Euroliga 2012/2013
Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81
Re: Euroliga 2012/2013
Może to kontrowersyjna teza, ale nam całkiem dobrze wyszło wywalenie najlepszej zawodniczki. Na wyniki póki co tak sobie (chociaż strachu trochę napędziliśmy niektórym), ale na styl gry,zaangażowanie i wizję na przyszłość już lepiej.
Nie sugeruję tu aby Tinie teraz podziękować, bo to bzdura, ale może lepiej zastanowić się czy taką zawodniczkę zatrudniać na sezon przyszły. Bo albo trzeba jej kogoś kompetentnego do pomocy (ok, posypało się przez KD, ale i to mogło być za mało) albo lepiej wziąć walec i wyrównać - vide wyniki Wisły w 2010. W tej chwili wygląda to żenująco, a to nie pierwszy mecz, gdzie Charles robi 2/3 gry całej Wisły.
Nie wszystko jeszcze stracone, bo chwilę temu w Bourges udało się wygrać. Można to zrobić ponownie, tylko ktoś musi trafiać do kosza poza Charles...
Tymczasem Polkowice wytrzymały ciśnienie i są w F8. Brawo!
Nie sugeruję tu aby Tinie teraz podziękować, bo to bzdura, ale może lepiej zastanowić się czy taką zawodniczkę zatrudniać na sezon przyszły. Bo albo trzeba jej kogoś kompetentnego do pomocy (ok, posypało się przez KD, ale i to mogło być za mało) albo lepiej wziąć walec i wyrównać - vide wyniki Wisły w 2010. W tej chwili wygląda to żenująco, a to nie pierwszy mecz, gdzie Charles robi 2/3 gry całej Wisły.
Nie wszystko jeszcze stracone, bo chwilę temu w Bourges udało się wygrać. Można to zrobić ponownie, tylko ktoś musi trafiać do kosza poza Charles...
Tymczasem Polkowice wytrzymały ciśnienie i są w F8. Brawo!
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Gratki dla Polkowic
Póki co to jest ich sezon. Prowadzenie w PLKK i historyczny awans do F8 Euroligi.
Natomiast co do Wisły to powiem szczerze że pierwszy raz spotkałem się z takim meczem. Najlepsza zawodniczka drużyny zdobywa 28 pkt, a następna.......3! masakra jakaś. Zemściło się w końcu to że Wisła grała cały sezon w ten sposób, że większość piłek kończyła Charles..poskutkowało to w końcu tym, że reszta zespołu zupełnie zapomniała jak się trafia..No ale jest jeszcze szansa na awans..
Natomiast co do Wisły to powiem szczerze że pierwszy raz spotkałem się z takim meczem. Najlepsza zawodniczka drużyny zdobywa 28 pkt, a następna.......3! masakra jakaś. Zemściło się w końcu to że Wisła grała cały sezon w ten sposób, że większość piłek kończyła Charles..poskutkowało to w końcu tym, że reszta zespołu zupełnie zapomniała jak się trafia..No ale jest jeszcze szansa na awans..
Charles była warta tych pieniędzy, które ma zapewnione w kontrakcie. Ale co z resztą? To jeszcze gorzej niż z naszą reprezentacją było za czasów gry Dydek (czyli częste oddawanie piłek i rób co chcesz, byle piłka była jak najdalej ode mnie)
3/31 z gry całej ekipy poza Charles to przepraszam, ale żal dupe ściska jak się coś takiego widzi.
2/15 4 Panie, które będą stanowić wciąż o sile naszej kadry, bo przecież ich przy powołaniach pominąć nie można...
Problem nie leży w Charles wg mnie, no ok, ma czasem fochy, ale generalnie to co ona może więcej
Kwestia tego, że nie ma wsparcia. Ok, Alana i Cristina kontuzjowana, ale przecież reszta drużyny nie jest tam po to, żeby uzupełniać tylko skład, a po to, żeby coś wnosić do gry.
Jak dla mnie to Polki do wymiany. Pawlak i Krężel w 1 kolejności.
2/15 4 Panie, które będą stanowić wciąż o sile naszej kadry, bo przecież ich przy powołaniach pominąć nie można...
Problem nie leży w Charles wg mnie, no ok, ma czasem fochy, ale generalnie to co ona może więcej
Kwestia tego, że nie ma wsparcia. Ok, Alana i Cristina kontuzjowana, ale przecież reszta drużyny nie jest tam po to, żeby uzupełniać tylko skład, a po to, żeby coś wnosić do gry.
Jak dla mnie to Polki do wymiany. Pawlak i Krężel w 1 kolejności.
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Powiem tak: Wisla w tym sezonie gra zenujaco! Ciagle ta sama gra na Charls... i jak sie udalo w Bourges przy slabej grze (gdzie druzyna z francji zagrala kompletne dno) tak mysle ze dwa razy cuda sie nie zdarzaja. Jezeli Alana nie dolaczy do zespolu na 3 mecz to Final Eight Wislaczki beda mogly sobie obejrzec w necie.
Co do polskiej ligi to Wisle trafil sie wymarzony terminarz... Najpierw slabiutki Gorzow, a pozniej Artego (ktore jezeli bedzie gralo taktyka Herkta (6 zawodniczek) to niestety nie wytrzyma 4-5 meczowego boju).
Co do Polkowic to moje gratulacje. Snell to jest transfer jakiego w Polkowicach nigdy nie bylo. Przewaznie nie trafione pseudo gwiazdeczki (Pierson, Ford... itd), a australijka jest poprostu niesamowita. Patrzac na gre czołówki ligi to w Polkowicach jest zespół... a w Wisle tylko indywidualnosci (i jak nie idzie to jedyny ratunek to Charls...),
oj... tytul bedzie ciezko obronic.
Co do polskiej ligi to Wisle trafil sie wymarzony terminarz... Najpierw slabiutki Gorzow, a pozniej Artego (ktore jezeli bedzie gralo taktyka Herkta (6 zawodniczek) to niestety nie wytrzyma 4-5 meczowego boju).
Co do Polkowic to moje gratulacje. Snell to jest transfer jakiego w Polkowicach nigdy nie bylo. Przewaznie nie trafione pseudo gwiazdeczki (Pierson, Ford... itd), a australijka jest poprostu niesamowita. Patrzac na gre czołówki ligi to w Polkowicach jest zespół... a w Wisle tylko indywidualnosci (i jak nie idzie to jedyny ratunek to Charls...),
oj... tytul bedzie ciezko obronic.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
Może i żenująco, ale w Gorzowie jak byłem, to wygrała.
Generalnie Wisła od spotkania w Gyor gra kiszkę, z małymi przebłyskami.
Anke dziś nie siedziało, Paula i Krężel w swoim najgorszym stylu.
W tym tygodniu wracam do Krakowa, znów będę na meczach, więc niech się lepiej wezmą do roboty
Generalnie Wisła od spotkania w Gyor gra kiszkę, z małymi przebłyskami.
Anke dziś nie siedziało, Paula i Krężel w swoim najgorszym stylu.
W tym tygodniu wracam do Krakowa, znów będę na meczach, więc niech się lepiej wezmą do roboty
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Co do Snell to kiedyś jak grała jeszcze w Dynamo Moskwa trener Maciejewski określił ją jako jedną z najlepszych skrzydłowych na świecie. Wtedy wielu przyjęło to z przymrużeniem oka...Po takim meczu jak dziś chyba jednak trudno w to wątpić.
Beard nie wystąpiła, drugiego cudu nie było..
Brawa za wielką walkę, brawa za grę w obronie, brawa dla Tiny - jest wielka.
A wszystko inne.. chce zapomnieć.
Rożne rekordy statystyczne wykręcamy w tym sezonie, ale tym meczem nasze panie przebiły wszystko.. Tina 28 pkt i ponad 50% skuteczności (+m.in 15 zb , 0 strat) reszta 10 pkt i niecałe 10% skuteczności
a do tego ledwie 16 zb i 13 strat. Inna sprawa ze w 1 meczu z Bourges w Krakowie, wszystkie nie europejki rzuciły tez dokładnie 1 pkt (w tym 5 Ouvuina). Ale wtedy wygraliśmy bo była Alana
Bourges zagrało na dobrej skuteczności 1 kwartę, potem było chyba jeszcze słabsze niż my.. wiec goniliśmy, gonili, ale udało sie dojść tylko na 3 pkt.. nie licząc tego poczatku drugim elementem robiącym różnice były zbiorki w ataku - my % , Bourges 13.
Szkoda, ale wygrac z teak gra - a zwłaszcza skutecznością, bo jednak sporo z tych rzutów to nie były jakieś niesamowicie trudne sytuacje - na wygrana po prostu nie zasługiwaliśmy. choc i Bourges nie specjalnie..
W srode mecz nr 3.. dobrze ze mamy 5 dni odpoczynku... ale jesli chcemy marzyc o kolejnej wygranej we Francji to tylko z Alaną.. Jeśli zagra to ebz szans nie będziemy zwłaszcza ze i rywalki maja problemy - dzis nie grała Leedham, a Ndongue miała wyraźne problemy z kolanem.
------
Gratulacje dla Polkowic po raz kolejny. Awansować do F8 w swoim 2 sezonie w eurolidze, grając najpierw w ciężkiej grupie a potem z wymagającym rywalem, na dodatek tez w niepełnym składzie - to olbrzymi sukces.
Brawa za wielką walkę, brawa za grę w obronie, brawa dla Tiny - jest wielka.
A wszystko inne.. chce zapomnieć.
Rożne rekordy statystyczne wykręcamy w tym sezonie, ale tym meczem nasze panie przebiły wszystko.. Tina 28 pkt i ponad 50% skuteczności (+m.in 15 zb , 0 strat) reszta 10 pkt i niecałe 10% skuteczności
Bourges zagrało na dobrej skuteczności 1 kwartę, potem było chyba jeszcze słabsze niż my.. wiec goniliśmy, gonili, ale udało sie dojść tylko na 3 pkt.. nie licząc tego poczatku drugim elementem robiącym różnice były zbiorki w ataku - my % , Bourges 13.
Szkoda, ale wygrac z teak gra - a zwłaszcza skutecznością, bo jednak sporo z tych rzutów to nie były jakieś niesamowicie trudne sytuacje - na wygrana po prostu nie zasługiwaliśmy. choc i Bourges nie specjalnie..
W srode mecz nr 3.. dobrze ze mamy 5 dni odpoczynku... ale jesli chcemy marzyc o kolejnej wygranej we Francji to tylko z Alaną.. Jeśli zagra to ebz szans nie będziemy zwłaszcza ze i rywalki maja problemy - dzis nie grała Leedham, a Ndongue miała wyraźne problemy z kolanem.
------
Gratulacje dla Polkowic po raz kolejny. Awansować do F8 w swoim 2 sezonie w eurolidze, grając najpierw w ciężkiej grupie a potem z wymagającym rywalem, na dodatek tez w niepełnym składzie - to olbrzymi sukces.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
bart_81 pisze:Co do Snell to kiedyś jak grała jeszcze w Dynamo Moskwa trener Maciejewski określił ją jako jedną z najlepszych skrzydłowych na świecie. Wtedy wielu przyjęło to z przymrużeniem oka...Po takim meczu jak dziś chyba jednak trudno w to wątpić.
Oględniej jej wyczyny na IO, to jej nawet w 50 nie wstawisz
Charles była warta tych pieniędzy, które ma zapewnione w kontrakcie. Ale co z resztą? To jeszcze gorzej niż z naszą reprezentacją było za czasów gry Dydek (czyli częste oddawanie piłek i rób co chcesz, byle piłka była jak najdalej ode mnie)
Częściowo ta reszta właśnie wynika z tych pieniędzy które poszły an Charles. Cos za coś. Do tego sporo zabrała Beard (i jak gra to nie zawodzi) a niewątpliwie bardzo nas boli zdecydowanie słabsza gra Anke de Mondt. Rok temu była chyba najrówniej grająca zwodnicza, w tym jest o klasę słabsza a ostatnio gra wręcz tragicznie. Dzis 1/13 z gry + 3 straty :O
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
gratulacje dla Polkowic... świetnie skomponowana drużyna. i jakie emocje! natomiast jeśli chodzi o Wisłę, to rozczulił mnie komentator swoim tekstem pod koniec meczu: "no, nareszcie Wiślaczki zaczynają grać podaniami". to tak jakby chwalić dziecko, że zrobiło kupkę... a to były takie podania, żeby pozbyć się piłki: powolne, czytelne, bynajmniej nie na zbudowanie akcji. szkoda, że w tej drużynie nie ma kto rzucać z dystansu, ogarnia tęsknota za Phillips. Bourges znowu nic nie pokazało, jeśli Beard wróci, będzie mimo wszystko szansa we Francji.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Snell w tym sezonie euroligowym srednio 16 pkt, 5 zb i 3 as. Nawet nie sprawdzając dokładnie, nie pomylę się chyba jeśli powiem że to jeden z lepszych wyników na jej pozycji.
bart_81 pisze:Snell w tym sezonie euroligowym srednio 16 pkt, 5 zb i 3 as. Nawet nie sprawdzając dokładnie, nie pomylę się chyba jeśli powiem że to jeden z lepszych wyników na jej pozycji.
Nie, w tym sie nie pomylisz. Ale to się nijak nie ma do stwierdzenia ogólnego. S.Johnson ma 18,3 pkt, 8zb, 3as, a jakoś nie widzę jej w trójce najlepszych na świecie choc wg statsów tak by było.
----
ale ja nie o tym: Koszyce w Salamance potrzebowały 14 minut by rzucić więcej niz my dziś przez cały mecz.
edit:
dokopałem sie do statsów Snell na IO: grała w 8 meczach, średnio ponad 23 minuty. Zdobywała średnio 5,5 pkt, przy skuteczności 29% za 3 i - uwaga - 14% za 2. Do tego 3 zb, 1,5 asysty tyle samo straty...
- pafelek
- Żak
- Kontaktowanie:
22.02.2013 CCC Polkowice [76] - [70] Nadieżda Orenburg
Awans CCC Polkowice do turnieju finałowego Euroligi

więcej fot: http://www.mojepolkowice.pl/photogallery.php?album_id=200
Można pisać cokolwiek, ale prawda jest taka, że trzy zawodniczki w CCC są w tym momencie wręcz nie zastąpione. Snell, Palau i Ogwumike decydują o tym, o czym w tej chwili właśnie piszemy - o awansie do Final 8! Taki sukces nie gwarantowały nam żadne inne ekipy z Polski (poza Wisłą i Lotosem), a posiadające teoretycznie lepsze składy.
Dziś swoją olbrzymią cegiełkę dołożyła także wracająca po kontuzji Musina, bez której nie byłoby tak fantastycznej czwartej kwarty.
Dziś swoją olbrzymią cegiełkę dołożyła także wracająca po kontuzji Musina, bez której nie byłoby tak fantastycznej czwartej kwarty.
To zostały już tylko dwie niewiadome jeśli chodzi o turniej finałowy Euroligi - Bourges czy Wisła oraz Schio czy Madryt.
Podział grup też praktycznie jasny:
grupa A: UMMC Jekaterynburg, Galatasaray Stambuł, Good Angels Koszyce
grupa B: Spartak Moskwa Region, Fenerbahce Stambuł, Famila/Rivas
jeśli awansuje Bourges, to zagra w grupie B, a Polkowice zagrają w grupie A
natomiast jeśli awansuje Wisła to krakowianki zagrają w grupie A, a polkowiczanki w grupie B.
Podział grup też praktycznie jasny:
grupa A: UMMC Jekaterynburg, Galatasaray Stambuł, Good Angels Koszyce
grupa B: Spartak Moskwa Region, Fenerbahce Stambuł, Famila/Rivas
jeśli awansuje Bourges, to zagra w grupie B, a Polkowice zagrają w grupie A
natomiast jeśli awansuje Wisła to krakowianki zagrają w grupie A, a polkowiczanki w grupie B.
Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”