TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

basket75
Młodzik

Re: TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Postautor: basket75 » 16 lipca 2019, 21:25

Szkoda, że ta jedna z najpiękniejszych koszykarek w Europie - posiadająca podwójne węgiersko-serbskie obywatelstwo - centerka - Tijana KRIVACENIC, nie trafiła jednak do Polski, a zagra w ekstraklasie izraelskiej, w zespole Elitzur Ramla.

https://www.instagram.com/tinamalina__/?hl=pl

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 16 lipca 2019, 21:25

EDIT: podwójny post

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 16 lipca 2019, 21:26

no szkoda , bo tez chyba stać ją na lepsza ligę niz w Izraelu . Zadecydowaly zapewne pieniadze i fakt ze tam sie na nie mniej zapracuje niz w innej lidze . ale czemu o niej napisales w tym temacie a nie w transferach europejskich ? Bo dodales też ,,jednak '' nie trafi.......to gdzie miala być ? skoro Gdynia , Gorzow juz obstawione wysokimi.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 16 lipca 2019, 22:14

Rozmowa o sytuacji finansowej w Enea AZS Poznań (budżet klubu na najbliższy sezon to kwota ok. 1,5 mln złotych), składzie drużyny oraz przygotowaniach do sezonu (w Poznaniu ma być rozegrany turniej przedsezonowy w dniach 20-22 września z udziałem gospodyń, Arki Gdynia, Pszczółek oraz zespołu zagranicznego - na tę chwilę nie ma jeszcze informacji, jaka to będzie drużyna).

https://wtk.pl/news/49207-wystarczajace ... -sponsorow

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 16 lipca 2019, 22:28

ChrisLbn pisze:Rozmowa o sytuacji finansowej w Enea AZS Poznań (budżet klubu na najbliższy sezon to kwota ok. 1,5 mln złotych), składzie drużyny oraz przygotowaniach do sezonu (w Poznaniu ma być rozegrany turniej przedsezonowy w dniach 20-22 września z udziałem gospodyń, Arki Gdynia, Pszczółek oraz zespołu zagranicznego - na tę chwilę nie ma jeszcze informacji, jaka to będzie drużyna).

https://wtk.pl/news/49207-wystarczajace ... -sponsorow

- Problem Poznania taki sam jak np we Wrocławiu, Łodzi, Krakowie i każdym innym większym mieście. Piłka nożna i długo, długo nic...

- info dotyczące tego, z kim Poznań rozmawiał przed sezonem (trenerzy): Herkt, Koziorowicz... Z takim budżetem?

- 725 tys zł - dotacja dla AZS-u z miasta Poznań... przy tak słabym wyniku w ubiegłym sezonie i tak malutkiej liczbie zwycięstw... AZS złożył wniosek do miasta o 800 tys zł dotacji.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 17 lipca 2019, 09:33

Siedlce złożyły ostatecznie wniosek o grę w I lidze. Pozostaje chyba otwarta kwestia, czy Mołłova i Urbaniak zechcą grać na zapleczu ekstraklasy, czy też zdecydują się poszukać innego pracodawcy.

http://sportsiedlce.pl/2019/07/15/ekstr ... -o-i-lige/

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 17 lipca 2019, 15:01

Greebo pisze:Wątpię by robiła takie statystki w Gorzowie. W Turcji gra opierała się głownie na niej, tutaj akcenty powinny trochę bardziej równomiernie się rozkładać. Zresztą Gorzowianom pewnie tez nie zależy na jej cyferkach tylko na tym by jej gra się przekładała na zwycięstwa drużyny. Bo co z tego ze miała dobre mecze z zespołami z top4 w lidze skoro jej klub wszystkie te spotkania przegrał?

Dzisiaj rozmawiałem sobie na messengerrze z Fanką kk z Turcji, Dziewczyną dość dobrze zorientowaną w tamtejszej ekstraklasie. Zahaczyłem też o temat Cooper i okazuje się, że wg jej wiedzy, OGM Ormanspor sam zrezygnował z tej zawodniczki (ale i kilku innych), po ostatnim, nieudanym dla tego klubu sezonie. Napisała, że choć Cooper miała super statystyki, to niestety grała bardzo egoistycznie, bardziej pod siebie niż pod zespół. Trener Alper Durur nie potrafił do niej chyba "trafić" :( Czy uda się to w Gorzowie Darkowi? Oby!

Na pewno taką zawodniczkę jaką była Sharnee Zoll ciężko będzie zastąpić. Uważam, że tak znakomitej rozgrywającej z USA, takiego "przedłużacza" myśli trenerskiej na parkiecie, tak zespołowo i pod zespół grającej zawodniczki, tak przede wszystkim robiącej super atmosferę w zespole, w szatni (budującej "Team Spirit")...ciężko będzie znależć... Takie zawodniczki trafiają się raz na kilka-kilkanaście lat (i nie chodzi tu o cenę).

ps: Od tej przemiłej Fanki z Turcji dostałem też kilka linków do meczów (WIDEO) OGM Ormanspor z poprzedniego sezonu z ekstraklasy tureckiej.

Cooper występuje w tych meczach z numerem 2 na koszulce. Mecze w całości. Jak ktoś ma ochotę sobie pooglądać, poanalizować, to podaję dwa najciekawsze moim zdaniem mecze ekstraklasy z tych linków:

- mecz na wyjeżdzie z GALATASARAY STAMBUŁ (9.02.2019) -> https://www.youtube.com/watch?v=uOzy8PfwsVI ( punkty punktami ale tylko 3 asysty )

- mecz na wyjeżdzie z FENERBAHCE STAMBUŁ (15.10.2018) -> https://www.youtube.com/watch?v=4-BIPHl6BMI ( 0 asyst! )

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 17 lipca 2019, 15:17

basket75 pisze:
Greebo pisze:Wątpię by robiła takie statystki w Gorzowie. W Turcji gra opierała się głownie na niej, tutaj akcenty powinny trochę bardziej równomiernie się rozkładać. Zresztą Gorzowianom pewnie tez nie zależy na jej cyferkach tylko na tym by jej gra się przekładała na zwycięstwa drużyny. Bo co z tego ze miała dobre mecze z zespołami z top4 w lidze skoro jej klub wszystkie te spotkania przegrał?

Dzisiaj rozmawiałem sobie na messengerrze z Fanką kk z Turcji, Dziewczyną dość dobrze zorientowaną w tamtejszej ekstraklasie. Zahaczyłem też o temat Cooper i okazuje się, że wg jej wiedzy, OGM Ormanspor sam zrezygnował z tej zawodniczki (ale i kilku innych), po ostatnim, nieudanym dla tego klubu sezonie. Napisała, że choć Cooper miała super statystyki, to niestety grała bardzo egoistycznie, bardziej pod siebie niż pod zespół. Trener Alper Durur nie potrafił do niej chyba "trafić" :( Czy uda się to w Gorzowie Darkowi? Oby!

Na pewno taką zawodniczkę jaką była Sharnee Zoll ciężko będzie zastąpić. Uważam, że tak znakomitej rozgrywającej z USA, takiego "przedłużacza" myśli trenerskiej na parkiecie, tak zespołowo i pod zespół grającej zawodniczki, tak przede wszystkim robiącej super atmosferę w zespole, w szatni (budującej "Team Spirit")...ciężko będzie znależć... Takie zawodniczki trafiają się raz na kilka-kilkanaście lat (i nie chodzi tu o cenę).

ps: Od tej przemiłej Fanki z Turcji dostałem też kilka linków do meczów (WIDEO) OGM Ormanspor z poprzedniego sezonu z ekstraklasy tureckiej.

Cooper występuje w tych meczach z numerem 2 na koszulce. Mecze w całości. Jak ktoś ma ochotę sobie pooglądać, poanalizować, to podaję dwa najciekawsze moim zdaniem mecze ekstraklasy z tych linków:

- mecz na wyjeżdzie z GALATASARAY STAMBUŁ (9.02.2019) -> https://www.youtube.com/watch?v=uOzy8PfwsVI ( punkty punktami ale tylko 3 asysty )

- mecz na wyjeżdzie z FENERBAHCE STAMBUŁ (15.10.2018) -> https://www.youtube.com/watch?v=4-BIPHl6BMI ( 0 asyst! )

Copper nie jest rozgrywającą, toteż nie rozumiem czego ty się spodziewasz po tego typu zawodniczce... To nie Taurasi.

anonimowax3
Nowy na forum

Postautor: anonimowax3 » 17 lipca 2019, 15:43

A.R.C.H.I. ball pisze:
basket75 pisze:

Copper nie jest rozgrywającą, toteż nie rozumiem czego ty się spodziewasz po tego typu zawodniczce... To nie Taurasi.

Dokładnie tak, poza tym to wiele zawodniczek zdobywa mało asyst albo w ogóle nie zdobywa i co to ma do rzeczy? Grają zespołowo? Grają, nie wiem po co te zbędne komentarze dotyczące asyst. Ciekawe czy ze slezy będą tak cudownie ograne zespołowo :)

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 17 lipca 2019, 16:28

Basket75 czepiasz się aby się czepiać z tymi asystami. Średnio w sezonie miała ok 2 więc to normalna ilość w przypadku strzelca. Obejrzałem sobie pół jednego meczu i nie zauważyłem żeby jej "egoizm" był na poziomie przewyzszajacym inne tego typu zawodniczki np. Atkins.

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 17 lipca 2019, 17:49

ja wogole nie rozumiem tego czemu ten basket75 czepia sie Cooper ??!!!! Tu kazdy wie jak ona gra , grala juz w GDYNI wiec nie rob z siebie alfy i omegi i nie wymądrzaj sie bo to juz nudne......wałkuje tą Cooper i walkuje...... Gadaj sobie zatem z fankami na messengerze nie potem sie tu chwalisz............ bo tu wiekszosc osob jednak ma pewne pojecie o koszu . Kazdy zna mocne i slabsze strony Cooper wiec naprawde nie musisz tutaj nikogo uzmyslawiac.....my to wiemy

anonimowax3
Nowy na forum

Postautor: anonimowax3 » 17 lipca 2019, 18:18

Drogi Baskecie, nie rozumiem dlaczego tak się uwziąłes na naprawdę niezłej zawodniczce. Dlaczego z taka lubością nie roztrząsiesz słabych stron zawodniczek Slezy Wrocław:)?
Polecam na przyszłość, byś spojrzał najpierw na swój klub a później na inny. To tak tylko na marginesie :)

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 17 lipca 2019, 19:03

On tu przedstawia i opisuje Cooper jakby ona byla kompletnie nieznana przez nikogo zawodniczka :lol: :lol: :lol: :lol: a podnieca sie bo ogladal jej mecze w Turcji..no i co z tego . a forumowicze pamietaja ja z Gdyni . wiec cokolwiek on o niej pisze - jest zbedne , a dwa - jest oczywiste,
mnie to juz irytuje , bo w sumie od poczatku jak sie on tu pojawil to umoralnia , wymadrza sie co to nie on....i z kim nie pisze na mediach spolecznosciowych....

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 17 lipca 2019, 20:53

bart_81 pisze:Basket75 czepiasz się aby się czepiać z tymi asystami. Średnio w sezonie miała ok 2 więc to normalna ilość w przypadku strzelca. Obejrzałem sobie pół jednego meczu i nie zauważyłem żeby jej "egoizm" był na poziomie przewyzszajacym inne tego typu zawodniczki np. Atkins.

Ale w Gorzowie zawsze stawiano na zespołowość. A tu w przypadku tej zawodniczki raczej faktycznie wyglądało tak, jakby grała głównie dla statystyk (jak wiemy Amerykanki lubują się w tym, a agenci się cieszą). W dodatku Cooper ma duże problemy w grze w obronie. Problemy z grą w ataku pojawiają się u niej w momencie, kiedy zostaje odcięta od podań.

anonimowax3 pisze:Drogi Baskecie, nie rozumiem dlaczego tak się uwziąłes na naprawdę niezłej zawodniczce. Dlaczego z taka lubością nie roztrząsiesz słabych stron zawodniczek Slezy Wrocław:)?
Polecam na przyszłość, byś spojrzał najpierw na swój klub a później na inny. To tak tylko na marginesie :)

Ja nie twierdzę, że to słaba zawodniczka...tylko tak się zastanawiam czy uda się ją wkomponować w zespół? Jak się okazuje, w OGM było to sporym problemem...

Co do zawodniczek Ślęzy, to przecież kilkanaście postów wcześniej pisałem tu na temat moich obaw odnośnie Pocek (Turcinovic) i Jones:
viewtopic.php?f=2&t=12630&start=795#p300808

Co do Ślęzy, to nie jestem z nią od dłuższego czasu w żaden sposób związany. Mieszkając tyle czasu we Wrocławiu i przez wiele lat będąc Fanatykiem Ślęzy, także potem działaczem, niewielkim sponsorem, zwykłym kibicem...oczywiste, że bardziej patrzę na wyniki tego klubu niż innych ale wygląda to od dłuższego czasu zupełnie inaczej niż było kiedyś... Niezmiennie jednak dalej interesuję się kk, zwłaszcza w wydaniu europejskim...

Pozdrawiam serdecznie.

Kosz-ykarz pisze:On tu przedstawia i opisuje Cooper jakby ona byla kompletnie nieznana przez nikogo zawodniczka :lol: :lol: :lol: :lol: a podnieca sie bo ogladal jej mecze w Turcji..no i co z tego . a forumowicze pamietaja ja z Gdyni . wiec cokolwiek on o niej pisze - jest zbedne , a dwa - jest oczywiste,
mnie to juz irytuje , bo w sumie od poczatku jak sie on tu pojawil to umoralnia , wymadrza sie co to nie on....i z kim nie pisze na mediach spolecznosciowych....

"On" widział dużo meczów Cooper. Nie tylko tych w barwach OGM :) "On" zna możliwosci tej zawodniczki. "On" nie pisze, że jest słaba, "On" się tylko zastanawia czy akurat tego typu gracz dobrze wkomponuje się w zespół prowadzony przez Darka.

"On", tak jak i Ty ma prawo do komentarzy - nikogo nie obraża, a to jest FORUM (gdzie wymienia się także opiniami, analizami).

"On" specjalnie napisał tu, z kim rozmawiał, a była to osoba, która dość mocno siedzi w koszykówce tureckiej i widziała wiele spotkań z udziałem Cooper w ostatnim sezonie i siedzi też w sprawach "okołoparkietowych" (tak to ujmę).

"On" nie jest wszystkowiedzący, więc dlatego stara się opierać o różne żródła...

Zrozumiałeś?

ps: Kosz-ykarz - proszono Cię już tu wiele razy o stosowanie polskich znaków i co?

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 17 lipca 2019, 22:48

Koszykarki Wisły Kraków bez licencji? Poważne kłopoty krakowskiego klubu

7 dni na uzupełnienie dokumentów.

Więcej: https://sport.tvp.pl/43535555/koszykark ... zon-201920

[...] "Zaskoczone zawodniczki?

Przez ostatnie miesiące w Krakowie spokojnie budowano drużynę na nowy sezon. Tylko w lipcu klub zakontraktował cztery zawodniczki z zagranicy. Umowy z Wisłą podpisały Litwinka Gabija Meskonyte, Estonka Kadri Ann Lass, oraz Amerykanki Chloe Wells i Krystal Vaughn. Nieoficjalnie wiadomo, że nie wiedziały na temat kłopotów finansowych klubu. Pytanie, czy klub jest w stanie wywiązać się z tych kontraktów. Przedstawiciele Wisły nadal szukają wsparcia u partnerów biznesowych i zapewniają, że kontrolują sytuację." [...]

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”