Play-off Euroligi

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Czy Wisła Can-Pack Kraków zagra ponownie w Final Four Euroligi?

Czas głosowania minął 09 lutego 2011, 12:11

tak
26
67%
nie
13
33%

Liczba głosów: 39

kristofer
Kadet

Re: Play-off Euroligi

Postautor: kristofer » 01 lutego 2011, 20:19

ann pisze:
Ktoś wie, dlaczego nie grała Hammon?

wpadła na Powell i zeszła utykając.

z nią pewnie Wiśle byłoby jeszcze trudniej wygrać. Na razie bardzo zacięte mecze, gospodarze wygrywają, ale nie są to na razie pewne wygrane, tylko ważą się losy spotkań do samego końca.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 01 lutego 2011, 20:37

Gratki dla Wisły za zwycięstwo , ale......... powinno to być pewne zwycięstwo. Uważam że Wisła dysponuje dużo silniejszym składem - ma więcej nazwiska . No sorrki - w Orenburgu jedyną gwiazdą jest Tina Charles , Hammon z kolei nie grała. Natomiast Sapova czy Christon - OK są dobre. Sapova bardzo solidna, lecz Christon jest przydatna tylko kiedy trafia.
Poza tym koniec atutów Orenburga .
Aha - jest jeszcze Veeremenka - ale szału nie zrobiła - a szczerze - obawiałem się że może napsuć krwi.

Natomiast w Wiśle na począteke należy wymienić 3 gwiazdy : Phillips , Leuczankę i Powell - dodatkowo bardzo wspierane przez aktywną Ewkę . Rezerwowe są nA porównywalnym poziomie

W Rosji na pewno będzie ciężko wygrać - pewnie już Hammon zagra. Ale w razie co jest 3 mecz w grodzie Kraka 8)

PS. Bardzo podoba mi się gra Nicole Powell - szczerze - po dość przeciętnych sezonie w WNBA - czułem że może okazać się lekkim niewypałem - tymczasem jest bardzo przydatna - i bardzo wszechstronna . Bardzo wysoka jak na ,,3'' , sprawna - z dobrym rzutem za 3 pkt. Przypomina mi grą ..Catchings z gry w Lotosie. Choć może trochę wyolbrzymiam.

Co do minusum - na pewno gra niskich Wiślaczek - poza Phillips. Na przyszły rok za Jelavić i Basko - powinny przyjść lepsze grajki (choćby..Sapova 8) - choć nie wiem czy rola zmienniczki dla Phillips czy Powell by jej odpowiadała ) - ale poza tym jeśli w dodatku zostaną u was wspomniane Phillips , Leuczanka , Powell , to za rok możecie naprawdę sporo namieszać.

PS . Nie szukałem - ale czy wiadomo na kogo trafi Wisła w przypadku przejścia Nadieżdy ?

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 01 lutego 2011, 20:43

Koszykarz (Toruń) pisze:Gratki dla Wisły za zwycięstwo , ale......... powinno to być pewne zwycięstwo. Uważam że Wisła dysponuje dużo silniejszym składem - ma więcej nazwiska . No sorrki - w Orenburgu jedyną gwiazdą jest Tina Charles , Hammon z kolei nie grała. Natomiast Sapova czy Christon - OK są dobre. Sapova bardzo solidna, lecz Christon jest przydatna tylko kiedy trafia.
Poza tym koniec atutów Orenburga .
Aha - jest jeszcze Veeremenka - ale szału nie zrobiła - a szczerze - obawiałem się że może napsuć krwi.

Natomiast w Wiśle na począteke należy wymienić 3 gwiazdy : Phillips , Leuczankę i Powell - dodatkowo bardzo wspierane przez aktywną Ewkę . Rezerwowe są nA porównywalnym poziomie

W Rosji na pewno będzie ciężko wygrać - pewnie już Hammon zagra. Ale w razie co jest 3 mecz w grodzie Kraka 8)

PS. Bardzo podoba mi się gra Nicole Powell - szczerze - po dość przeciętnych sezonie w WNBA - czułem że może okazać się lekkim niewypałem - tymczasem jest bardzo przydatna - i bardzo wszechstronna . Bardzo wysoka jak na ,,3'' , sprawna - z dobrym rzutem za 3 pkt. Przypomina mi grą ..Catchings z gry w Lotosie. Choć może trochę wyolbrzymiam.

Co do minusum - na pewno gra niskich Wiślaczek - poza Phillips. Na przyszły rok za Jelavić i Basko - powinny przyjść lepsze grajki (choćby..Sapova 8) - choć nie wiem czy rola zmienniczki dla Phillips czy Powell by jej odpowiadała ) - ale poza tym jeśli w dodatku zostaną u was wspomniane Phillips , Leuczanka , Powell , to za rok możecie naprawdę sporo namieszać.

PS . Nie szukałem - ale czy wiadomo na kogo trafi Wisła w przypadku przejścia Nadieżdy ?

zwycięzca pomiędzy Salamanką a Pecsem. Całkiem prawdopodobny jednak powrót Hernandeza na swoje stare śmieci.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 lutego 2011, 21:08

Uff. dla takich meczy sie kibicuje..

Widziałem kilkaset spotkań koszykarek Wisły "live".. to niewątpliwie było jednym z najlepszych <mimo tych tragicznych 6 minut w końcówce spotkania> a pierwsza kwarta to chyba najlepsze 10 minut jakie kiedykolwiek widziałem w wykonaniu koszykarek z Białą Gwiazdą. Niesamowita była wówczas koncentracja wszystkich zawodniczek tak w obronie jak i w ataku.. Pięknie się to oglądało, choć była tez świadomość ze tak grac przez 40 minut sie nie da. No i tak się stało.. strefa Orenburga w drugiej kwarcie wybiła nas z równowagi i przewaga mocno zmalała. Druga połowa az do 34 minuty to zacięta walką ale mimo wszystko też z lekką naszą przewagą.. kiedy wyszliśmy na to 12 minutowe prowadzenie wydawało się ze jest po meczu.. coż.. taka pewność nie raz bywa zgubna. Punkty bodajże Charles trójka Sapowej i już tylko +7.. my teoretycznie staraliśmy sie grać długie akcje, wykorzystując fakt ze czas działa na naszą korzyść ale obracało sie to przeciwko nam.. wkradała sie nerwowość, dochodziły niecelne rzuty.. no i Orenburg wyrównał..
Na szczęście w dogrywce udało się przełamać (brawo Ewka!) i zwycięstwo zostało przy R22 ..

W piątek wyjazd do Rosji potem ewentualnie (i prawdopodobnie) rewanż u nas .. do awansu ciągle cholernie daleka droga, ale pierwszy kroczek został zrobiony..

PS. Nie Endrju.. odpadniecie z Nadezda nie będzie absolutnie żadna tragedia. Skład jaki mamy był budowany pod katem ligi i ona - a konkretnie gra w finale - jest ciągle naszym priorytetem. Co innego gdybysmy mieli taki zespól od początku tych rozgrywek a nie od stycznia, gdy zgrywać go przyszło nam w trybie meczowym (było to zresztą widoczne chocby przy rozbijaniu strefy). Dramatem to jest jak sie gada ze zespół gra przez sezon po to by zdobywać" doświadczenie, a potem się okazuje ze to doświadczenie wystarcza do porażki 60 punktami..

PS2.. Koszykarz.. taka Owczarenko to zawodniczka o której możecie marzyc.. a proponując Sapova (pozycja 3/4) w miejsce Jelavic (pozycja 1) to sie ośmieszasz..

aaa

Tina Charles.. klasa sama dla siebie skoczna, sprawna a przy okazji świetnie wyszkolona technicznie (i rzut, i panowanie nad piłką).. no i to wyczucie gry w obronie.. tak wiem, to żadna nowość.. ale co innego widizec to w TV a co innego zobaczyć na żywo... Jak jej nie odbije sodówka to będzie przez długie lata dominowac pod koszami..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

feri
Młodzik

Postautor: feri » 01 lutego 2011, 21:18

ann pisze:

co chcecie Gorzowianie udowodnić? że Orenburg jest słaby? a jeszcze nie tak dawno

Koszykarki łamią kolejne granice. Rosjanki już też ograły!

Więcej... http://gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35214, ... z1CjklQrJX

cóż punkt widzenia zależy...hahahahaha :lol:

Witaj Kristofer w szeregach Gorzowian :lol:

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 01 lutego 2011, 21:21

feri pisze:
ann pisze:

co chcecie Gorzowianie udowodnić? że Orenburg jest słaby? a jeszcze nie tak dawno

Koszykarki łamią kolejne granice. Rosjanki już też ograły!

Więcej... http://gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35214, ... z1CjklQrJX

cóż punkt widzenia zależy...hahahahaha :lol:

Witaj Kristofer w szeregach Gorzowian :lol:

nie Kristofera miałam na myśli więc się nie czepiaj bzdur.
gratulacje dla dziewczyn za zwycięstwo! zwłaszcza dla tria Philips-Powell-Kobryn.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

regulamin zabijania
Nowy na forum

Postautor: regulamin zabijania » 01 lutego 2011, 21:25

Zawiść.. skąd ja to znam :)

Co do meczu, wiadomo było że Nadiezda dysponuje większym potencjałem ludzkim i że będzie kurewsko cięzko.
Szczerze to wątpiłem w wygraną, to jednak rosyjski gigant toczący równy bój z UMMC jeszcze kilka dni wstecz, faworytem Euroligi.
Brawo.

PS: Phillips - klasa sama w sobie.

feri
Młodzik

Postautor: feri » 01 lutego 2011, 21:30

ann pisze:nie Kristofera miałam na myśli więc się nie czepiaj bzdur.

A kogo?

*Ok nie ważne... choć pojęcia nie mam której do której "gorzowskiej" wypowiedzi pijesz... jednak fobia gorzowska trwa u niektórych w najlepsze

ann: o gorzowskim "zazdrość d... ściska" nie wspomnę.i niniejszym kończę dyskusję.
Ostatnio zmieniony 01 lutego 2011, 21:45 przez feri, łącznie zmieniany 1 raz.

flash
Młodzik

Postautor: flash » 01 lutego 2011, 21:33

Greebo pisze:. strefa Orenburga w drugiej kwarcie wybiła nas z równowagi i przewaga mocno zmalała.

Strefa Orenburga to jedno, a inna sprawa, że Wisła po tej ofensywie z pierwszej kwarty później przestała grać swoją naturalną koszykówkę. Grać na czas można w piłce nożnej, a w koszykówce teoretycznie też, ale pod warunkiem, że jedynki potrafią zrobić coś z niczego. Tymczasem Jelavic i Pawlak były wyjątkowo mało produktywne. To trochę dziwne, bo Berseneva czy Burik to nie są jakieś tuzy koszykówki. Dwadzieścia sekund klepania i bezruchu w ostatniej kwarcie często kończyło się jakimiś desperackimi próbami rzutów.

Orenburg zrobił duży błąd w końcówce regulaminowego czasu. Dlaczego oddelegowali Sapovą do popełnienia tego faulu (dla niej piątego), trudno zrozumieć. A ona, obok niesamowitej Charles, grała dziś naprawdę bardzo dobre spotkanie.
bball

szansa
Nowy na forum

Postautor: szansa » 01 lutego 2011, 21:57

regulamin zabijania pisze:Zawiść.. skąd ja to znam :)

Co do meczu, wiadomo było że Nadiezda dysponuje większym potencjałem ludzkim i że będzie kurewsko cięzko.
Szczerze to wątpiłem w wygraną, to jednak rosyjski gigant toczący równy bój z UMMC jeszcze kilka dni wstecz, faworytem Euroligi.
Brawo.

Nie zaprzeczam.Tyle,że nie po raz pierwszy daje plamę w decydującej akcji.No i chyba Pan trener powinien z tego wyciągnąć wnioski i da w przyszłości ostatnią akcję komuś innemu.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 01 lutego 2011, 22:00

szansa pisze:
regulamin zabijania pisze:Zawiść.. skąd ja to znam :)

Brawo.

Nie zaprzeczam.Tyle,że nie po raz pierwszy daje plamę w decydującej akcji.No i chyba Pan trener powinien z tego wyciągnąć wnioski i da w przyszłości ostatnią akcję komuś innemu.

Tyle, że jest to nasza jedyna zawodniczki, która potrafi zrobić "coś z niczego", czyli zdobyć punkty nie mając pozycji do rzutu...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 01 lutego 2011, 22:11

w dzisiejszych meczach wszystkie zespoły obroniły swoje boisko, oprócz Taranto, które przegrało bardzo wysoko z Pragą. Koszyce zrobiły coś, czego dokonał Gorzów, czyli prowadziły przez prawie cały mecz w Bourges, by w końcówce dać Francuzkom wygrać mecz.
Pecs przez 3 kwarty bardzo dzielnie walczył z Salamanką. Fenerbahce i Walencja wygrały bardzo wysoko, choć Hiszpanki do przerwy trochę męczyły się z Sopronem.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 lutego 2011, 22:38

flash pisze:
Greebo pisze:. strefa Orenburga w drugiej kwarcie wybiła nas z równowagi i przewaga mocno zmalała.

Strefa Orenburga to jedno, a inna sprawa, że Wisła po tej ofensywie z pierwszej kwarty później przestała grać swoją naturalną koszykówkę. Grać na czas można w piłce nożnej, a w koszykówce teoretycznie też, ale pod warunkiem, że jedynki potrafią zrobić coś z niczego. Tymczasem Jelavic i Pawlak były wyjątkowo mało produktywne. To trochę dziwne, bo Berseneva czy Burik to nie są jakieś tuzy koszykówki. Dwadzieścia sekund klepania i bezruchu w ostatniej kwarcie często kończyło się jakimiś desperackimi próbami rzutów.
.

Nie twierdze ze nie (zresztą pisałem tez ze ta nasza gra an czas odbiła się negatywnie) ale faktem jest ze dużo lepiej radziliśmy sobie z kryciem każdy swego niz ze strefą Nie jest to zresztą dziwne - by rozbijać strefę trzeba większego zgrania bo wszystkie zawodniczki muszą sie "rozumieć' a tego nam brakuje.. po za tym jak juz któraś zawodniczka ma czysta pozycje to powinna rzucać bez wahania, a my niestety mamy luke na 1-ce: Paula po dobrym rzutowo początku sezonu wyraźnie siadła, a Jelavic jest dramatyczna w tym elemencie (dobrze ze chociaż w trym roku kalendarzowym osobiste znacznie poprawiła)

Ogólnie minusów naszych jeszcze trochę by się znalazło, bynajmniej nie jesteśmy "dream teamem" ale też ciężko jest specjalnie narzekać. Skład obecnie jest ok, są i umiejętności , i jest walka.. mam nadzieję że wystarczy to na Orenburg a ewentualnym kolejnym rywalem bede sie martwił później :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 01 lutego 2011, 22:50

Greebo pisze:[ a my niestety mamy luke na 1-ce: Paula po dobrym rzutowo początku sezonu wyraźnie siadła,

Sory ze się wtrące... ale czy my mówimy o tej reprezentantce Polski... której ze tak powiem z nazwiska Dzwigalska do pięt nie dorasta ? :roll:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 01 lutego 2011, 22:55

dokładnie o tej samej. i w tej kwestii, o której wspomniałeś, nadal nic sie nie zmieniło.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”