TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2015/2016

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
nowy użytkownik
Nowy na forum

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2015/2016

Postautor: nowy użytkownik » 08 września 2015, 10:15

No w Ślęzie za wiele swoich umiejętności nie pokazała. Wiadomo, najlepiej grała w Gorzowie gdzie wynik oparty była na niej, Spani i Zoll. Później w Bydgoszczy troche wyższy poziom, konkurencja w składzie i już tak dobrze nie było, ale ogólnie w naszej lidze pokazała że coś tam potrafi i mogła by pograć w jakiejś drużynie ze środka tabeli :P
Jestem z Trollunia... to widać! ;). Jestem z Trollunia... to słychać! :) Jestem z Trollunia... to widać, słychać i czuć! :D

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 08 września 2015, 11:40

No cóż, to już oficjalnie. Wczoraj Jelena przyleciała do Trójmiasta.

Skerović nową rozgrywającą Basketu, Gdyńskie koszykarki sparują w Toruniu
8 września 2015, godz. 12:10 autor: mad

A'dia Mathies miała być wzmocnieniem Basketu z WNBA. Choroba wykluczyła jej występy w TBLK jednak klub szybko znalazł zastępstwo dla Amerykanki w postaci Jeleny Skerović. A'dia Mathies miała być wzmocnieniem Basketu z WNBA. Choroba wykluczyła jej występy w TBLK jednak klub szybko znalazł zastępstwo dla Amerykanki w postaci Jeleny Skerović. fot. facebook.com/BIGdyniaSSA Basket Gdynia został zmuszony poszukać kolejnej koszykarki na pozycję rozgrywającej oraz środkowej. Ze składu wypadały bowiem z powodów zdrowotnych Amerykanka A'dia Mathies oraz Dominika Miłoszewska. Pierwszą z nich zastąpi dobrze znana gdyńskim kibicom Jelena Skerović. Natomiast za Miłoszewską można spodziewać się w Gdyni kolejnej Amerykanki. Tymczasem Basket bierze udział w toruńskim I Memoriale Stanisława Łęgowskiego. We wtorek zmierzy się z AZS Pszczółką Lublin, natomiast w środę z Energą Toruń. Oba mecze rozpoczną się o godz. 17.

Jeszcze nie rozpoczął się sezon ligowy, a w Baskecie już pojawiły się problemy ze składem. Grę gdyńskiej drużyny miała prowadzić Amerykanka, A'dia Mathies. Poleciła ją agentka, która jest byłą gwiazdą klubu z Gdyni, Ticha Penicheiro. Amerykanka pojawiła się na prezentacji drużyny, ale w niej nie zagra.

- A'dia Mathies rozchorowała się i potrzebuje kilku dni, by wrócić do treningów - mówiła wówczas Katarzyna Dydek, trener Basketu.

Niestety okazało się, że Amerykanka ma poważne problemy ze zdrowiem, a te wykluczają ją nawet z treningów.

Mathies wróciła już do USA, a jej umowa z gdyńskim klubem została rozwiązana. Ten ma już jednak zastępstwo. Co ciekawe jest to koszykarka, która nie jest lubiana wśród kibiców Basketu. To Jelena Skerović, była gwiazda Wisły Kraków. Pochodząca z Czarnogóry koszykarka w latach 2004-2009 występowała w klubie ze stolicy Małopolski. W tym czasie zdobyła trzy tytuły mistrza Polski za każdym razem pokonując w finale drużynę z Gdyni.

Poza dobrą postawą na parkiecie Skerović została zapamiętana z incydentu, do którego doszło w 2005 roku. Podczas finały Pucharu Polski, w meczu z Lotosem Gdynia rozgrywająca została potrącona przez Elaine Powell. W rewanżu ówczesna zawodniczka Wisły trąciła Amerykankę w nogi. Ta zrewanżowała się mocnymi ciosami w twarz. Skerović doznała złamania kości jarzmowej. Powell za ten incydent została zdyskwalifikowana do końca sezonu.

Po przygodzie z Wisła rozgrywająca powróciła do ligi polskiej w sezonie 2013/2014 do CCC Polkowice. Skerović zaliczyła wówczas najgorszy okres w historii występów w Tauron Basket Lidze Kobiet. W 31 meczach notowała średnie: 26 min., 5,8 pkt i 3,9 asysty.

Niemal 35-letnia Skerović przebywa w Gdyni od poniedziałku i przechodzi właśnie badania medyczne. Koszykarka z Czarnogóry występowała w poprzednim sezonie w tureckim As Osmaniye. Tam notowała średnio: 5,9 pkt, 4,9 zbiórki i 4,6 asysty.

W tym tygodniu powinniśmy poznać także nazwisko kolejnej nowej koszykarki, która zastąpi Dominikę Miłoszewską. Podkoszowa doznała zerwania więzadła w kolanie. A to oznacza, że ma sezon z głowy. Po nim kończy się umowa Miłoszewskiej z Basketem.

- Nie chcemy jednak zostawić Dominiki na lodzie. Po zabiegu, który zostanie przeprowadzony za miesiąc przedstawimy jej propozycję nowej umowy - mówi Bogusław Witkowski, prezes Basketu.

W klubie wciąż czekają na inną podkoszową, Amerykankę Stacię Robertson. Ta także ma pojawić się w Gdyni w przeciągu tygodnia. Nie weźmie więc udziału w dwóch kolejnych sparingach Basketu. Te odbędą się we wtorek i w środę w Toruniu. Gdyński klubu zagra w I Memoriale Stanisława Łęgowskiego. We wtorek zmierzy się z AZS Pszczółką Lublin, natomiast w środę z Energą Toruń. Oba mecze rozpoczną się o godz. 17.

źródło:
http://sport.trojmiasto.pl/Gdynskie-kos ... 94155.html
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 08 września 2015, 17:24

Tak kiedyś właśnie pomyślałem sobie, że historia podwójnych transferów krakowsko-gdyńskich zatoczyłaby koło gdyby Skera zdecydowała się zagrać pewnego dnia w Gdyni i to miało miejsce. No i po latach się doczekałem.

No zobaczymy bo na razie skład Gdyni jest dość "egzotyczny". Miejmy nadzieję, że Biba pokaże coś więcej niż w sparingach, bo w Polsce zawodniczce takiego formatu rzucac po 12 pkt na mecz trochę nie wypada.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 08 września 2015, 17:26

Kosz-ykarz pisze:a na zmiany Skowronki , Duraki itp itd...

Transferu Durak nie mogłem przeboleć, ale Skowronek to się nadaje tylko i wyłącznie do podawania ręcznika swoim koleżankom. Center potrzebny od zaraz, a nawet dwóch. Jeden z USA a drugi to może być jakaś ruskajo-podobna.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 08 września 2015, 21:47

Saletra pisze:No zobaczymy bo na razie skład Gdyni jest dość "egzotyczny". Miejmy nadzieję, że Biba pokaże coś więcej niż w sparingach, bo w Polsce zawodniczce takiego formatu rzucac po 12 pkt na mecz trochę nie wypada.

Z ilu będziesz zadowolony? 20? 30? 40? :roll:
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 08 września 2015, 21:59

No na pewno w każdym spotkaniu powinna zdobywać powyżej 15. Tj. zobaczymy jakie koszykarki Gdynia jeszcze zakontraktuje, ale jak na razie snajperki poza nią brakuje. To tylko sparingi ale dziwią zdobycze pkt na poziomie 12 pkt z zespołem takim jak MUKS, grającym tylko w krajowym składzie.

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 08 września 2015, 23:11

Czemu Bibrzyckie nie grają w sparingach ??? Oszczędzane na lige ?;D, moze za dobre są na sparingi ? dziwne....

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 08 września 2015, 23:40

Skera w Gdyni - ciekawy transfer, nie powiem. :roll: Chociaż rzecz jasna ten fakt już dużo mniej ekscytuje niż gdyby do takiego ruchu doszło choćby 3-4 lata temu. Lata lecą i to już nie jest tak dobra koszykarka, poza tym mnóstwo czasu upłynęło od okresu, kiedy grała w Wiśle. Nie zmienia to faktu, że powinna być bardzo mocnym punktem Basketu.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 09 września 2015, 09:55

Wirtualna kaska w Gdyni. Ktoś coś?
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 09 września 2015, 11:06

matrix pisze:Wirtualna kaska w Gdyni. Ktoś coś?

To w Toruniu chyba... ale może to tylko bajkopisarstwo o potężnym zespole Energi, a to przecież nic nie kosztuje. 8)
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 09 września 2015, 11:13

Nic mi ta ksywa nie mówi, co to za zawodniczka?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 09 września 2015, 11:37

chyba o wirtualną kase chodzilo a nie kaske ;)

Bibrzyckie nie graja ale przychodzi Skera . Ciekawe co K. Dydek moze nauczyc skere , Grabowska , Kotnis czy Suknarowską...... , moglaby nauczyc moze mlode Miloszewska Gale , Naczk , Stankiewicz ale ich w Gdyni nie ma . z drugiej strony Mietek sciagal zawsze do siebie najwieksze talenty w Polsce va teraz sie te mlode wyzbyto....Ciekawe

W Toruniu tez mniej kasy niz w zeszlym sezonie ale to nie jest tajemnica

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 09 września 2015, 11:46

reaktywacja pisze:

To w Toruniu chyba... ale może to tylko bajkopisarstwo o potężnym zespole Energi, a to przecież nic nie kosztuje. 8)

Jeden wpis, a ile obrazy. Życzę Wam, aby Gdynia znowu dobry basket grała, a kibice do Torunia bardziej trzeźwi przyjeżdżali 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 09 września 2015, 12:37

Kosz-ykarz pisze:chyba o wirtualną kase chodzilo a nie kaske ;)

Głupi wpis, to i głupia odpowiedź.
Kosz-ykarz pisze:Bibrzyckie nie graja ale przychodzi Skera . Ciekawe co K. Dydek moze nauczyc skere , Grabowska , Kotnis czy Suknarowską...... , moglaby nauczyc moze mlode Miloszewska Gale , Naczk , Stankiewicz ale ich w Gdyni nie ma . z drugiej strony Mietek sciagal zawsze do siebie najwieksze talenty w Polsce va teraz sie te mlode wyzbyto....Ciekawe

Wiesz, trener w ekstraligowym klubie nie jest po to, żeby czegoś uczyć (zwłaszcza rozgrywającą), bo kozłowania i podawania to uczą trochę wcześniej. Trener jest od taktyki i wykorzystania tego, co dana zawodniczka potrafi najlepiej.
Historia ze Stankiewicz i Naczk, bo rozumiem o nich mowa, jest trochę bardziej skomplikowana. Czy puszczenie ich wolno było właściwe, to się okaże. Liczę, że Ossowska i zwłaszcza Podgórna będą grały tak jak w memoriale a to już da sporo.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

Awatar użytkownika
nowy użytkownik
Nowy na forum

Postautor: nowy użytkownik » 09 września 2015, 12:38

Kosz-ykarz pisze:moglaby nauczyc moze mlode Miloszewska Gale , Naczk , Stankiewicz ale ich w Gdyni nie ma

A gdzie jest Miłoszewska? Chyba jednak w Gdyni, tylko nie gra obecnie bo kontuzjowana.
Jestem z Trollunia... to widać! ;). Jestem z Trollunia... to słychać! :) Jestem z Trollunia... to widać, słychać i czuć! :D

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”