Eliminacje do ME 2007

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 08 września 2006, 09:53

zgadzam się z manią.
zobaczymy co nasze dziewczyny pokażą w w niedzielę w Gorzowie :roll: i w następnych meczach.

ale i tak,aż strach pomyśleć, co by było gdybyśmy grali bez Biby...choć wtedy pewnie reszta grałaby zupełnie inaczej.

i przede wszystkim co z Niunią? 6 czy 7 miało się wszystko wyjaśnić, a na razie cisza :?
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 08 września 2006, 12:43

osesek pisze:dokładnie!! w zeszłym roku przyjechały 3 kartofle grać w gdyni i kozioł nawet nie pierdnął ...

Dokładnie zrobił to co powinien z tym składem.No chyba że prowadził wyrównaną gre w finale to dlatego że mu Omanic pomagał.
Obrazek

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 08 września 2006, 12:44

simon pisze:Niestety - potwierdza się tylko to, że to nie Koziorowicz grał w Lotosie - słowem "tak się gra, jaką się ma... amerykę..."

W Eurolidze czy PLK.
No ale takie banały to można powiedzieć o każdym trenerze na świecie.

Ja nie chciałem reprezentacji zabierać Herktowi.
Zresztą Herkt to typowy trebner reprezentacyjny który nie nadaję się do klubów bo po 2-3 latach zostawia spaloną ziemie.
Ba uważałem że nie trzeba zabierać Konieckiemu (choć mnie denerwował treningami).
Za Konieckiego mieliśmy Bibe i koszulki,za Koziorowicza będziemy mieli to samo jak go zwolnimy i przyjdzie Nowakowski (zresztą to dokładnie taki sam typ trenera jak Koziorowicz ,bardziej klubowy niż reprezentacyjny w odróznieniu od Herkta) to też będziemy mieli Bibe i koszulki.A gdy już to nie wystarczy i dojdziemy do magicznego miejsca:potrzebny jest nam trener z zagranicy z poza 'układu'.I u niego znów będziemi mieli Bibe i koszulki to WRESZCIE niektórzy przejrzą na oczy dlaczego dostajemy w dupe.
Obrazek

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 08 września 2006, 14:16

Oczywiście i tu i tu - ale, ale - ani nie tragizuje, marudzę czy coś takiego - można przegrać, ba można i zebrać baty i wcale mi nie smutno. Mało tego, jestem pewien duuużo lepszej postawy zespołu w kolejnych meczach - wierzę w to i w tego trenera i te zawodniczki (na pewnym, określonym poziomie ma się rozumieć) - z tym, że nie ma co na czarne mówić białe. Jeśli nie, to dlaczego zatem się czepiać trenera po takiej porażce jak ta(te) słynna(e) - wiadomo o jakie chodzi. Wszam mamy Bibę i koszulki także to co zrobiły Hiszpanki w ostatniej kwarcie - a Polki w 3 poprzednich pozostaje całkowicie poza kontrolą i możliwością kreowania postawy zespołu przez "ławkę"? I tego się mamy trzymać? Trudno nie doszukiwać się pewnej analogii... - w takim razie powinniśmy zweryfikować ocenę poprzednich występów - ba, przyznać PZKosz, że wynik Konieckiego to faktycznie był SUKCES - dodajmy bez zastanowienia - WIELKI SUKCES - bo z 1 zawodniczką i koszulkami...

Nie, takich banałów nie da się powiedzieć o wielu, wielu trenerach...

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 08 września 2006, 23:23

Przed meczem Polska - Chorwacja: Czas na zwyciętwo

2006-09-09 00:01
Po niemieckim falstarcie, jakim był nieudany występ polskich koszykarek w Rostocku, już w niedzielę nasze koszykarki będą miały okazję do odniesienia pierwszego zwycięstwa w meczu kwalifikacyjnym. W Gorzowie Wielkopolskim podejmujemy Chorwatki. Początek spotkania jutro o godzinie 18:30, mecz będzie transmitowany na żywo w TVP3.

W pierwszym meczu ekipa Chorwacji dość pewnie pokonała rywalki ze Szwecji. W spotkaniu tym gospodynie grały głównie siedmioma zawodniczkami. O losach meczu zadecydowały cztery koszykarki, które zaprezentowały bardzo skuteczną grę. Mowa o Sandrze Popovic (15pkt., 6 zb.), Patrze Stampaliji (16 pkt., 9 zb.), Anie Melas (16 pkt.) i Emiliji Podrug (14 pkt., 12 zb.).

Co może być najsilniejszą bronią na nasze najbliższe rywalki? Agresywna obrona i szybki atak, czyli to na co szkoleniowcy przez cały okres przygotowawczy kładli największy nacisk! Nasze zawodniczki dobrą grą w defensywie powinny bardzo szybko odebrać ochotę do gry Chorwatkom. Gra pressingiem może spowodować, że doskonale dysponowane rzutowo w ostatniej, eliminacyjnej potyczce przyjezdne zaczną popełniać błędy.

W naszym zespole w pierwszym meczu gra opierała się na Agnieszce Bibrzyckiej. Ta, mimo 30 punktów nie uchroniła Polski od znaczącej porażki. Krzysztof Koziorowicz oprócz „Biby” i Małgorzaty Dydek dysponuje wieloma zawodniczkami, uzdolnionymi rzutowo. Jeśli tylko któraś z nich wesprze obie liderki, nasze szanse na wygraną znacznie wzrosną.

Rewanżowa potyczka z Niemkami (z którymi notabene mamy walczyć o pierwsze miejsce w grupie ) odbędzie się w Gdyni już za tydzień. Wtedy przyjdzie czas na rewanż za dotkliwą pierwszą przegraną! Teraz po niemieckim falstarcie, najwyższy czas na pierwsze zwycięstwo. Z Chorwacją wygrać po prostu musimy, jeśli chcemy skutecznie bić się o awans do finałów Mistrzostw Europy. Na zwyciętswo liczą zarówno trenerzy naszej ekipy jak i kibice, którzy zapewne w niedzielę szczelnie wypełnią kameralną halę w Gorzowie Wielkopolskim.

Paweł Szatkowski
www.koszkadra.pl
-----------------------------------------------------------------------------------
przy okazji zmieniłam brzemienie tematu,żeby o wszystkich meczach eliminacji pisać w jednym topicu,a nie otwierać osobnego do każdego meczu.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Gwynbleidd » 09 września 2006, 11:51

Jezu cos mnie to mówi lub bardziej cos przypomina.Prowadzenie i to nawet wysokie i zonk.Wierze ze trener lub zawodniczki wezma sie za siebie i bedziemy mogli cieszyc sie zwycięstwem.
Z Wyrazami Szczerej Niewdzięcznosci,Za To Ze Byłem Z Wami. A Teraz Jesteście Przeciwko MNIE!!!Obrazek

Awatar użytkownika
ziutek_pabianice
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: ziutek_pabianice » 10 września 2006, 19:25

Polki po bardzo zaciętej końcówce pokonały Chorwację 74:72.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 10 września 2006, 19:26

ło Boze.. wygryzły to zwyciestwo.. bohaterką Lecia jej zbiorki, przechwyty i punkty poderwały druzyne do walki. Ale ogolnie wiekszosc zawodniczek z tej kadry nie posiada umiejetnosci do grania na tym poziomie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 10 września 2006, 19:29

dramat.. inaczej się tego nie da opisać a rozgrywające do odstrzału... masakra
ciekawe czy na szwedki Super-Lecia wystarczy
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
Nas
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Nas » 10 września 2006, 21:03

18 zbiórek, 16 pkt na dobrej skuteczności, co za mecz Leci, klasa :)

Podobała mi sie w tym meczu także Karpińska :)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 10 września 2006, 21:14

dzisiaj Lecia była niesamowita! to co ta dziewczyna wyprawiała to mistrzostwo!
Biba dziś słabiutko(jak na nią), ale w najważniejszym momencie meczu punkty zdobyła.
i Karpińska mnie zaskoczyła swoją postawą in plus.
ale generalnie to optymistką nie jestem przed następnymi meczami niestety.

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 10 września 2006, 21:22

ann pisze:dzisiaj Lecia była niesamowita! to co ta dziewczyna wyprawiała to mistrzostwo!
Biba dziś słabiutko(jak na nią), ale w najważniejszym momencie meczu punkty zdobyła.

jak się z taką szwecją bedziemy tak mordować to będzie klops... pozostaje walka o 2 miejsce bo Gośka już pewnie nie zagra a bez rozgrywajki ani rush... ale Koziorowicza mają głęboko w poważaniu starsze zawodniczki a u Urlepa Wójcik i Pluta szaleją!! u bab się nie da??
i niestyty zapowiada sie dłuuuuższy rozbrat z czołówką europejską :cry:
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 10 września 2006, 21:32

Krysia Szymańska-Lara by się przydała.
Paulina dziś zagrała kiepsko, o Waligórce nie wspomnę.
w poprzednim poście zapomniałam o Eli Międzik, która miała niezłe fragmenty.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 10 września 2006, 21:35

osesek pisze:
ann pisze:dzisiaj Lecia była niesamowita! to co ta dziewczyna wyprawiała to mistrzostwo!

jak się z taką szwecją bedziemy tak mordować to będzie klops... pozostaje walka o 2 miejsce bo Gośka już pewnie nie zagra a bez rozgrywajki ani rush... ale Koziorowicza mają głęboko w poważaniu starsze zawodniczki a u Urlepa Wójcik i Pluta szaleją!! u bab się nie da??
i niestyty zapowiada sie dłuuuuższy rozbrat z czołówką europejską :cry:

Na szczescie system jest rownie durny co ostatnio - weic o awans mozna bedzie jeszcze powalczyc bezposrednio przed ME. Tyle ze wtedy pewnie bez Biby i Dydek grajacych w WNBA.

Z tego składu co gra obecnie do kadry IMO nadaja sie: Biba, Dydek, Lecia, Kobryn i Miedzik (te jej trojki sa potrzebne). Gdzies w zapleczu kadry Karpinska (choc dzis miala dobre momenty) i Pawlak - jesli trzeba by wejsc na pare minut podmeczyc rozgrywajaca rywalek, bo sama to ona rozgrywac nie umie. Dla reszty to jak na razie zawysokie progi.

Na szczescie potencjal nasz jest wiekszy niz obecna kadra. Tylko cos kontuzjogenne te nasz panny :/ : Szott, Lamparska, Nowacka, Wielebnowska, Pałka, Krawiec - napewno powinny miec miejsce w kadrze. Moze takze Perlinska (obecnie trudno cos o niej powiedziec). No i probowac namowic do powrotu ktorąs z doswiadczonych: Krupska, Wlazlak, Lare - nie zbawia nas, ale napewno moga pomoc.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 10 września 2006, 21:44

Polskie koszykarki wygrywają w Gorzowie!

Polska pokonała Chorwację 74:72. W naszej drużynie wystąpiły trzy koszykarki AZS PWSZ Sowood Gorzów.

Obrazek
Kosz Chorwatek atakuje Magdalena Leciejewska
(Fot. Piotr Żytnicki / AG )

To było prawdziwe koszykarskie święto. Pełne, biało-czerwone trybuny w hali przy ul. Chopina. I gorący doping, który bardzo w tym spotkaniu był naszej drużynie potrzebny, tym bardziej, że z powodu kontuzji w polskiej drużynie nie mogła zagrać nasza gwiazda Małgorzata Dydek. Na inaugurację mistrzostw Europy Polki przegrały w Niemczech. Gdyby uległy też Chorwacji to ich sytuacja w grupie stałaby się bardzo nieciekawa.

Prowadzenie w tym spotkaniu zmieniało się kilkakrotnie. Gdy na początku trzeciej kwarty Polki odskoczyły na sześć punktów nastąpiła imponująca seria rzutów z dystansu Chorwatek. Rywalki trafiły w drugiej połowie aż osiem razy za 3 pkt i wygrywały nawet 60:52.

W decydującym momencie to jednak Polki pokazały determinację i ogromną wolę walki w obronie. Do tego, po "gorzowskich" rewelacyjnych akcjach w ataku Aleksandry Karpińskiej (7 pkt w czwartej kwarcie) i 20-latki z Gdyni Magdaleny Leciejewskiej (aż 18 zbiórek w meczu) odrobiły straty. Ostatnie akcje to popis Agnieszki Bibrzyckiej. Naszej liderce nie wiodło się w tym spotkaniu. Na koniec "Biba" pokazała jednak dlaczego wybierano ją najlepszą koszykarką Europy. - Mam nadzieję, że takie spotkania będą kształtować charakter naszego zespołu - powiedział trener reprezentacji Polski Krzysztof Koziorowicz. - Dziękuję kibicom, którzy przyszli do gorzowskiej hali. Byli naszym szóstym zawodnikiem. W środę liczę na kolejną wygraną ze Szwecją w moim rodzinnym Stargadzie Szczecińskim.

Z zawodniczek AZS PWSZ Sowood przed własną publicznością z dobrej strony pokazały się także Justyna Żurowska i Aleksandra Chomać, a Joanna Czarnecka gorąco dopingowała koleżanki z ławki rezerwowych.

POLSKA - CHORWACJA 74:72 (20:17, 17:16, 11:20, 26:19)

Polska: Bibrzycka 16 (1x3), Leciejewska 16, Kobryń 14, Międzik 9 (3x3), Pawlak 6 (1x3) oraz Karpińska 9, Chomać 2, Żurowska 2, Waligórska.

(Ireneusz Klimczak)

(źródło: www.gazeta.pl - Gorzów Wielkopolski)

Fotki inne są TUTAJ
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”