AZS PWSZ Gorzów - Cukierki Odra 63:58

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

MuFa
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: MuFa » 19 kwietnia 2006, 22:02

ginda pisze:
Don Igłata pisze:
Kuba pisze:Gratulacje dla Gorzowa :D chociaż jedna dobra informacja tego popołudnia. zasłuzyliscie sobie na to 5. miejsce!

Gratulacje dla Włokniarza :lol: - chociaż jedna dobra informacja tego popołudnia, zasłużyliście sobie na to zwycięstwo i medal! :wink:

nie ten temat :wink:

ale ma głebie :twisted:

Don Igłata
Młodzik

Postautor: Don Igłata » 19 kwietnia 2006, 22:02

Temat, nie temat - ale info w porządku :lol:

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 19 kwietnia 2006, 22:05

ale ma głebie
ładnie to napisales:)
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować

Awatar użytkownika
steve_bramkarz
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: steve_bramkarz » 19 kwietnia 2006, 22:42

Gratki dla Gorzowa, jak i również dla kobietek z Brzegu oraz kibiców brzeskich !!!!!!!!!!!!!!!!! Dla nich największe brava !!!!!!!!! Pozdrowionka !! Szkoda tylko, że młode dziewczyny coś za mało zagrały...
...w.w.j.d.?...

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 19 kwietnia 2006, 23:33

elen pisze:Naszczescie jest piate, czasem bałem sie tego podczas tego spotkania...Radosc po meczu była swietna...pozdrowienia dla kibiców z Brzegu. Niech mi ktos powie ze nie potrafia sie zachowac to zabije smiechem. Sympatyczni ludzie z nich

Jedni widzą bydło, inni słyszą nóż w kieszeni, a jeszcze inni chwalą.. :lol: :wink:

Gratulacje dla Gorzowa - wielki sukces trenera Maciejewskiego i koszykarek. Gratki dla Cukiereczków, które powalczyły dzielnie, a szóste miejsce to i tak godny sukces Odry - rzekłbym, że wykonały ponadplan!

Brawa dla obu godnych siebie drużyn!
..you got to lose, to know how to win..

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 20 kwietnia 2006, 07:17

AZS PWSZ Sowood Gorzów piątą drużyną w Polsce!

Obrazek
Fot. Piotr Żytnicki / AG

Obrazek
Fot. Piotr Żytnicki / AG

Obrazek
Fot. Piotr Żytnicki / AG

Nasze koszykarki pokonały Cukierki Brzeg 63:58.

Mimo, że gorzowska drużyna już dawno straciła szansę na medal to do ligowych ostatków podeszła bardzo prestiżowo. Nasze akademiczki trenowały nawet w świąteczny poniedziałek. - Jesteśmy dopiero drugi sezon w ekstraklasie, a już gramy o piąte miejsce w ekstraklasie, najwyższe w historii gorzowskiej żeńskiej koszykówki - mówił trener AZS PWSZ Sowood Dariusz Maciejewski. - Zawsze po świętach trochę niepokoję się o dyspozycję zespołu. Mam jednak nadzieję, że szansa na sukces, po który możemy sięgnąć, zmobilizuje wszystkie dziewczyny do twardej walki.

W Brzegu nasze koszykarki zwyciężyły 69:63. Wczoraj, wypracowaną na wyjeździe przewagę, prawie w całości roztrwoniły już do przerwy - po 20. min Cukierki wygrywały 36:31. Jak zwykle w Gorzowie skuteczna była Martyna Koc (w sezonie zasadniczym zdobyła tutaj 33 pkt). Koszykarki gości popisywały się też celnymi rzutami z dystansu. Za to w AZS PWSZ Sowood na wysokim poziomie grała tylko błyszcząca formą na koniec sezonu Justyna Żurowska.

Najsłabszy w wykonaniu naszych akademiczek był początek trzeciej kwarty, w której przez 5. min gorzowianki nie potrafiły oddać żadnego celnego rzutu. Nie wykorzystały tego zawodniczki Cukierków, a potem oglądaliśmy pobudkę koszykarek AZS PWSZ Sowood, wśród których brylowała juniorka Joanna Zalesiak, która dopiero pod koniec listopada skończy 18 lat - 9 pkt po przerwie.

W samej końcówce, po ostatnim zrywie Cukierków, jeszcze na chwilę mieliśmy w meczu remis, ale ostatecznie to gorzowianki są piątą koszykarską drużyną w kraju.

AZS PWSZ SOWOOD GORZÓW - CUKIERKI ODRA BRZEG 63:58 (19:18, 12:18, 15:10, 17:12)

AZS PWSZ Sowood: Żurowska 18, Karpińska 11 (1), Kozdroń 7 (1), Czubak 5 (1), Czarnecka 4 oraz Zalesiak 11 (1), Żyłczyńska 4, Kaszewska 3.

Cukierki: Koc 15, Proszczenko 10 (1), Makowska 10, Chełczyńska 6, Babicka 4 (1) oraz Rzeźnik 9 (1), Chebotova 4.

Ireneusz Klimczak, sky (Gazeta Wyborcza)

Awatar użytkownika
GURU
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: GURU » 20 kwietnia 2006, 09:33

Cieszmy sie tym co mamy, 6 miejsce tez jest dobre, tym bardziej ze nikt tak wysoko przed sezonem nie celował.
IDŹ SWOJĄ DROGĄ NIE DAJ SATYSFAKCJI WROGOM

Awatar użytkownika
steve_bramkarz
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: steve_bramkarz » 20 kwietnia 2006, 09:40

GURU pisze:Cieszmy sie tym co mamy, 6 miejsce tez jest dobre, tym bardziej ze nikt tak wysoko przed sezonem nie celował.

baaaaa ja myślałem, ze spadną :p :D
...w.w.j.d.?...

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 20 kwietnia 2006, 09:41

Błysk nastolatki
Ciężko wywalczonym zwycięstwem w swojej hali, gorzowianki przypieczętowały wczoraj piąte miejsce w ekstraklasie, najwyższe w historii tutejszego basketu.

Pierwsza kwarta to snajperska licytacja gorzowianki Justyny Żurowskiej i Martyny Koc z Cukierków. Obie zdobyły po 11 ,,oczek’’, ale w sumie o punkt więcej zapisały na swoje konto akademiczki. W drugiej odsłonie zaczęły jednak popełniać coraz więcej błędów i to przy bardzo niskiej skuteczności rzutowej. Dość powiedzieć, że przed przerwą wykorzystały tylko jeden z ośmiu rzutów zza linii 6,25 m oraz zaledwie sześć z 14 egzekwowanych rzutów wolnych... - Mecze z zespołem z Brzegu są zawsze ciężkie, stąd nerwy w naszych poczynaniach - tłumaczyła później Marta Żyłczyńska.
U rywalek rządziła jak zawsze Olena Proszczenko, a wtórowały jej Agnieszka Makowska i Magdalena Rzeźnik, więc na przerwę zespół z Brzegu schodził z pięciopunktową przewagą - 36:31. Zaraz po zmianie stron ,,przebudziła’’ się Aleksandra Karpińska, która w krótkich odstępach czasu trzykrotnie trafiła z gry. Minimalne prowadzenie utrzymywały jednak rywalki, choć celnym rzutem za trzy punkty popisała się Katarzyna Czubak. Obraz gry odmieniło dopiero wejście na parkiet niespełna 18-letniej Joanny Zalesiak, która dwukrotnie uciekła rywalkom, kończąc akcje celnymi rzutami, a następnie wybrała im piłkę z rąk, podając pod kosz do stojącej bez opieki Joanny Czarneckiej. Na początku ostatniej odsłony trafiła za trzy punkty i chwilę później dołożyła kolejne dwa po dynamicznym wejściu pod kosz, przywracając zespołowi prowadzenie 55:50. - To jednak był nie tylko mój mecz, bo na wygraną zapracował solidarnie cały zespół - oceniła skromnie Zalesiak. Gdy jednak chwilę później opuściła parkiet po piątym przewinieniu, na 59 s przed końcem meczu Cukierki wyrównały na 58:58. Karpińska dołożyła ,,oczko’’ z rzutu wolnego, a na 16 s przed końcową syreną na linii osobistych stanęła Żurowska i cztery razy z rzędu (faul plus przewinienie techniczne Makowskiej) trafiła piłką do kosza, przesądzając o zwycięstwie AZS PWSZ Sowood. - Czułam, że wygrana jest tak blisko, iż nie mogę zaprzepaścić tej szansy - powiedziała po meczu Justyna. - Chciałam tymi rzutami dobić psychicznie przeciwniczki, by nasz sukces był bezdyskusyjny. Bo myślę, że to właśnie my zasłużyłyśmy na piąte miejsce.
W meczu o brązowy medal CCC Polkowice uległ PZU Polfie Pabianice 42:54. Stan rywalizacji do trzech zwycięstw 2:1 dla PZU Polfy.

źródło: www.gazetalubuska.pl
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 20 kwietnia 2006, 09:45

Sezon dla koszykarek z Gorzowa i Brzegu zakończony. Wszystko stało się jasne, kto zajmie piąte, a kto szóste miejsce. Gorzowianki okazały się lepsze także i w drugim meczu, tym samym zdobywając po raz pierwszy w historii klubu piąte miejsce.

Wszyscy zgromadzeni w gorzowskiej hali wiedzieli, ze będzie to bardzo zacięte spotkanie i nikt się nie zawiódł. Już od pierwszego gwizdka widać było wielka zaciętość w grze obu drużyn. Pierwsza kwarta to wymiana kosz za kosz. Żadna z ekip nie mogła zyskać przewagi, co bardzo dobrze obrazuje wynik, jaki widniał na tablicy wyników po pierwszych 10 minutach, czyli 19:18 dla gospodyń. W drugiej kwarcie nieznaczną przewagę osiągnęły zawodniczki zespołu przyjezdnego. Stało się to miedzy innymi przez słaba skuteczność gorzowianek, szczególnie podczas rzutów osobistych. Do szatni zawodniczki schodziły przy wyniku 31:36 dla teamu z Brzegu.

Podczas przerwy kibice mogli podziwiać miejscowe cheerliderki i dziewczyny ćwiczące gimnastykę. Było to na pewno odetchniecie od emocji, które były w pierwszej i drugiej kwarcie, oraz jak się okazało w późniejszych częściach gry.

Trzecia odsłonę meczu świetnie rozpoczęły podopieczne Dariusza Maciejewskiego, które odrobiły stratę z poprzedniej kwarty. Druga cześć tej kwarty to powtórka z pierwszej kwarty, rzut za rzut. Kwarta ta zakończyła się wynikiem 15:10 i do ostatniej odsłony meczu zawodniczki przystępowały przy wyniku 46:46. Nic nie zmieniało się i w ostatniej części meczu, twarda gra z obu stron. Jednak w końcówce spotkania lepiej poradziły sobie gorzowianki. W końcowych sekundach sędzia odgwizdał jeszcze faul techniczny zawodniczki z Brzegu, a Justyna Żurowska w świetnym stylu zamieniła to na 6 punktów dla swojej drużyny. Po 40 minutach na tablicy wyników widniał wynik 63:58 i to zawodniczki z Gorzowa mogły świętować zdobycie 5 miejsce w lidze.

Na słowa pochwały zasługują kibice obu drużyn, którzy wspierali swoje zespoły aż do końca. Gorzowscy kibice jeszcze długo po zakończeniu spotkania dziękowali swoim zawodniczkom za świetne widowisko i za cały sezon.

Radosław Łogusz, Gorzów Wielkopolski

źródlo; e-basket.pl
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
YorkieBoy
Nowy na forum

Postautor: YorkieBoy » 20 kwietnia 2006, 11:38

Gratulacje Dla Gorzowianek! Uważam że w pelni zasluzyly na piate miejsce, musze jednak powiedziec ze i tak moim zdaniem w tych spotkaniach lepsza byla Odra! Powiem jeszcze cos o sedziowaniu...na pierwszym meczu w brzegu mielismy zaszczyt podziwiac Mojkę w akcji, a wczoraj natomiast "madrego" pana Szczerbe...czyz to nie dziwne, ze obydwoje ci sedziowie od zawsze nielubiani w brzegu podjeli sie sedziowania w tych meczach!!! Normalnie nie moge pojac jak takie niedojeby moga sedziowac w takich spotkaniach!!!

To tyle z mojej strony. Jeszcze raz Gratulacje dla Gorzowa i Oderki oczywiscie tez!!! :lol: :lol: :lol:
Ch>W>D>P śmierc kłurwom i frajerkom i cenzurze !!!

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 20 kwietnia 2006, 12:43

Foty jakieś dajcie jak macie!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Mlody
Żak

Postautor: Mlody » 20 kwietnia 2006, 14:28

beda beda ale wieczorkiem
Jakie zalożenie masz??Proste Walczyć i Wygrywać!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Brodacz
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Brodacz » 20 kwietnia 2006, 16:05

Gratulacje dla Gorzowa.Mecz bardzo zacięty ale nie na wysokim poziomie :? Wyjazd ogólnie udany.Dzięki wielkie za przywitanie dla elen.Doping macie całkiem naprawde dobry.Szkoda że nas było tylko 8.Myśle ze gdyby było nas więcej to atmosfera na hali byłaby fantastyczna.Sądze że zrobiliśmy atmosferę święta :D.Inni postronni kibice (kilku) nie dostosowali sie do poziomu swojego klubu kibica i zwyzywali nas ale to akurat nie zrobiło na nas żadnego wrażenia.Co do samego meczu to pierwsza połowa w wykonaniu naszych nie była na najwyższym poziomie.Mimo to starczało to na dość słabo grajacy AZS.Druga połowa to uz inna historia.W trzeciej kwarcie nasze zagrały słabo i przebudziły sie zawodniczki z Gorzowa.Jednak dalej wynik był na styku.Posłabszym początku czwartej odsłlony nasze zawodniczki przegrywały już z zespołem AZS-u.Jednak potrafiły sie podnieść i wyszły na 2 punkty do przodu.I w momencie kiedy sytuacja była otwarta do gry weszli najgorsi aktorzy-sędziowie.Głównym bohaterem był pan Dariusz Szczerba,który zaczął gwizdac faule z kosmosu.W kilka minut sytuacja zrobiła się nieprzyjemna dla naszego zespołu.Nasze straciły skrzydła i gubiły się w ataku.Do tego doszedł faul (którego nie było) po który zostało odgwizdane zachowanie niegodne sportowca.Cztery rzuty osobiste zostały wykorzystane i kibice AZS-u świetowali juz zwycięstwo swojej drużyny.Zawodniczki i trenerzy długo nie mogli sie pogodzic z niesprawiedliwością sędziego,ale ten mecz mozna było wygrać wcześniej.Zawiodła skuteczność i zbiórki :? Obrona była nasza mocną strona ale zeby wygrac trzeba rzucać.Myśle że w tym meczu nie można było wskazac lepszego bo mecz był na styku.Ocene uniemożliwia dość znaczna ingerencja sędziów na czele z Dariszem Szczerbą który dla mnie jest największym amatorem w Polskiej lidze.Jeszcze raz gratki dla Gorzowa i dzęki za doping i zabawe. Pozdro dla elen :wink:
Ja go znam to jest ten no...:)

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 20 kwietnia 2006, 19:46

Fotorelacja z meczu znajduje sie na stronie http://www.gorzow.pl/index.html?akcja=strona&strona=929. Fajne fotki, wiec zapraszam do ogladania.
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”