TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2016/2017

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2016/2017

Postautor: Greebo » 29 lipca 2016, 11:24

Nie jeszcze 3 tylko w sumie 3.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Ruda_
Żak

Postautor: Ruda_ » 29 lipca 2016, 12:46

Beniaminek podpisał dwa kolejne kontrakty
Włodarze TS Ostrovii Ostrów Wielkopolski wzbogacili swoją kadrę o dwie kolejne koszykarki przed debiutanckim sezonem w Tauron Basket Lidze Kobiet. W drużynie pozostaną Katarzyna Motyl i Martyna Cebulska.

Obie te zawodniczki miały duży wkład w mistrzostwo I ligi i ostateczny awans do TBLK. Teraz otrzymają szansę, aby pokazać się z jak najlepszej strony na ekstraklasowych parkietach.

Katarzyna Motyl miniony sezon zakończyła ze statystykami na poziomie 11,7 punktu, 3,6 zbiórki i 2,1 asysty na mecz. Dobra i skuteczna gra sprawiła, że na koniec sezonu została wyróżniona wyborem do najlepszej piątki pierwszoligowych rozgrywek.

Dla 29-letniej rzucającej będzie to powrót do najwyższej strefy rozgrywkowej. Wcześniej reprezentowała barwy takich zespołów, jak Glucose ROW Rybnik, Basket Konin czy INEA AZS Poznań. Z tym pierwszym klubem sezon 2014/2015 wywalczyła szóste miejsce w TBLK, a ona sama zdobywała ponad 6 oczek na mecz.

Dla Martyna Cebulska również kolejny sezon będzie powrotem do ekstraklasy. Przed dwoma sezonami zawodniczka ta reprezentowała barwy King Wilki Morskie Szczecin. Mistrzowski sezon w I lidze zakończyła natomiast ze średnimi na poziomie 4,9 punktu, 2,8 asysty i 2,4 zbiórki w meczu.

Warto dodać, że wcześniej sternicy TS Ostrovii Ostrów Wielkopolski pozyskali Klaudię Sosnowską i przedłużyli umowę z Moniką Jasnowska.

sportowefakty

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 29 lipca 2016, 13:04

W tym zdaniu jest mowa o 3 zawodniczkach, ale wcześniej (i to w tym zdaniu które cytujesz) jest tez napisane ze klub zakontraktował póki co tylko same Polki.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 30 lipca 2016, 16:44

Wiem, że to nie bardzo na temat, ale skoro padło, to dodam od siebie, że śmieszą mnie opinie, że Polko są silniejsze od Wisły. Prawda jest taka, że pomimo porównywalnych z gdyńskimi czy polkowickimi zagranicznych, Wisła bije całą ligę Polkami i to się przecież nie zmieni. Dla mnie wyraźnie najsilniejsza jest w tej chwili Wisła (no chyba, że obie rozgrywające okażą się porażką, wtedy Wisła będzie miała poważny kłopot), potem Polkowice, bo skład najbardziej wyrównany z pozostałych, ale dużo słabsze Polki niż w Wiśle, a potem porównywalne Ślęza, Basket, Artego i chyba jednak Energa, ciut niżej cenię skład AZS-u Lublin. Kto tu faktycznie powalczy o półfinał, a kto okaże się rozczarowaniem na miarę ubiegłorocznego występu Katarzynek, zależy od tego, jak zafunkcjonują poszczególne drużyny.

Dodam jeszcze, że najbardziej cieszy mnie, że liga od góry się prawdopodobnie spłaszczyła i nie powinno być zbyt dużych dysproporcji pomiędzy zespołami 1-7, co mnie bardzo cieszy, bo oznacza, że może być ciekawie i wyniki w każdą stronę w wielu konfrontacjach.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 lipca 2016, 19:15

Reaktywacja dokładnie uzasadnił to o co mi chodziło. Gdyby w lidze nie było przepisu o 2 Polkach na parkiecie, skład Polkowic wyglądałby może i lepiej od naszego, ale skoro obowiązuje to mamy na starcie spora przewagę. W mojej opinie tercet Kobryn, Zietara, Zurowska to obecnie panie nr 1, 2 i 3 w polskim koszu, i komukolwiek w lidze ciężko będzie ta różnice nadrobić.

Oczywiście to nie jest taka przewaga jak 2 lata temu, znów będziemy musieli przeżyć gorycz pewnie niejednej porażki, może znów nie przystąpimy do Po z 1 pozycji, ale jednak w końcowym rozrachunku ciężko bedzie nas zdetronizować. Zwłaszcza ze jednak naszym bardzo mocnym atutem jest też Józek.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 31 lipca 2016, 08:21

Greebo pisze:Reaktywacja dokładnie uzasadnił to o co mi chodziło. Gdyby w lidze nie było przepisu o 2 Polkach na parkiecie, skład Polkowic wyglądałby może i lepiej od naszego, ale skoro obowiązuje to mamy na starcie spora przewagę. W mojej opinie tercet Kobryn, Zietara, Zurowska to obecnie panie nr 1, 2 i 3 w polskim koszu, i komukolwiek w lidze ciężko będzie ta różnice nadrobić.

W wytłuszczonym fragmencie w nie wiem, jakim już stylu zaszalałeś 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 01 sierpnia 2016, 09:52

matrix pisze:
Greebo pisze:Reaktywacja dokładnie uzasadnił to o co mi chodziło. Gdyby w lidze nie było przepisu o 2 Polkach na parkiecie, skład Polkowic wyglądałby może i lepiej od naszego, ale skoro obowiązuje to mamy na starcie spora przewagę. W mojej opinie tercet Kobryn, Zietara, Zurowska to obecnie panie nr 1, 2 i 3 w polskim koszu, i komukolwiek w lidze ciężko będzie ta różnice nadrobić.

W wytłuszczonym fragmencie w nie wiem, jakim już stylu zaszalałeś 8)

No to kto?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 sierpnia 2016, 10:12

Nie zaszalałem wcale. To co napisałem to dla mnie jest po prostu fakt (i to ze umieściłem ją przed Żurowską nie było przypadkowe) Oczywiście jeśli ktoś patrzy na koszykówka tylko przez pryzmat zdobywanych punktów to Ziętary może nie cenić, ale to będzie tylko świadczyć o jego dyletanctwie.

Na ten moment Ziętara jest najlepiej broniącą Polką, a także najinteligentniejszą koszykarsko naszą zawodniczką. Wie jak się ustawić, potrafi świetnie czytać grę, notuje znikomą ilość bezsensownych zagrań i strat. I dzięki temu jest drugą po Ewce - a zarazem ostatnią - Polką której obecność na parkiecie nie osłabia drużyny.

PS> Statystycznie tez zresztą źle nie wygląda. Lepszy eval w lidze miało w tamtym sezonie tylko 5 Polek (nie licząc Biby która zakończyła karierę) - Żurowska, Koperwas, Szajtauer, Skobel i Krężel i wszystko to były niewielkie różnice.

Ruda_
Żak

Postautor: Ruda_ » 01 sierpnia 2016, 14:10

AZS wznawia treningi. Jakie nowości w składzie oprócz Misiek? Dwie Australijki, Amerykanka

Większość kadrowych tajemnic w gorzowskiej drużynie koszykarek ma być odkrytych dziś wieczorem, przed pierwszym treningiem. Wielkich zagadek tak naprawdę już jednak nie ma. I sensacji transferowych - czytaj: głośnych nazwisk - również.

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej
Gorzów i dziennikarze "Wyborczej" bliżej Ciebie - znajdź nas na Facebooku i gorzow.wyborcza.pl!

Koszykarski AZS Gorzów, tak jak w ostatnich sezonach, zupełnie zmienia zawodniczki zagraniczne. Już wiadomo, że będą to dwie Australijki i Amerykanka. Pierwsza o transferze do polskiej ligi wygadała się Stephanie Talbot i jeśli jej wierzyć, to przyleci do nas razem z Nicole Seekamp. Liczymy, że imię i nazwisko zawodniczki z USA poznamy dziś wieczorem.

Australijki to zawodniczki obwodowe, z naszych informacji wynika, że również Amerykanka nie jest typowym graczem podkoszowym. Nie będzie więc tradycyjnego transferu zagranicznego centra? Chyba że AZS szykuje jeszcze czwarty kontrakt, choć na razie nic o tym nie słychać... Tak czy siak zaciąg obcokrajowców pojawi się w Gorzowie jak zwykle, czyli we wrześniu.

Kobieca ekstraklasa ma ruszyć na początku października, a gorzowianki w pierwszych meczach mają zagrać ze Ślęzą we Wrocławiu i u siebie z Basketem Gdynia.

http://m.gorzow.wyborcza.pl/gorzow/1,10 ... isiek.html

W trakcie konferencji prasowej, sztab trenerski przedstawił trzy nowe zawodniczki, oraz plan rozwoju sportowego, na najbliższe trzy lata.
Okres oczekiwania kibiców na nowe nazwiska i informacje związane z przyszłością klubu, można uznać za zakończony. Podczas konferencji prasowej, poprzedzającej trening zespołu, przedstawione zostały trzy nowe zawodniczki: Stephanie Talbot, Nicole Seekamp i Paulina Misiek, które w sezonie 2016/2017 zasilą drużynę seniorek. Nie jest to jednak koniec wzmocnień, które przewiduje sztab trenerski, przed rozpoczęciem sezonu 2016/17 – Pracujemy jeszcze nad wzmocnieniem strefy podkoszowej, czyli graczem na pozycję centra. Jesteśmy w fazie końcowej dogrywania kontraktu z zawodniczką amerykańską. Myślę, że do końca tygodnia podpiszemy z nią kontrakt. Z racji swojego ogrania w mocnych ligach europejskich liczę, że będzie ona mocnym punktem drużyny. Zespół zostanie jeszcze bardziej odmłodzony, szansę dostaną zawodniczki, które mają 16/17 lat. I są na poziomie reprezentacji Polski w swoich kategoriach wiekowych, czyli Karolina Matkowska i Olga Trzeciak - zdradził nam trener Dariusz Maciejewski. Oprócz tego, trener mocno liczy na pozostałe zawodniczki, które trenowały z zespołem, w poprzednim sezonie.
W trakcie konferencji prasowej, nowy prezes klubu, pan Krzysztof Kielec przekazał informację na temat zmiany nazwy ekstraklasowego zespołu oraz przedstawił strategię rozwoju klubu na najbliższe trzy sezony - zespół został zgłoszony do rozgrywek pod nazwą: InvestInTheWest AZS AJP Gorzów Wlkp. Nowy zarząd klubu założył sobie bardzo ambitny cel na najbliższe trzy sezony, czyli stopniowe zwiększanie budżetu na płace zawodniczek o około 30% rocznie a to powinno gwarantować wzrost wyniku sportowego. Cel sportowy na nadchodzący sezon zakłada walkę o pozycję 6 - 8. Naszym marzeniem jest granie w sezonie 2019/20 w nowej hali o medale MP oraz grę w Europejskich pucharach - zakończył prezes.

Nowe zawodniczki:

Stepahnie Talbot (22 lata), to utalentowana, mierząca 188 cm, młoda zawodniczka, grająca na pozycji skrzydłowej. Może poszczycić się, interesującym przebiegiem kariery:
- Reprezentantka Australii na Igrzyska Olimpijskie w Rio de Janeiro
- Brązowa medalistka MŚ - U19 (wybrana do najlepszej piątki tych mistrzostw).
- Wybrana z numerem 33 do WNBA (Phoenix Merkury)
- w 2013r. wybrana najlepszą debiutantką w lidze Australii WNBL
Ostatnio reprezentowała klub Canberra Capitals, w którego barwach notowała następujące średnie: 11,1 pkt; 6,9 zb; 2,7 asyst.

Nicole Seekamp (24 lata), mierząca 177 cm i grająca na pozycji rozgrywającej. Absolwentka University Of South Dakota, w którego barwach notowała następujące średnie: 15,9 pkt; 3,9 zb, 6,4 asyst. Obie zawodniczki z Australii, przyjadą do Gorzowa w połowie września.

Paulina Misiek (29 lat). Jest to utalentowana i doświadczona zawodniczka, w której pokładane są spore nadzieje. Ostatni sezon występowała w zespole z Torunia, gdzie na 20 min. gry, średnio zdobywała: 7,7 pkt; 3,5 zb; 1,0 asyst.

http://azspwszgorzow.pl/aktualnosci/z-z ... awodniczki
Ostatnio zmieniony 02 sierpnia 2016, 07:26 przez Ruda_, łącznie zmieniany 1 raz.

Ruda_
Żak

Postautor: Ruda_ » 01 sierpnia 2016, 14:25

Ostrovia kompletuje skład na debiut w TBLK
Kolejne dwie zawodniczki zdecydowały się na pozostanie w Ostrovii Ostrów Wielkopolski, czyli beniaminku Tauron Basket Ligi Kobiet. Na tym jednak budowa zespołu nie kończy się.

Po tym, jak w drużynie zdecydowały się zostać m.in. Katarzyna Motyl, Martyna Cebulska czy Monika Jasnowska przyszedł czas na kolejne kontrakty. W Ostrovii Ostrów Wielkopolski nadal występować będą Karolina Kaczmarek czy Iwona Winnicka.

Kaczmarek to kapitan zespołu, która już kilka razy walczyła z zespołem o miejsce w elicie i w końcu dopięła swego. Minione rozgrywki na pierwszoligowych parkietach zakończyła ze średnimi na poziomie 5,8 punktu, 3,6 zbiórki i 1,5 asysty.

Gry w elicie się nie boi i liczy na to, że beniaminek sprawi wiele kilka niespodzianek. - Długo nas w ekstraklasie nie było. Wiemy, jakie drużyny prezentują w niej poziom. Mam nadzieję, że będziemy dobrze przygotowane do rozgrywek i zrobimy w niej dużą niespodziankę - powiedziała Kaczmarek na łamach wlkp24.info.

Iwona Winnicka to z kolei 28-letnia rozgrywająca, która w walce o TBLK notowała na swoim koncie przeciętnie 5 punktów, 2,4 asysty i 1,5 zbiórki.

Jak na razie skład oparty jest na koszykarkach, które w sezonie 2015/2016 wywalczyły awans do ekstraklasy. Nie jest jednak powiedziane, że włodarze klubu ostatecznie nie zdecydują się na wzmocnienia, nawet uwzględniając koszykarki zagraniczne.

Warto dodać, że drużyna pod okiem Wojciecha Szawarskiego w poniedziałek 1 sierpnia rozpoczęła przygotowania do nowego sezonu.

sportowefakty

toga
Nowy na forum

Postautor: toga » 02 sierpnia 2016, 08:48

...
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2019, 08:02 przez toga, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 02 sierpnia 2016, 09:09

No to teraz dopiero będą sobie łamać język z powodu nowej nazwy AZS-u :)
Mam nadzieję że Australijki okażą się lepszymi nabytkami niż zeszłoroczne Goodrich i Brown. W każdym razie 7-8 miejsce jest realne. Żeby było coś więcej to zagraniczne musiałyby być strzałami w dziesiątkę.
Cieszy że jest jakiś plan, natomiast na ile on okaże się realny i czy rzeczywiście gorzowskie koszykarki powrócą do walki o medale przekonamy się za kilka lat.

Ruda_
Żak

Postautor: Ruda_ » 02 sierpnia 2016, 10:29

Polski Związek Koszykówki informuje, że zakończyła prace Komisja Licencyjna PZKosz badająca wnioski klubów o prawo gry w rozgrywkach Basket Ligi Kobiet.
Kluby z licencjami na grę w rozgrywkach Basket Ligi Kobiet w sezonie 2016/2017
(po myślniku podano zgłoszone nazwy drużyn na sezon 2016/2017)

TS Wisła (Kraków) - Wisła Can-Pack Kraków
KS Basket 25 (Bydgoszcz) - Artego Bydgoszcz
1KS Ślęza Wrocław SA - 1KS Ślęza Wrocław
MKS Polkowice - CCC Polkowice
BI SSA (Gdynia) - Basket 90 Gdynia
KU AZS UMCS (Lublin) - AZS UMCS Lublin
MMKS Katarzynki (Toruń) - Energa Toruń (licencja warunkowa)
KS JAS-FBG (Sosnowiec) - JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec
MUKS Widzew (Łódź) - Cosinus Widzew Łódź
KS AZS PWSZ (Gorzów Wielkopolski) - InvestInTheWest AZS AJP Gorzów Wielkopolski
MKK Siedlce - PGE MKK Siedlce
TS Ostrovia (Ostrów Wielkopolski) - TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 02 sierpnia 2016, 11:27

Z pewnością nowa nazwa gorzowskiego klubu będzie robić furorę. :) Spośród zawodniczek, które w przyszłym sezonie mają zagrać w TBLK (przynajmniej wg stanu na dziś) Talbot jako jedyna jedzie do Rio. To może być dość ciekawy transfer.
Ciekawe, że Widzew ma sponsora tytularnego - chyba pierwszy raz odkąd ten klub jest w ekstraklasie. No i zastanawiają mnie trzy dodatkowe literki (PGE) przy Siedlcach. Poza tym, że będzie tam projekt w stylu SMS, tylko, że dla nieco starszych, nie śledziłem co się tam działo ostatnio. Czyżby chodziło o państwowy moloch z branży energetycznej? :shock:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 02 sierpnia 2016, 19:00

Może to jakiś sposób na ominięcie blokady sponsorskiej - że to niby projekt pod kadrę,która blokady nie ma, może twory typu SMS też nie?

Jakby nie Lublin to by się dało pisać po prostu AZS, a tak wychodzi IITWAZSAJPGW. Brzmi melodycznie.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”