TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015

Postautor: matrix » 04 sierpnia 2014, 09:13

Myślę, że to nie jest zaskoczenie- powrót wychowanki czyli Karolina Puss w CCC Polkowice
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 04 sierpnia 2014, 22:06

Koszykarz (Toruń) pisze:Ciesze sie ,ze to forum w koncu odżylo . Bo ostatnimi czasy byla cisza jak makiem zasial .

Pierwszy sezon w Eurolidze ma byc na ogranie sie , nauke , i nabycie doswiadczenia . anIdczak , Roza , Misiuk , Pawlak - niczego nowego w polskiej slabej lidze sie juz raczej nie nauczą.....

O nie nie nie ... co to to nie.......
Wypleńmy wreszcie z siebie to sumitowanie się, asekuranctwo i opowiadanie bzdur. Mówiąc o tym, że zbierze się w tym roku doświadczenie równie dobrze możemy powiedzieć o licealiście albo studencie aby "kiblował" rok bo w sumie może dzięki temu zbierze nowe doświadczenie.....

Zadne tam Moi Drodzy teksty o ogrywaniu i inne dyrdymały. Jak się startuje w euro to liczy się tu i teraz dlatego jak się pchamy do Euro to powinnismy mieć stabilny budzet i porządny skład. Jeżeli nie spełniami jakiegokolwiek z tych warunków to do widzenia. Nie ma po co się kompromitować i robić bilansów a la Lotos, który w jednym ze swoich ostatnich sezonów w Euro wygrał 1 albo dwa mecze.

Koszykarz (Toruń) pisze:Jaki bilans miala Wisla w pierwszym sezonie ? Bodajze 2-8 .. TEz zaden powod do dumy. Wiec wasze drwiny są troche nie na miejscu...... Bardziej mozecie sie wymadrzac PO SEZONIE Euroligi w wykonnaniu Energi , - zwlaszcza ze jeszcze nie ma pewlnego skladu....

No dobrze miała i ....została za to zbluzgana. Sam pamiętam jak Wisłą przegrywała z "gównianymi" Sibenikami i Phard Napoli (WTF?). Nie mówiąc już o haniebnych występach Gorzowa w Euro, który jeżeli mnie pamięc nie myli przez dwa lata nie wygrał ani jednego meczu w euro na wyjeździe (sic!).
W tych szaleństwach i breweriach nie ma metody - zarówno Wisła jak i Lotos oraz Gorzów zostały niemiłosierne skrytykowane za swoja postawę. Nie inaczej będzie z Wami jeżeli będziecie dawać w Euro "d..." - taryfy ulgowej nie ma.

To juz jednak przeszłośc i to ,że innym polskim zespołom szło w początkowych sezonach w euro dupowato, to wcale nie oznacza, że macie ich naśladować i usprawiedliwiać się, że inni też dali d....
Jakoś Umana Reyer Venezia w swoim debiutanckim sezonie pokazała,że można wygrywać.

A co do Reid to jest to zawodniczka z "ostrą" ręką, która przechwytuje dużo piłek ale.... streetbolowa i egoistyczna. Wprawdzie posiada duze umiejętności ale nie gra pod zespół i jestem w stanie się założyć, że nadal będzie tak samo. Będzie zdobywala 20 pkt na mecz, ale wy będziecie 20 pkt przegrywać. Niestety.... Do pełni mizerii kadrowej brakuje zebyscie zakontraktowali Mandir .. wtedy para rozgrywajek zaprowadziłaby druzynę na szczyty streetballu.

Moi Drodzy nikt Wam nie zyczy zle, ale jak się kasy nie ma to się nie ma co pchać.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 04 sierpnia 2014, 22:35

spokojnie , okreslony budzet bedzie . Mysle ze srodkowa zrobi wrazenie na niektorych osobach , skrzydlowa tez dojdzie jeszcze przyzwoita

Przeciez ENERGa nie ma w planie wygrania euroligi , a i male szanse na wyjscie z grupy . Ciezko bedzie z Fener , Nadiezdą - takze i Bourges i Kayseri ale juz z Schio , Brno i salamanaca mozna powalczyc i u siebie i na wyjedzie

REID grajaca egoistycznie to bylo wczesniej.

Na wegrzech grala juz zespolowo , przynajmniej na fejsie mI tak pisalła ,, Zietarsson '' , i mysle ze EDO jeszcze bardzije ją uzespolowi , aczkolwiek bedzie jedna zl iderek , wiec podobnie jak center , bedzie miala wieksze przyzwolenie

Barti
Żak

Postautor: Barti » 05 sierpnia 2014, 00:01

He he, wiedziałem, że pocisną piernikom jeszcze przed startem Euro.
Ja się może wyłamię od głównego nurtu, może trochę na przekór, ale głównie z tego, że mam od kilku lat inne patrzenie na jakiekolwiek rozgrywki sportowe ( nie tylko z kosza i nie tylko seniorskie ).

Jedni wygrywają możliwość startu w Euro i odpuszczają - źle; drudzy dostają możliwość gry w Euro, mają trochę mało kasy, ale podejmują rękawicę - też źle. Popieram Toruń w całej rozciągłości jeśli chodzi o przystąpienie do Euro, dziwi mnie trochę polityka kontraktowania zawodniczek, ale nie mnie tu oceniać.
Ograniczając się do czysto sportowej strony takiego przedsięwzięcia ( choć walory poza sportowe są tu nie mniej ważne szczególnie dla takiego klubu jak Energa ) , uważam, że nie ma lepszego sposobu na podnoszenie umiejętności młodych zawodników ( bo to oni muszą najwięcej łapać garściami z takich nowych doświadczeń ) niż rywalizacja z silniejszymi rywalami, ale przede wszystkim z nowymi rywalami. Na chwile obecną nie interesuje mnie czy jakaś nowa mega gwiazda, średnia gwiazda czy inna zagraniczna w danym zespole rzuci 20PPG itp., ważniejsze dla mnie jest to, czy będzie progres polskiej młodzieży, a owa młodzież grając tylko między sobą od kliku lat za wielkich postępów nie robi. Ja nie patrzę już na mecze przez pryzmat wyniku, generalnie wychodząc od dwóch-trzech lat z hali nie pamiętam nawet wyników czy zdobyczy punktowych zawodniczek, mniej mnie to teraz interesuje. Natomiast obserwując grę, zachowanie się młodzieży wśród nieznanych im do tej pory rywali, przełamywanie strachu wobec nowego, to widzę, że przynosi to więcej korzyści niż klepanie wśród znajomych na rodzimym podwórku. Może więcej tych korzyści jest w juniorskiej kopanej niż w koszu, ale uważam, że i tak warto.

Saletra jak zwykle w formie. Mimo tego co napisałem powyżej, nie sposób się z Nim w dużej mierze nie zgodzić, chociaż to wynika własnie z priorytetów, oczekiwań konkretnej osoby. Każdy ma inne, nie raz dla drugiej strony są one niezrozumiałe, a ja właśnie chłodną kalkulację przez pryzmat wyniku odrzucam.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 05 sierpnia 2014, 05:36

Brawo Barti !!! W końcu jakis poztywny glos . Krótko - mówiac - dla Torunia to po prostu szansa na rozwoj , pod kazdym wzgledem

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 05 sierpnia 2014, 07:47

włączajac sie do dyskusji od razu zaznacze ze jestem goracym zwolennikiem gry Torunia w Eurolidze......moim zdaniem az tak zle nie bedzie ...Energa trafila do slabszej grupy i mysle ze moze te 2/3 zwyciestwa u siebie odniesie i o jakis 2 na wyjezdzie powalczy.....mam tylko jedno pytanie ...jakie to mlode polskie zawodniczki dostana szanse gry Eurolidze bo chyba nie zartujemy sobie za takie uwazajac Idczak , Misiuk czy Ratajczak

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 05 sierpnia 2014, 10:28

tommiiii pisze:mam tylko jedno pytanie ...jakie to mlode polskie zawodniczki dostana szanse gry Eurolidze bo chyba nie zartujemy sobie za takie uwazajac Idczak , Misiuk czy Ratajczak

a ja mam tylko jedną odpowiedź.....młode mają teraz zgrupowanie w Szczecinku, proszę jechać i zapytać, która z nich liczy na występy w Eurolidze, jedna może się zgłosi 8)

PS.Jak można wymagać czegoś od jednych czego od innych nigdy się nie wymagało
Bum

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 05 sierpnia 2014, 10:29

z lokalnej prasy

"Spokojne utrzymanie w rozgrywkach. To plan akademickiego zespołu z Lublina na pierwszy od wielu lat sezon w najwyższej klasie rozgrywkowej. Cel dość zachowawczy, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę siłę krajowej części kadry.

W AZS UMCS słusznie nie pompują jednak balonika. Zdają sobie sprawę, jak wiele będzie zależało od wzmocnień z zagranicy. Jeżeli uda się trafić z Amerykankami, lubelski zespół może być jedną z rewelacji rozgrywek. W przeciwnym razie czeka go ciężki bój w dolnych rejonach tabeli.

Działacze akademickiego klubu zamierzają pójść drogą Wikany-Startu Lublin i sięgnąć po pierwszoroczniaczki, a więc zawodniczki, które do tej pory nie grały w Europie.

– Taką politykę determinują nasze możliwości finansowe. Nie stać nas na doświadczone koszykarki, ograne na Starym Kontynencie. Dlatego sięgamy po młodsze dziewczyny, które chcą się wypromować i nie mają jeszcze tak wygórowanych oczekiwań finansowych – wyjaśnia Krzysztof Szewczyk, szkoleniowiec AZS UMCS.

Do prowadzonego przez niego zespołu dołączą w sumie trzy zawodniczki ze Stanów Zjednoczonych, występujące na pozycjach: 1, 2 oraz 5. Amerykanki nie rozpoczną przygotowań razem z pozostałymi koleżankami. Dołączą do drużyny dopiero we wrześniu.

Akademiczki do końca miesiąca będą przygotowywały się na własnych obiektach. W ostatni weekend sierpnia rozegrają dwa sparingi na wyjeździe – z pierwszoligowymi zespołami z Aleksandrowa Łódzkiego oraz Pabianic.

– Później będziemy grać już tylko z zespołami z Tauron Basket Ligi. Na początku września weźmiemy udział w turnieju w Łodzi, a w dniach 12-14 września zorganizujemy podobny turniej u siebie. Na tydzień przed startem ligi pojedziemy do Torunia. Mamy wolny jeszcze weekend 20-21 września. Na tę chwilę nie wiem jeszcze, czy zagramy wówczas kolejny turniej czy jedynie sparingi – kończy Szewczyk.

Akademiczki z licencją

AZS UMCS, podobnie jak wcześniej Wikana-Start Lublin, nie miał problemów z uzyskaniem licencji na występy w Tauron Basket Lidze. Akademiczki, podobnie jak jedenaście innych zespołów, pozytywnie przeszły weryfikację i otrzymały pozwolenie na występy w najwyższej klasie rozgrywkowej. Lubelski zespół będzie obok Ślęzy Wrocław i MKK Siedlce jednym z trzech beniaminków."

Dziennik Wschodni

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 05 sierpnia 2014, 13:31

Saletra pisze:A co do Reid to jest to zawodniczka z "ostrą" ręką, która przechwytuje dużo piłek ale.... streetbolowa i egoistyczna. Wprawdzie posiada duze umiejętności ale nie gra pod zespół i jestem w stanie się założyć, że nadal będzie tak samo. Będzie zdobywala 20 pkt na mecz, ale wy będziecie 20 pkt przegrywać. Niestety.... Do pełni mizerii kadrowej brakuje zebyscie zakontraktowali Mandir .. wtedy para rozgrywajek zaprowadziłaby druzynę na szczyty streetballu.

Moi Drodzy nikt Wam nie zyczy zle, ale jak się kasy nie ma to się nie ma co pchać.

Saletra wiem, że kopę czasu w tym żeńskim niszu siedzisz, ja już 23 lata mimo, że kiedyś jeden z adminów tego forum usunął mi ostrzezenie tylko z tego powodu stwierdzenia po czasie, że był na wielkiej piłce i teraz wie co traci 8) Teraz wrzucę coś od siebie. Ludzie fajnie jest pisać, bajdurzyć, ale nie wszystko się sprawdza. Mówisz o Reid i streetballu? być może. Tak mogła sobie Dixon grać w Gdyni tak niejednokrotnie grała w Toruniu, gdzie moim zdaniem zawaliła ważny grudniowy mecz w Gorzowie, ale co w zamian za to czeka? Elmedin na swój sposób to prostuje. U każdego przeważnie "jego transferu" widziałem progres, ale są też sprawy, których sam pan Turecki z Kabaretu Olgi nie ogarnie. Do czego zmierzam? ano do tego, ze Reid będzie pożyteczną koszykarką, na tyle, aby np. zatrzymać Julie McBride, która też nomen omen lubi mieć długo piłkę przy łapce i sama decydować o obliczu zespołu.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 05 sierpnia 2014, 16:23

Tomii , to chyba Barti uzyl okreslenia ogrywania mlodziezy.... ale chyba chodzilo po prostu mu o polskie koszykarki , ktore nie mialy stycznosci z Euroliga wprost

Ciesze sie ze nie tylko kibice Katarzynek uwazaja start ENERGI w Eurolidze za dobry pomysl . Przeciez mozna tylko zyskac

Wydaje mi sie ze spokojnie mozna myslec o wygranych u siebie z Brno , Salamanca i Familia , a takze z nimi na wyjedzie powalczyc , natomiast w spotkaniach z Kayseri czy Bourges nie jest powiedziane ze Energa z gory bedzie na straconej pozycji

Na pewno ciezko bedzie z Orenburgiem i FENER , ale samo to ze bedą goscily w Toruniu , to juz jest wydarzenie , a zawodniczki torunskie nabedą cennego doswiadczenia ktore potem na play offy bedzie jak ulal

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 05 sierpnia 2014, 17:43

A tymczasem z gry w Eurolidze zrezygnował zespół CS Universitatea Alba Iulia.

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 05 sierpnia 2014, 19:40

koszykarz, o tym, z jakim rywalem można myśleć o wygranej coś więcej można będzie powiedzieć jak składy będą skompletowane :)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 07 sierpnia 2014, 10:05

... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 07 sierpnia 2014, 15:14

To nie ma w Polsce chetnych na jej uslugi ? Przeciez to pierwsza środkowa reprezentacji :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: oczywiscie wtedy gdy nie gra Ewka , ale Ewka juz swoje lata ma .

danpe_ pisze:A tymczasem z gry w Eurolidze zrezygnował zespół CS Universitatea Alba Iulia.

Wydaje mi sie ze klub z Rumunii chcial chyba bardziej rozglosu niz samego wystepu.....co w sumie im sie udalo . Moze tą droga chcieli powalczyc o sponsorow. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

PS . Choc to nie wątek o Eurolidze , - odpowiadam tylko na posta ,, danpe''

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 07 sierpnia 2014, 15:21

Klub z Rumunii miał umowę z Fiba, że zgłaszają się i szukają sponsorów, jeśli nie znajdą to bez konsekwencji mogą się z euroligii wycofać co też się stało.

żeby nie było, że offtopic to (bo nie wszyscy czytają tematy poszczególnych klubów);

Farhiya Abdi oficjalnie w Wiśle i tym samym pewnie można powiedzieć, że skład na sezon 2014/15 jest gotowy.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”