AMP w Łodzi

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

AMP w Łodzi

Postautor: Endrju » 24 sierpnia 2007, 19:25

W niedzielę w Łodzi rozpoczynają się akademickie mistrzostwa Polski w grach zespołowych. Z Gorzowa na tę imprezę pojadą trzy zespoły: dwie ekipy koszykarskiego AZS PWSZ .

W akademickich mistrzostwach Polski biorą udział zespoły, które funkcjonują przy uczelniach, ale uczestniczą rozgrywkach centralnych.

Dwa takie zespoły ma AZS PWSZ - jeden z nich gra na parkietach ekstraklasy, drugi na jej zapleczu, w pierwszej lidze. Pierwszy zespół na zawodach w Łodzi ma poprowadzić drugi trener Janusz Wierzbicki. Ekipą rezerw pokieruje Robert Pieczyrak. Z jakimi szansami pojadą na ten turniej obie drużyny? Ekstraklasowy AZS PWSZ myśli tylko i wyłącznie o występie w finale tej imprezy, w którym najpewniej znów zmierzy się z koszykarkami AZS Poznań. Ostatnio nasze koszykarki, właśnie z poznaniankami przegrywały boje w decydujących meczach na AMP-ie. Teraz ma być inaczej, choć w składzie ekstraklasowca zabraknie czterech zawodniczek: dwóch kadrowiczek Aleksandry Karpińskiej (seniorska reprezentacja Polski) i Katariny Ristić (Słowenia), a także Justyny Żurowskiej i Katarzyny Czubak, które dostały urlop po świetnym występie na uniwersjadzie.

Z ambitnymi planami do Łodzi pojedzie także zespół rezerw, który w przyszłym sezonie będzie grał w pierwszej lidze. - W takim zestawieniu będziemy grać w kategorii juniorek starszych. Myślę, że stać nas na akademickich mistrzostwach nawet na walkę o podium. W tym roku konkurencja nie jest tak mocna, jak wcześniej i tu upatrujemy swoją szansę. Przed rokiem nasze rezerwy zajęły piąte miejsce, teraz chcemy się poprawić - mówi trener Pieczyrak.

Zmagania koszykarskie wśród kobiet rozpoczną się w niedzielę. Weźmie w nich udział sześć zespołów występujących pod egidą Akademickiego Związku Sportowego. Przez cały dzień rozgrywane będą mecze w grupach. Na poniedziałek zaplanowano fazę finałową imprezy. AZS PWSZ I w fazie grupowej zmierzy się z dwoma zespołami ze stolicy - Politechniką i Uniwersytetem Warszawskim. AZS PWSZ II nie jest rozstawiony, w grupie będzie walczył z AZS Poznań i AZS AWF Katowice.

Zrodlo www.gorzow24.pl
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 25 sierpnia 2007, 01:59

wiecej informacji o AMPach tutaj:
http://kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.php?t=6937

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 26 sierpnia 2007, 20:56

podbije bezczelnie, bo dosc ciekawe rzeczy sie dizlay pierwszego dnia turnieju - odsylam na link z poprzedniego posta.

Awatar użytkownika
Łukasz-fan
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Łukasz-fan » 27 sierpnia 2007, 17:30

INEA AZS Poznań Akademickim Mistrzem Polski 2007

Po raz 4 z rzędu

INEA AZS Poznań -AZS PWSZ Gorzów 77:68

gratulacje
INEA AZS POZNAŃ => www.azs.poznan.pl

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 27 sierpnia 2007, 21:59

Łukasz-fan pisze:INEA AZS Poznań Akademickim Mistrzem Polski 2007

Po raz 4 z rzędu

INEA AZS Poznań -AZS PWSZ Gorzów 77:68

gratulacje

Jaki sklad taki wynik :/ ... Mam nadzieje ze ostatni raz sobie AMP-y Gorzowianki odpuscily.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 28 sierpnia 2007, 14:50

Składu nie mieliście takiego złego, a i mecz był zacięty i ciekawy.
Ale słodycz wygrania z Gorzowem zawsze jest duża.
Pozdro
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

tomaszek

Postautor: tomaszek » 28 sierpnia 2007, 16:19

Gorzów zagrał bez Żurowskiej, Czubak, Karpińskiej (3 zawodniczki z podstawowej piątki) oraz bez Ristic i nowych amerykanek. Wiec co do skladu to poza Chomać i Szott to w pierwszym zespole zagrał tak naprawde drugi garnitur. Wiec nie mowmy ze Gorzow mial silny sklad :lol:

Nie zmienia to faktu ze czy sie gra pierwszym zespolem czy rezerwami to zawsze sie gra o zwyciestwo. Trudno nie udalo sie. Gratulacje dla Poznania i do zobaczenia na ektraligowych parkietach.

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 28 sierpnia 2007, 16:31

coz, Poznan wygral doswiadczeniem w drugiej polowie. Pierwsza czesc to swietna skutecznosc, zwlaszcza gorzowianek (5 trojek do przerwy Toporowskiej, w calym meczu 7, a turnieju 9 i tytul najlepiej rzucajacej za 3). swoje spod dziury dorzucila Chomac i Banaszkiewicz, a na koniec rzut za 3 rowno z syrena i prowadzily 4 oczkami. po przerwie skutecznosc drastycznie spadla, a Poznan spokojnie wypunktowal przeciwniczki. Nie wiem czemu w finale nie grala od poczatku Szott, weszla w drugiej polowie i dala fatana zmiane. byc moze tego jednego elemtentu z poprzednich meczow zabraklo w finale.

najlepsza zawodniczka turnieju - Krupska
najskuteczniejsza - Chomac
najlepsza za 3 - Toporowska

Gość

Postautor: Gość » 28 sierpnia 2007, 17:33

Takie zdanie z boku.

Po cholerę nazywać to Akademickimi Mistrzostwami Polski, skoro grają takie "studentki" jak Beata Krupska-Tyszkiewicz.

INEA AZS Poznań jak dla mnie wygrał po prostu turniej towarzyski.

W obecnej formule sygnowanie tego AMP jest nieporozumieniem...

Nie mówiąc o tym, że nieekstraklasowe ośrodki nie mają najmniejszych szans. To nie ma nic wspólnego z duchem sportu akademickiego...

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 28 sierpnia 2007, 17:40

Anonymous pisze:Takie zdanie z boku.

Po cholerę nazywać to Akademickimi Mistrzostwami Polski, skoro grają takie "studentki" jak Beata Krupska-Tyszkiewicz.

INEA AZS Poznań jak dla mnie wygrał po prostu turniej towarzyski.

W obecnej formule sygnowanie tego AMP jest nieporozumieniem...

Nie mówiąc o tym, że nieekstraklasowe ośrodki nie mają najmniejszych szans. To nie ma nic wspólnego z duchem sportu akademickiego...

Krupa jest wiecznie młoda:P
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

Awatar użytkownika
Belfer
Żak

Postautor: Belfer » 28 sierpnia 2007, 17:48

A Lenin wiecznie żywy... 8)
"...moja wiara to wszystko co mam... WŁÓKNIARZ..."

O bracia wilcy! Brońcie się nim wszyscy wyginiecie!
...NARODOWE SIŁY ZBROJNE...
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 28 sierpnia 2007, 20:00

dokladnie :D Tak samo 2 zespol z Gorzowa... to byly juniorki ktore jeszcze "swojej nogi" na zadnej uczelni nie postawily. :D A co do "Krupy" <lol2>

Jednakze gratulacje dla Poznania :D Mam nadzieje ze to byl ostatni juz wygrany mecz z AZS-em Gorzow przez najbizsze 9miesiecy :D

Awatar użytkownika
Łukasz-fan
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Łukasz-fan » 28 sierpnia 2007, 20:26

chwile ktoś chyba nie rozumie co to są Akademickie Mistrzostwa Polski. W AMP mogą występować tylko zespoły zrzeszone w AZS. Organizacja Środowiskowa AZS w Poznaniu posiada ponad 7000 członków AZS, wśród nich jest m.in. Beata Krupska Tyszkiewicz. W barwach zespołów (AZSów) mogą występować zarówno studenci, jak i członkowie danego klubu przy czym muszą posiadać licencje zawodniczą. Akademickie Mistrzostwa Polski to nie tylko zabawa dla studentów ale wszystkich azs-iaków.

tyle sprostowania, takie są zasady od lat, inaczej bez sensu było by rozgrywać AMPy można by zrobić ogólnopolski turniej uczelni czy tam szkół wyższych i tyle, ale nie takie jest założenie AMP.
INEA AZS POZNAŃ => www.azs.poznan.pl

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 28 sierpnia 2007, 21:28

Ej, a dlaczemu na Akademickich Mistrzostwach Polski grają zawodniczki ligowe? I to w dodatku takie, ktore już niekoniecznie mają coś wspólnego z akademią? :roll: :roll: :roll:

Skoro grają zespoły ligowe, to nie dziwota że inne składy się nie zgłaszają, bo po co tracić kasę, jak i tak wiadomo, kto wygra... :?

A ja tak chciałam być na AMP w koszu i jak zwykle nic z tego nie wyszło.
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 28 sierpnia 2007, 22:07

Przez najbliższe 9 miesięcy to można być w ciąży :lol: :lol:
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”