TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

basket75
Młodzik

Re: TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Postautor: basket75 » 30 kwietnia 2019, 18:13

Ałgaja pisze:
basket75 pisze: Co do Stankovic, to owszem solidna zawodniczka ale raczej średnia europejska półka. Już sam fakt, że przed tym zakończonym sezonem tak na serio to najlepsza i najpoważniejszą ofertę miała tak na prawdę ponownie z Bydgoszczy...która do elity ekip kk w Europie jednak się nie zalicza (i sportowo i finansowo)...też jednak o czymś świadczy.

To dla mnie dziwne. Moim zdaniem to jest bardzo dobra europejska centerka i do tego nadal młoda. Na pewno najlepsza podkoszowa europejka jaką mieliśmy w tym sezonie w lidze, niemniej to może oczywiście nie być wyznacznikiem niczego, ale jakby zaczęła się zastanawiać ile europejek na jej pozycji od niej wyżej cenię to raczej nie dobiłabym do dziesięciu nazwisk.

Ja też się dziwiłem, jednak zorientowałem się w pewnym momencie, że blefowano przed tym sezonem z tymi ponoć super ofertami dla Dragany z kilku zagranicznych klubów...(coś jak z Zoll i niby ofertą z Turcji). Dragana dostała swoja podwyżkę w Artego i dalej tu gra. Kwestia tego co dalej?

Tak na szybko...13 moim zdaniem lepszych od niej zawodniczek, a znalazłbym jeszcze kilkanaście kolejnych nazwisk (wiadomo, w spisie dałem tylko prawdziwe Europejki, a nie różne "naturalizowane" zawodniczki z USA itp):

Maria VAADEVA - Rosja - (UMMC Ekaterinburg),
Sandrine GRUDA - Francja - (Familia Schio),
Eva LISEC - Słowenia - (Familia Schio),
Tatiana VIDMER - Rosja - (Dynamo Kursk),
Elodie GODIN - Francja - (Bourges Basket),
Emma MEESEMAN - Belgia - (UMMC Ekaterinburg),
Tina JOVANOVIC - Serbia - (Sopron),
Marija REZAN - Chorwacja - (USK ZVVZ Praga),
Alexia CHARTERAU - Francja - (Bourges Basket),
Christelle DIALLO - Francja - (ESBVA-LM),
Helena CIAK - Francja - (Basket Lattes),
Petra KULICHOVA - Czechy - (Botas SK),
Kseniia TIKHONENKO - Rosja - (Nadezhda Orenburg)

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 30 kwietnia 2019, 18:29

No dobrze, to żeby dobrze zacząć można na zielono pomalować nam Barborę a na pomarańczowo Vetrę.
I wyprzedzając pytania - Skera też zostaje 8)

Aha no i sprawa też istotna, żegnamy się z Anią, która wybywa za wielką wodę.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 30 kwietnia 2019, 18:49

basket75 pisze:
Tak na szybko...13 moim zdaniem lepszych od niej zawodniczek, a znalazłbym jeszcze kilkanaście kolejnych nazwisk (wiadomo, w spisie dałem tylko prawdziwe Europejki, a nie różne "naturalizowane" zawodniczki z USA itp):

Maria VAADEVA - Rosja - (UMMC Ekaterinburg),
Sandrine GRUDA - Francja - (Familia Schio),
Eva LISEC - Słowenia - (Familia Schio),
Tatiana VIDMER - Rosja - (Dynamo Kursk),
Elodie GODIN - Francja - (Bourges Basket),
Emma MEESEMAN - Belgia - (UMMC Ekaterinburg),
Tina JOVANOVIC - Serbia - (Sopron),
Marija REZAN - Chorwacja - (USK ZVVZ Praga),
Alexia CHARTERAU - Francja - (Bourges Basket),
Christelle DIALLO - Francja - (ESBVA-LM),
Helena CIAK - Francja - (Basket Lattes),
Petra KULICHOVA - Czechy - (Botas SK),
Kseniia TIKHONENKO - Rosja - (Nadezhda Orenburg)

Nie zgadzam się co do Lisec, Kulichovej, Vidmer, Charterau (choć to wielki talent), Jovanovic, Diallo i Tikhonenko.
Niemniej nawet jeśli Stanković rok temu nie miała fajnych ofert, to już teraz tak być nie może - kolejny świetny sezon indywidualne w lidze, kolejne znakomite występy w Fiba Cup.

przemoe pisze:No dobrze, to żeby dobrze zacząć można na zielono pomalować nam Barborę a na pomarańczowo Vetrę.
I wyprzedzając pytania - Skera też zostaje 8)

Na zielono czyli czarno :) Fajny ruch.
Ale Skera to już by mogła pohasać w ekstraklasie... ;-)
A Makurat ma ważny kontrakt?
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 30 kwietnia 2019, 18:56

Prawdziwą wartość Dragany najlepiej zweryfikowałyby ponowne występy na parkietach Euroligi. Bo jej poprzednie występy były...delikatnie mówiąc słabiutkie: http://archive.fiba.com/pages/eng/fa/pl ... index.html

Ale też uważam, że Artego nie uda się jej tym razem zatrzymać na kolejny sezon w Bydgoszczy.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 30 kwietnia 2019, 18:58

No właśnie dopisałem - kierunek USA
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 30 kwietnia 2019, 18:59

Stankovic jest rocznik 1995, ma 24 lata. Jak ostatnio grała w eurolidze miała 21/22. Nie przykładałabym do tego wielkiej wagi.

przemoe pisze:
Aha no i sprawa też istotna, żegnamy się z Anią, która wybywa za wielką wodę.

przemoe pisze:No właśnie dopisałem - kierunek USA

Szkoda, jedna z niewielu Polek które się ogląda z przyjemnością, bo widać u niej ogrom talentu i jeszcze więcej swobody rzutu.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 kwietnia 2019, 19:20

To większa strata niż ewentualne odejście Balintovej. Nie dlatego ze juz teraz lepsza, ale dlatego ze trudniejsza do zastąpienia. Oby za Wielką Wodą się rozwinęła.

Co do tej listry centrów - to zdecydowanie lepsze od Stankovic sa dla mnie tylko panie z UMMC (zdecydowanie obecnie nr 1 i 2 w europie)i Ciak. Problem miałbym z Gruda - umiejętności na poziomie tej najlepszej dwójki, ale to co momentami ostatnio grała.. na ale powiedzmy że tez. Pozostałe to albo juz dla mnie kwestia dyskusyjna (najbardziej zbliżony poziom dla mnie to Rezan) albo - to dotyczy głównie Kulichovej straszna przesada. Ona zawsze była drewniana,a teraz tez juz jest prostu stara (a klub podany przy niej nie aktualny - gra juz u siebie w domu w Sokole Hrade Kralove).

Za to do wyzej od niej cenie Petronyte czy Zahui

Ogólnie Dragana sie w Bydgoszczy "przebudziła" i zaczęła grac to czego można bylo po niej oczekiwać, choć oczywiście otwartym pozostaje pytanie jak poradziłaby sobie w silniejszym, euroligowym klubie, w którym miałaby większa konkurencje w walce o miejsce w składzie.

Tak czy siak do Wisły brałbym ją w ciemno ;)

PS. i od razu pytanie do Gdyni analogiczne jak do Gorzowa - jak wizja pucharów? Myslicie o którymś z nich? (w tym roku przy kontuzji Misiuk a potem Allen szybkie odpadniecie z FIBA Cup moglobyc dla was zbawienne)
Ostatnio zmieniony 30 kwietnia 2019, 20:00 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 30 kwietnia 2019, 19:30

U nas na 99% Eurocup. To jest tak że pula miejsc w pucharze idzie po kolei wg ligi, czy rozstawienie jest indywidualne klubowo? W sensie czy my teraz bierzemy 1/2 zgłoszenie w zależności jak Gorzów a np. Wisła zgłaszając się i będąc powiedzmy czwarta w kolejce gra eliminacje?
Przy okazji - zapewne w związku z pucharem zagramy na 6 a może i 7 zagranicznych (zależy jak budżet i kto by to mial być), bo pucharowcy mają zniżki na licencje 5,6 i 7.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 kwietnia 2019, 19:39

To jak to jest z tymi licencjami. Wszyscy moga mieć 7 czy tylko Ci grający w eurolidze (ale nie w pucharze FIBA - bo tam miało byc max 6 zagranicznych) jak pisano na forum.

W pucharach mamy zapewne min 2 miejsca (jesli euroliga zostałaby powiększana to może 3) i w pierwszej kolejności prawo startu maja Polkowice i Gorzow. Jak ktos z nich zrezygnuje to kolejny zespól itd.Przy czym zespol który zajal wyższe miejsce w tym sezonie ligi ma pewny udział, a ten z niższego ewentualnie moglby grac eliminacje (w zależności od ilości chętnych)

W FIBA CUp zapewne znów min 4 miejsca przy czym pewnie 3 pewne (znow liczac wg kolejności miejsc w sezonie) a ostatnie moze wymagajace gry w eliminacjach.

Oczywiście to moje dywagacje na podstawie tego co bylo ostatnimi laty, bo z FIBA nie koresponduje a ilość wiadomości od nich wypływająca oficjalnie jest żenująca.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 30 kwietnia 2019, 20:02

Z wypowiedzi prezesa wynikałoby że jednak wszyscy, skoro uczestnicy pucharów mają mieć zniżki, ale ile tego rabatu to juz nie wiem.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 kwietnia 2019, 20:19

przemoe pisze:Z wypowiedzi prezesa wynikałoby że jednak wszyscy, skoro uczestnicy pucharów mają mieć zniżki, ale ile tego rabatu to juz nie wiem.

Toby sie pokrywało z tym co można było wywnioskować po informacji z gazety na temat Lublina.

Taki układ byłby niewątpliwie dużo bardziej sprawiedliwy (bo te "rabaty" jakoś równoważyłyby koszty reprezentowania ligi w pucharach) ale z drugiej strony już ten system mocno uderzyłby w Polki. (np od razu z listy życzeń która podawałem po sezonie wyrzuciłbym Kastanek ;p)

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 30 kwietnia 2019, 21:38

A ja ponawiam pytanie: dlaczego Waszym zdaniem, skoro Stankovic jest taka dobra, nie ustawiała się po nią kolejka chętnych?

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 kwietnia 2019, 21:59

Nie wiem kto i po kogo się ustawia, nie wiem jakie ma/miała oferty i czy ona jest wszystkimi zainteresowana (np do Turcji) a także jakie przebicie ma jej agencja menagerska. Przyszła do Bydgoszczy po słabym sezonie, wiec to zaskoczenie nie było. Rokt emu grała dobrze zarobiła na podwyżkę (i zakaldam ze dostawała tez już godne pieniądze), teraz pewnie na kolejna.

A tłumów nie będzie nigdy bo i tych bogatych klubów w europie tez nie za wiele (zwłaszcza jesli np nie chciałby wracać do Turcji, a z Sopronem rozstała sie z tego co pamiętam w mało sympatycznej atmosferze), do tego rożne klubu często korzystają z konkretnych agencji managerskich. Ale bez obaw, jeszcze sobie pogra w silnych zespołach.

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 30 kwietnia 2019, 22:06

Pieniądze jakie Dragana zarabiała w tym sezonie w Artego nie były aż tak wielkie, żeby nie było na nią stać dość sporą ilość klubów w Europie (np prawie wszystkie z francuskiej ekstraklasy - specjalnie pominąłem rosyjskie czy tureckie)... Trochę spotkań Artego w tym sezonie oglądałem, wiem tylko jedno, bardzo łatwo jest Draganę wyprowadzić z równowagi (dwa, trzy faule itd, itp)... Sporo też gry pod "siebie"... U Herkta mogła sobie pozwolić na wiele...

Dla porównania: Stallworth i O'Neil po udanym sezonie w Bydgoszczy wybrały...większą kasę w Rosji ale za to w bardzo przeciętnym zespole Sparta&K Vidnoe Moskwa. Owszem były tam "gwiazdami" w tym zespole.
https://basketball.eurobasket.com/team/ ... 635?Page=3

Ale skończyły jak Artego w tym sezonie - czyli na 1 rundzie PO (tak tak, wiem ich zespół trafił od razu z 7 miejsca po RS na Dynamo Kursk...). Jak widać jednak taki rosyjski klub (z niższych miejsc rosyjskiej ekstraklasy) stać było na obie te nie tanie zawodniczki (zwłaszcza Stallworth). Obie Amerykanki nie bały się też Rosji i "rosyjskiej zimy" ;)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 30 kwietnia 2019, 22:30

No ale po co miała isc do większości klubów francuskich za te same pieniądze skoro w Bydgoszczy miała dobra pozycje, zrozumienie z trenerem itd? Dodatkowo we Francji jednak jest ograniczenie do 4 zagranicznych, a że polowe z nich zajmują panie spoza Europy. A jednak w tym kraju jest sporo dobrych/niezłych podkoszowych (sam je wymienileś, a można dodać jeszcze np Yacoubou) wiec tez nie mają nacisku by szukać centrow w europie, jak jest opcja zawodniczki krajowej porównywalnej czy nawet troszkę słabszej.

A poza Francja w cywilizowanej europie które sa (byly przed tym sezonem) tak naprawdę 4 kluby które były niewątpliwie ciekawsza opcją niż Artego - Praga (zostawiła Rezan), Salamanka (sporo pan pod koszem które pewnie patrząc po przebiegu sezonu chętnie zamienili by na Stankovic, Schio - z Lavender, Gruda i Lisec no i wspomniany Sopron w którym tez grała. Do tego w Rosji sa dwa kluby poza jej zasięgiem i w sumie jedyna w miarę sensowna opcja czyli Orenburg. No i Turcja. Naprawdę tez szału nie ma.

I nikt nie pisze ze ona jest wybitna zawodniczką i ze nie ma wad (zgadzam sie ze ma mecze w którym zdarza jej sie zagotować i łapać sporo fauli), ale jedna w szerokiej europejskiej czołówce na pewno jest, tak dla mnie kolo tej 10-tej pozycji.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”