Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 02 października 2006, 20:02

Liquidor pisze:Odsyłam Cię droga koleżanko na nasze zacne prwaytne forum na TWSD :wink:

dziękuję za informację, forum przeczytane :)
czyli...byle do piątku :wink:
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 03 października 2006, 21:11

Turniej o Puchar Prezesa Can-Pack
2006-10-03 19:40
Koszykarki Wisły Can-Pack Kraków przygotowują się intensywnie do kolejnego sezonu ligowego oraz rozgrywek Euroligi. Preludium do rozgrywek ligowych będzie weekendowy turniej o Puchar Prezesa Can-Pack. Poza krakowiankami wystąpią w nim zawodniczki Fenerbahce Stambuł i K Cero Koszyce. W turnieju miał również wziąć udział finalista ostatniej edycji Euroligi Gambrinus Brno.

Niestety wspomniany zespół, pomimo wcześniejszej akceptacji, odwołał swój przyjazd do Krakowa. Ostatecznie na udział w turnieju nie zdecydował się również węgierski zespół Mizo Pecs. Jak mówi trener krakowskiego zespołu Elmedin Omanić, który rozmawiał z około dwudziestoma klubami europejskimi na temat udziału w turnieju, możliwy, aczkolwiek mało prawdopodobny jest przyjazd w ostatniej chwili zespołu z Wilna.

Mimo to turniej jest mocno obsadzony. Poza Wisłą Can-Pack, która będzie miała pierwszą okazję, po letniej przerwie, do prezentacji kibicom, zagra również turecki Fenerbahce Stambuł. Zespół ten jest uczestnikiem obecnych rozgrywek Euroligi. - Nie możemy zapomnieć, że turecki zespół jest bardzo dobry. Sama reprezentacja Turcji notuje dobre wyniki. W Fenerbahce gra świetna Niemka Linda Frohlich - mówi szkoleniowiec krakowskiego zespołu.

Fenerbahce ma ambitne plany na obecny sezon. Po zeszłorocznym mistrzostwie, pucharze kraju i pucharze prezydenta Turcji, w tym roku turecki zespół ma walczyć o najwyższe cele w Europie. W dłuższej perspektywie ma wygrać Euroligę. Czego nie kryje prezes klubu ze Stambułu.

Drugim zespołem rywalizującym z krakowiankami będzie K Cero Koszyce. Zespół dobrze znany fanom krakowskiej koszykówki. W zeszłym sezonie Wisła Can-Pack wygrywała dwukrotnie z Czeszkami w europejskich rozgrywkach. Jeszcze podczas fazy grupowej do Krakowa z Koszyc trafiła Tiffany Johnson, która nie okazała się jednak zbyt dużym wzmocnieniem.

W krakowskim zespołem na kilka dni przed turniejem panuje znakomita atmosfera. Zawodniczki w pocie czoła trenują dwa razy dziennie i tryskają humorem. - Turniej o Puchar Can-Packa to znakomita okazja do wypróbowania wielu zawodniczek. Będę dokonywał sporo zmian, by wiedzieć na kogo mogę liczyć choćby w rozgrywkach Euroligi, w których nie ma czasu, ani możliwości na eksperymentowanie - mówi trener Wisły Can-Pack Elmedin Omanić.

Szkoleniowcowi wtórują zawodniczki. - Bardzo chcemy wygrać ten puchar. Liczy się nie tylko przygotowanie do sezonu, ale i zwycięstwo. Czas pokaże, czy mamy lepszy zespół niż przed rokiem. Na pewno jest wyższy niż w ubiegłym sezonie - mówi Jelena Skerović, dla której będzie to już trzeci sezon pod Wawelem.

Serdecznie zapraszamy kibiców basketu z Krakowa i nie tylko do obejrzenia tego turnieju. Niech zachętą będzie fakt, że na wszystkie mecze wstęp jest wolny. Oto harmonogram turnieju:

6.10.2006 piątek godzina 18: Wisła Can-Pack Kraków - K Cero Koszyce - przed meczem odbędzie się prezentacja krakowskiego zespołu
7.10.2006 sobota godzina 17: K Cero Koszyce - Fenerbahce Stambuł
8.10.2006 niedziela godzina 17: Wisła Can-Pack Kraków - Fenerbahce Stambuł

Krzysztof Zakrzewski
www.plkk.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 03 października 2006, 23:12

a Wilno z nami w grupie jest i im nie przeszkadzałaby gra z nami?? kto to wymyśla??
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 03 października 2006, 23:19

Spartakowi przeszkadzało, to w Wilnie też pewnie będzie 8)

działaczy to mamy kumatych że ho ho :lol:

( i tak jak sami widzicie, takie rzeczy jak załatwienie drużyny spada na barki.. Edo :roll: )
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 04 października 2006, 19:04

Elmedin Omanić: Być w najlepszej ósemce

Obrazek

Weekendowy turniej o Puchar Prezesa Can-Pack zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na wieści ze sztabu trenerskiego Wisły Can-Pack, a konkretnie od trenera krakowianek Elmedina Omanicia, który opowiada o bieżącej sytuacji w zespole.

Lepszej atmosfery w zespole chyba nie mógł pan sobie wymarzyć przed startem sezonu?

- Rzeczywiście atmosfera jest bardzo dobra. W zeszłym sezonie też była dobra, ale nie tak świetna jak teraz. Zawodniczki są pełne zapału do pracy, a do tego mają dobre podejście do treningów. Praca na zajęciach jest dla nich przyjemnością.

Na co stać Wisłę Can-Pack w tych meczach i w pierwszych ligowych potyczkach?

- Dokonaliśmy kilku zmian w składzie. Wiele zawodniczek dopiero przed meczem z Koszycami w zeszły weekend dołączyło do zespołu. Jest to problem, ale oczywiście mają go wszystkie dobre kluby europejskie.

Które z nowych koszykarek okażą się największym wzmocnieniem?

- Wszystkie sprawdzałem przed tym, jak dokonaliśmy transferu. Są to zawodniczki, które preferują grę zespołową, co mi się podoba. Kilka z nich znam od dawna, jak Vilipić, bo pochodzi z mojego kraju. Bardzo zaskoczony jestem Elą Trześniewską. Oczywiście wiedziałem, że jest świetną koszykarką, ale na treningach zobaczyłem, że trenuje jakby miała 18 lat. W jej przypadku wiek nie ma znaczenia.

Silna kadra pozwala na walkę o najwyższe cele. Mistrzostwo i puchar kraju to podstawa, a w Eurolidze jak zagra krakowski zespół?

- Jeśli będzie szczęście możemy być w najlepszej ósemce. Będzie jednak bardzo trudno. Stać nas na zajęcie 3-4 miejsca w grupie, a potem wszystko zależy od szczęścia. Od tego na kogo trafimy. Oczywiście z każdym będziemy walczyć. To jest sport, więc każdy wynik jest możliwy.

Pewnie nie może się pan już doczekać tej rywalizacji w Europie?

- Zdecydowanie. Pierwszym prawdziwym testem, który pokaże, gdzie jesteśmy w Europie będzie mecz ze Spartakiem Moskwa 8 listopada. Będzie to świetne widowisko dla kibiców. Spartak ma budżet, jak kluby koszykówki mężczyzn. W tym roku to jest ok. 5-6 mln Euro. Klub kupuje zawodniczki jakie tylko chce. Pieniądze nie mają dla nich znaczenia, bo właściciel jest niezwykle bogaty.

Szkoda więc, że na najbliższy turniej nie przyjedzie zwycięzca Euroligi Gambrinus Brno…

- Bardzo źle, że nie przyjedzie do Krakowa. Gambrinus wycofał się pomimo wcześniejszej akceptacji. To samo zrobił potem Mizo Pecs. Teraz we Francji i Rosji liga już startuje i ciężko jest kogoś zaprosić. Ja sam rozmawiałem z dwudziestoma mocnymi klubami z Europy. Niestety nie udało się.

Mimo to rywale są wymagający, zwłaszcza Fenerbahce. Oczywistym jest, że każdy zespół będzie chciał wygrać. Zagra pełna kadra, czy zmian będzie niewiele?

- Będę dokonywał wielu zmian w składzie w tych meczach. Chcę sprawdzić, które zawodniczki są dobrze przygotowane do sezonu. Nie ma czasu na wypróbowywanie zawodniczek w rozgrywkach Euroligi, czy wielu meczach mistrzowskich, a tu mamy świetną okazję.

Krzysztof Zakrzewski
www.plkk.pl

------------------------------------------------------------------------------------
z informacji podanych na forum Wisły wynika,że Anna DeForge trenuje już z zespołem, czyli mamy pełny skład :)

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 04 października 2006, 19:24

Dzis na treningu pojawiła sie Galaktyczna Anna De Forge :))

Skład w komplecie (bez kontuzjowanej Radwan). Zaczynamy sezon 2006/2007
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 04 października 2006, 19:26

juz sie nie mogę doczekać piątku :D
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 05 października 2006, 06:21

Dużo emocji za darmo

Krakowscy sympatycy żeńskiej koszykówki mają prawo tęsknić za sportowymi emocjami. Ostatecznie od 3 maja, kiedy to "Biała Gwiazda" sięgnęła po tytuł mistrzowski, minęło już trochę czasu. Na szczęście nowy sezon jest coraz bliżej. Tym samym namiastką zmagań w ekstraklasie i Eurolidze będzie międzynarodowy turniej o Puchar CanPacku, który od piątku do niedzieli rozegrany zostanie w hali przy ulicy Reymonta. I od razu dodatkowa, ale miła informacja dla kibiców - wstęp na zawody będzie wolny.

W najbliższy piątek organizatorzy zapraszają na godz. 18. Nastąpi wtedy prezentacja drużyny Wisły Can-Pack na sezon 2006/2007, a potem krakowianki zmierzą się ze słowackim Cero Koszyce, czyli rywalem dobrze znanym m.in. ze zmagń euroligowych w minionym sezonie. W sobotę, początek o godz. 17, w programie jest mecz Cero Koszyce - Fenerbahce Stambuł. Wreszcie w niedzielę, także o godz. 17, rozpocznie się spotkanie Wisła - Fenerbahce. Dla krakowianek wzmiankowany turniej będzie ostatnim, ale chyba najpoważniejszym szlifem formy przed zbliżającym się sezonem. Ponadto kibice zobaczą w akcji większość zawodniczek tworzących szeroką kadrę 18krotnego mistrza Polski.

Na dziś zaś skład "Białej Gwiazdy"przedstawia się następująco: Edyta Błaszczak (175 cm wzrostu), Dominique Canty (175, USA), Anna DeForge (178, USA), Katarzyna Fikiel (193), Katarzyna Gawor (188), Dorota Gburczyk (187), Monika Krawiec (173), Magdalena Radwan (180), Jelena Skerović (172, Serbia), Liad Suez-Karni (188, Izrael), Natalia Trafimava (186, Białoruś), Elżbieta Trześniewska (190), Daliborka Vilipić (193, Bośnia i Hercegowina), Anna Wielebnowska (188), Karolina Zając (177).

(BAT)

(źródło: www.naszemiasto.pl / Gazeta Krakowska)
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 05 października 2006, 22:04

o której jutro ta prezentacja?? kiedy mam wpaść na hale żeby mnie nic nie ominęło??
Cellar Door
Obrazek

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 05 października 2006, 23:55

o 18.
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 06 października 2006, 20:06

Nie to zebym sie napinal, ale zaraz wychodze i nie bede mial czasu pozniej nic napisac :). Dzisiejszy mecz zakonczyl sie wygrana WISŁY... dokladnego wyniku nie pamietam. Jednak nie to jest najwazniejsze... oprawe stanowilo dzis 100 flag :).... ktore daly zajebisty efekt. Oprocz tego na 30 sek przed koncem odpalamy 30!!!! rac. To tyle ode mnie... czekamy na fotki :)

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 06 października 2006, 20:47

koniec chyba 66 -59, tak mi sie wydaje, 1 połowa naprawde porywająca!! potem trochu kiszki ale i tak fajnie się mecz oglądało
fajnie zagrały nowe Liad i Daliborka, troche spięta chyba Dominiq no i Niunia!! ach jak mi brakowało tych przestrzelonych wolnych :wink:

niezła oprawa, ludzi naprawde duzo jak na sparing ( czasem na lidze tyle nie było) i ogólnie fajna atmosfera!! zagrały wszystkie dziewczyny pierwsza piatka Monia, Domino,Toffik, Niunia i Elka ... później wchodziły wszystkie.. jutro znów mecz :D
Cellar Door
Obrazek

Awatar użytkownika
Fufurek
Młodzik

Postautor: Fufurek » 06 października 2006, 21:52

osesek pisze:fajnie zagrały nowe Liad i Daliborka

Hmm... Daliborka?
"... Każda porażka jest nawozem sukcesu ..."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 06 października 2006, 22:12

Fufurek pisze:
osesek pisze:fajnie zagrały nowe Liad i Daliborka

Hmm... Daliborka?

Liad-tak, Daliborka-nie!
:wink:

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 06 października 2006, 22:56

Obrazek

czyz nie wyglada to zajebiscie ????

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”