TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

bodek38
Młodzik

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015

Postautor: bodek38 » 07 czerwca 2014, 14:36

pogadać se można a w rzeczywistości jest jak jest i wyglada że nie będzie lepiej niz w poprzednim sezonie a może i gorzej bo nawet Gajdy ponoć nie uda się zatrzymać

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 07 czerwca 2014, 15:13

matrix pisze:Ten parodystyczny mecz akurat się przydał, bo od najbliższych rozgrywek formuła Pucharu Polski ma być zmieniona, a więc Weronika Idczak (na nią akurat wypadło, bo to ona była faulowana) prekursorką tego faktu :P

Osobiście nie słyszałem o tym, czy formuła Pucharu Polski ma być zmieniona, a jeśli już, to w jaki sposób. Mniejsza z tym - bardziej istotne jest, że przypisywanie zasług w tym zakresie Idczak jest szczytem absurdu. Jeżeli zasady PP będą zmienione, to nie dlatego, że ona tak się zachowała na linii rzutów wolnych w takim momencie, ale że działacze PZKosz doszli do wniosku, że coś trzeba zrobić z brakiem jakiegokolwiek profesjonalnego podejścia do tych rozgrywek wielu drużyn. Gdyby była taką bohaterką czy prekursorką, działając w słusznej sprawie - jak piszesz - to kibice w Toruniu powinni ufundować jej nagrodę, a nie mieć zwracane pieniądze za bilety na ten mecz i być przepraszani przez władze klubu, do czego podobno (tu moja wiedza nie jest pełna) miało dojść. Notabene pani Idczak powinna im zwrócić ze swojej pensji. Sprawa jest prosta - jeżeli pracownik X nie chce brać udział w jakimś evencie czyli w tym przypadku meczu) swojej firmy albo przyłożyć się do tego, aby ten event zakończył się jakimś powodzeniem na decydującym etapie, powinien spotkać się z odpowiednimi konsekwencjami, z dyscyplinarnym zwolnieniem i wysoką karą finansową na czele. Dorabianie ideologii do tego, że Puchar Polski w takiej formule był bez sensu i dobrze zrobiła, jest po prostu chore.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 czerwca 2014, 15:21

paulo2907 pisze: Dorabianie ideologii do tego, że Puchar Polski w takiej formule był bez sensu i dobrze zrobiła, jest po prostu chore.

Dokładnie tak chore, jak rozstawienie dwóch drużyn w Final Four tego właśnie Pucharu 8) O zmianach mówił sam Bachański w telewizyjnym wywiadzie i trzymam go za słowo. Skończmy z tymi parodystycznymi rozgrywkami albo bawmy się na poważnie podnosząc przy tym ich rangę. W żadnej innej zespołowej dyscyplinie tak nie ma w Polsce. Czy Legia Warszawa lub Lech Poznań od razu trafiają do półfinałów? Zachowanie Weroniki akurat nie jest podstawą do tego, aby ogólnie oceniać umiejętności tej koszykarki, a tak postąpił don Greebo odbijając chyba nie dość adekwatnie piłeczkę w przypadku Pauli.

Oglądajcie, bo warto 8)

http://www.youtube.com/watch?v=99IDmCA870E
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 07 czerwca 2014, 15:57

matrix pisze:
paulo2907 pisze: Dorabianie ideologii do tego, że Puchar Polski w takiej formule był bez sensu i dobrze zrobiła, jest po prostu chore.

Dokładnie tak chore, jak rozstawienie dwóch drużyn w Final Four tego właśnie Pucharu 8) O zmianach mówił sam Bachański w telewizyjnym wywiadzie i trzymam go za słowo. Skończmy z tymi parodystycznymi rozgrywkami albo bawmy się na poważnie podnosząc przy tym ich rangę. W żadnej innej zespołowej dyscyplinie tak nie ma w Polsce. Czy Legia Warszawa lub Lech Poznań od razu trafiają do półfinałów? Zachowanie Weroniki akurat nie jest podstawą do tego, aby ogólnie oceniać umiejętności tej koszykarki, a tak postąpił don Greebo odbijając chyba nie dość adekwatnie piłeczkę w przypadku Pauli.

Oglądajcie, bo warto 8)

http://www.youtube.com/watch?v=99IDmCA870E

Czy chore te zasady, czy też nie, to pisząc poprzedniego posta kompletnie mnie to nie interesowało. Jak może zauważyłeś (a przynajmniej powinieneś), skupiłem się na kwestii profesjonalizmu pani Idczak. Założę się, że dalej będziesz bronić jej zachowania na linii rzutów wolnych tym, że to był taki niemy protest przeciwko rozstawieniu dwóch euroligowych drużyn w Final Four PP... Można do wszystkiego dokładać rozmaitą ideologię, ale to przecież nie były rozgrywki podwórkowe, a dość zaawansowana faza ogólnopolskiego szczebla Pucharu Polski, z udziałem dwóch drużyn ekstraklasy, a główną bohaterką była podstawowa zawodniczka reprezentacji kraju, która za swoją grę (w tym takie "rzuty") dostaje niemałe - jak dla przeciętnego zjadacza chleba - pieniądze! Jeżeli w tym wydarzeniu nie widzisz żadnej patologii, to po prostu nie powinieneś pisać o żadnych rzekomych patologiach w innych klubach czy ogólnie w polskiej koszykówce.
Myślę, że Greebo nie chodziło o ocenianie umiejętności Idczak na tym przykładzie, w celu rzekomego bronienia Pawlak, lecz wykazania jakim "profesjonalizmem" na parkiecie wykazuje się zawodniczka uważana za jej następczynię w pierwszej piątce reprezentacji.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 czerwca 2014, 16:05

paulo2907 pisze:Myślę, że Greebo nie chodziło o ocenianie umiejętności Idczak na tym przykładzie, w celu rzekomego bronienia Pawlak, lecz wykazania jakim "profesjonalizmem" na parkiecie wykazuje się zawodniczka uważana za jej następczynię w pierwszej piątce reprezentacji.

a jaki ma sens pisania o jednej osobie kierując całą historię celowo na drugą. Zachowania Idczak nie oceniam pozytywnie, a umiejętności ma akurat takie, że lepszej polskiej jedynki (jedyna, która gra w pierwszej piątce zespołów 1-4), jakoś nie widzę. Co ma profesjonalizm do umiejętności czysto sportowych? 8)

PS acha jeśli tak skwapliwie śledzicie tego fejsa (na którym brak co najmniej profesjonalizmu GM kilka miesięcy temu wyszedł) to na pewno czytaliście moje i nie tylko moje reakcje po meczu Energa-Wilki. Odbyłem nawet w tym celu rozmowę z E.Omaniciem.
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2014, 16:16 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 07 czerwca 2014, 16:16

matrix pisze:a jaki ma sens pisania o jednej osobie kierując całą historię celowo na drugą. Zachowania Idczak nie oceniam pozytywnie, a umiejętności ma akurat takie, że lepszej polskiej jedynki (jedyna, która gra w pierwszej piątce zespołów 1-4), jakoś nie widzę. Co ma profesjonalizm do umiejętności czysto sportowych? 8)

Czy ktoś pisał o jej umiejętnościach?? Nie o to chodzi - Greebo sformułował to wcześniej tak, że nieprawdą jest jakoby forumowicze z Krakowa nie krytykowali Pawlak, a z kolei ci z Torunia nie widzą problemu u siebie, bo gdyby którakolwiek zawodniczka Wisły zachowała się jak Idczak z tymi słynnymi już wolnymi, to zostałaby na forum "zjedzona" przez swoich kibiców właśnie. Nikomu nie chodziło tutaj o umiejętności! Krytykować można przecież nie tylko niskie umiejętności zawodniczek, ale też ich brak zaangażowania, konflikty z partnerkami z zespołu czy trenerem itp. Zachowanie Idczak nie wynikało przecież z jej braku umiejętności, ale niezdrowej zimnej kalkulacji, a to trzeba bardziej krytykować niż brak umiejętności.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 czerwca 2014, 16:18

Człowieku.....pisaliśmy o Paulinie, a Wy z Idczak wyjeżdżacie i meczem, który odbył się kilka miesięcy temu. To wszystko na zasadzie.....ja o Tobie, a ty bez argumentów zaraz o mnie. AMEN

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 07 czerwca 2014, 16:37

matrix pisze:Człowieku.....pisaliśmy o Paulinie, a Wy z Idczak wyjeżdżacie i meczem, który odbył się kilka miesięcy temu. To wszystko na zasadzie.....ja o Tobie, a ty bez argumentów zaraz o mnie. AMEN

Nie emocjonuj się tak. Prześledźmy fakty:
1. Ty czy Koszykarz piszecie, że forumowicze z Krakowa rzekomo nie krytykowali nigdy Pawlak.
2. Dostajecie odpowiedź, że to nieprawda (wystarczy zresztą zerknąć do niektórych wątków, aby się o tym przekonać) i lepiej żebyście popatrzyli na niektóre swoje zawodniczki, a zwłaszcza taką, co umyślnie nie trafia rzutów wolnych w ostatnich sekundach meczu przy wyniku na styku.
To wy nie mieliście zatem argumentów. Spójrz najpierw łaskawie na swoje podwórko i przyczep się do zachowań mających niewiele wspólnego z postawą fair, a dopiero potem próbuje krytykować innych forumowiczów, że nie krytykują za brak umiejętności "swojej" zawodniczki, która miała jakiś swój wkład w trzy tytuły mistrza Polski w czterech ostatnich sezonach. Można za nią nie przepadać, ale trzeba to doceniać.
Z mojej strony to koniec tego tematu.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 07 czerwca 2014, 17:21

Napiszcie jeszcze że Pawlak lepsza od Idczak i bedzie szczyt... qurwa .... co za ludzie... obojetnie kto by gral w Wiśle zawsze bedziecie bronić
Nawet Jujki...
Teraz są 4 eks Gorzowianki w Wiśle - pamietam jednak jak graly w Gorzowie - i jak Żurowska była tu obrażana przez Kraków...że gra chamsko itp , fauluje... A teraz wychwalana........

Odczepcie się od Idczak - bo wy chyba tak ja PIS bedzie do końca życia gadał o Smoleńsku - tak wy bedziecie gadać o wolnych IDCZAK - podczas gdy to nie JEJ decyzja było nie trafić - a z polecenia trenera czy nawet pani dyrektor....

I własnie - PP to paranoja jesli wielmozna Wisła jej rozstawiona w połfinale. Mam nadzieje że ENERGa to PP nie przystąpi a Wiśle - to radze wladzom PLKK by od razu dać ten puchar i bedzie spokój...

To forum umiera ..i to ostro..... i upadnie... bo zostaną sami forumowicze Wisły - pytanie o czym bedziecie gadac między sobą...

Troche szacunku dla innych

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 07 czerwca 2014, 17:25

matrix pisze:Człowieku.....pisaliśmy o Paulinie, a Wy z Idczak wyjeżdżacie i meczem, który odbył się kilka miesięcy temu. To wszystko na zasadzie.....ja o Tobie, a ty bez argumentów zaraz o mnie. AMEN

Dokładnie... wątek a Paulinie ale najlepszą obroną jest atak , co też robia tu forumwowicze z Krakowa , a wiadomo że najprosciej zaatakować jej konkurentkę - w kadrze czyli Idczak. Moim zdaniem poziom Pawlak to poziom Dźwigalskiej - i tyle. Bo gra (ła) w Wiśle to musi być w kadrze ? Nie musi.

To ja już wolę nawet naturalizowaną Mcbride - ale tylko i wyłacznie patrze na aspekt sportowy. Nie pochwalam naturalizacji - zwlaszcza takiej starej babki juz. To juz chyba lepiej naturalizować Courtney Vandersoolt - chociaż nie - bo znowu Wisla na tym skorzysta.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 07 czerwca 2014, 17:35

Koszykarz (Toruń) pisze:To juz chyba lepiej naturalizować Courtney Vandersoolt - chociaż nie - bo znowu Wisla na tym skorzysta.
Ta pani jest w szerokiej kadrze USA, wiec raczej nie bylaby zainteresowania. Ps. Odnosnie dyskusji kto jest lepszy- Pawlak czy Idczak, sadze ze wiekosc kibicow Wisly cieszy sie ze na rozegraniu sa Vandersloot i Ouvna.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 czerwca 2014, 17:53

Ałgaja pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:To juz chyba lepiej naturalizować Courtney Vandersoolt - chociaż nie - bo znowu Wisla na tym skorzysta.
Ta pani jest w szerokiej kadrze USA, wiec raczej nie bylaby zainteresowania. Ps. Odnosnie dyskusji kto jest lepszy- Pawlak czy Idczak, sadze ze wiekosc kibicow Wisly cieszy sie ze na rozegraniu sa Vandersloot i Ouvna.

Zawiodłaś mnie Ałgaja, bo myślałem, ze napiszesz o dwóch rzutach Wery 8) Ktoś kiedyś powiedział: nieważne, jak o Tobie mówią, ważne aby w ogóle mówili.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 07 czerwca 2014, 18:22

Wiem że pewnie i tak nie zrozumiecie ale spróbuje wytłumaczyć jeszcze raz, tak prosto jak tylko jestem w stanie.

Nikt nie atakował to Idczak. Ja atakowałem wasze relacje do swoich zawodniczek w odpowiedzi na zarzut ze my nie potrafimy krytykować własnych. Bo jest dokładnie na odwrót. Nasze zawodniczki - a w szczególności Pawlak- nie jednokrotnie na tym forum były atakowane i to dosc mocno przez nas. Dla was wasze sa zawsze najlepsze (np taka Walich to gwiazda, a Idczak - jak wynika z powyższych wpisów - to co najmniej o dwie klasy lepsza rozgrywajka od Pauli)

Zeby nie być gołosłownym przytoczę opinie o Pauli ostatniego miesiąca gdy nie było pewne kto zostanie ona czy Kryska:

ja:

Sportowych argumentów za zostaniem Pauli nie ma żadnych. Na silniejszych rywali jest za słaba, a na ogrywanie słabszych ligowych rywali to mozna by ścigając kogoś młodszego i tańszego. Jeśli zostanie to będzie znaczyło ze sytuacja u nas w klubie niewiele rozni sie od tego co sie działo w Polkowicach w kwestii Musiny (skala oczywiście mniejsza, ale tez i VM wiecej od Pauli potrafi..) , tzn ze dobro klubu moze przegrać ze znajomościami.

Garnett:

Nasz G(I)M ma dwie proste decyzje do podjęcia: pożegnać Svitka i Pawlak bo w innym przypadku nie będzie mowy o stabilizacji, a stagnacja w pełnym wymiarze.

danpe:

Każdy wie, że pewne osoby w naszym klubie,mam tu na myśli dwie zawodniczki i jedną osobę z ławki, są i będą, bo są "prawdziwymi Wiślakami" Swoje robi też durny przepis o dwóch Polkach na parkiecie. Czemu ma służyć fakt, że będę zmuszany oglądać "popisy" słabszej Polki, zamiast popisów Kryśki - nie wiem.

Przy czym od razu zaznaczam ze zarówno ja jak i zapewne większości innych Wiślaków nie chciało by za Paule przyszła jakakolwiek inna Polka bo uważamy ze żadna - włącznie z Idczak - nie posiada umiejętności by rozgrywać w Eurolidze.

A i spór kto lepszy Paula czy Idczak bynajmniej nie jest taki łatwy jak się wam zdaje do rozwiązania. "optycznie" owszem, Idczak prezentuje się lepiej. Ma lepsze panowanie nad piłka, jest sprawniejsza, więcej widzi na parkiecie, ma lepsze czucie gry, torcie lepszy rzut dodatkowo jest młodsza wiec ma jeszcze - przynajmniej w teorii szanse na rozwój. Ale bynajmniej nie sa to różnice rzucające na kolana. A do tego Idczak tak naprawdę nie jest sprawdzona nadarzanym poważniejszym gruncie, a to co pokazuje w lidze nawet i statystycznie nie rzuca na kolana mimo ze ma pełen komfort gry.

Idczak była jedyna Polska rozgrywająca w zespole z pierwszej czwórki w lidze? Była. Tylko co z tego? Gdyby zamieniły sie z Paula miejscami to byłoby na odwrót a poza tym rok wcześniej Paula była nasza 1 rozgrywająca.. . Również w kadrze nie widać by - przynajmniej w meczach sparingowych - jakoś Winnicki preferował znacznie Idczak, i by ta robiła lepsze statsy. Ale tak, pewnie Ślimak tez się nie zna a powołując Paule ma jakiś ukryty interes (może ja do Fener chce ściągnąć?) podobnie zresztą jak wcześniej Maciejewski czy Koziorowicz. Sami laicy.(gdyby trenerem kadry wybrano Edo to pewnie i on by sie okazał nie lepszy :roll: )

Podsumowując: obie to zawodniczki na nasza ligę. Idczak jest pewnie trochę lepsza ale tez warta mało co. Tak jakby sprawdzać kto szybszy; żółw czy ślimak. Moze w przyszłość Idczak jeszcze sie jakoś rozwinie, ale osobiście w to wątpię. A juz na pewno nie osiągnie od Pauli więcej jeśli chodzi o medale MP. Bo ta ma juz ich chyba ponad 10 w tym 7 złotych, i co istotne w większości z nich miała swój spory udział. I to sa po prostu fakty.

z mojej strony EOT

PS. A o rzutach Idczak pewnie jeszcze sie nie raz napisze na tym forum. Po takim czymś smród zostaje na dłuuugo.
PS2. Bo znowu Wisła na tym skorzysta... jeśli znowu to znaczy że nie pierwszy raz.. hmm .. może mnie ktoś oświecić kiedy? Bo sobie nie przypominam. (no chyba ze Quigley chodzi.. ale jej paszport w kontekście PLKK nic nie zmienia..)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 czerwca 2014, 18:34

Drogi Greebo tu masz moje opinie na temat wspomnianych przez Ciebie pań z Energi i uważam, ze nie są one "maślące" ,bo Weonika (i tu nie piszę ogólnikowo, jak w niektórych waszych przypadkach) miała jeden ze słabszych sezonów w karierze, a pani Walich? No każdy widział jej numer wykorzystujący chyba taki, a nie inny zapis w kontrakcie. Jest pewna różnica. Mi pozwala spojrzeć obiektywnie na Katarzynki jedna rzecz. ZNAM, ALE NIE SPOUFALAM SIĘ. Ja myślę, ze u Was też by się znalazło kilka osób (i niech tu w tym nawet miejscu napiszą negatywnie o swojej znajomej, a niekiedy nawet koleżance) podobnych do naszego słynnego już w Polsce tria, choć oni kochają wszystkie panie z BLK. PUNKT WIDZENIA ZALEŻNY OD PUNKTU SIEDZENIA. 8)

http://marlow.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2

http://marlow.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3

PS. Po meczu Pucharu Polski z Wilkami wylałem na portalu społecznościowym trochę żółci z siebie na temat postawy toruńskich koszykarek (zapewniam Was, że szczecińskich nie była wcale lepsza), spotkałem się z Edo i wszystko sobie wyjaśniliśmy.
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2014, 18:41 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 07 czerwca 2014, 18:40

Koszykarz (Toruń) pisze:

Dokładnie... wątek a Paulinie ale najlepszą obroną jest atak , co też robia tu forumwowicze z Krakowa , a wiadomo że najprosciej zaatakować jej konkurentkę - w kadrze czyli Idczak.

W (_!_) mam czyją konkurentką w kadrze kto jest, prawda jest taka, że Paula co miała w Wiśle zagrać, to zagrała i za to szacun, ale ostatni sezon miała słaby i każdy z kibiców nijak z Paulą nie związanych np. więzami rodzinnymi się cieszy, że będzie w tym roku inna rozgrywająca. Jak już miałaby zostać w Wiśle, to zamiast Golańskiego. Zresztą ta zawodniczka była wielokrotnie krytykowana na tym forum czego jakoś nie zauważasz. Stosunek cena/jakość w ostatnim sezonie nie był adekwatny. Możliwe, że związane jest to z wiekiem, nikt nie staje się coraz młodszy i wiadomo, że lepiej już grać nie będzie. Niech gra w tej Ślęzie razem z innymi eks-Wiślaczkami Czarnecką i Śnieżek - o ile podpiszą tam kontrakty na nowy sezon. Będę im życzył dużo powodzenia, najlepiej drugiego miejsca na koniec sezonu. A ile tam będzie zarabiać to jej sprawa i tamtejszych działaczy.

Natomiast tak jak już napisano szczytem bezczelności jest wypominanie czegoś Pawlakowej i Wiśle mając w kadrze koszykarkę, która postapiła podobnie, jak część piłkarzy sprzedając mecze. Że zrobiła to za darmo, mnie to nie interesuje. Za taką sportową prostytucję uważam, że powinny być dożywotnie zakazy uprawiania danej dyscypliny, kilku piłkarzy jakieś tam kary dostało, pytanie dlaczego koszykary traktuje się łagodniej?
Idczask zrobiła to w sposób wyjątkowo bezczelny i to nawet władze klubu z Torunia chyba zauważyły, bo ponoć przepraszali kibiców. Tylko Ty masz z tym problem i jojcysz o Pawlakowej, podczas gdy w swoim klubie masz koszykarki, które oszukały kibiców. Dziwne, że Ci to nie przeszkadza.

Co do Cegielskiej, osobiście (może się mylę) odnoszę wrażenie, że odkąd przyszła do Wisły jednak zrobiła postęp w swojej grze. W wielu meczach była wiodącą postacią na parkiecie, nie wspominając o sile charakteru. Potrafiła też podporządkować swoją grę dobru drużyny. Jest to zawodniczka, która potrafi pociągnąć grę, jak zespołowi nie idzie i wiadomo, że za to będzie u nas bardzo chwalona, po prostu bez niej MP w tym sezonie by nie było.
Lecia, czy Pawlakowa grając przeciwko Wiśle też niejednego faka zobaczyły, a po przyjściu do Krakowa był chwalone - taka już natura kibica, tylko Bednarz jest wyjątkiem - gdy grał w Legii, śpiewano mu na Wiśle, żeby sobie włosy z wacka na głowę przeszczepił, przyszedł do Wisły i nadal go j...ą ;)
Ostatnio zmieniony 08 czerwca 2014, 06:38 przez danpe_, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”