Co słychać w Gdyni?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 02 sierpnia 2007, 19:06

ann pisze:wolę nieudolność w doborze trenera niż zawodniczek.
8) :D

Tu akurat my jesteśmy number one ale możemy wam oddać i będziecie mieli KOMBO.Gratis....
Obrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 02 sierpnia 2007, 19:10

hellraiser pisze:
ann pisze:wolę nieudolność w doborze trenera niż zawodniczek.
8) :D

Tu akurat my jesteśmy number one ale możemy wam oddać i będziecie mieli KOMBO.Gratis....

właśnie dlatego też o tym wspomniałam
nie dzięki.
pozostaniemy przy naszych koncepcjach z nieudolnymi trenerami
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 02 sierpnia 2007, 19:41

Taka szopka przed ogłoszeniem kadry na najbliższy sezon....i z dużej chmury mały deszcz... :x
Wygląda ,że 3/4 budżetu poszło na Canty i Holdsclaw, bo po za Amerykankami nie dostrzegam zawodniczek na dobrym europejskim poziomie.
Wg mojej oceny Vilipic to lepsza środkowa od Tuvic, która w obronie jest słabiutka, a w ataku także nie spisuje się dobrze.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 02 sierpnia 2007, 20:09

Nowy sponsor, nowe zawodniczki, cele wciąż takie same

Marcin Dajos

Lotos PKO BP Gdynia, pod taką nazwą występować będzie gdyński zespół koszykarek w nadchodzącym sezonie Ford Germaz Ekstraklasy oraz Euroligi.

Nieoficjalnie mówi się, że największy polski bank PKO BP wspomoże gdyński klub kwotą 2 mln zł, co stanowić ma 1/3 budżetu zespołu. - Od dwóch lat bardzo mocno staraliśmy się o pozyskanie mocnego sponsora. Po podpisaniu dzisiejszej umowy wiem, że warto było czekać - mówi prezes zespołu Mieczysław Krawczyk. - Chcemy być pierwsi w kraju i pomóc drużynie w zdobyciu tak upragnionego dziesiątego tytułu mistrzyń Polski oraz w skutecznej walce na europejskich parkietach - dodaje prezes zarządu banku PKO BP Rafał Juszczak, który oficjalnie złożył podpis na umowie. Tak mocny sponsor pozwolił od razu drużynie zakontraktować zawodniczki spełniające wymagania kadry trenerskiej - Romana Skrzecza oraz Krzysztofa Koziorowicza. Największym hitem transferowym jest potwierdzenie przez władze klubu informacji o zakontraktowaniu czołowych zawodniczek poprzedniego sezonu w Wiśle Kraków: MVP sezonu zasadniczego Dominique Canty oraz MVP gier finałowych Chamique Holdsclaw. Mierząca 175 cm Canty w obecnie trwających rozgrywkach amerykańskiej ligi WNBA i rozegranych 23 spotkaniach w drużynie Chicago Sky zdobywała średnio 8,7 pkt na mecz oraz notowała średnio 4 asysty w spotkaniu. Znacznie większym zaskoczeniem jest przyjście do Lotosu PKO BP Holdsclaw. Amerykanka po rozegraniu pięciu spotkań w tegorocznym sezonie WNBA postanowiła zakończyć karierę. - Postąpiła w taki sposób, by móc należycie przygotować się do sezonu w Europie. Można powiedzieć, że zakończyła przygodę z amerykańską koszykówką specjalnie dla nas - szczyci się dyrektor ds. marketingu gdyńskiego zespołu Marcin Kicior. Wzmocnienie ma także stanowić Serbka Slobodanka Tuvic, która zastąpi Ewelinę Kobryn. Występująca na pozycji środkowej zawodniczka w ostatnim sezonie zdobyła razem z zespołem Valenciennes mistrzostwo Francji. Rzucała w nim średnio 6,9 pkt oraz zbierała z tablic 4,5 piłki na mecz. Uzupełnienie składu stanowić mają dwie młode zawodniczki. 20-letnia białoruska skrzydłowa Katsiaryna Snytsina, druga strzelba reprezentacji swojego kraju oraz skrzydłowa z Ukrainy 19-letnia Ganna Zarytska.

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

------------------------------------------------------------------
Pan Krawczyk i jego ludzie to mistrzowie pompowania balonika...nawet w dość żenujący sposób....mam nadzieje, że będzie jak w ostatnich 2 sezonach, balonik pompowany i efektownie z hukiem pęka i pozostaje po nim tylko ten uroczy smutek w oczach prezesa Krawczyka :)

ps. Mique powinna opatentować ten nowy sposób przygotowywania się do sezonu w Europie... na kortach tenisowych :lol:
Ostatnio zmieniony 02 sierpnia 2007, 20:12 przez Ałgaja, łącznie zmieniany 1 raz.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 02 sierpnia 2007, 20:10

a tutaj prezes Krawczyk mówi, ze nie powiedział jeszcze ostatniego słowa, jeśli chodzi o sklad
czyli w styczniu powtórka z rozrywki i wymiana połowy składu? :wink:

http://ww6.tvp.pl/7015,20070802534860.strona

Postąpiła w taki sposób, by móc należycie przygotować się do sezonu w Europie. Można powiedzieć, że zakończyła przygodę z amerykańską koszykówką specjalnie dla nas - szczyci się dyrektor ds. marketingu gdyńskiego zespołu Marcin Kicior

tak. a Canty odrzuciła propozycję gry w Wiśle, dlatego podpisaliśmy z ADF... z braku laku... :? :lol:
w dodatku Niki i Mique miały propozycję ze Spartaka, Samary, Walencji i kilku jeszcze innych klubów z czołówki europejskiej. ale odrzuciły propozycję. wszytsko to z miłości do nowego klubu...

Oj Panie Kicior :lol: :lol: :lol:
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 sierpnia 2007, 20:41

Aż mi sie nasunął słynny cytat z niemniej słynnego prezesa O.: (pozwolę sobie trochę przerobić mistrza Bareję)

"- Powiedz mi, po co nam te transfery?
- Właśnie, po co?
- Otóż to, nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać że ktoś zapyta. Wiesz co robią te transfery? One odpowiadają żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To są transfery na skalę naszych możliwości! Ty wiesz co my robimy tymi transferami? My otwieramy oczy niedowiarkom! Patrzcie, mówimy, one są nasze, przez nas pozyskane. I to nie jest nasze ostatnie słowo!"
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 02 sierpnia 2007, 22:02

A mnie się zdaje, Hell, że dalej nie rozumiesz o co mi chodzi...

Popatrzyłem sobie na Valenciennes, gdzie po koszmarnym sezonie i odejściu Grudy i Harrower (no nie było wyjścia) rozpoczęto budować zespół od nowa. W przypadku Wisły nie było generalnie takiej potrzeby. Gwiazdy zostały, może poza Mique, która generalnie w Euro i tak nie grała. Wzmocniono środek, pozyskano bardzo zdolną 23-letnią gwiazdę WNBA... Dla mnie, patrząc na to, że kolejny sezon w pierwszej piątce pozycje 1-2 są niezmienne, a nieudany (jednak Dado nieudany) eksperyment jest zastąpiony kolejnym... dokonujemy generalnie zmian koniecznych. W Lotosie nie oszukujmy się, ale są 2,5 klasowe zawodniczki na dzień dzisiejszy: Canty, Claw, Tuvic... Nic nie ujmując Pawlak, Waligórskiej, nie widzę tego, by grały cały sezon równo... I nie widzę ich gry w Eurolidze. Skończy się pewnie na klepaniu Canty... To akurat świetne zabezpieczenie...

Myślałem, że Lotos pozyskując drugiego tytularnego sponsora (że też niektórzy myśleli, że Lotos Pekao BP to trzech sponsorów;ppp) dokona pewnej rewolucji. Jak dla mnie nie dokonał. Natomiast postępuje doskonale medialnie. Wręcz rewelacyjnie. Naprawdę pomimo tego, że na tym etapie skład Wisły jest lepszy, to jakoś mentalnie Lotos jest z przodu z powodu Claw i Canty... Dobrze, że udało się tak szybko podpisać kontrakt z Fernandez. Osobiście poczułem się znowu spokojniejszy. Nie o wynik, ale o to, że tak bardzo nie do twarzy Canty i Claw w żółtym. (kto wie znowu jakie będą stroje? - więcej niebieskiego? :)) Ale i tak jest w tym tak wiele niewiadomych!!! Oby wszystko grało w Eurolidze... O lidze polskiej na razie mało mówię, bo jak już pisałem, dopiero w styczniu się okaże. Ciekawe co szykują nasi, co gdyńscy działacze.

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 03 sierpnia 2007, 15:27

fearless pisze:A mnie się zdaje, Hell, że dalej nie rozumiesz o co mi chodzi...
. W Lotosie nie oszukujmy się, ale są 2,5 klasowe zawodniczki na dzień dzisiejszy: Canty, Claw, Tuvic...

Lotos jest za bardzo na przyszłość i moim zdaniem powinnien być bardziej na teraz i kupić jeszcze 2 doświadczone klasy Europejskiej zawodniczki.Ale widać na zawodniczki typu Fenandez nas nie stać......A kupować zawodniczki których jedynym atutem jest doświadczenie nie ma sensu..Wiec wybrał jedyną możliwą drogę....

Masz racie w 100% Lotos to w tej chwili 2,5 (moim zdaniem 3 )klasowe i zawodniczki.
OK.To jakie są pozostałe:
Poza 25letnią Gulak to są b.młode zawodniczki których 2 najstarsze mają 23 lata.
Teraz mamy 3 doświadczone i klasowe zawodniczki +7 baaardzo młodych+niestara Gulak

A ty piszesz mi takie rzeczy:
cyt...
"Nowy sponsor w Lotosie jest... ale widzę, że nie zdecydowano się przebudować składu tak, by myśleć o przyszłości."

No to jak Lotos miałby wyglądać przyszłościowy Lotos 1 doświadczona +11 b.młodych skoro proporcje 3/8+Gulak są za mało przyszłościowe..
Obrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 03 sierpnia 2007, 15:36

jeśli chodzi o te przyszłościowe w Lotosie, to moim zdaniem:
- Ukrainka i Białorusinka- w styczniu pewnie się pożegnają z Gdynią, trzeba zrobic miejsce dla Amerykanki i może klasowej Europejki( ewentualnie trybuny)
- Jujka,Bibrzycka i Urbaniak- może będą dostawać po 3 minuty w lidze, ewentualnie z Smsem, MUKSem mogą pograć trochę dłużej
- Pawlak i Waligórska- tutaj to chyba tylko wiek jest ich atutem, bo z całym szcunkiem ale pewnego poziomu już te zawodniczki nie przeskoczą.

i to by było na tyle tej przyszłości w Lotosie.
kilka takich przyszłościowych zawodniczek juz w Lotosie było...Merike, Irina...

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 03 sierpnia 2007, 15:52

ann pisze:jeśli chodzi o te przyszłościowe w Lotosie, to moim zdaniem:
- Ukrainka i Białorusinka- w styczniu pewnie się pożegnają z Gdynią, trzeba zrobic miejsce dla Amerykanki i może klasowej Europejki( ewentualnie try

Tak okażde młodej można napisać...
Obrazek

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 03 sierpnia 2007, 15:53

ann pisze:kilka takich przyszłościowych zawodniczek juz w Lotosie było...Merike, Irina...

Była też Vodopionowa
Obrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 03 sierpnia 2007, 15:55

hellraiser pisze:
- Ukrainka i Białorusinka- w styczniu pewnie się pożegnają z Gdynią, trzeba zrobic miejsce dla Amerykanki i może klasowej Europejki( ewentualnie try

ale co Hell?
to że się ich pozbywa w połowie sezonu by zrobić miejsce dla kolejnych?
nie zauważyłam takiej praktyki w wielu klubach

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 03 sierpnia 2007, 15:57

ann pisze:
hellraiser pisze:

ale co Hell?
to że się ich pozbywa w połowie sezonu by zrobić miejsce dla kolejnych?
nie zauważyłam takiej praktyki w wielu klubach

Nie o każdej 20latce można napisać ze się nie sprawdzi....
Obrazek

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 03 sierpnia 2007, 16:23

hellraiser pisze:Nie o każdej 20latce można napisać ze się nie sprawdzi....

w sytuacji gdy obecnie w zespole z Gdyni jest 6 zagranicznych koszykarek i raczej pewny jest przyjazd na PO kogoś z usa bez paszportu polskiego, minimum 1 z młodych zagranicznych zawodniczek Lotosu od stycznia ma wakacje....i to chyba niezależnie od tego czy się sprawdzi czy nie- bo sprawdzi, nie znaczy że sama siebie przeskoczy i osiągnie poziom czołowych zawodniczek z wnba, a taki jest na PO pożądany.

co do 20-letnich Polek....prawie Biba, Jujka, Urbaniak...na którą stawiasz, w kategorii "sprawdzi się"?
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 03 sierpnia 2007, 16:44

Ałgaja pisze:
hellraiser pisze:

co do 20-letnich Polek....prawie Biba, Jujka, Urbaniak...na którą stawiasz, w kategorii "sprawdzi się"?

Pewnie żadna..Tylko że u was tę rolę końcówkową odgrywała będzie nastolatka Radwan.Czy to lepiej, czy bardziej normalnie.

Lotos miał 2 wybory:
Albo kupić 2-3 drogie gwiazdy i dołączyć młode zawodniczki.
Albo kupić dużo doświadczonych "Veselovskich".
Wybrał b.dobrze....
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”