja 2012, 08:06

Greebo pisze:Erin bylaby 7-ma zagraniczna wiec jej pewnie wcale nie będzie, skoro jest obowiazek posiadania6 polek w składzie (rozumiem ze w meczowej 12-tce a nie w calej kadrze)

Jednak mozemy sciagnąc jeszcze 1 zawodniczke zagraniczna, bo wg tego co jest podane na naszej klubowej stronie oficjalnej, kluby grajace w pucharach maja obowiazek w meczach PLKK wysatwiac tylko 5 Polek w 12-osobowym składzie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

NAMAX
Amator

Postautor: NAMAX » 31 maja 2012, 09:48

Greebo pisze:
Greebo pisze:Erin bylaby 7-ma zagraniczna wiec jej pewnie wcale nie będzie, skoro jest obowiazek posiadania6 polek w składzie (rozumiem ze w meczowej 12-tce a nie w calej kadrze)

Jednak mozemy sciagnąc jeszcze 1 zawodniczke zagraniczna, bo wg tego co jest podane na naszej klubowej stronie oficjalnej, kluby grajace w pucharach maja obowiazek w meczach PLKK wysatwiac tylko 5 Polek w 12-osobowym składzie.

Z wiadomości pzkosz wynika jedynie że uprzywilejowane kluby będą miały jedynie możliwość zgłoszenia TANIEJ jednaj zagranicznej zawodniczki i że w krajowych rozgrywkach wszystkich będą w nadchodzącym sezonie obowiązywać te same zasady.

Wróć do „Reprezentacja Polski”