TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2015/2016

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
nowy użytkownik
Nowy na forum

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2015/2016

Postautor: nowy użytkownik » 05 sierpnia 2015, 18:21

Greebo pisze:a) Podpisanie długiego kontraktu z najbardziej przereklamowaną koszykarką w Polsce (choć po ubiegłym sezonie i ME juz pewnie jej ocena mocno poszła w dol wszędzie poza Bydgoszczą

Julie przychodząc do Bydgoszczy podpisała 2 letni kontrakt, który obowiązuje w sezonie 2015/16, Podobno był jakiś pomysł podpisania nowej, 3-letniej umowy ale chyba jeszcze do tego nie doszło.
b) podebranie" 3 koszykarek od lokalnego a zarazem bezpośredniego w walce o medale rywala

Mocny argument, nie ma co :). To powiedz mi jak w takim razie rozumieć transfery Polek do Wisły? Podebraliście swego czasu Szotkę właśnie z Artego bo było mocne, podebraliście Kaczmarczyk w zeszłym sezonie (by ligowi przeciwnicy sie czasem nie wzmocnili), a teraz podebraliście Misiuk bo też z Toruniem mieliście pare ciężkich meczów w poprzednim sezonie. Ładne z was podbieracze, a widzicie to tylko u innych :P. Reid, Fikiel, Pawlak to takie same zawodniczki jak Lavender, Quigley czy Vandersloot. Idą tam gdzie bardziej się je ceni i widzą lepsze perspektywy sportowe, po co od razu dorabiać do tego jakieś teorie.
Po prostu, Artego w poprzednich sezonach nie trafiło z transferami zawodniczek "z zewnątrz" (Sampson, Kraayeweld, Tellier, Gatling) to widać że teraz trener wolał postawić na takie które się w Polsce sprawdziły (wczesniej przyjście znanej z Polkowic Carter), a że trudno szukać wzmocnień w Rybniku czy Koninie, to padło akurat na lokalnego rywala. Czyja to wina że koszykówkę w regionie mamy tak silną? :mrgreen:
c) rezygnacja z gry nie tylko w eurolidze ale w europejskich pucharach w ogóle

To akurat jest dla mnie mądre gospodarowanie kasą. Mozna było jak Toruń szarpnąć sie na Eurolige byle tylko w niej zagrać kosztem wyniku w lidze, albo skalkulować wszystko odpowiednio tak jak to zrobili działacze Artego i odpuścić start w Eurolidze. Kto ma jaki budżet trudno powiedzieć. W Toruniu mówią że mogą tylko marzyć o takich pieniądzach jak ma Byydgoszcz, a jak Energa startowała do Euroligi to słyszałem że mają prawie 2 razy wiecej od Bydgoszczy (wiadomo jakie są budżety koncernów energetycznych i ile wydają na sport).
d) no i na koniec Szczechowiak czego pośrednim efektem jest posiadanie 3 'paszportowych" Polek

O paszportowe Polki mozesz miec pretensje do tych, którzy tworzą przepsiy w lidze, a Szczechowiak jeśli będzie grała to nie jako Polka, a jako... europejka ;). Mając polski paszport (oprócz tego, ma chyba tylko nigeryjskie papiery, żadnych innych europejskich) będzie grać jako zawodniczka spoza Polski. Jak to możliwe? To już pytanie do władz ligi.
Bydgoszcz idzie tropem Torunia z poprzedniego sezonu - czyli zamiast na jakość stawia na ilość.
[/quote]
A mi sie wydawało, że właśnie zamiast ilości jest jakość, stąd 8-9 zawodniczek plus skład uzupełniony juniorkami (czyli podobny schemat jak w Wiśle). Zostały najlepsze zawodniczki z poprzedniego sezonu (Morris, Carter i Polki), zamiast Bekasiewicz, Krężel, Kuin i Gatling (która i tak nie grała w wygranym 3:0 półfinale) przyszły Reid (pozycja 1-2, więc zastępuje Bekasiewicz i Krężel), Pawlak (za Kuin) i Fikiel (za Gatling).
Jestem z Trollunia... to widać! ;). Jestem z Trollunia... to słychać! :) Jestem z Trollunia... to widać, słychać i czuć! :D

Awatar użytkownika
nowy użytkownik
Nowy na forum

Postautor: nowy użytkownik » 05 sierpnia 2015, 18:28

Radomenes pisze:Nawet lokalna prasa sprostowała potem wydatki Energi na Euroligę, bo wcześniej pisali głupoty by wygospodarować jeszcze kasę dla Bydgoszczy.

Chodzi Ci o laika z Pomorskiej (Szcześniak czy jakoś tak), czytałem to. Tyle że w tej gazecie nie mają za bardzo pojęcia o koszykówce i czasem coś od święta napiszą i tak nie za bardzo orientując się w temacie, ale przeczytali coś w jednej gazecie, coś w innej i to wystarczyło żeby skleić artykuł. Kiepskie źródło do czerpania informacji, zdecydowanie nie polecam.
Jestem z Trollunia... to widać! ;). Jestem z Trollunia... to słychać! :) Jestem z Trollunia... to widać, słychać i czuć! :D

Awatar użytkownika
gilus
Młodzik

Postautor: gilus » 05 sierpnia 2015, 19:51

Radomenes pisze:A może tak wspomni na przykład szanowny użytkownik gilus o nie odbieraniu telefonów przez pana Tomka, kiedy dziewczyny dzwoniły o swoje pieniążki. Tak to jest, jak się idzie na maksa w wirtualność, a nie konkrety

Pisałem o tym co było kilka lat temu, jeszcze za czasów 1 ligi.
Od 3 lat nie mieszkam w Koninie, więc aktualnie nie wiem co się dzieje w klubie.
Aczkolwiek nie sądzę aby w ciągu tych 3 lat mentalność konińskich firm się zmieniła.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 05 sierpnia 2015, 20:56

nowy użytkownik pisze:
Radomenes pisze:Nawet lokalna prasa sprostowała potem wydatki Energi na Euroligę, bo wcześniej pisali głupoty by wygospodarować jeszcze kasę dla Bydgoszczy.

Chodzi Ci o laika z Pomorskiej (Szcześniak czy jakoś tak), czytałem to. Tyle że w tej gazecie nie mają za bardzo pojęcia o koszykówce i czasem coś od święta napiszą i tak nie za bardzo orientując się w temacie, ale przeczytali coś w jednej gazecie, coś w innej i to wystarczyło żeby skleić artykuł. Kiepskie źródło do czerpania informacji, zdecydowanie nie polecam.

Pan Szczęśniak pisze w Gazecie Pomorskiej o Artego, a o Enerdze Joachim Przybył. Te koszty Energi na Euroligę były wyssane z palca. Po tym, jak wiadomą sprawą był już brak udziału Bydgoszczy w europejskich rozgrywkach wszystko sprostowano. 8) Być może poszukam w necie tego artykułu
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 sierpnia 2015, 21:10

nowy użytkownik pisze:...

No trudno byśmy Polki ściągali z klubów zagranicznych :O Zresztą umówmy sie - u nas nikt to Polki by się nie bił gdyby nie durne przepisy. jak ściągaliśmy seryjnie zawodniczki z Gdyni (choć były one "ciut" wyższej polki niż zaciąg Torunski) to krytykowałem to tak samo jak teraz ruchy Bydgoszczy i tez uważałem za żenadę i kompromitacje (podobnie zresztą jak i obecnie ściągniecie Katki).

A to co napisałeś o tym że działacze/trenerzy przejechali się na własnych wyborach i wolą grac bezpiecznie (chęć to tez się nie zawsze sprawdza - patrz Nawago) to właśnie kwintesencja o tego o co mi chodzi. Nie mamy przeglądy zawodniczek na świecie/nie umiemy ich ocenić/nie znamy się wiec podbieramy (oczywiście przepłacając - tu chyba nikt nie ma wątpliwości) rywalowi. Bo tak najłatwiej i najbezpieczniej. A najśmieszniejsze jest to ze może się to okazać zbawienne dla Torunia, bo jeśli kolejne transfery będą choćby porównywalne do Ajavon to powinni wam dziękować za zmuszenie do innych poszukiwań :)

U nas było i owszem 9 a nawet 10 zawodniczek, ale tych podstawowych tak naprawdę 6 (te zagraniczne) ale z tego co mnie pamięć nie myli my nie zrezygnowaliśmy z euroligi, a więc grali na dwóch frontach. Taka drobna różnica. Artego zamiast ściągać Fikiel i Szczechowiak mogło z powodzenie znaleźć (gdyby umiało) 1 lepsza zawodniczkę,tym bardziej ze dla Herkta więcej niż 7 pan w rotacji to duży problem. A i np za Carter można by znaleźć kogoś ciekawszego.

Co do gry Euroligi - może to i rozsądne (choć ciekawe czy podtrzymasz ta tezę gdy np za rok czy dwa się okaże ze wywalczycie znów prawo gry w tych rozgrywkach, będziecie mieli na to chętkę i środki ale okaże się ze nic z tego bo nie macie punktów w rankingu i wasze miejsca jak drużyny ktore nie olewały pucharu FIBA?, Przecież w tym sezonie już praktycznie tak było..) u nas tez się przed tym sezonem pojawiły. Ale ja akurat należę do tych osób które uzwaja ze jak się wywalczy prawo gry w europie i ma się na tyle środków ze nie trzeb asie zadłużać (choć oczywiście zmniejsza sie wówczas budżet na transfery) to należy grac i walczyć a nie wywieszać białej flagi już na starcie.

O tym ze Szczechowiak będzie grała jako Europejka nie wiedziałem - całkiem zabawne.

edit. Swoja opinie na temat ruchów transferowych Artego chyba wyraziłem jasno - mogę jeszcze dodać absolutnie szczerze - ze wolałby w Wiśle Reid zamiast Turner - , wiec z mojej strony koniec tematu :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
nowy użytkownik
Nowy na forum

Postautor: nowy użytkownik » 06 sierpnia 2015, 07:32

Greebo pisze:No trudno byśmy Polki ściągali z klubów zagranicznych :O

Sciagneliście Skobel z Węgier, Ziętare ze Słowacji, a teraz były przymiarki do Kobryn z ligi rosyjskiej więc jednak można ;)
O Szczechowiak jest tutaj http://www.bydgoszcz.sport.pl/sport-byd ... ndeks_news

Awatar użytkownika
justi
Kadet

Postautor: justi » 06 sierpnia 2015, 22:09

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 07 sierpnia 2015, 07:47

żenująca prywatna rozmowa bydgosko-toruńsko została usunięta.na przyszłość proszę o takie dyskusje na priv albo w realu, bo się chyba panowie dobrze znacie.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 07 sierpnia 2015, 18:56

ann pisze:żenująca prywatna rozmowa bydgosko-toruńsko została usunięta.na przyszłość proszę o takie dyskusje na priv albo w realu, bo się chyba panowie dobrze znacie.

W realu Klub Kibica Katarzynek zapewnia, że ściana tego "nowego użytkownika" na HSW na pewno znajdzie (zwłaszcza za te oszczerstwa dotyczące Misiek, które moim zdaniem są przed zbliżającym sezonem celowe) 8) Kwoty pieniążków są przy temacie transfery bardzo ważne, bo większość zawodniczek akurat z tego powodu zmienia klubowe barwy. Podrzucana przez toruńskich kibiców po meczu z CCC Polkowice Maurita Reid,jakoś nic nie wspominała o miłości do Bydgoszczy. Mało tego, nawet na portalu społecznościowym wspominała, że w kolejnym sezonie chce walczyć z Toruniem o wyższe cele. Ma to po raz kolejny się nijak do słów użytkownika z Bydgoszczy, który za powód przejścia zawodniczki napicie wody z Brdy, a nie z Wisły podał temat walki o wyższe cele.
Ostatnio zmieniony 07 sierpnia 2015, 19:16 przez Radomenes, łącznie zmieniany 1 raz.
Bum

Awatar użytkownika
justi
Kadet

Postautor: justi » 07 sierpnia 2015, 19:13

Amerykańska środkowa Nikki Greene (@XxNik_NakxX) zostaje w Polkowicach na kolejny sezon. #TBLK (Twitter MKSu, czy jak tam to się teraz nazywa)

Awatar użytkownika
nowy użytkownik
Nowy na forum

Postautor: nowy użytkownik » 08 sierpnia 2015, 11:16

A czy reprezentantka Polski Paulina Pawlak już gdzieś podpisała, bo mi to umknęło?

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 08 sierpnia 2015, 12:19

nowy użytkownik pisze:A czy reprezentantka Polski Paulina Pawlak już gdzieś podpisała, bo mi to umknęło?

Zdaje się, że nigdzie nie podpisała. Była już "po słowie" z Basketem ze dwa miesiące temu, ale zrezygnowała ze względów osobistych (ślub i chęć mieszkania z mężem). Wtedy zastanawiała się między Widzewem albo przerwą od koszykówki, ale pewnie połowa klubów przygarnęła by ją z otwartymi rękami, więc ciekawe gdzie wyląduje.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 08 sierpnia 2015, 12:24

reaktywacja pisze:
nowy użytkownik pisze:A czy reprezentantka Polski Paulina Pawlak już gdzieś podpisała, bo mi to umknęło?

Zdaje się, że nigdzie nie podpisała. Była już "po słowie" z Basketem ze dwa miesiące temu, ale zrezygnowała ze względów osobistych (ślub i chęć mieszkania z mężem). Wtedy zastanawiała się między Widzewem albo przerwą od koszykówki, ale pewnie połowa klubów przygarnęła by ją z otwartymi rękami, więc ciekawe gdzie wyląduje.

Gdyby nie Naczk to moglaby być zmienniczka Dzwigalskiej w Gorzowie :mrgreen:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 08 sierpnia 2015, 12:44

Endrju pisze:Gdyby nie Naczk to moglaby być zmienniczka Dzwigalskiej w Gorzowie :mrgreen:

A do Gdyni trafiła wybitna i niedoceniana, jak głosili przed rokiem mędrcy toruńscy, Katarzyna Suknarowska. 8)
Ale w grę u Pauliny wchodziłaby chyba tylko Łódź i okolice.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
nowy użytkownik
Nowy na forum

Postautor: nowy użytkownik » 08 sierpnia 2015, 13:47

reaktywacja pisze:Zdaje się, że nigdzie nie podpisała. Była już "po słowie" z Basketem ze dwa miesiące temu, ale zrezygnowała ze względów osobistych (ślub i chęć mieszkania z mężem). Wtedy zastanawiała się między Widzewem albo przerwą od koszykówki, ale pewnie połowa klubów przygarnęła by ją z otwartymi rękami, więc ciekawe gdzie wyląduje.

Czyli możliwe że podobnie jak Leciejewska poczeka do stycznia i dopiero podpisze ;). Wtedy kluby na pewno beda szukać zawodniczek, a że nazwisko ma to i cena nie spadnie przez tą ew. przerwe.

PS. k... mylą mi sie te przyciski edit i cytuj, nie można by ich podpisać? :roll:
Ostatnio zmieniony 08 sierpnia 2015, 13:53 przez nowy użytkownik, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”