Co słychać w Kadrze Polski?

Wszystko na temat kadr narodowych. Reprezentacje seniorek oraz młodzieżowe

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907

flash
Młodzik

Re: Co słychać w Kadrze Polski?

Postautor: flash » 10 czerwca 2009, 16:55

friel pisze: w zasadzie tylko właśnie talentem i wolą walki wygrywamy te spotkania

Czym? Czystego talentu to w tej kadrze jest jakieś 70 kg*, przy założeniu, że tyle waży Biba ;)
Swoje dokładają dwie zawodniczki podkoszowe, a reszta niestety gra słabo lub dramatycznie. Mam nieodparte wrażenie, że z tym materiałem ludzkim to nawet Phil Jackson by sobie nie poradził...

kristofer pisze:przegraliśmy mecz, bo drużyna wszystko grała na Dydek, która zdobyła 39 punktów). W 2005 roku w Turcji też byliśmy blisko gry na MŚ, ale tutaj od nas lepsze były minimalnie Francuzki.
Jeśli jednak naszym udałoby się awansować na MŚ, to skład mógłby być trochę silniejszy. Możliwy byłby powrót Wielebnowskiej i być może Dydek, która znalazłaby motywację, gdyż na MŚ nigdy nie grała (chodzi mi o seniorów, bo w juniorach miała brąz)

Może to tylko moje odczucie, ale już trochę męczący jestes z tym wiecznym odwoływaniem się do Dydek. Może czas się pogodzić z tym, że w kadrze jej nie ma i - na 99 % - nie będzie. :roll:
bball

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 10 czerwca 2009, 17:16

flash pisze:
friel pisze: w zasadzie tylko właśnie talentem i wolą walki wygrywamy te spotkania

Czym? Czystego talentu to w tej kadrze jest jakieś 70 kg*, przy założeniu, że tyle waży Biba ;)
Swoje dokładają dwie zawodniczki podkoszowe, a reszta niestety gra słabo lub dramatycznie. Mam nieodparte wrażenie, że z tym materiałem ludzkim to nawet Phil Jackson by sobie nie poradził...

kristofer pisze:przegraliśmy mecz, bo drużyna wszystko grała na Dydek, która zdobyła 39 punktów). W 2005 roku w Turcji też byliśmy blisko gry na MŚ, ale tutaj od nas lepsze były minimalnie Francuzki.
Jeśli jednak naszym udałoby się awansować na MŚ, to skład mógłby być trochę silniejszy. Możliwy byłby powrót Wielebnowskiej i być może Dydek, która znalazłaby motywację, gdyż na MŚ nigdy nie grała (chodzi mi o seniorów, bo w juniorach miała brąz)

Może to tylko moje odczucie, ale już trochę męczący jestes z tym wiecznym odwoływaniem się do Dydek. Może czas się pogodzić z tym, że w kadrze jej nie ma i - na 99 % - nie będzie. :roll:

nie musisz mnie czytać, prosta sprawa. Zresztą to była (jest?) nasza najwybitniejsza koszykarka w historii i powinniśmy być dumni, że mieliśmy (mamy?) taką koszykarkę. I obawiam się, że już takiej drugiej nie będziemy mieć, przynajmniej nie za naszego żywota :)

plk_ONeal
Amator

Postautor: plk_ONeal » 10 czerwca 2009, 17:17

friel pisze:Ja nie mam pretensji o talenty naszych zawodniczek ja mam pretensję o personalia trenerskie
Mi styl jaki narzuca kadrze nasz obecny trenejro nie leży wygląda to tragicznie i w zasadzie tylko właśnie talentem i wolą walki wygrywamy te spotkania ja mam czasem wrażenie że trenerowi pomyliła się kadra z klubem w kadrze grają inne zawodniczki i ta gra nie wygląda już tak jak w klubie

Raz: friel na trenera kadry. I prezydenta.
Dwa: zwycięzców się nie ocenia. Cel był jasny: wyjść z grupy - cel dokonany. Dalej zobaczymy.

A jeśli ktoś uważa, że gość, który był klubowym wicemistrzem Świata i dwa razy wicemistrzem Europy myli się kadra z klubem to może nie powinien za dużo pisać i mówić na forum publicum, bo... i znów, obiecałem sobie, że dotrwam do tysięcznego wpisu bez plusika, więc zostawię, jak jest.
PLKK: Where amazing happens... With beauty!!!

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 10 czerwca 2009, 18:07

Kobryn najlepiej zbierającą

Środkowa reprezentacji Polski Ewelina Kobryn była czołową zawodniczką pierwszego etapu mistrzostw Europy koszykarek trwających na Łotwie. Kobryn jest najlepszą zbierającą ze średnią 9,0 zbiórek w meczu.
Polki wygrały dwa z trzech meczów w grupie B - z Grecją (62:60) i Węgrami (60:53) i doznały porażki z Łotwą. To dało im awans do drugiego etapu.
Kobryn była także najskuteczniejszą koszykarką polskiej drużyny ze średnią 14,3 pkt w meczu.
Siódma w klasyfikacji najlepiej zbierających zawodniczek ze średnią 7,3 zbiórki jest Magdalena Leciejewska.
W drugiej fazie, która rozpoczyna się w czwartek, Polki zmierzą się z trzema czołowymi zespołami grupy A, kolejno ze Słowacją, Hiszpanią i Czechami.

Najlepsze zawodniczki pierwszej fazy ME:

punkty (średnio):

1. Anete Jekabsone-Zogota (Łotwa) - 23,7
2. Evantia Maltsi (Grecja) - 21,3
3. Egle Stakneviciene (Litwa) - 19,0

zbiórki:

1. Ewelina Kobryn (Polska) - 9,0
2. Zane Tamane (Łotwa) - 8,7
3. Nevin Nevlin (Turcja) - 8,7

asysty:

1. Birsel Vardarli (Turcja) - 6,0
2. Anete Jekabsone-Zogota (Łotwa) - 4,7
3. Liron Cohen (Izrael) - 4,3

źródło informacji: INTERIA.PL/PAP
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
BlackJuRy
Młodzik

Postautor: BlackJuRy » 10 czerwca 2009, 19:05

kristofer pisze:nie musisz mnie czytać, prosta sprawa. Zresztą to była (jest?) nasza najwybitniejsza koszykarka w historii i powinniśmy być dumni, że mieliśmy (mamy?) taką koszykarkę. I obawiam się, że już takiej drugiej nie będziemy mieć, przynajmniej nie za naszego żywota :)

Teraz sobie pewnie wywołam burzę z piorunami...
Ale...
Ty naprawdę tak myślisz ?
"Wszyscy ludzie rodzili się równi, dopóki nie pojawił się Michael Jordan."
Rick Barry
Obrazek

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 10 czerwca 2009, 19:27

BlackJuRy pisze:
kristofer pisze:nie musisz mnie czytać, prosta sprawa. Zresztą to była (jest?) nasza najwybitniejsza koszykarka w historii i powinniśmy być dumni, że mieliśmy (mamy?) taką koszykarkę. I obawiam się, że już takiej drugiej nie będziemy mieć, przynajmniej nie za naszego żywota :)

Teraz sobie pewnie wywołam burzę z piorunami...
Ale...
Ty naprawdę tak myślisz ?

chodzi Ci o najwybitniejszą koszykarkę w historii? wiem, że było wiele wybitnych, a Dydek nie jest idealna. Jednak Gośka osiągnęła najwięcej ze wszystkich polskich koszykarek. Z drugiej strony - jeśli zapytałbyś kibica interesującego się koszykówką kobiecą spoza Polski i Europy o polską koszykarkę to zdecydowana większość wskazałaby naszą najwyższą koszykarkę w historii.

Awatar użytkownika
BlackJuRy
Młodzik

Postautor: BlackJuRy » 10 czerwca 2009, 19:42

kristofer pisze:chodzi Ci o najwybitniejszą koszykarkę w historii? wiem, że było wiele wybitnych, a Dydek nie jest idealna. Jednak Gośka osiągnęła najwięcej ze wszystkich polskich koszykarek. Z drugiej strony - jeśli zapytałbyś kibica interesującego się koszykówką kobiecą spoza Polski i Europy o polską koszykarkę to zdecydowana większość wskazałaby naszą najwyższą koszykarkę w historii.

Ok no to się nie pokłócimy ;). Ot inaczej patrzę na wybitność w świecie koszykarskim, mi bardziej chodzi o perfekcję, finezję, technikę... a tu raczej nie ma o czym rozmawiać w przypadku Gośki... Ale gratuluję jej wszystkich sukcesów:) i tym samym nie było tematu.
Pozdrawiam
"Wszyscy ludzie rodzili się równi, dopóki nie pojawił się Michael Jordan."

Rick Barry

Obrazek

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 10 czerwca 2009, 20:03

Dydek ,Trześniewska,Lara, Wlaźlak wszystkie były super ale BYŁY.I zostawmy je w spokoju ..
Nie byłbym pewny czy Dydek wygrałaby SPORTOWO rywalizację z Eweliną Kobryn.

Wyszliśmy z grupy.Nasza realna siła to 9-10 miejsce. Jeżeli uda nam się wcisnąć się do ćwierćfinałów będzie super.
Obrazek

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 11 czerwca 2009, 12:10

Za niespełna godzinę mecz - obyśmy go tylko wygrali.

Mnie tylko martwi gra naszej repy w ofensywie - zwłaszcza w meczu z Grecją wyglądało to dramatycznie.
Widzę znacznie analogie pomiędzy grą MUKS-u nim za zawodniczki wziął się JAbol a naszą repą ( oczywiście w kontekscie konstruowania akcji ofensywnych).

MUKS za czasów Iwony i potem Neydera również kompletnie nie miał pomysłu rozgrywania akcj iw ataku, zero pomyślunku, klepanie bezsensownie piłki na obwodzie a potem strata. I seria np 4-5 minut bez kosza, ewentualnie pkt z rzutów wolnych Sissoko.
W repie wygląda to bardzo podobnie, mi w kontekście tego meczu zalezy na jednym : zeby zdobywanie pkt było zbilanoswane, a nie przerwy po 4 min bez kosza - jesli tak będzie to nie mamy co szukać zwycięstwa.

Tak czy inaczej do boju! Słowaczki są słabe i nie ma co sie tym sugerować,zę są na fali, tylko je pokonać.

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 11 czerwca 2009, 12:22

wydaje mi sie ze z kazdym meczem nasze dziewczyny graja coraz lepiej...czy to jednak starczy na przejście drugiej rundy iawans do cwierćfinałów? Wydaje mi się ze nie.

st
Żak

Postautor: st » 11 czerwca 2009, 12:57

moim zdaniem dziewczyny dadzą rade
jak jeszcze żurowska sie odnajdzie/przebudzi :P to bedzie zupełnie dobrze - w końcu trzeba mysleć pozytywnie

Marek.
Nowy na forum

Postautor: Marek. » 11 czerwca 2009, 13:25

Leecia ogarnij się:D

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 11 czerwca 2009, 13:27

Początek koszmar... obie wysokie załośnie, Paulina jest a jakoby w ogóle jej nie było...

--------------

Szczęśliwie sędziowie nie dostrzegli koszmarnego błedu kroków Gajdy w pierwszej swojej akcji na połowie boiska.
8 punktów naszych = 7 punktów Biby (oprócz niej gra tylko Jeziorna)

-------------

Biba idzie na 40 punktów...
Kobryn takiego drewna nie grała od drugiego sezonu w Gdyni, dobrze, że chociaż zbieramy.

Ta koszykówka podwórkowa daje nam 6 punktów przewagi. To tak słab zespoły, czy poziom koszykówki eurpejskiej tak bardzo się obniżył??? :roll: :|
Ostatnio zmieniony 11 czerwca 2009, 13:54 przez reaktywacja, łącznie zmieniany 2 razy.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 11 czerwca 2009, 13:33

Musimy trafić 3,4 trójki
Obrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 11 czerwca 2009, 13:34

jest Jeziorna, w końcu coś ruszyło!
Ewela w ogóle piłek nie dostaje :? , a jeśli już to...na obwodzie.
walczyć dziewczyny!!!
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Wróć do „Reprezentacja Polski”