Kto będzie nowym trenerem PZU Polfy Pabianice?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Andrzej Nowakowski
2
8%
Tomasz Herkt
16
67%
Mirosław Trześniewski
2
8%
Dariusz Maciejewski
1
4%
Todor Mołłow
0
Brak głosów
Inny trener
3
13%

Liczba głosów: 24

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 18 maja 2005, 22:08

Kto zastąpi Tadeusza Aleksandrowicza na stanowisku trenera koszykarek PZU Polfy? Jeśli w Pabianicach myślą o nawiązaniu walki z Lotosem Gdynia, musi to być ktoś z dwójki: Tomasz Herkt - Andrzej Nowakowski.

Jak informowaliśmy wczoraj, Aleksandrowicz zrezygnował z prowadzenia zespołu. Jakie były powody? Czwarte miejsce, mimo olbrzymich nakładów finansowych, to wielka porażka klubu, który miał ambicję zagrozić Lotosowi. Jeśli sponsorzy nadal myślą o poważnych celach i znów zechcą wyłożyć dużą kasę, sprawdzić muszą się przede wszystkim działacze, zatrudniając trenera, który zagwarantuje sukces. Znalezienie odpowiedniego kandydata nie jest jednak proste i to z wielu powodów. Po pierwsze, prawdziwych fachowców jest jak na lekarstwo; pod drugie, szukać należy tylko wśród trenerów mających doświadczenie w pracy z kobietami. Jak pokazał przykład Aleksandrowicza, który wcześniej prowadził męskie drużyny, po szkoleniowców z Era Basket Ligi nie ma co sięgać.

Kryteria te znacznie zawężają poszukiwanie następcy Aleksandrowicza. Właściwie do dwóch nazwisk - Tomasza Herkta i Andrzeja Nowakowskiego. Co ciekawe, obaj prowadzili wspólnie przed laty reprezentację Polski.

Dlaczego Herkt? Ma sukcesy. Na początku lat 90., będąc trenerem Olimpii Poznań, dwukrotnie wywalczył złote medale mistrzostw Polski. W sezonie 1992/93 wystąpił nawet w finale Pucharu Ronchetti. Później został szkoleniowcem koszykarek Polpharmy Gdynia, które dzięki niemu stały się jedną z najlepszych drużyn w Europie. Wreszcie najważniejsze - pracując z reprezentacją Polski w 1999 roku zdobył mistrzostwo Europy.

Ostatnio Herkt był asystentem trenera Wojciecha Krajewskiego w I-ligowej Astorii Bydgoszcz, ale może stracić prace. Miejscowi działacze chcą bowiem zostawić tylko jednego z nich.

Dlaczego Nowakowski? Pabianicki zespół to głównie doświadczone zawodniczki. A z takimi były trener ŁKS potrafi osiągać sukcesy, co pokazał w końcówce lat 90. Umie także scementować zespół, co nie były najlepszą stroną Aleksandrowicza. - Przegrałyśmy medal, bo nie byłyśmy zespołem - tłumaczyła po decydujących meczach Elżbieta Trześniewska.

Problem w tym, że Nowakowski dogadał się już z CCC Polkowice w sprawie przedłużenia umowy z CCC Polkowice. Na szczęście nie złożył jeszcze podpisu na nowym kontrakcie, więc działacze Polfy muszą się spieszyć.

Kto może być alternatywą dla wspomnianych szkoleniowców? Może Dariusz Maciejewski, który w ostatnich latach niemal od podstaw odbudował koszykówkę w Gorzowie. Przypomnijmy, że przed rokiem otwierał listę życzeń pabianickich działaczy, ale zrezygnował z przyjęcia oferty i polecił Aleksandrowicza. Pod uwagę mogą być brani także zagraniczni szkoleniowcy m.in. Bułgar Todor Mołłow, który w ubiegłym sezonie prowadził AZS Chełm.

Według prezesa Polfy, nowego szkoleniowca poznamy do końca maja.

Jerzy Walczyk (Gazeta Wyborcza)

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 18 maja 2005, 22:20

Jeżeli nie Nowakowski to proponowałbym ... Herkta mimo wszystko

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 18 maja 2005, 22:28

A może Szymon by sie podjął tego zadania :lol: :lol: :lol: . Doswiadczenie już ma :lol: :lol: :lol: .
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 18 maja 2005, 22:32

Kowalik pisze:A może Szymon by sie podjął tego zadania :lol: :lol: :lol: . Doswiadczenie już ma :lol: :lol: :lol: .

Czy tą kandydaturę mam dopisać do tych już istniejących :?: :shock: :wink:

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 18 maja 2005, 22:32

A juz całkiem poważnie to wydaje mi się, że z wymienionych wyżej najbardziej prawdopodobnym będzie Hekt. Chociaz nie wykluczam powrotu Mirka :? W Pabianicach jest wszystko możliwe.

A ja chciałbym żeby to był pan Nowakowski ale on raczej zostanie w Polkowicach.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 18 maja 2005, 22:32

Ja stawiam i chciałbym najbardziej aby trenerem został Andrzej Nowakowski !!! Chyba nie muszę przedstawiać argumentów za tą kandydaturą.
Druga opcja to chyba jednak Herkt.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 18 maja 2005, 22:32

Ja zagłosowałam na Herkta.
Uważam, że Nowakowski i Maciejewski odpadają całkowicie (pierwszy raczej nie doejdzie z CCC, drugi za bardzo związał się z Gorzowem). Trześniewski - wątpię, by działacze zdecydowali się na to, bo będą "pośmiewiskiem". Mołłow - broń Cię Panie Boże!!!!!!!!!!!!!! Inny trener - heh, w sumie to nie ma innych :?
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 18 maja 2005, 22:34

Wojteg pisze:
Kowalik pisze:A może Szymon by sie podjął tego zadania :lol: :lol: :lol: . Doswiadczenie już ma :lol: :lol: :lol: .

Jak chcesz to możesz dopisać :lol: :lol: :wink: .
Jednak uprzedzam, że jeśli nawet bym dostał propozycję :lol: :lol: :wink: , to jej nie przyjmę !!!!
Ja z tymi Paniami bym nie wytrzymał :!: :!: :!: :lol: 8)

No i mam jeszcze problemy zdrowotne :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony 18 maja 2005, 22:36 przez Szymon, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 18 maja 2005, 22:35

Cóż, głosuję na Herkta choć z całego serca chciałbym aby był to Pan Nowakowski. Chyba nie potrzeba tłumaczyć dlaczego.

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 18 maja 2005, 22:36

Szymon pisze:
Wojteg pisze:

Jak chcesz to możesz dopisać :lol: :lol: :wink: .
Jednak uprzedzam, że jeśli nawet bym dostał propozycję :lol: :lol: :wink: , to jej nie przyjmę !!!!
Ja z tymi Paniami bym nie wytrzymał :!: :!: :!: :lol: 8)

Stary a co Ty do nich masz :?: :?: Niektóre tak jak my lubia imprezować :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 18 maja 2005, 22:37

Gościu, bądź poważny !!! Albo imprezy albo sportowy wynik !!!!

Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 18 maja 2005, 22:38

Nazwisko też ma :!: :!: :) :wink:

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 18 maja 2005, 22:42

Wojteg pisze:

Nazwisko też ma :!: :!: :) :wink:

Ha, i to jakie !!! :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 19 maja 2005, 00:16

Szymon pisze:Gościu, bądź poważny !!! Albo imprezy albo sportowy wynik !!!!

Masz rację. Nie warto poświęcać imprez :lol: :lol: :lol: .

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 19 maja 2005, 08:54

W sumie niezły pomysł, z niektórymi zawodniczkami Szymon jest już po poważnych rozmowach, ma dobre układy... :lol: Jest chłopak pełen temperamentu, na pewno będzie brał dużo czasów :wink: W kasze nie da sobie dmuchać, kierownika druzyny ma po swojej stronie :lol: A i sponsor np; Lech czy inny browar tez by się znalazł :D Na drugiego trenera proponuje Kowalika, koledzy dobrze sie rozumieją (ach jakby sie fantastycznie prezentowali w tych czarnych garniturkach ze znaczkiem Polfy w klapie :lol: :lol: :lol:). Mało tyego dobrego, podejrzewam ze juz na pierwszym meczu odrodziłby sie cały stary młyn Włókniarza... :wink:
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”