TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20
W Gdańsku póki co zostaje Bujniak.
Obszerna rozmowa z Prezes Ślęzy Wrocław - Katarzyną Ziobro-Franczak o przyszłości klubu.
https://www.radiowroclaw.pl/articles/vi ... straklasie
ps: Wielki, wielki szacunek dla Arka Rusina. Gość ma jaja i po raz kolejny potwierdza, że kasa nie była i nie jest dla niego najważniejsza...
https://www.radiowroclaw.pl/articles/vi ... straklasie
ps: Wielki, wielki szacunek dla Arka Rusina. Gość ma jaja i po raz kolejny potwierdza, że kasa nie była i nie jest dla niego najważniejsza...
W wywiadzie z Prezes Ślęzy bardzo ciekawe są liczby które padają... że Ślęza ma do załatania dziurę budżetową z sezonu 2018/19 i jest to 30 proc. z kwoty ponad 3 milionów złotych...spoko. Ale ciekawi mnie skąd te 3 miliony, bo mam wrażenie, że jednak budżet Ślęzy był niższy niż 3 miliony, no chyba że to jest jakoś rozpatrywane w kontekście nie sezonów, a lat kalendarzowych?
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
Ałgaja pisze:W wywiadzie z Prezes Ślęzy bardzo ciekawe są liczby które padają... że Ślęza ma do załatania dziurę budżetową z sezonu 2018/19 i jest to 30 proc. z kwoty ponad 3 milionów złotych...spoko. Ale ciekawi mnie skąd te 3 miliony, bo mam wrażenie, że jednak budżet Ślęzy był niższy niż 3 miliony, no chyba że to jest jakoś rozpatrywane w kontekście nie sezonów, a lat kalendarzowych?
Ślęza przez wycofanie się pewnego sponsora dosłownie w ostatniej chwili...miała spory dług za jeszcze sezon 2017/2018. Teraz doszły długi za ostatni sezon, gdzie budżet zakładany sporo się chyba jednak minął z budżetem wykonanym. Tak więc realny (zakładany oczywiście) budżet na sezon 2019/2020 to wg mnie jakieś 2-2,2 mln zł. Reszta to stare zobowiązania... Dziura jest też po wycofaniu się dużego sponsora po tym teraz zakończonym sezonie.
Z minimalistycznym budżetem 1,5 mln zł to raczej ciężko byłoby coś zbudować, tym bardziej, że Ślęza to nie Ostrovia i aż tylu własnych zawodniczek nie ma :(
Jeszcze raz podkreślę, mam wielkie słowa uznania, że przy takiej niepewności, Rusin jednak nadal zostaje w Ślęzie...
Warte podkreślenie jest to, że Pani Prezes nie ukrywa zadłużenia Ślęzy (jak to bywa w przypadku wielu innych klubów, nie tylko w koszykówce kobiet w naszym kraju) i twardo stąpa po ziemi...
Dzięki za wyjaśnienie.
Wielokrotnie pani Kasia mnie irytowała tym jak próbowała kreować rzeczywistość i robić przesłodzony i (w moim przekonaniu nieautentyczny), rodzinny PR. Niemniej po tym sezonie rzeczywiście widać, że dużo się nauczyła - te wywiady są dobre, szczerość jest dobra i też jeśli ew. nie uda się zebrać tego budżetu to nikt nie będzie mógł jej zarzucić, że nie próbowała, nie apelowała, nie mówiła kibicom jaka jest sytuacja i że "wszystkie pomysły na pokład".
W sumie w kontekście tego, że w Krakowie absolutnie nic nie wiadomo, oprócz tego, że Can Pack da w tym roku głodowy budżet (to gdzieś tam się pojawiło przy okazji jednego z miliona wywiadów o piłce z Wisłockim), brakuje mi takiego wywiadu o sytuacji w sekcji koszykówki kobiet z kimś z klubu, ale oby w naszym wypadku chodziło o to, że "pieniądze lubią ciszę"...
Wielokrotnie pani Kasia mnie irytowała tym jak próbowała kreować rzeczywistość i robić przesłodzony i (w moim przekonaniu nieautentyczny), rodzinny PR. Niemniej po tym sezonie rzeczywiście widać, że dużo się nauczyła - te wywiady są dobre, szczerość jest dobra i też jeśli ew. nie uda się zebrać tego budżetu to nikt nie będzie mógł jej zarzucić, że nie próbowała, nie apelowała, nie mówiła kibicom jaka jest sytuacja i że "wszystkie pomysły na pokład".
W sumie w kontekście tego, że w Krakowie absolutnie nic nie wiadomo, oprócz tego, że Can Pack da w tym roku głodowy budżet (to gdzieś tam się pojawiło przy okazji jednego z miliona wywiadów o piłce z Wisłockim), brakuje mi takiego wywiadu o sytuacji w sekcji koszykówki kobiet z kimś z klubu, ale oby w naszym wypadku chodziło o to, że "pieniądze lubią ciszę"...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
Ja, do momentu szczerej, długiej rozmowy z Panią Prezes, w cztery oczy też myślałem o "dobrym PR i kreowaniu przez Panią Kasię swojej własnej rzeczywistości"... Jednak właśnie po cholernie szczerej i mocnej rozmowie, po sprawdzeniu też tego co mówiła mi Pani Prezes...zrozumiałem, że Ona na prawdę próbowała setek sposobów na ściągniecie do Ślęzy sponsorów (od tych największych po tych najmniejszych). Co ważne była i jest osobą, która jest otwarta na pomysły innych. Niestety...Wrocław to ciężki temat do pozyskiwania sponsorów dla sportu. A jak jeszcze nie masz tu układów, znajomości, to masz 1000 razy mocniej pod górę :( A jak jeszcze nie jesteś z Wrocławia i nie mieszkasz tu od wielu lat......... Pani Kasia dlatego próbowała też z firmami z Polski, zagranicy...ale niestety tam wiadomo jaka jest decyzyjność...nikt nie wychyli się w polskich oddziałach tych firm ze sponsoringiem, bo to wiąże się z wieloma sprawami & obowiązkami, które póżniej trzeba by wykonywać np po...godzinach pracy (sam o tym wiem, jak pracowałem przez wiele lat w korporacji).
Osoby które znam, z racji zajmowania się inwestorami polskimi i zagranicznymi, potwierdzały w 100%, że Pani prezes próbowała nawiązać z nimi rozmowy o sponsoringu ale oni nie byli tym zainteresowani (ich polscy czy zagraniczni szefowie). Więc nie ma mowy o tym, że Pani Prezes "ściemniała". Ona wykonała przez te wszystkie lata wiele, wiele pracy... I chwała jej za to, że się nie poddała i walczy dalej...
Powiem tak, mam jakieś takie swoje przeczucie, że jeżeli uda się przetrwać ten sezon 2019/2020 i ruszy budowa części komercyjnej wielkiej inwestycji Ślęzy na Kłokoczycach, o której wcześniej tu pisałem i wstawiałem tu linki do niej, to w 2021,2022 roku nie będzie problemów z pieniędzmi na koszykarki... Bo warto też sobie uzmysłowić, że duża (ale inna, nie ta co idzie na koszykarki czy piłkarzy) kasa od udziałowców poszła już na zakup gruntów pod tę inwestycję i jej realizację. Skoro w jej finansowanie weszły też banki, to znaczy, że jest potencjał...a za tym może pójść póżniejsze utrzymywanie profesjonalnego sportu na poziomie ekstraklasy koszykówki kobiet w Ślęzie.
Warto dodać, że inwestycja Ślęzy na Kłokoczycach jest finansowana przez prywatny kapitał, a nie przez miasto Wrocław...a ma być dostępna nie tylko dla zawodniczek i zawodników Ślęzy ale dla wszystkich Wrocławianek, Wrocławian czy ludzi i sportowców z innych miast...(np zgrupowania różnych klubów przed sezonem, reprezentacji itd, itp)...
Osoby które znam, z racji zajmowania się inwestorami polskimi i zagranicznymi, potwierdzały w 100%, że Pani prezes próbowała nawiązać z nimi rozmowy o sponsoringu ale oni nie byli tym zainteresowani (ich polscy czy zagraniczni szefowie). Więc nie ma mowy o tym, że Pani Prezes "ściemniała". Ona wykonała przez te wszystkie lata wiele, wiele pracy... I chwała jej za to, że się nie poddała i walczy dalej...
Powiem tak, mam jakieś takie swoje przeczucie, że jeżeli uda się przetrwać ten sezon 2019/2020 i ruszy budowa części komercyjnej wielkiej inwestycji Ślęzy na Kłokoczycach, o której wcześniej tu pisałem i wstawiałem tu linki do niej, to w 2021,2022 roku nie będzie problemów z pieniędzmi na koszykarki... Bo warto też sobie uzmysłowić, że duża (ale inna, nie ta co idzie na koszykarki czy piłkarzy) kasa od udziałowców poszła już na zakup gruntów pod tę inwestycję i jej realizację. Skoro w jej finansowanie weszły też banki, to znaczy, że jest potencjał...a za tym może pójść póżniejsze utrzymywanie profesjonalnego sportu na poziomie ekstraklasy koszykówki kobiet w Ślęzie.
Warto dodać, że inwestycja Ślęzy na Kłokoczycach jest finansowana przez prywatny kapitał, a nie przez miasto Wrocław...a ma być dostępna nie tylko dla zawodniczek i zawodników Ślęzy ale dla wszystkich Wrocławianek, Wrocławian czy ludzi i sportowców z innych miast...(np zgrupowania różnych klubów przed sezonem, reprezentacji itd, itp)...
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Tak więc z wywiadu z Darkiem dla Radia Gorzów wynika, że:
- odchodzi Fikiel - stwierdził to wprost
- prawdopodobnie odchodzą Rytsikawa, Papova i Linskens - nie stwierdził wprost, ale z wypowiedzi można to wywnioskować
- prawdopodobnie zostanie Juskaite
- znak zapytania przy Zoll, która zastanawia się nad rolą trenerki na jakimś amerykańskim uniwersytecie
Podsumowując - mimo wszystko i jak zwykle w ostatnich latach to bywało, AZS czekają spore zmiany.
- odchodzi Fikiel - stwierdził to wprost
- prawdopodobnie odchodzą Rytsikawa, Papova i Linskens - nie stwierdził wprost, ale z wypowiedzi można to wywnioskować
- prawdopodobnie zostanie Juskaite
- znak zapytania przy Zoll, która zastanawia się nad rolą trenerki na jakimś amerykańskim uniwersytecie
Podsumowując - mimo wszystko i jak zwykle w ostatnich latach to bywało, AZS czekają spore zmiany.
Darek jedzie teraz do USA, a za chwilę startują ME, więc przy odpowiednim budżecie, a taki się szykuje, sprowadzi do GW zawodniczki, które "coś tam umieją" 
Podczas wyprawy do USA będzie m.in. w Connnecticut i stamtąd marzy mi się Jonquel Jones.

Podczas wyprawy do USA będzie m.in. w Connnecticut i stamtąd marzy mi się Jonquel Jones.
Hic amor, haec patria est. !POLSKA!
Po tego typu panie to chyba nie trzeba jeździć i wyszukiwać ;) zresztą jak ma się budżet to ogólnie wyszukiwanie spada na dalszy plan, im wyżej się sięga tym grono sensownych pań jest lepiej znane choć i mniejsze.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
tadziu pisze:Darek jedzie teraz do USA, a za chwilę startują ME, więc przy odpowiednim budżecie, a taki się szykuje, sprowadzi do GW zawodniczki, które "coś tam umieją"
Podczas wyprawy do USA będzie m.in. w Connnecticut i stamtąd marzy mi się Jonquel Jones.![]()
Zadowolił bym się też Brionną Jones :)
-
ChrisLbn
Wg informacji Radia Eska Gorzów Zoll odchodzi z Gorzowa.
http://gorzow.eska.pl/sport/gorzow-kto- ... rek/772682
-
ChrisLbn
Agnieszka Szott-Hejmej w Lublinie!
http://azs.umcs.pl/nowa-niska-skrzydlowa.htm
Przepraszam, że tak 2 informacje jedna po drugiej, ale ta jest dosłownie z ostatniej chwili...
http://azs.umcs.pl/nowa-niska-skrzydlowa.htm
Przepraszam, że tak 2 informacje jedna po drugiej, ale ta jest dosłownie z ostatniej chwili...
Troszke szokujacy transfer, bo Adze chyba nie bardzo po drodze bylo z Szewczykiem 
1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1969, 1970, 1971, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984, 1985, 1988, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016... CDN.
ChrisLbn pisze:Wg informacji Radia Eska Gorzów Zoll odchodzi z Gorzowa.
Radio Eska
-
anonimowax3
- Nowy na forum
Ale to prawda. Zoll odchodzi, potwierdzone info, zajmie się trenowaniem ;)
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”