KOSZYKÓWKA
Prezes Krawczyk z Lotosu Gdynia na czacie w serwisie NaszeMiasto.pl - mecz z Ferenbahce imprezą mojego życia
Mieczysław Krawczyk to twórca potęgi kobiecego zespołu koszykówki - Lotos Gdynia. Z gdyńskim klubem związany od 1992 roku, gdy został dyrektorem technicznym wówczas jeszcze Bałtyku Gdynia. Jego udane transfery koszykarek i zatrudnianie uznanych trenerów doprowadziły Lotos Gdynia do 9. mistrzostw Polski, 4. wicemistrzostw i sukcesów w Eurolidze kobiet (m.in. udział w Final Four tych rozgrywek). Niestety, od trzech sezonów Lotos kończy rywalizację o pierwszeństwo w mistrzostwach Polski bez największego lauru... Członek zarządu Polskiego Związku Koszykówki (PZKosz). Na 60 urodziny w tym roku dostał... wiatrówkę. 15 kwietnia prezes Krawczyk był naszym gościem na czacie. Przeczytaj zapis czata.
NaszeMiasto_Gdańsk: Witamy serdecznie na czacie z Mieczysławem Krawczykiem, prezesem zespołu koszykarek Lotos PKO BP Gdynia. Zapraszam do zadawania pytań.
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Witam internautów i zachęcam do zadawania pytań łatwych, przyjemnych, trudnych.
ciekawy: Czym właściwie zajmuje się prezes koszykarskiego klubu?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Jestem prezesem zarządu spółki. Zarząd jest jednoosobowy. Ponadto pełnię funkcję w Klubie Orbicie Spółki, Gdyńskim klubie koszykówki. W spółce jest już jedna drużyna, a w Gdyńskim Towarzystwie jest 14 drużyn.
ciekawski: Może Pan opisać dzień pracy prezesa Lotosu?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Zaczyna się bardzo wcześnie, bo najpóźniej jestem o 8.15 w pracy i niejednokrotnie wychodzę z klubu po treningu o 20.30
~chcesz_byc_moją_księzniczką??: Czym jest dla Pana sukces swojego klubu?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: To jest moja praca zawodowa i wydaje mi się, że każdy chce wykonywać swój zawód jak najlepiej. Sukcesy mobilizują do cięższej pracy.
~arent: Czy czuje Pan wsparcie ze strony władz Gdyni? Czy miasto pomaga koszykarkom i klubowi?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Miasto pomaga bardzo. W Gdyni wszyscy praktycznie mieszkamy. Zawodniczki się uczą w gdyńskich szkołach, a te profesjonalne trenują i występują w przepięknej, dużej hali.
~arent: Czy wyobraża Pan sobie klub z Gdyni bez wsparcia Lotosu?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Jesteśmy związani wieloletnią umową z Lotosem, i jest to interes obopólny. My mamy wsparcie finansowe, Lotos za pośrednictwem naszej drużyny odpowiednią reklamę. Nasza drużyna jest to towar z dość wysokiej półki.
hobbystka: Czy koszykówka to Pańskie hobby, czy tylko praca, a hobby ma Pan zupełnie inne?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Koszykówka jest moją pracą. Dobrze mieć hobby i pracę, i to pogodzić. Ale od 4-5 lat fascynuje mnie moja działka w przepięknym Sasinie.
~kika: Nie boi się Pan wycofania sponsorów jak Energa z hokeja, siatkówki czy piłki nożnej?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Wydaje mi sie, że ten scenariusz zawsze jest możliwy, ale nasza drużyna gra w najwyższej lidze europejskiej. W tym roku występuje 14. raz w rozgrywkach o Mistrzostwo Polski.
~arent: Czy bardzo przeżywał Pan mecze z Wisłą Kraków? Od lat wydawało się, że macie "kompleks" drużyny z Krakowa. A półfinał wygraliście we wspaniałym stylu!
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Zawsze uważam, że trzeba mieć szacunek dla przeciwnika, a jeżeli dałem po sobie znać kompleks Wisły to przepraszam.
koszykarek: Będzie 4-0 dla Lotosu w finale Mistrzostw Polski sezonu 2008/2009?
prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Tak powiedziały koszykarki.
gdynek: Jaka była Pana najtrudniejsza decyzja w czasie związania z gdyńskim klubem?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Rozstanie z Tadeuszem Hucińskim.
garek: Który sezon Lotosu wspomina Pan najcieplej?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Pierwsze Mistrzostwa Polski. To było pierwsze zdobyte mistrzostwo.
gdyniak: Które mistrzostwo było najtrudniejsze, a które najłatwiejsze?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Wszystkie są trudne.
gdynianin: Jak to się dzieje, że tak niewiele polskich zespołów - i nie chodzi tu tylko o koszykówkę - odnosi sukcesy w Europie? Kwestia pieniędzy? Braku doświadczenia? Czy decydują o tym inne czynniki?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: To jest dość kłopotliwe pytanie. Osobiście uważam, że aby odnieść sukces, trzeba mieć zaufanie ludzi z którymi się pracuje. Generalnie najważniejsza sprawa to jest miejsce rozgrywania imprez sportowych. Mam tu na myśli miasto Gdynia, które tak wspaniale opiekuje się moją dyscypliną sportową.
fan gdynianek: Lotos dominował w lidze, odnosił sukcesy w Eurolidze, a od 3 lat słabiutko. Dlaczego? I jakie ma Pan na to remedium?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie podzielam opinii "słabiutko", bo przed ostatnimi Mistrzostwami Polski Lotos prowadził z Wisłą 3:1, przegrał batalię w stosunku 4:3 dostarczając widzom tyle wrażeń. Niestety, tych dramatycznych, które spowodowały, że mistrzostwo znalazło się w rękach Wisły.
3miastek: Czy ma Pan już skład Lotosu PKO BP Gdynia na sezon 2009/2010? Mocno zmieni się w stosunku do obecnego?
Aga - lotos fan

: Panie Prezesie, jakie z obecnych koszykarek zostaną w gdyńskim zespole w przyszłym sezonie?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Drużyna i budżet jest budowany już od początku roku. Dzisiaj robimy wszystko, żeby ten zespół zameldował sie na początku rozgrywek w podobnym składzie.
fan: Pański wymarzony skład Lotosu...?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Zacznie grać w sobotę o godzinie 16 z Gorzowem.
fan: Jest Pan we władzach PZKosz. Jak ocenia Pan obecny stan polskiej koszykówki? I co z tym zrobić?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Jestem wiceprezesem Polskiego Związku Koszykówki. Za niecałe dwa miesiące rozpoczynają się Mistrzostwa Europy Koszykarek na Łotwie. Drużyna ma postawiony cel - awans do Mistrzostw Świata. Trzeba zająć minimum 5 miejsce.
3miastek: Cieszy sie pan z blamażu gdańsko-sopockiego w sprawie hali i mistrzostw 2009 oraz tego ze trafią do Gdyni?
~piknik: Jak Pan uważa - jaki będzie przebieg mistrzostw Europy w koszykówce. Nie ośmieszymy się organizacyjnie i sportowo?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Jeżeli opóźnienia budowy hali spowodowały że kwalifikacje odbędą się w starej hali, to wszyscy się z tego faktu smucą. W Gdyni od początku były planowane Mistrzostwa Europy U20 2009 oraz rozgrywki grupowe i półfinał Mistrzostw Europy 2012. Finału nie wyobrażam sobie nigdzie indziej, jak w hali na 14 000 na granicy Gdańska i Sopotu.
~piknik: Czy jak powstanie wielka hala na granicy Gdańska i Sopotu, to będziecie tam grali, czy pozostaniecie wierni Gdyni?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Na pewno będziemy grali w Gdyni.
~piknik: Lotos dorobił się licznej rzeszy wiernych kibiców. To w sumie pewien fenomen. Jak to robicie, że na ważne mecze przychodzą 4 tys. osób?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Lata pracy i oczekiwania na nową halę, a głównie ze względu na zawodniczki, które biegają po placu. Bo kto by nie chciał zobaczyć z bliska zawodniczki, która 2 razy zdobywała złoty medal na olimpiadzie.
sirre: Jak się podoba nowa gdyńska hala?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Rozgrywany mecz 30 stycznia z Ferencebahce przy 5 tys. publiczności uznałem za imprezę mojego życia. Więc nie da się inaczej powiedzieć - hala jest wspaniałym obiektem.
~finatic_gdynia: Polska liga koszykarek jest bardzo nierówna - 2 świetne zespoły, 3 niezłe i reszta słabizna. Czy nie warto zmienić systemu rozgrywek?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Koszykówka jest dyscypliną popularną i zmniejszanie ilości drużyn miałoby negatywny wpływ na jej popularyzację i poziom.
~melvin: Czy nie uważa Pan, że przepis o 2 Polkach na parkiecie nic nie daje, tylko obniża poziom rozgrywek? Zamiast ogrywać młode talenty po 35 min grają takie "gwiazdy" jak np. Gburczyk.
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie zgadzam się z tą opinią.
~melvin: Jak Pan widzi sytuację z polskimi koszykarkami. Są jakieś nowe Polki, które mogłyby wzmocnić Lotos?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: W tym roku na pewno będzie znajdowało sie 7 Polek w składzie Lotosu. Przypominam, że w styczniu zdobyliśmy Mistrzostwo Polski Juniorek.
~finatic_gdynia: Jak to się dzieje źe zawodniczki nie sprawiają problemów "wychowawczych". Słychać o kłopotach z piłkarzami, czasem z koszykarzami i innymi sportowcami. Dziewczyny naprawdę są takie spokojne?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Może dobrze się ukrywają

Tak na poważnie to są w 100 procentach profesjonalistki.
podchwytliwy: Czy ustala Pan składy zespołu przed ważnymi meczami, tzn. czy trenerzy konsultują się z Panem w takich sprawach?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Decyzję w sprawie składów podejmują, w organizacjach w których ja kieruję, trenerzy i podkreślam jeszcze raz - tylko trenerzy.
~melvin: Czy do zespołu wróci Natalia Niewrzawa? To przecież wychowanka klubu, a kibice chcielby oglądać na parkiecie przynajmniej jedną wychowankę.
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Tych wychowanek jest więcej niż tylko Niewrzawa.
~melvin: Tamika Catchings, Alana Beard, Ivana Matović - czy te dziewczyny zagrają w Lotosie w przyszłym sezonie?
prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Już wspominałem, że spróbujemy wspólnie ze sponsorami i władzami miasta Gdyni tak zbudować budżet, żeby te zawodniczki znalazły się w Lotosie na sezon 2009/2010. Matowic ma jeszcze ważny kontrakt na przyszły rok.
~melvin: Czy jest szansa żeby w Lotosie zagrała jeszcze Gosia Dydek?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie znam planów Gosi, ale jest to zawodniczka, którą trudno zastąpić.
~melvin: A czy Pan czyni starania, żeby sprowadzić "Ptysia" do Gdyni?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Wszystko zależy jakie zawodniczki znajdą się na pozycjach 4, 3. Dotyczy to Polek.
orlik z gdanska: Prowadził Pan kiedyś zespół w Gdańsku, ale potem uciekliście do Gdyni. Czy czasem nie myśli Pan o powrocie do korzeni? O grze w Gdańsku? To trochę taki obciach przenosić sie do Gdyni...
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Prawda wygląda inaczej. W Gdańsku nas zlikwidowano i dzisiaj muszę podziękować za tą decyzję, bo zaowocowało to już 9. tytułami Mistrzów Polski i udziałem w 14. finale z rzędu. A co do powrotu klubu - nie ma takiej opcji.
~kika: Co dla Pana, jako prezesa Lotosu było największym wyzwaniem?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Gra w Eurolidze, zdobycie dwukrotnie Wicemistrzostwa Europy i klubowego Wicemistrzostwa Świata. Brakuje tytułów mistrzowskich i jest to wyzwanie.
~melvin: Jak pan ocenia przejście do Wisły: Canty, Maksimovic i Holdsclaw. Nie chcial pan zatrzymac tych zawodniczek w Lotosie?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Chciałem zatrzymać tylko Canty.
~galernik: Dlaczego telewizje w Polsce skupiają sie na piłce nożnej, a inne sporty traktują po macoszemu? Nie ma zainteresowania koszykówką?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nic bardziej mylnego w tym pytaniu. To koszykówka od paru lat ma stałe relacje z rozgrywek Euroligii, a finały Mistrzostw Polski są na żywo prezentowane w telewizji. Bez telewizji, bez mediów nie wyobrażam sobie rozwoju tej dyscypliny.
~melvin: Wiem, ze polityka transferowa owiana jest zawsze mgiełką tajemnicy, ale czy jest jakaś zawodniczka, którą chciałby Pan pozyskać i jest na to szansa w przyszłym sezonie?
prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Alana Bird i Tamika.
~melvin: W trakcie sezonu pojawiła się plotka o możliwość zagrania w Lotosie De Forge. Czy Pan brał to na poważnie?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie.
koszykarek: Pańska wizja Lotosu?...Juniorki, kadetki, zespół seniorski, turnieje naborowe dla młodych-zdolnych, inne...
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie wymieniono młodziczek, ale to jest prawidłowa piramida budowania zespołu.
~melvin: Canty w Lotosie grała fenomenalnie, w Krakowie dużo poniżej swoich możliwości. Z czego to wynika według Pana?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Może różnica w powietrzu
gdynianin: Bałtyk, Fota, Polpharma, Lotos... beda kolejne zmiany tytularne gdyńskiego zespołu koszykarek?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Brakuje mi jeszcze Dajan. Czas pokaże...
?!?: Zauważyłam że personel męski, który pracuje dla Basketball Investments, posiada jednakowe garnitury. Niestety, te piękne panie które pracują również dla Basketball Investemnts nie posiadają takich. Czy przewiduje Prezes zmiany na przyszły sezon?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Te piękne panie mają ukryte ubiory
~melvin: Jelena Skerovic w Lotosie? Jak pan to widzi?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Cienko.
~melvin: Dlaczego w meczach z Wisłą nie grała Natalia Marchanka?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Bo tylko 6 zagranicznych zawodniczek może grać i taka decyzję podjął trener.
~melvin: Wspominał pan o Tamile i Alanie. Czy jest szansa żeby obie gwiazdy grały od początku startu Euroligii, a nie np. od stycznia?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: To wszystko będzie zależało od "biletów" Narodowego Banku Polskiego.
~galernik: Czego brakuje Lotosowi, aby w 2010 był w Final Four?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Mamy wspaniałych kibiców, piękne miasto, czyste powietrze i zrobimy wszystko, żeby nic nie zabrakło do osiągnięcia tego celu.
~melvin: Aneta Bruzgul gra kapitalnie w I lidze. Może warto na nią postawić i wystawić w meczach PLKK?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Ze względów regulaminowych nie może grać w PLKK i GTK.
~melvin: Co roku skład Lotosu zmienia się w dużym stopniu. Czy jest szansa, żeby tegoroczny skład, a przynajmniej jego spora część został utrzymany?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: 75% chcemy utrzymać.
karolinka: Czy zajmował sie Pan, zanim rozpoczął przygodę z koszykówką w Gdańsku i Gdyni?
prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Też koszykówką, w ŁKS Łódź.
~melvin: Jakie są relacje na linii prezes Krawczyk - prezes Mięta?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Bardzo poprawne.
~melvin: Za granicą jest kilka Polek, które grają na dość wysokim poziomie. Może warto np zainwestować w Alinę Słabecką?
prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Była próba jej występów w reprezentacji Polski i furory tam nie zrobiła.
Anika: Czy myśli Pan o emeryturze? I co wówczas zamierza Pan robić?
prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Myślę coraz bardziej o emeryturze, bo czas robi swoje, ale chcę się wtedy zająć koszykówką młodzieżową. Może nawet, tak jak w Poznaniu, spróbować w przedszkolach.
gArek: Wypróbował Pan już urodzinową wiatrówkę?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie. Brak czasu.
~melvin: Co Pan sądzi o naturalizowaniu koszykarek w Europie. Rosja, Bułgaria, Hiszpania sięgają po Amerykanki i wystawiają je w kadrach narodowych. Może Polska tez powinna?
prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Na tą sprawę mam osobisty pogląd.
~galernik: Jakie definiuje Pan cele sportowe na przyszły sezon?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Mistrzostwo Polski to jest podstawa egzystencji klubu, a jak będzie nas stać na chlebek z masełkiem i szyneczką to czołowe miejsce w Eurolidze.
~galernik: Czy zachować dotychczasowy system rozgrywek? Czy skrócone play-off z zaliczanymi wynikami z ligi to dobry pomysł?
prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: I tak, i nie.
gdyniak: Czyj to pomysł na kibiców - flagi, klaskacze?
prezes_Krawczyk,_Lotos_Gdynia: Dział marketingu Basketball Investments cały czas pracuje nad oprawą i otwarci jesteśmy na każdą współpracę w tej kwestii.
ciekawski: Koszykarki odpuszczą mecz w Gorzowie, żeby świętować mistrzostwo w Gdyni?
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Nie ma takiej opcji.
prezes_Krawczyk_Lotos_Gdynia: Chciałbym, by mecze Lotosu PKO BP były tak "dramatyczne" i ciekawe jak te ostatnio z Wisłą Kraków. 21 punktów można uznać za różnicę klasy, ale to był efekt potężnej pracy w obronie naszej drużyny. Serdecznie zapraszam na mecze w najbliższą sobotę i niedzielę, które mogą być ostatnimi meczami w pięknej hali w Gdyni.
(ganark) - NaszeMiasto.pl