TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015
Po środowym meczu mówiłem znajomemu, że nawet zakładając powrót Szott, to, po tym co zobaczyłem, wolałbym u nas Ziętarę za Kaczmarczyk. Chwilę po tym zobaczyliśmy Dunina, który przyszedł porozmawiać z Magdą, co skomentowałem tak, że tego typu "trzymanie ręki na pulsie" jest ruchem co najmniej oczywistym. To, że za tym tak szybko poszły kolejne działania trochę mnie w pierwszej chwili zaskoczyło, ale w sumie nie jest to jakaś wielka niespodzianka, a logiczna konsekwencja bieżących zdarzeń. Takich jak niepewność co do formy Szott po kontuzji (i oby tylko) i rozczarowanie postawą Kaczmarczyk, a z drugiej strony marne szanse Koszyc na to, by coś jeszcze zdziałać w tym sezonie w Eurolidze.
Ziętarę za Kaczmarczyk? Mogę zrozumieć ze za Szott ale nie za podkoszową. Spodziewam się zresztą ze ten jej obecny kontakt to efekt tego ze powrót Agi do gry się przedłuża.
Ja po środowym meczu miałem odczucia odwrotne tzn obawiałem się że znajdzie się na liście naszych potencjalnych transferów na przyszły sezon. W ataku zagrała poprawnie, ale problem w tym ze był tej ewidentnie najlepszy wystąp euroligowy w tym sezonie. Gdyby takie statystyki notowała regularnie - w jednak sporo słabszych od nas Koszycach to ok. Natomiast bardzo nie podobała mi się je gra w obronie, gdzie grała nie tyle agresywnie co chamsko. Każde jej zagranie było zaprogramowane na zdenerwowanie rywalki a nie na czystą obronę. Nie lubię tak grających zawodniczek. Jak sie powinno bronic najlepiej było widać po Erin u której agresja i mocny nacisk nie przekłada sie na grę nie fair.
Ja po środowym meczu miałem odczucia odwrotne tzn obawiałem się że znajdzie się na liście naszych potencjalnych transferów na przyszły sezon. W ataku zagrała poprawnie, ale problem w tym ze był tej ewidentnie najlepszy wystąp euroligowy w tym sezonie. Gdyby takie statystyki notowała regularnie - w jednak sporo słabszych od nas Koszycach to ok. Natomiast bardzo nie podobała mi się je gra w obronie, gdzie grała nie tyle agresywnie co chamsko. Każde jej zagranie było zaprogramowane na zdenerwowanie rywalki a nie na czystą obronę. Nie lubię tak grających zawodniczek. Jak sie powinno bronic najlepiej było widać po Erin u której agresja i mocny nacisk nie przekłada sie na grę nie fair.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Greebo: zauważ, że o tym, że wolałbym Zientarę w składzie niż Kaczmarczyk, to myślałem pod kątem przyszłego, a nie obecnego sezonu. A i to zakładając, że akurat miałbym wybór tylko pomiędzy tymi paniami.
Mnie taki transfer trochę mniej zaskoczył o tyle, że Jendrichovsky, czyli odpowiednik Dunina w Koszycach, mówił przed meczem z Wisłą, że te ruchy kadrowe, które dotąd dokonali (czyli przyjście Langhorne i Oblak oraz odejście Jones i Fikiel) prawdopodobnie nie są ostatecznymi i wiele zależy od wyników kolejnych meczów w Eurolidze. To już zresztą taka tradycja w tamtym klubie, że w styczniu i lutym dochodzi do rotacji większej niż w Wiśle. Chociaż duże znaczenie miało w tym wypadku zdrowie Agi Szott, bo gdyby w tej kwestii prognozy były bardziej optymistyczne, nie mówiąc o tym, że już by trenowała, to niekoniecznie Ziętara już zostałaby zawodniczką Wisły.
Co do Kaczmarczyk i przyszłego sezonu - zobaczymy, jak będzie skonstruowany skład. Gdyby bowiem do Wisły trafiła Kobryn lub Biba (w tą drugą opcję w zasadzie już nie wierzę), wówczas szanse jej pozostania wydają się być mniejsze. Jeśli natomiast miałoby to wyglądać tak jak w tym sezonie - dwie zagraniczne podkoszowe i bez Ewki - to wtedy z wyjątkiem Leci (która jednak pewnie ma spore oczekiwania finansowe) i może Majewskiej nie bardzo widzę Polkę, która byłaby na miejsce Kaczmarczyk. Nie dlatego, że ona jest taka dobra, tylko z powodu ubóstwa na rynku.
http://nowe-refleksje.blogspot.com/2015 ... .html#more
Co do Kaczmarczyk i przyszłego sezonu - zobaczymy, jak będzie skonstruowany skład. Gdyby bowiem do Wisły trafiła Kobryn lub Biba (w tą drugą opcję w zasadzie już nie wierzę), wówczas szanse jej pozostania wydają się być mniejsze. Jeśli natomiast miałoby to wyglądać tak jak w tym sezonie - dwie zagraniczne podkoszowe i bez Ewki - to wtedy z wyjątkiem Leci (która jednak pewnie ma spore oczekiwania finansowe) i może Majewskiej nie bardzo widzę Polkę, która byłaby na miejsce Kaczmarczyk. Nie dlatego, że ona jest taka dobra, tylko z powodu ubóstwa na rynku.
http://nowe-refleksje.blogspot.com/2015 ... .html#more
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2015, 15:47 przez paulo2907, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
Pytanie tylko czy jest sens rozpatrywać to w ten sposób. Czy, zamiast trzymać Kaczmarczyk, nie lepiej byłoby inaczej skonstruować skład.
Imo tak czy siak dwie polki pod kosz musimy mieć, chyba ze zmienia się przepisy w lidze.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Kolejne wzmocnienie Chemat Basket Konin to litwinka - INESA VISGAUDAITE.
Gloria Brown tez w Koninie
Ana Baletic takze w Koninie.......5 zagranicznych ciekawe jak to poukladaja
-
reaktywacja
- Junior
Oczywiście przyjście Ziętary do Wisły wywołuje mój głęboki niesmak, podobnie jak każde przejście exgdynianki do tej drużyny. Zastanawiam się po co to jej. I po co to Wiśle. Pewnie, że rządzi tu prawo silniejszego. Zawsze najsilniejszy kadrowo i finansowo zespół w lidze kupował praktycznie takie Polki jakie chciał (chlubny wyjątek w przypadku Wisły Can Pack stanowi oczywiście Biba
, inna rzecz, że obecnie żaden polski klub nie jest w stanie zaoferować najlepszym Polkom - Biba i Ewka - ani takich pieniędzy, ani takiego poziomu sportowego jak ich obecne kluby, w przypadku Lotosu ten drugi warunek był spełniony).
Tyle wspominek. Niestety, ofiarą Wisły jest na własne życzenie Agnieszka Skobel, która w najsilniejszym zespole w Polsce gra drugie skrzypce i przede wszystkim łata dziurę po Adze Szott-Hejmej. Po przyjściu Ziętary pewnie rola Skobel zmaleje (która przecież swój czas na parkiecie w sporej mierze zawdzięcza kontuzji Agi Szott). Kariera Skobel w Wiśle w moim odczuciu przyhamowała i dla niej z pewnością byłoby lepiej gdyby grała w zespole typu Energa (choć nie, tu trenejro wyklucza rozwój zawodniczki) czy - przede wszystkim - CCC lub Gorzów. Poza tym to niestety jest wieczny młody talent (a za chwilę już 26-letni) i można powoli żegnać się z nadzieją na to, że Skobel zrobi większą karierę w koszykówce niż poprawna gra w reprezentacji i ławkowa w Eurolidze, niezależnie od klubu.
Magda Ziętara popełnia ten sam błąd. Właściwie na własne życzenie trafia z deszczu pod rynnę. Przeszła do silniejszego klubu niż Koszyce, a jej rola specjalnie nie będzie się różnić od tej, jaką miała w Koszycach, czyli granie epizodów w Euro i parę spotkań w lidze w większym wymiarze czasowym. Tyle, że niemal idealnie dubluje się z Agnieszką Skobel (potencjał ofensywny mają podobny, ale z pewnością Magda jest słabsza w obronie). Jak sądzę, obie na tym stracą. Ziętara raczej nie zdoła rozwinąć w Krakowie skrzydeł, Aga straci swoje minuty na parkiecie. Plusem Magdy jest mimo wszystko to, że jest nieco młodsza od Agi (choć nie tak, jak uważają w Krakowie, czyniąc z Ziętary na klubowej stronie Wisły 16-latkę
).
A co do Kaczmarczyk - to zgadzam się z przedmówcami. Ona w Krakowie jest "z braku laku", bo sama Justyna Żurowska-Cegielska to trochę mało z wysokich Polek. Pewnie, że dla niej też lepiej byłoby po sezonie uciec z Wisły, ale to klub tu rozdaje karty i układa talię według własnego widzimisię.
Z obecnie grających Polek w Wiśle w moim odczuciu w pełni odnalazły się tylko Justyna Cegielska i Aga Szott.
Tyle wspominek. Niestety, ofiarą Wisły jest na własne życzenie Agnieszka Skobel, która w najsilniejszym zespole w Polsce gra drugie skrzypce i przede wszystkim łata dziurę po Adze Szott-Hejmej. Po przyjściu Ziętary pewnie rola Skobel zmaleje (która przecież swój czas na parkiecie w sporej mierze zawdzięcza kontuzji Agi Szott). Kariera Skobel w Wiśle w moim odczuciu przyhamowała i dla niej z pewnością byłoby lepiej gdyby grała w zespole typu Energa (choć nie, tu trenejro wyklucza rozwój zawodniczki) czy - przede wszystkim - CCC lub Gorzów. Poza tym to niestety jest wieczny młody talent (a za chwilę już 26-letni) i można powoli żegnać się z nadzieją na to, że Skobel zrobi większą karierę w koszykówce niż poprawna gra w reprezentacji i ławkowa w Eurolidze, niezależnie od klubu.
Magda Ziętara popełnia ten sam błąd. Właściwie na własne życzenie trafia z deszczu pod rynnę. Przeszła do silniejszego klubu niż Koszyce, a jej rola specjalnie nie będzie się różnić od tej, jaką miała w Koszycach, czyli granie epizodów w Euro i parę spotkań w lidze w większym wymiarze czasowym. Tyle, że niemal idealnie dubluje się z Agnieszką Skobel (potencjał ofensywny mają podobny, ale z pewnością Magda jest słabsza w obronie). Jak sądzę, obie na tym stracą. Ziętara raczej nie zdoła rozwinąć w Krakowie skrzydeł, Aga straci swoje minuty na parkiecie. Plusem Magdy jest mimo wszystko to, że jest nieco młodsza od Agi (choć nie tak, jak uważają w Krakowie, czyniąc z Ziętary na klubowej stronie Wisły 16-latkę
A co do Kaczmarczyk - to zgadzam się z przedmówcami. Ona w Krakowie jest "z braku laku", bo sama Justyna Żurowska-Cegielska to trochę mało z wysokich Polek. Pewnie, że dla niej też lepiej byłoby po sezonie uciec z Wisły, ale to klub tu rozdaje karty i układa talię według własnego widzimisię.
Z obecnie grających Polek w Wiśle w moim odczuciu w pełni odnalazły się tylko Justyna Cegielska i Aga Szott.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
Po co Ziętara Wisłę to raczej oczywiste. Przy przedłużającym się terminie powrotu do gry Agi Szott mamy jedna Polkę na obwodzie. W sezonie zasadniczym to jeszcze może by i starczyło, choć Skobel w każdym ligowym meczu musi uważać na faule a to nie sprzyja jej stylowi gry, ale już w PO brak zastępstwa byłby bardzo ryzykownym zagraniem z naszej strony. Dodatkowo dzięki jej pozyskaniu możemy przynajmniej okresami grac na dwie wieże - Lavender i Petronyte - pod koszem, co obecnie było praktycznie niemożliwe (po i na PG obowiązkowo u nas zagraniczna). A juz lepiej nie mówić jakie moglibyśmy mieć problemy gdyby kontuzji nabawiła sie jeszcze jedna z Polek. Dlatego tez w obecnej sytuacji uważam ściągniecie jej za bardzo dobry ruch działaczy.
A jeśli o nia chodzi... cóż, kasa na pewno będzie sie zgadzać, sa tez duże szanse na krajowe trofea.. a jeśli chodzi o zysk sportowy to pewnie ma nadzieje ze jej w przeciwieństwie do Skobel czy Krężel sie "uda". W lidze swoje minuty dostanie - myślę ze do powrotu Szott będzie ze Skobel grała tak pol na pol, a w eurolidze będzie musiała pokazać ze 2-3 minutowym wejściem może sie przydać zespołowi bardziej niż ta ostatnia. Jeśli mam gdzieś upatrywać szans na taki pozytywny dla niej i dla nas scenariusz to w jej psychice, bo wydaje sie być pewniejsza siebie, choć oczywiście parkiet to zweryfikuje.
Natomiast to ze była Gdynianką w obecnej sytuacji raczej nie powinien juz mieć znaczenia ani dla nas ani dla was. Co innego w czasach gdy rywalizowaliśmy o te same cele, wtedy i owszem, zawsze takie międzyklubowy transfer mógł budzić jakiś niesmak, ale obecnie? Bez przesady.
A jeśli o nia chodzi... cóż, kasa na pewno będzie sie zgadzać, sa tez duże szanse na krajowe trofea.. a jeśli chodzi o zysk sportowy to pewnie ma nadzieje ze jej w przeciwieństwie do Skobel czy Krężel sie "uda". W lidze swoje minuty dostanie - myślę ze do powrotu Szott będzie ze Skobel grała tak pol na pol, a w eurolidze będzie musiała pokazać ze 2-3 minutowym wejściem może sie przydać zespołowi bardziej niż ta ostatnia. Jeśli mam gdzieś upatrywać szans na taki pozytywny dla niej i dla nas scenariusz to w jej psychice, bo wydaje sie być pewniejsza siebie, choć oczywiście parkiet to zweryfikuje.
Natomiast to ze była Gdynianką w obecnej sytuacji raczej nie powinien juz mieć znaczenia ani dla nas ani dla was. Co innego w czasach gdy rywalizowaliśmy o te same cele, wtedy i owszem, zawsze takie międzyklubowy transfer mógł budzić jakiś niesmak, ale obecnie? Bez przesady.
W Koszycach granie się już praktycznie skończyło - W Eurolidze wiele nie zawojują a liga wiadomo jaka jest. Nie zgodzę się, że Magda była tam od grania ogórków, ogórki nie wychodzą w Euro w S5 i nie grają po 19 minut na mecz. Podejrzewam, że chce dograć sezon na wyższym poziomie a w kolejnym raczej znowu wywieje ją za granicę.
W ramach typów kogo by tu do Wisły za rok stawiam na Pawlak, ale Aleksandrę
W ramach typów kogo by tu do Wisły za rok stawiam na Pawlak, ale Aleksandrę
reaktywacja pisze:Kariera Skobel w Wiśle w moim odczuciu przyhamowała i dla niej z pewnością byłoby lepiej gdyby grała w zespole typu Energa (choć nie, tu trenejro wyklucza rozwój zawodniczki) czy - przede wszystkim - CCC lub Gorzów. Poza tym to niestety jest wieczny młody talent (a za chwilę już 26-letni) i można powoli żegnać się z nadzieją na to, że Skobel zrobi większą karierę w koszykówce niż poprawna gra w reprezentacji i ławkowa w Eurolidze, niezależnie od klubu.
Kariera Skobel przyhamowała w sezonie 12/13 - grała wtedy jeszcze w Gorzowie i to był słaby sezon (dużo słabszy niż wcześniejszy), potem było straconej pół sezonu na Węgrzech i potem dopiero Wisła.
Moim zdaniem największy problem Skobel (oprócz rzutu;-)) jest w jej głowie i to widać przy każdym meczu euroligowym i zresztą było już widać nawet gdy grała w Gorzowie - udanych meczy przeciw np. Wiśle nie miałam.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Z tego co pamietam to m.in. dzieki Skoblowi AZS zdobyl ostatni brazowy medal. zakladajac "Plaster" Babkinie. Wiec z klasowymi zespolami miala udane mecze.
Prawda jest taka ze polskie zawodniczki idac do Wisly musza sie liczyc z tym ze poza bardzo dobrymi pieniedzmi ich kariera zostaje zahamowana.
Zeby podnosic swoje umiejetnosci trzeba grac jak najwiecej z zespolami silniejszymi od siebie.
Polki w Wisle graja w lidze z o wiele slabszymi rywalkami a w Eurolidze grzeja lawe. Dlatego dla takich zawodniczek jak Skobel, Zietara czy Kaczmarczyk dobra jest gra w zespolach, ktore graja w europejskich pucharach i daja mozliwosc rozegrania wielu minut. W obecnym przypadku Torun, wczesniej Gorzow.
Prawda jest taka ze polskie zawodniczki idac do Wisly musza sie liczyc z tym ze poza bardzo dobrymi pieniedzmi ich kariera zostaje zahamowana.
Zeby podnosic swoje umiejetnosci trzeba grac jak najwiecej z zespolami silniejszymi od siebie.
Polki w Wisle graja w lidze z o wiele slabszymi rywalkami a w Eurolidze grzeja lawe. Dlatego dla takich zawodniczek jak Skobel, Zietara czy Kaczmarczyk dobra jest gra w zespolach, ktore graja w europejskich pucharach i daja mozliwosc rozegrania wielu minut. W obecnym przypadku Torun, wczesniej Gorzow.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
W ostatnim swoim sezonie w Gorzowie Skobel miała śr. eval 9.6, sezon wcześniej 16.4 i to jest kolosalna różnica i dowód na to, że wtedy "wyhamowała". Teraz w Wiśle na śr. eval 8.7 czyli b.podobny do tego z ostatniego sezonu z Gorzowa.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”