BLK 23/24 - Informacje, plotki, transfery

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

tommiiii
Młodzik

Re: BLK 23/24 - Informacje, plotki, transfery

Postautor: tommiiii » 11 września 2023, 19:43

Za Gordona to Polonia była w sezonie regularnym groźna dla wszystkich teraz to kibice będą mogli.o tym pomarzyć. Dziwne że w projekt z takim składem wszedł ten trener.wyglafa to na akt desperacji albo go nikt we Francji nie chce

Polon
Nowy na forum

Postautor: Polon » 11 września 2023, 20:34

tommiiii pisze:Za Gordona to Polonia była w sezonie regularnym groźna dla wszystkich teraz to kibice będą mogli.o tym pomarzyć. Dziwne że w projekt z takim składem wszedł ten trener.wyglafa to na akt desperacji albo go nikt we Francji nie chce

Tutaj wyjaśnienie (mam nadzieję):

"Celem sportowym koszykówki Polonii Warszawa jest przekształcanie wybitnie utalentowanych polskich koszykarek i koszykarzy w zawodowych sportowców na światowym poziomie, tak aby byli gotowi do rywalizacji w najsilniejszych ligach i w przyszłości wzmacniali potencjał reprezentacji Polski. Ta misja dotyczy w swoim założeniu również wybitnie uzdolnionej polskiej kadry trenerskiej"

Cyt. za: https://skk.poloniawarszawa.com/posts/w ... rszawa/130

Ja to rozumiem tak - miejsce w tabeli nie jest istotne, poza utrzymaniem oczywiście. Polonia ma inne, ważniejsze cele, na który przeznacza kasę (a nie na jej spalanie). Oczywiście to założenie, jak będzie, to się zobaczy. Każdy jednak klub ma prawo do własnej strategii.

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 11 września 2023, 20:43

To takie gadanie o niczym....pytanie najważniejsze które to wybitnie uzolnione polskie koszykarki...albo ktoś go zrobił w balona bo uzdolnionych młodych koszykarek tam jak na lekarstwo albo hmmm ...nie wiem
cooczywiscie każdy klub ma prawo do drogi jaką obiera ale też nie ma co się i kibiców oszukiwać ...lepiej powiedzieć mamy mniej pieniędzy , gramy o utrzymanie itp niż taki sztuczny pr

Polon
Nowy na forum

Postautor: Polon » 12 września 2023, 04:31

Ja akurat jestem kibicem Polonii od 2. ligi i nie czuje się oszukiwany, bo nikt mi nie obiecuje złotych gór. Dla mnie najważniejsza jest stabilizacja na poziomie eksy i tyle. A jak będzie się sprawowała nowa drużyna - będzie można się przekonać naocznie już wkrótce, na Memoriale https://www.facebook.com/photo/?fbid=86 ... 5407414485

Awatar użytkownika
daro
Młodzik

Postautor: daro » 12 września 2023, 09:13

Nie wiem czemu nie robią transmisji z takich spotkań. Szkoda.
Gdynia
13x Mistrz Polski
2x Wicemistrz Euroligi
Klubowy Wicemistrz Świata 2002
47 meczów wygranych pod rząd w lidze 2019-2022

Awatar użytkownika
daro
Młodzik

Postautor: daro » 12 września 2023, 09:17

Polon pisze:
tommiiii pisze:Za Gordona to Polonia była w sezonie regularnym groźna dla wszystkich teraz to kibice będą mogli.o tym pomarzyć. Dziwne że w projekt z takim składem wszedł ten trener.wyglafa to na akt desperacji albo go nikt we Francji nie chce

"Celem sportowym koszykówki Polonii Warszawa jest przekształcanie wybitnie utalentowanych polskich koszykarek i koszykarzy w zawodowych sportowców na światowym poziomie, tak aby byli gotowi do rywalizacji w najsilniejszych ligach i w przyszłości wzmacniali potencjał reprezentacji Polski. Ta misja dotyczy w swoim założeniu również wybitnie uzdolnionej polskiej kadry trenerskiej"

Ja to rozumiem tak - miejsce w tabeli nie jest istotne, poza utrzymaniem oczywiście. Polonia ma inne, ważniejsze cele, na który przeznacza kasę (a nie na jej spalanie). Oczywiście to założenie, jak będzie, to się zobaczy. Każdy jednak klub ma prawo do własnej strategii.

U nas dokładnie to samo mówił prezes przed poprzednim sezonem. A to, że za chwilę wyjadą za granicę zamiast grać u nas, to inna sprawa
Gdynia
13x Mistrz Polski
2x Wicemistrz Euroligi

El-Maniaque
Nowy na forum

Postautor: El-Maniaque » 12 września 2023, 12:07

Nikt nie podał tutaj więc info za FB Klubu Basket 25 Bydgoszcz:

Nową zawodniczką Basketu 25 w sezonie 2023/2024 będzie Izabela Zdrodowska (25 lat, 185 cm).
Grająca na pozycjach 3-4 zawodniczka jest wychowanką UKS Łapa Łapy. Dotąd występowała jedynie na zapleczu ekstraklasy. W sezonie 2021/2022 reprezentowała barwy MPKK Sokołów Podlaski (20 meczów, wszystkie w I piątce, śr. 27,32 min, 9,6 pkt, 4,3 zb.). Poprzedni rok spędziła w AZS Uniwersytet Warszawski, gdzie była kluczową koszykarką tej drużyny - 22 mecze, śr. 28,30 min, 15,3 pkt, 7,4 zb.

Ma zastąpić Zuzannę Krupę.

Polon
Nowy na forum

Postautor: Polon » 12 września 2023, 13:49

daro pisze:
Polon pisze:

U nas dokładnie to samo mówił prezes przed poprzednim sezonem. A to, że za chwilę wyjadą za granicę zamiast grać u nas, to inna sprawa

Nie wiem jak u Was, ale u nas (tak mi się obiło o uszy) młode Polki mają kontrakty kilkuletnie (wszystkie następne też) - mają trenować przez kilka lat pod okiem fachowca, który miał sukcesy z młodymi Francuzkami

Awatar użytkownika
daro
Młodzik

Postautor: daro » 12 września 2023, 16:42

No to trochę inaczej w Poloni
Gdynia
13x Mistrz Polski
2x Wicemistrz Euroligi

jaro26
Nowy na forum

Postautor: jaro26 » 12 września 2023, 21:56

Gorzów słynący ze szkolenia młodszych grup (wspólnie z Gdynią), wybiera najlepszą u-23 z poprzedniego sezonu, bo po prostu liczy się tu i teraz. Nie wspomnę o Jakubiuk, inaczej Gorzowa by nie było w tym roku. Polonia też bazowała na zagranicznych. Teraz brak kasy i niby szkolenie młodzieży. Śmiesznie to wygląda. Francuz cudotwórcą jest, bo w ojczyźnie go nie docenili, taki fachowiec z niego.

Polon
Nowy na forum

Postautor: Polon » 13 września 2023, 06:11

jaro26 pisze:Gorzów słynący ze szkolenia młodszych grup (wspólnie z Gdynią), wybiera najlepszą u-23 z poprzedniego sezonu, bo po prostu liczy się tu i teraz. Nie wspomnę o Jakubiuk, inaczej Gorzowa by nie było w tym roku. Polonia też bazowała na zagranicznych. Teraz brak kasy i niby szkolenie młodzieży. Śmiesznie to wygląda. Francuz cudotwórcą jest, bo w ojczyźnie go nie docenili, taki fachowiec z niego.

Ok, ty wiesz lepiej ile mamy kasy, EOT

El-Maniaque
Nowy na forum

Postautor: El-Maniaque » 13 września 2023, 18:08

Kolejna młoda zawodniczka w KS Basket25 Bydgoszcz.
Cytat za profilem FB klubu:

W swoim koszykarskim CV ma zdobycie 56 punktów w jednym meczu. W minionym sezonie równolegle reprezentowała barwy dwóch klubów - KKS Agapit Olsztyn w I lidze i Polonii Warszawa w ekstraklasie.

Naszą nową zawodniczką na pozycjach 1-2 jest 20-letnia Marta Sztąberska. Na pewno można powiedzieć jedno - urodziła się z basketem w genach. Jej mama (panieńskie nazwisko Alicja Oziembłowska) grała na najwyższym poziomie, m.in. 10 lat w Stilonie Gorzów, a z MTK Pabianice wywalczyła brązowy medal mistrzostw Polski. Z kolei jej tata Tomasz też był zawodnikiem, współzałożycielem razem z żoną klubu KKS Olsztyn, a obecnie jest trenerem.
Marta od najmłodszych lat ujawniła duży talent strzelecki. Jej wyczyn z kwietnia 2019 roku na pewno zapisał się w annałach polskiego młodzieżowego basketu. W półfinałach MP do lat 16 KKS Olsztyn pokonał Wisłę Kraków 94:73, a Marta zdobyła dla swojej ekipy 56 pkt, trafiając 14/25 za 2, 7/13 za 3, 7/8 za 1, dokładając do tego 7 zbiórek i 5 asyst.
W minionym sezonie dzięki specjalnej umowie szkoleniowej podpisanej pomiędzy KKS Olsztyn i Polonią Warszawa łączyła grę w I lidze z występami w BLK. Na zapleczu ekstraklasy wystąpiła łącznie w 20 meczach (śr. 36,14 min), zdobywając śr. 14,4 pkt, 4,9 zb. i 5,1 a. Z kolei w „Czarnych Koszulach” zaliczyła 19 spotkań, śr. 12,4 min, 2,8 pkt.

Swoją drogą, sam jestem ciekaw, jak to wypali w tym sezonie. Przynajmnie nowy narybek trafił do ekstrakllasy i dziewczyny będą miały szanse się wykazać, a nasz klub przetrwać trudny okres.

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 13 września 2023, 20:49

El-Maniaque pisze:Kolejna młoda zawodniczka w KS Basket25 Bydgoszcz.
................

Swoją drogą, sam jestem ciekaw, jak to wypali w tym sezonie. Przynajmnie nowy narybek trafił do ekstrakllasy i dziewczyny będą miały szanse się wykazać, a nasz klub przetrwać trudny okres.

Przypomina się Toruń z covidovego sezonu, gdzie klub był na dnie, pamiętam były mecze, gdzie w składzie mieli tylko 7 juniorek.
Ale przetrwali - i super, a nawet jest jakaś nadzieja na play-off. Oby tak samo było z Bydgoszczą, Sztąberska robiła dobre wrażenie w zeszłym roku.

Typowałbym na dziś tak:

1. Polkowice ( i długo nic...)
2. Arka (bo Laura i Barbora to sprawdzone zawodniczki, szeroki skład, a trener zrobi różnicę)
3. Lublin ( ale tylko przy spełnieniu warunku braku kontuzji, zwłaszcza na środku, gdzie nie mamy żadnej zmienniczki dla Fluker; obawiam sie, że będą rotacje w składzie w trakcie sezonu, jak w zeszłym roku)
4. Sosnowiec (też mocny kandydat do medalu)
5. Gorzów
6. Poznań
7. Toruń
8. Wrocław
9. Polonia
10. Bydgoszcz
11. Pruszków

Pozycje 1-2 dla mnie nie do ruszenia, dalej zespoły 3-6 do walki o brąz, potem 7-9 walka o playoff, i ostatnich gryzą psy niestety.
W sumie nic nowego w porównaniu z zeszłym sezonem.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 13 września 2023, 20:52

del
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

Awatar użytkownika
daro
Młodzik

Postautor: daro » 13 września 2023, 21:02

peps03 pisze:
El-Maniaque pisze:Kolejna młoda zawodniczka w KS Basket25 Bydgoszcz.
................

Przypomina się Toruń z covidovego sezonu, gdzie klub był na dnie, pamiętam były mecze, gdzie w składzie mieli tylko 7 juniorek.
Ale przetrwali - i super, a nawet jest jakaś nadzieja na play-off. Oby tak samo było z Bydgoszczą, Sztąberska robiła dobre wrażenie w zeszłym roku.

Typowałbym na dziś tak:

1. Polkowice ( i długo nic...)
2. Arka (bo Laura i Barbora to sprawdzone zawodniczki, szeroki skład, a trener zrobi różnicę)
3. Lublin ( ale tylko przy spełnieniu warunku braku kontuzji, zwłaszcza na środku, gdzie nie mamy żadnej zmienniczki dla Fluker; obawiam sie, że będą rotacje w składzie w trakcie sezonu, jak w zeszłym roku)
4. Sosnowiec (też mocny kandydat do medalu)
5. Gorzów
6. Poznań
7. Toruń
8. Wrocław
9. Polonia
10. Bydgoszcz
11. Pruszków

Pozycje 1-2 dla mnie nie do ruszenia, dalej zespoły 3-6 do walki o brąz, potem 7-9 walka o playoff, i ostatnich gryzą psy niestety.
W sumie nic nowego w porównaniu z zeszłym sezonem.

Jak dla mnie dosyć optymistycznie dałeś Gdynię na 2 miejsce. No może jeszcze, bo trener. W sumie skład to Gtk plus kilka starszych zawodniczek. Nie wiem jak te 2 nowe Amerykanki. Okaże się w sezonie.
Gdynia
13x Mistrz Polski
2x Wicemistrz Euroligi

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”