Co słychać w Gdyni?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

koszykarz

Postautor: koszykarz » 12 kwietnia 2009, 13:58

kristofer pisze:
rzymi pisze:
koszykarz pisze:Tamika Catchings - wielki gracz , wielki człowiek , wzór do naśladowania :D :D

to przede wszystkim... :wink:

a skąd wiesz, że LJ jest taka łasa na kasę? jest dobra to dużo jej płacą. i nie chce się ruszać z klubu, z którym co rok zdobywa Mistrzostwo Euroligi.. Nie ma co się dziwić :wink: zresztą teraz bez Dee i Sue pewnie nie ruszyłaby się nigdzie indziej do Europy :wink:

ale dla którejś nie będzie już miejsca w Spartaku, gdyż są reprezentantkami krajów spoza Europy, a w myśl nowych przepisów z zmienionej Eurolidze tylko dwie takie będą mogły grać w danym klubie Euroligi. Dotyczy to zespołów rosyjskich i hiszpańskiej Walencji, które się bawiły w paszporty.

Wreszcie !!!! Czas z tym zrobić w końcu...

Niewykluczone że skorzystają na tym ...polskie kluby :wink:

a odpowiadając Rzymiemu : podałem np: Jackson , Taurasi w kontekście CATCHINGS. Catch -jak widać nie pcha się do wszelkich ,,wygód'' i wielkiej kasy . Zresztą to widać po zachowaniach zawodniczek które sie ,,noszą '' tym że są gwiazdami (Bird , Taurasi , Jackson) a są też inne gwiazdy jak Beard , Catchings które się tym nie ,,obnoszą''...

Fajnie że FIBA im to wszystko skróci i już nie będzie zabawy w paszporty :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 12 kwietnia 2009, 14:17

To znaczy jak LJ sie obnosi z tym ze jest z gwiazda? Bo z dwojki ona i Beard to jak na moj gust ta druga ma zdecydowanie gwiazdorskie maniery..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 12 kwietnia 2009, 16:34

kristofer pisze:ale dla którejś nie będzie już miejsca w Spartaku, gdyż są reprezentantkami krajów spoza Europy, a w myśl nowych przepisów z zmienionej Eurolidze tylko dwie takie będą mogły grać w danym klubie Euroligi. Dotyczy to zespołów rosyjskich i hiszpańskiej Walencji, które się bawiły w paszporty.

Jeszcze te przepisy muszą zostać przegłosowane.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 13 kwietnia 2009, 12:08

przemoe pisze:
kristofer pisze:ale dla którejś nie będzie już miejsca w Spartaku, gdyż są reprezentantkami krajów spoza Europy, a w myśl nowych przepisów z zmienionej Eurolidze tylko dwie takie będą mogły grać w danym klubie Euroligi. Dotyczy to zespołów rosyjskich i hiszpańskiej Walencji, które się bawiły w paszporty.

Jeszcze te przepisy muszą zostać przegłosowane.

nie wiem jak wygląda z głosami, ale jeśli większością głosów dysponują kraje spoza Rosji (i byłego ZSRR- bo te pewnie Rosjanie przekupią) oraz Hiszpanii to raczej można być pewnym tych zmian.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 15 kwietnia 2009, 21:52

KOSZYKÓWKA
Prezes Krawczyk z Lotosu Gdynia na czacie w serwisie NaszeMiasto.pl - mecz z Ferenbahce imprezą mojego życia

Mieczysław Krawczyk to twórca potęgi kobiecego zespołu koszykówki - Lotos Gdynia. Z gdyńskim klubem związany od 1992 roku, gdy został dyrektorem technicznym wówczas jeszcze Bałtyku Gdynia. Jego udane transfery koszykarek i zatrudnianie uznanych trenerów doprowadziły Lotos Gdynia do 9. mistrzostw Polski, 4. wicemistrzostw i sukcesów w Eurolidze kobiet (m.in. udział w Final Four tych rozgrywek). Niestety, od trzech sezonów Lotos kończy rywalizację o pierwszeństwo w mistrzostwach Polski bez największego lauru... Członek zarządu Polskiego Związku Koszykówki (PZKosz). Na 60 urodziny w tym roku dostał... wiatrówkę. 15 kwietnia prezes Krawczyk był naszym gościem na czacie. Przeczytaj zapis czata.

NaszeMiasto_Gdańsk: Witamy serdecznie na czacie z Mieczysławem Krawczykiem, prezesem zespołu koszykarek Lotos PKO BP Gdynia. Zapraszam do zadawania pytań.

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Witam internautów i zachęcam do zadawania pytań łatwych, przyjemnych, trudnych.

ciekawy: Czym właściwie zajmuje się prezes koszykarskiego klubu?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Jestem prezesem zarządu spółki. Zarząd jest jednoosobowy. Ponadto pełnię funkcję w Klubie Orbicie Spółki, Gdyńskim klubie koszykówki. W spółce jest już jedna drużyna, a w Gdyńskim Towarzystwie jest 14 drużyn.

ciekawski: Może Pan opisać dzień pracy prezesa Lotosu?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Zaczyna się bardzo wcześnie, bo najpóźniej jestem o 8.15 w pracy i niejednokrotnie wychodzę z klubu po treningu o 20.30

~chcesz_byc_moją_księzniczką??: Czym jest dla Pana sukces swojego klubu?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: To jest moja praca zawodowa i wydaje mi się, że każdy chce wykonywać swój zawód jak najlepiej. Sukcesy mobilizują do cięższej pracy.

~arent: Czy czuje Pan wsparcie ze strony władz Gdyni? Czy miasto pomaga koszykarkom i klubowi?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Miasto pomaga bardzo. W Gdyni wszyscy praktycznie mieszkamy. Zawodniczki się uczą w gdyńskich szkołach, a te profesjonalne trenują i występują w przepięknej, dużej hali.

~arent: Czy wyobraża Pan sobie klub z Gdyni bez wsparcia Lotosu?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Jesteśmy związani wieloletnią umową z Lotosem, i jest to interes obopólny. My mamy wsparcie finansowe, Lotos za pośrednictwem naszej drużyny odpowiednią reklamę. Nasza drużyna jest to towar z dość wysokiej półki.

hobbystka: Czy koszykówka to Pańskie hobby, czy tylko praca, a hobby ma Pan zupełnie inne?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Koszykówka jest moją pracą. Dobrze mieć hobby i pracę, i to pogodzić. Ale od 4-5 lat fascynuje mnie moja działka w przepięknym Sasinie.

~kika: Nie boi się Pan wycofania sponsorów jak Energa z hokeja, siatkówki czy piłki nożnej?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Wydaje mi sie, że ten scenariusz zawsze jest możliwy, ale nasza drużyna gra w najwyższej lidze europejskiej. W tym roku występuje 14. raz w rozgrywkach o Mistrzostwo Polski.

~arent: Czy bardzo przeżywał Pan mecze z Wisłą Kraków? Od lat wydawało się, że macie "kompleks" drużyny z Krakowa. A półfinał wygraliście we wspaniałym stylu!

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Zawsze uważam, że trzeba mieć szacunek dla przeciwnika, a jeżeli dałem po sobie znać kompleks Wisły to przepraszam.

koszykarek: Będzie 4-0 dla Lotosu w finale Mistrzostw Polski sezonu 2008/2009?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Tak powiedziały koszykarki.

gdynek: Jaka była Pana najtrudniejsza decyzja w czasie związania z gdyńskim klubem?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Rozstanie z Tadeuszem Hucińskim.

garek: Który sezon Lotosu wspomina Pan najcieplej?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Pierwsze Mistrzostwa Polski. To było pierwsze zdobyte mistrzostwo.

gdyniak: Które mistrzostwo było najtrudniejsze, a które najłatwiejsze?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Wszystkie są trudne.

gdynianin: Jak to się dzieje, że tak niewiele polskich zespołów - i nie chodzi tu tylko o koszykówkę - odnosi sukcesy w Europie? Kwestia pieniędzy? Braku doświadczenia? Czy decydują o tym inne czynniki?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: To jest dość kłopotliwe pytanie. Osobiście uważam, że aby odnieść sukces, trzeba mieć zaufanie ludzi z którymi się pracuje. Generalnie najważniejsza sprawa to jest miejsce rozgrywania imprez sportowych. Mam tu na myśli miasto Gdynia, które tak wspaniale opiekuje się moją dyscypliną sportową.

fan gdynianek: Lotos dominował w lidze, odnosił sukcesy w Eurolidze, a od 3 lat słabiutko. Dlaczego? I jakie ma Pan na to remedium?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie podzielam opinii "słabiutko", bo przed ostatnimi Mistrzostwami Polski Lotos prowadził z Wisłą 3:1, przegrał batalię w stosunku 4:3 dostarczając widzom tyle wrażeń. Niestety, tych dramatycznych, które spowodowały, że mistrzostwo znalazło się w rękach Wisły.

3miastek: Czy ma Pan już skład Lotosu PKO BP Gdynia na sezon 2009/2010? Mocno zmieni się w stosunku do obecnego?
Aga - lotos fan ;): Panie Prezesie, jakie z obecnych koszykarek zostaną w gdyńskim zespole w przyszłym sezonie?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Drużyna i budżet jest budowany już od początku roku. Dzisiaj robimy wszystko, żeby ten zespół zameldował sie na początku rozgrywek w podobnym składzie.

fan: Pański wymarzony skład Lotosu...?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Zacznie grać w sobotę o godzinie 16 z Gorzowem.

fan: Jest Pan we władzach PZKosz. Jak ocenia Pan obecny stan polskiej koszykówki? I co z tym zrobić?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Jestem wiceprezesem Polskiego Związku Koszykówki. Za niecałe dwa miesiące rozpoczynają się Mistrzostwa Europy Koszykarek na Łotwie. Drużyna ma postawiony cel - awans do Mistrzostw Świata. Trzeba zająć minimum 5 miejsce.

3miastek: Cieszy sie pan z blamażu gdańsko-sopockiego w sprawie hali i mistrzostw 2009 oraz tego ze trafią do Gdyni?
~piknik: Jak Pan uważa - jaki będzie przebieg mistrzostw Europy w koszykówce. Nie ośmieszymy się organizacyjnie i sportowo?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Jeżeli opóźnienia budowy hali spowodowały że kwalifikacje odbędą się w starej hali, to wszyscy się z tego faktu smucą. W Gdyni od początku były planowane Mistrzostwa Europy U20 2009 oraz rozgrywki grupowe i półfinał Mistrzostw Europy 2012. Finału nie wyobrażam sobie nigdzie indziej, jak w hali na 14 000 na granicy Gdańska i Sopotu.

~piknik: Czy jak powstanie wielka hala na granicy Gdańska i Sopotu, to będziecie tam grali, czy pozostaniecie wierni Gdyni?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Na pewno będziemy grali w Gdyni.

~piknik: Lotos dorobił się licznej rzeszy wiernych kibiców. To w sumie pewien fenomen. Jak to robicie, że na ważne mecze przychodzą 4 tys. osób?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Lata pracy i oczekiwania na nową halę, a głównie ze względu na zawodniczki, które biegają po placu. Bo kto by nie chciał zobaczyć z bliska zawodniczki, która 2 razy zdobywała złoty medal na olimpiadzie.

sirre: Jak się podoba nowa gdyńska hala?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Rozgrywany mecz 30 stycznia z Ferencebahce przy 5 tys. publiczności uznałem za imprezę mojego życia. Więc nie da się inaczej powiedzieć - hala jest wspaniałym obiektem.

~finatic_gdynia: Polska liga koszykarek jest bardzo nierówna - 2 świetne zespoły, 3 niezłe i reszta słabizna. Czy nie warto zmienić systemu rozgrywek?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Koszykówka jest dyscypliną popularną i zmniejszanie ilości drużyn miałoby negatywny wpływ na jej popularyzację i poziom.

~melvin: Czy nie uważa Pan, że przepis o 2 Polkach na parkiecie nic nie daje, tylko obniża poziom rozgrywek? Zamiast ogrywać młode talenty po 35 min grają takie "gwiazdy" jak np. Gburczyk.

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie zgadzam się z tą opinią.

~melvin: Jak Pan widzi sytuację z polskimi koszykarkami. Są jakieś nowe Polki, które mogłyby wzmocnić Lotos?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: W tym roku na pewno będzie znajdowało sie 7 Polek w składzie Lotosu. Przypominam, że w styczniu zdobyliśmy Mistrzostwo Polski Juniorek.

~finatic_gdynia: Jak to się dzieje źe zawodniczki nie sprawiają problemów "wychowawczych". Słychać o kłopotach z piłkarzami, czasem z koszykarzami i innymi sportowcami. Dziewczyny naprawdę są takie spokojne?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Może dobrze się ukrywają :) Tak na poważnie to są w 100 procentach profesjonalistki.

podchwytliwy: Czy ustala Pan składy zespołu przed ważnymi meczami, tzn. czy trenerzy konsultują się z Panem w takich sprawach?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Decyzję w sprawie składów podejmują, w organizacjach w których ja kieruję, trenerzy i podkreślam jeszcze raz - tylko trenerzy.

~melvin: Czy do zespołu wróci Natalia Niewrzawa? To przecież wychowanka klubu, a kibice chcielby oglądać na parkiecie przynajmniej jedną wychowankę.

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Tych wychowanek jest więcej niż tylko Niewrzawa.

~melvin: Tamika Catchings, Alana Beard, Ivana Matović - czy te dziewczyny zagrają w Lotosie w przyszłym sezonie?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Już wspominałem, że spróbujemy wspólnie ze sponsorami i władzami miasta Gdyni tak zbudować budżet, żeby te zawodniczki znalazły się w Lotosie na sezon 2009/2010. Matowic ma jeszcze ważny kontrakt na przyszły rok.

~melvin: Czy jest szansa żeby w Lotosie zagrała jeszcze Gosia Dydek?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie znam planów Gosi, ale jest to zawodniczka, którą trudno zastąpić.

~melvin: A czy Pan czyni starania, żeby sprowadzić "Ptysia" do Gdyni?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Wszystko zależy jakie zawodniczki znajdą się na pozycjach 4, 3. Dotyczy to Polek.

orlik z gdanska: Prowadził Pan kiedyś zespół w Gdańsku, ale potem uciekliście do Gdyni. Czy czasem nie myśli Pan o powrocie do korzeni? O grze w Gdańsku? To trochę taki obciach przenosić sie do Gdyni...

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Prawda wygląda inaczej. W Gdańsku nas zlikwidowano i dzisiaj muszę podziękować za tą decyzję, bo zaowocowało to już 9. tytułami Mistrzów Polski i udziałem w 14. finale z rzędu. A co do powrotu klubu - nie ma takiej opcji.

~kika: Co dla Pana, jako prezesa Lotosu było największym wyzwaniem?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Gra w Eurolidze, zdobycie dwukrotnie Wicemistrzostwa Europy i klubowego Wicemistrzostwa Świata. Brakuje tytułów mistrzowskich i jest to wyzwanie.

~melvin: Jak pan ocenia przejście do Wisły: Canty, Maksimovic i Holdsclaw. Nie chcial pan zatrzymac tych zawodniczek w Lotosie?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Chciałem zatrzymać tylko Canty.

~galernik: Dlaczego telewizje w Polsce skupiają sie na piłce nożnej, a inne sporty traktują po macoszemu? Nie ma zainteresowania koszykówką?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nic bardziej mylnego w tym pytaniu. To koszykówka od paru lat ma stałe relacje z rozgrywek Euroligii, a finały Mistrzostw Polski są na żywo prezentowane w telewizji. Bez telewizji, bez mediów nie wyobrażam sobie rozwoju tej dyscypliny.

~melvin: Wiem, ze polityka transferowa owiana jest zawsze mgiełką tajemnicy, ale czy jest jakaś zawodniczka, którą chciałby Pan pozyskać i jest na to szansa w przyszłym sezonie?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Alana Bird i Tamika.

~melvin: W trakcie sezonu pojawiła się plotka o możliwość zagrania w Lotosie De Forge. Czy Pan brał to na poważnie?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie.

koszykarek: Pańska wizja Lotosu?...Juniorki, kadetki, zespół seniorski, turnieje naborowe dla młodych-zdolnych, inne...

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie wymieniono młodziczek, ale to jest prawidłowa piramida budowania zespołu.

~melvin: Canty w Lotosie grała fenomenalnie, w Krakowie dużo poniżej swoich możliwości. Z czego to wynika według Pana?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Może różnica w powietrzu :)

gdynianin: Bałtyk, Fota, Polpharma, Lotos... beda kolejne zmiany tytularne gdyńskiego zespołu koszykarek?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Brakuje mi jeszcze Dajan. Czas pokaże...

?!?: Zauważyłam że personel męski, który pracuje dla Basketball Investments, posiada jednakowe garnitury. Niestety, te piękne panie które pracują również dla Basketball Investemnts nie posiadają takich. Czy przewiduje Prezes zmiany na przyszły sezon?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Te piękne panie mają ukryte ubiory :)

~melvin: Jelena Skerovic w Lotosie? Jak pan to widzi?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Cienko.

~melvin: Dlaczego w meczach z Wisłą nie grała Natalia Marchanka?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Bo tylko 6 zagranicznych zawodniczek może grać i taka decyzję podjął trener.

~melvin: Wspominał pan o Tamile i Alanie. Czy jest szansa żeby obie gwiazdy grały od początku startu Euroligii, a nie np. od stycznia?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: To wszystko będzie zależało od "biletów" Narodowego Banku Polskiego.

~galernik: Czego brakuje Lotosowi, aby w 2010 był w Final Four?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Mamy wspaniałych kibiców, piękne miasto, czyste powietrze i zrobimy wszystko, żeby nic nie zabrakło do osiągnięcia tego celu.

~melvin: Aneta Bruzgul gra kapitalnie w I lidze. Może warto na nią postawić i wystawić w meczach PLKK?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Ze względów regulaminowych nie może grać w PLKK i GTK.

~melvin: Co roku skład Lotosu zmienia się w dużym stopniu. Czy jest szansa, żeby tegoroczny skład, a przynajmniej jego spora część został utrzymany?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: 75% chcemy utrzymać.

karolinka: Czy zajmował sie Pan, zanim rozpoczął przygodę z koszykówką w Gdańsku i Gdyni?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Też koszykówką, w ŁKS Łódź.

~melvin: Jakie są relacje na linii prezes Krawczyk - prezes Mięta?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Bardzo poprawne.

~melvin: Za granicą jest kilka Polek, które grają na dość wysokim poziomie. Może warto np zainwestować w Alinę Słabecką?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Była próba jej występów w reprezentacji Polski i furory tam nie zrobiła.

Anika: Czy myśli Pan o emeryturze? I co wówczas zamierza Pan robić?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Myślę coraz bardziej o emeryturze, bo czas robi swoje, ale chcę się wtedy zająć koszykówką młodzieżową. Może nawet, tak jak w Poznaniu, spróbować w przedszkolach.

gArek: Wypróbował Pan już urodzinową wiatrówkę?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie. Brak czasu.

~melvin: Co Pan sądzi o naturalizowaniu koszykarek w Europie. Rosja, Bułgaria, Hiszpania sięgają po Amerykanki i wystawiają je w kadrach narodowych. Może Polska tez powinna?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Na tą sprawę mam osobisty pogląd.

~galernik: Jakie definiuje Pan cele sportowe na przyszły sezon?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Mistrzostwo Polski to jest podstawa egzystencji klubu, a jak będzie nas stać na chlebek z masełkiem i szyneczką to czołowe miejsce w Eurolidze.

~galernik: Czy zachować dotychczasowy system rozgrywek? Czy skrócone play-off z zaliczanymi wynikami z ligi to dobry pomysł?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: I tak, i nie.

gdyniak: Czyj to pomysł na kibiców - flagi, klaskacze?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Dział marketingu Basketball Investments cały czas pracuje nad oprawą i otwarci jesteśmy na każdą współpracę w tej kwestii.

ciekawski: Koszykarki odpuszczą mecz w Gorzowie, żeby świętować mistrzostwo w Gdyni?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie ma takiej opcji.

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Chciałbym, by mecze Lotosu PKO BP były tak "dramatyczne" i ciekawe jak te ostatnio z Wisłą Kraków. 21 punktów można uznać za różnicę klasy, ale to był efekt potężnej pracy w obronie naszej drużyny. Serdecznie zapraszam na mecze w najbliższą sobotę i niedzielę, które mogą być ostatnimi meczami w pięknej hali w Gdyni.

(ganark) - NaszeMiasto.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

feri
Młodzik

Postautor: feri » 15 kwietnia 2009, 23:38

koszykarek: Będzie 4-0 dla Lotosu w finale Mistrzostw Polski sezonu 2008/2009?

prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Tak powiedziały koszykarki.

bardzo dobrze... niech myslą, że bedzie łatwo, gładko i przyjemnie :)

friel
Kadet

Postautor: friel » 16 kwietnia 2009, 05:34

Pan prezes strasznie pewny siebie a może boi się że w Gdyni będzie 0:2 :D
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 16 kwietnia 2009, 21:26

ann pisze:~melvin: Jak pan ocenia przejście do Wisły: Canty, Maksimovic i Holdsclaw. Nie chcial pan zatrzymac tych zawodniczek w Lotosie?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Chciałem zatrzymać tylko Canty

Ufff....Nie pytam dlaczego :wink: :wink: :wink:
Obrazek

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 16 kwietnia 2009, 22:16

podobaja mi sie odpowiedzi. Krótkie i rzeczowe!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 18 kwietnia 2009, 00:06

hellraiser pisze:
ann pisze:~melvin: Jak pan ocenia przejście do Wisły: Canty, Maksimovic i Holdsclaw. Nie chcial pan zatrzymac tych zawodniczek w Lotosie?

prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Chciałem zatrzymać tylko Canty

Ufff....Nie pytam dlaczego :wink: :wink: :wink:

Ciekawa ta odpowiedź. Chociaż nie dziwi, że na Chamique mu nie zależało, bo był już po słowie z Tamiką. Ich jednoczesna obecność na parkiecie raczej by się wykluczała. Teraz pan prezes chyba nie żałuje, że nie zatrzymał Canty, a udało mu się namówić do pozostania Beard...:)
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 26 kwietnia 2009, 13:34

Graty dla Lotosu za dziesiąty tytuł mistrzyń Polski.
Matovic i Catchings gwiazdy same w sobie. Ciekawe jak wyglądałaby współpraca pomiędzy Matovic a Dydek. Bo obecnie jeśli chodzi o środkowe, to rywalki musiały pilnować głównie Matovic, a przy tej proponowanej przeze mnie dwójce, obie byłyby do pilnowania.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 28 kwietnia 2009, 18:29

Mistrzowski skład Lotosu zagrożony

Marcin Dajos2009-04-27, ostatnia aktualizacja 2009-04-28 09:24

W niedzielę była wielka radość po wywalczeniu przez koszykarki Lotosu PKO BP 10. tytułu mistrza Polski. Jednak w Gdyni już muszą myśleć o kolejnym sezonie. Z klubu mogą odejść Paulina Pawlak i Tamika Catchings

Pawlak - rozgrywająca Lotosu PKO BP i reprezentacji Polski - nie ma ważnego kontraktu na przyszły sezon. Tymczasem z Torunia dochodzą nieoficjalne wieści, że tamtejsza Energa złożyła Pawlak propozycję kontraktu, który podobno ma być lepszy niż ten w Gdyni.

- Jak na razie dostałam tylko słowną propozycję, nic konkretnego. Skończył mi się kontrakt z Lotosem i jestem gotowa usiąść do rozmów niemal z każdym klubem. Oczywiście w pierwszej kolejności porozmawiam z prezesem Mieczysławem Krawczykiem - powiedziała "Gazecie" Pawlak, która w poniedziałek pojechała do Warszawy, aby odbyć badania przed zgrupowaniem kadry w Cetniewie. Tam razem z reprezentacją będzie przygotowywać się do mistrzostw Europy, które na początku czerwca rozpoczynają się na Łotwie.

Pawlak reprezentuje gdyński klub od 2003 r. Zdobyła z nim trzy tytuły mistrza Polski. Gdyby zdecydowała się odejść, to na pozycji rozgrywającej zostanie w Lotosie PKO BP dziura. Klub nie zamierza bowiem przedłużać kontraktu z drugą "jedynką" - Natalią Marchanką. Białorusinka w ostatnich meczach nie łapała się do meczowego składu Lotosu PKO BP (ze względu na zbyt dużą liczbę zagranicznych koszykarek). Grała, jeżeli któraś z jej koleżanek miała kontuzję.

W Gdyni pomyślano już jednak o opcji zastępczej, a raczej konkretnym wzmocnieniu. W przyszłym sezonie rolę rozgrywającej prawdopodobnie pełnić będzie Lindsay Whalen. Amerykanka w minionym sezonie reprezentowała barwy ZVVZ Praga. Ze średnią 15,4 pkt byłą najskuteczniejsza w drużynie w Eurolidze. Do tego w każdym meczu miała 6,4 zbiórki i 3,3 asysty. Whalen wystąpiła także w pierwszej piątce Reszty Świata w Meczu Gwiazd Euroligi, gdzie zdobyła 11 pkt.

Z obecnego składu ważne kontrakty z Lotosem PKO BP mają: Ivana Matović, Katia Snytsina, Marta Jujka, Oliwia Tomiałowicz i Klaudia Sosnowska. Poza Pawlak umowa kończy się kolejnej reprezentantce Polski - Magdalenie Leciejewskiej. Z nią, jak i z kolejną podkoszową Emiliją Podrug, klub będzie prowadził rozmowy na temat nowej umowy.

Pozostaje jeszcze kwestia Amerykanek. Monique Currie odpada, gdyż nie wnosi do gry Lotosu PKO BP tyle, ile oczekuje się od koszykarek zza oceanu. Agent Tamiki Catchings już prowadzi rozmowy z gdyńskim klubem, ale tak znakomitą koszykarkę, którą w swoim składzie widzą wszyscy najsilniejsi w Europie, zatrzymać będzie ciężko. Nieoficjalnie wiadomo, że bliska pozostania w Gdyni, i to na cały kolejny sezon, jest Alana Beard. Oczywiście drużynę z ławki trenerskiej poprowadzi Jacek Winnicki.

- Obiecałem kibicom, że w drużynie będzie determinacja i walka. Tak właśnie było. Oczywiście nie ustrzegliśmy się porażek, ale zawsze dziewczyny na parkiecie zostawiały serce. Swoje podziękowania za zaufanie mi składam na ręce prezesa Krawczyka, wszystkich koszykarek i oczywiście pozostałej części sztabu szkoleniowego - podsumował Winnicki.

Oceniamy koszykarki Lotosu w sezonie 2008/09

Paulina Pawlak: Wróciła po sezonie przerwy, kiedy to leczyła kontuzję. Na początku wypadała słabo, ale z czasem złapała dobrą formę. Pewnie rozgrywała piłkę, a co najważniejsze, jako kapitan, potrafiła pobudzić drużynę do walki. Widoczne było to zwłaszcza w końcówce sezonu. Kiedy Lotos PKO BP potrzebował celnego rzutu za trzy punkty, wówczas Pawlak brała to na siebie. Zazwyczaj skutecznie. Z całą pewnością warto zatrzymać ją w Gdyni.

Natalia Marchanka: Atutem Białorusinki były asysty. W nieprawdopodobny sposób otwierała drogę do łatwych punktów koleżankom. Zadziwiający był także... jej rzut za trzy punkty. Piłka zamiast wstecznej rotacji, kręciła się w bok i leciała bardzo wysokim łukiem. Te dwie zalety, to jednak za mało, aby walczyć o nowy kontrakt.

Alana Beard: Najskuteczniejsza w drużynie w lidze wśród koszykarek, które rozegrały cały sezon. Zwody Amerykanki (zmiana kozła przed sobą) były nie do powstrzymania. Brakowało jej nieco stabilności, ale i tak była liderką gdyńskiej drużyny. O jej klasie świadczy fakt wystąpienia w Meczu Gwiazd Euroligi.

Oliwia Tomiałowicz: Dla młodej Polki był to pierwszy poważny sezon w zawodowej karierze. Wypadła obiecująco, zwróciła na siebie uwagę nawet agenta Tamiki Catchings. Potrzeba jej jednak zbilansowania gry na obwodzie i półdystansie - w sezonie oddała 38 rzutów za dwa i 85 za trzy. Samymi rzutami za trzy punkty nie będzie się dalej rozwijać. Ma jednak na to jeszcze trochę czasu.

Tamika Catchings: Mistrzyni w swoim fachu. Wiele dobrych słów zostało już o niej powiedziane. Przyjeżdżała do Polski jako legenda koszykówki. Udźwignęła ten ciężar i udowodniła, że wszędzie potrafi grać jak gwiazda. Jej występ w piątym meczu finału, z uszkodzonym okiem, na zawsze przejdzie do historii ligi.

Katia Snytsina: Jak nie było w składzie Catchings, grała w pierwszej piątce i to skutecznie. Staje się coraz bardziej dojrzałą koszykarką, ze świetnym rzutem za trzy i z półdystansu. Czasami zdarza się jej popełniać głupie faule, ale w przyszłym sezonie będzie jeszcze bardziej wartościowa.

Monique Currie: Prezentowała mierny europejski poziom. Przebłyski dobrej gry to za mało, aby grać w takim klubie jak Lotos PKO BP.

Magdalena Leciejewska: Kiedy nie jest kontuzjowana, rządzi pod koszami w polskiej lidze. Potrafi rzucić 20 pkt w meczu, ale potrafi też spudłować w sytuacji sam na sam z koszem. Na swojej pozycji Leciejewska nie ma w lidze godnej rywalki (o ile Ewelina Kobryn z Wisły Kraków gra jako center). Ciężko jest sobie wyobrazić Lotos bez niej.

Emilija Podrug: Chorwatka gra raczej jak niska skrzydłowa niż podkoszowa. Świetnie czuje się w grze przodem do kosza. Brakowało jednak u niej aktywności na tablicach. Sezon zaliczy raczej do miernych, ciężko powiedzieć, czy stać ją na więcej?

Marta Jujka: Początek rozgrywek tragiczny, mało minut na parkiecie. Kiedy jednak trener Winnicki jej zaufał, zaczęła nabierać pewności siebie. Potrafi oszukać zwodem najlepsze środkowe ligi. Jeżeli będzie regularna, stanie się solidną podkoszową, która już w przyszłym sezonie może być ważną częścią zespołu.

Ivana Matović: Serbka miała być gwiazdą ligi. Przyszła bowiem do Polski z najlepszego klubu Europy - Spartaka Moskwa. Na początku zachwycała umiejętnościami. Potem nieco przygasła. Była jednak dużym postrachem pod koszem i kiedy trzeba, pełniła rolę liderki. Trudno byłoby znaleźć dla niej zastępcę.

Klaudia Sosnowska, Elżbieta Zawadka, Marta Dobrowolska grały za mało, aby je oceniać.
www.gazeta.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 28 kwietnia 2009, 18:48

Pan Dajos widzę fajnie poinformowany :) Ciekawe skąd wynalazł temat Whalen, który o ile mnie pamięć nie myli wraca jak bumerang chyba co roku :) Prawda jest zdaje się nieco inna, no ale poczekajmy niech się prezes wypowie.

Paula zarobiła playoffami na nowy kontrakt i chyba jej nie puścimy tak łatwo jak myśli Toruń - kaska to nie wszystko. Z Amerykankami to nigdy nic nie wiadomo, ale obie same obiecały że wracają (zamiast standardowej formułki "zobaczymy" albo rotfla jak w przypadku Canty)

Jak Podrug gra na trójce to ja wysiadam :D

A dalej to zobaczymy, pierwsze wróbelki ćwierkają całkiem fajnie, ale czy przyfruną to się dopiero okaże.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 28 kwietnia 2009, 20:19

Whalen -nie straszmy dzieci w nocy. Samolubna,słaba niby-rozgrywająca.Zdobywane punkty nic nie zmienią.
Obrazek

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 28 kwietnia 2009, 20:25

moim zdaniem wszystko będzie zależeć od kształtu Euroligi i zasad, jakie będą w nowej Eurolidze.
Bo niewykluczone, że np. BigSyl, LJ, DT będą wolne

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”