TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

plk_ONeal
Amator

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: plk_ONeal » 31 lipca 2009, 16:10

paulo2907 pisze:Może się powtórzę, bo kiedyś o tym pisałem, ale teraz to jest bardzo aktualne - rozgrywki pucharowe, a już szczególnie Euroliga, to nie jest jakiś prywatny folwark, na którym można sobie robić eksperymenty, tak aby coś z nich zaowocowało pod koniec ligi. Kluby tam grające reprezentują swój kraj. Więc jeśli pan Maciejewski tak traktuje Euroligę, uznając, że brak zmienniczek na pozycje 2-3, identyczna co w zeszłym sezonie obsada na PG, a także słabszy zestaw pod koszem (w najlepszym wypadku - równy temu, który zaczynał poprzedni sezon), wystarczy na te elitarne rozgrywki, to takie podejście do spawy zostawiam bez komentarza. Przypomne tylko, że silniejszy skład nie był w stanie poradzić sobie w EuroCup z Rużemberokiem i Targoviste (tak trzeba określić bilans 1-1 w grupie). Sopron, Bourges czy Praga to jednak nieco wyższa półka - mówiąc bardzo delikatnie...

PS. Nie mogłem doczekać się tego artykułu w "GW" - widać, że pan Klimczak nic nie stracił ze swojej formy.:)

Z rzadka bronię Gorzów, a tu proszę...

paulo, owszem, reprezentowanie kraju to nie lada wysiłek. Ale co Pan Maciejewski mógł zrobić więcej? Myślisz, że celowo nie ma najsilniejszej kadry w swoim zespole??

Wzmocnienia, jakie są, każdy widzi. Nic więcej zrobić się nie dało - tak podejrzewam. A przez Ciebie, Panie Kolego, przemawia irytacja 3. miejscem Wisły, bo inaczej nie można traktować Twojej wypowiedzi, jak tak, że to Wisła jest godna reprezentować Polskę, a Gorzów już nie. W tym sezonie robicie finał - macie Euroligę, a nie jakieś wywody nad "reprezentatywnością", bo gdyby tak było, to w ogóle zróbmy AllStar PLKK, kluby zrzucą się na trenera z najwyższej półki i w końcu ktoś pokona rosyjskie team'y.
PLKK: Where amazing happens... With beauty!!!

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 31 lipca 2009, 16:43

Coz, ja tez sie zgodzę z wpisem powyżej. To jak Gorzów wypadnie w Eurolidze to w głównej mierze jego sprawa. Wywalczył to w uczciwej grze, ma prawo występować tam choćby juniorkami, my pretensje możemy miec tylko do siebie a w zbliżającym sie sezonie po prostu musimy na parkiecie udowdnic ze na gre w tym pucharze zasługujemy (czy to w lidze czy w pucharze FIBA).

Z góry tez mowie ze mnie osobiście średnio interesują występy innych polskich drużyn w pucharach. Interes Wisły jest dla mnie ważniejszy niż tzw dobro polskiej koszykówki, choć oczywiście fajnie jest gdy jedno z drugim idzie w parze. Los innych klubow ma wiec dla mnie głownie takie znaczenie ze może wpłynąć na to ile miejsc Polska dostanie w eurolidze za rok, ale wątpię bysmy spadli poniżej dwóch.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 31 lipca 2009, 18:26

plk_ONeal pisze:
paulo2907 pisze:Może się powtórzę, bo kiedyś o tym pisałem, ale teraz to jest bardzo aktualne - rozgrywki pucharowe, a już szczególnie Euroliga, to nie jest jakiś prywatny folwark, na którym można sobie robić eksperymenty, tak aby coś z nich zaowocowało pod koniec ligi. Kluby tam grające reprezentują swój kraj. Więc jeśli pan Maciejewski tak traktuje Euroligę, uznając, że brak zmienniczek na pozycje 2-3, identyczna co w zeszłym sezonie obsada na PG, a także słabszy zestaw pod koszem (w najlepszym wypadku - równy temu, który zaczynał poprzedni sezon), wystarczy na te elitarne rozgrywki, to takie podejście do spawy zostawiam bez komentarza. Przypomne tylko, że silniejszy skład nie był w stanie poradzić sobie w EuroCup z Rużemberokiem i Targoviste (tak trzeba określić bilans 1-1 w grupie). Sopron, Bourges czy Praga to jednak nieco wyższa półka - mówiąc bardzo delikatnie...

PS. Nie mogłem doczekać się tego artykułu w "GW" - widać, że pan Klimczak nic nie stracił ze swojej formy.:)

Z rzadka bronię Gorzów, a tu proszę...

paulo, owszem, reprezentowanie kraju to nie lada wysiłek. Ale co Pan Maciejewski mógł zrobić więcej? Myślisz, że celowo nie ma najsilniejszej kadry w swoim zespole??

Wzmocnienia, jakie są, każdy widzi. Nic więcej zrobić się nie dało - tak podejrzewam. A przez Ciebie, Panie Kolego, przemawia irytacja 3. miejscem Wisły, bo inaczej nie można traktować Twojej wypowiedzi, jak tak, że to Wisła jest godna reprezentować Polskę, a Gorzów już nie. W tym sezonie robicie finał - macie Euroligę, a nie jakieś wywody nad "reprezentatywnością", bo gdyby tak było, to w ogóle zróbmy AllStar PLKK, kluby zrzucą się na trenera z najwyższej półki i w końcu ktoś pokona rosyjskie team'y.

No może trochę się zagalopowałem, ale Ty też przeinterpretowałeś moją wypowiedź. Chwała Gorzowowi, że zdobył tytuł wicemistrzowski i tym samym prawo gry w Eurolidze. Tego im odebrać nie można. Nie miałem zamiaru pisać, że Wisła miałaby większe szanse w tych rozgrywkach, bo gra w innych i ma tam inne cele. Jak napisał Greebo - wszyscy w Krakowie mogą być źli tylko na to, że tak kiepsko wyszedł poprzedni sezon. W pełni się z tym zgadzam. Tylko nie podoba mi się takie podejście do Euroligi, bo gołym okiem widać, że skoro jeszcze jedna zawodniczka ma przyjść do Gorzowa w styczniu, a nie teraz, to jakby liga była priorytetem. Z jednej strony to dobrze, gdyż będzie ciekawa końcówka sezonu, ale z drugiej - znowu będę truł o prestiżu, itp. Nawet rozumiejąc, że jest bariera finansowa, której się nie przeskoczy, to jednak ten skład nie wygląda zbyt okazale. Kluby francuskie, takie jak choćby Montpellier czy Lille, w ostatnich sezonach zanotowały sporo porażek w Eurolidze, co choćby pośrednio rzutuje na to, że Francja utraciła pozycję, jaką miała kilka lat temu. Więc nie jest do końca tak, że występy każdego klubu to "ich sprawa".
Osobiście wydaje mi się, że Maciejewski robi dobrą minę do złej gry, bo też zdaje sobie sprawę, że ten skład to za mało. Na plus na pewno można zapisać to, że nie buntuje się, tylko zapowiada, że powalczy tym, co ma. Pozornie nic nadzwyczajnego, ale ilu jest trenerów, którym wydaje się, że tylko markowe nazwiska mogą zapewnić osiągnięcie celu.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 31 lipca 2009, 19:42

Tylko nie podoba mi się takie podejście do Euroligi...

Wiesz dlugo by nie szukac przykladów na własnym podwórku...

Po zmianie zasad przez Platiniego o "rozstawieniu"? doborze par 4 rundy eliminacji do ligi mistrzów nabrałem duzej nadzieji ze wreszcie na jesien będę emocjonowal sie Champions League e z polską drużyna... Jednak to co zrobila Wisła w sezonie transferowym to chyba było "mistrzostwo świata" Cupiała (czy tez osob odpowiedzialnych za transfery itd)...

... nie wspominajac o tym jak to sie zakonczylo.. :x

Dobrze Greebo napisal. Wywalczylismy prawo startu na parkietach i to nasza sprawa jak sie pokazemy... To nas beda oceniali czy jestesmy "chlopcem do bicia" i czy w kolejnych sezonach ktos bedzie "czuł do nas respekt :P". Sami pracujemy na siebie.

I nie martw się mniej niz 2 miejsca w Euro nam raczej nie groza ;)... nawet jakby AZS zakonczyl euro 0:10... to i tak Wisla wejdzie do FINALU PLKK ... zagra w Euro w nastepnym sezonie.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

friel
Kadet

Postautor: friel » 31 lipca 2009, 22:29

Szczerze mówiąc siedzę tu od 5 godzin oglądam składy rywali i o ile nie zjedzą nas kontuzję a Madryt nie zaskoczy nas jakąś cudowną koszykówką to nawet bez tej jednej możemy wyjść z grupy gorzej przy braku rotacji może liga wyglądać ale mieć na parkiecie 4 zawodniczki powyżej 1.87cm przy czym 3 rzuca za "3" i znając naszą obronę możemy spotkać naprawdę ciekawą grę AZS-u a jak się uda pozyskać szybciej tą ostatnią to może być naprawdę okazale
Przestańcie już narzekać nam (Gorzowowi) zazwyczaj takie ciekawe transfery wychodzą na dobre wbiję nawet szpile bo w zeszłym wyszły nam lepiej niż Wiśle . Więcej zaufania panowie i panie
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 01 sierpnia 2009, 09:15

friel pisze:Przestańcie już narzekać nam (Gorzowowi) zazwyczaj takie ciekawe transfery wychodzą na dobre wbiję nawet szpile bo w zeszłym wyszły nam lepiej niż Wiśle . Więcej zaufania panowie i panie

nie odbierajcie tego jako jakiejś próby ataku czy coś, ale pozwolę się nie zgodzić z tym, co tutaj napisałeś.

Crawford też tyła takim ciekawym transferem - z d.py wzięta, położone w niej nadzieje itd. Bankierka (nazwiska nie pamiętam, ale mysle, ze wiecie o kogo chodzi) to samo. o Chinkach już nie mówię, bo też DM wiązał z nimi nadzieje i przekonywał, że rok czy dwa po ich zakontraktowaniu ściągnie kolejne, jeszcze lepsze, bo na razie nie mogą one opuścić swoich klubów w Chinach itp.

Transfery Anybanany czy Anosike udać się musiały, bo nie są to zawodniczki anonimowe i niepewne jak Sidney czy inne z waszych wzmocnien w tym roku.

mówisz o potencjalnej przewadze wzrostu waszej druzyny, ale to wcale nie musi byc atut, bo mniejsze rywalki mogą być szybsze, zwinniejsze i wasze panie mogą mieć problemy.

takie moje zdanie

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 01 sierpnia 2009, 09:58

Crawford nie była zawodniczką niewiadomo skąd. Ona grała wczesniej w lidze francuskiej i występowała w Eurolidze z przyzwoitymi statystykami...Ale widać zmęczyła się juz koszykowka i u nas nie chciało się już jej za bardzo grac. Co do Chinek to grały one u nas w początkach naszej przygody z "wielką koszykówka", więc wtedy się eksperymentowało.

friel
Kadet

Postautor: friel » 01 sierpnia 2009, 10:13

Ona nie była takim nie wypałem grała w obronie niesamowicie co do Chinek bariera językowa nie do obejścia i tyle w temacie
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 01 sierpnia 2009, 13:55

friel pisze:Ona nie była takim nie wypałem grała w obronie niesamowicie co do Chinek bariera językowa nie do obejścia i tyle w temacie

Co do chinek ? ... smieszy mnie to ze caly czas one sa wypominane ;d... zeby uswiadomic co niektorym ostatni raz... to moglismy sobie eksperymentować majać budżet na poziomie Pabianic z tamtego sezonu :lol: :lol:
Dlatego szukalismy tanich rozwiazan :wink:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

koszykarz

Postautor: koszykarz » 01 sierpnia 2009, 18:53

Endrju pisze:
friel pisze:Ona nie była takim nie wypałem grała w obronie niesamowicie co do Chinek bariera językowa nie do obejścia i tyle w temacie

Co do chinek ? ... smieszy mnie to ze caly czas one sa wypominane ;d... zeby uswiadomic co niektorym ostatni raz... to moglismy sobie eksperymentować majać budżet na poziomie Pabianic z tamtego sezonu :lol: :lol:
Dlatego szukalismy tanich rozwiazan :wink:

akurat w tym aspekcie z Endrju nie wypada się nie zgodzić :wink:

Chinki to musiał być eksperyment - przecież wtedy AZS Gorzów nie był na takim poziomie sportowym i pułapie finansowym jak teraz. Dlatego docinanie że były Chinki jest trochę bez sensu...

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 02 sierpnia 2009, 07:36

friel pisze:Szczerze mówiąc siedzę tu od 5 godzin oglądam składy rywali i o ile nie zjedzą nas kontuzję a Madryt nie zaskoczy nas jakąś cudowną koszykówką to nawet bez tej jednej możemy wyjść z grupy gorzej przy braku rotacji może liga wyglądać ale mieć na parkiecie 4 zawodniczki powyżej 1.87cm przy czym 3 rzuca za "3" i znając naszą obronę możemy spotkać naprawdę ciekawą grę AZS-u a jak się uda pozyskać szybciej tą ostatnią to może być naprawdę okazale
Przestańcie już narzekać nam (Gorzowowi) zazwyczaj takie ciekawe transfery wychodzą na dobre wbiję nawet szpile bo w zeszłym wyszły nam lepiej niż Wiśle . Więcej zaufania panowie i panie

przy załozeniu ze statystyki zawodniczek Gorzowa nie kłamia, ale i tak wszystko zweryfikuje boisko na szczeście.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 sierpnia 2009, 08:40

Coż, lepiej dla Gorzowa będzie jak sztab szkoleniowy w znacznie większym stopniu doceni Rivas niż to uczynił friel.. bo patrząc na składy to AZS będzie musiał sie wzbić na wyżyny by ograć zespół z Madrytu a nie na odwrót.. zresztą grupa ta nie ma może jakiegoś potentata ale 4 zespoły prezentują sie bardzo solidnie (najlepiej chyba Praga) i każde pojedyncze zwycięstwo AZS-u z nimi powinno być uznane za sukces. Słabo na razie wyglądają tylko Koszyce, ale na swojej stornie odgrażają sie że sciagna jeszcze 2 klasowe amerykanki.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 02 sierpnia 2009, 09:11

Greebo pisze:Coż, lepiej dla Gorzowa będzie jak sztab szkoleniowy w znacznie większym stopniu doceni Rivas niż to uczynił friel.. bo patrząc na składy to AZS będzie musiał sie wzbić na wyżyny by ograć zespół z Madrytu a nie na odwrót.. zresztą grupa ta nie ma może jakiegoś potentata ale 4 zespoły prezentują sie bardzo solidnie (najlepiej chyba Praga) i każde pojedyncze zwycięstwo AZS-u z nimi powinno być uznane za sukces. Słabo na razie wyglądają tylko Koszyce, ale na swojej stornie odgrażają sie że sciagna jeszcze 2 klasowe amerykanki.

ale czymże one będą wobec wzmocnień w postaci Kruszyny i Krupy ;-)

Może to wyglądać, że tonący brzytwy się chwyta, ale po dłuższym zastanowieniu innego wyboru w Gorzowie praktycznie nie mieli. bo potrzebowali małej Polki do grania i żadnych takowych już nie zostało (małe Polki do ewentualnego zakontraktowania? Skorek, Krawiec, Jeziorna, Skobel, Pawlak, Gajda - ktoś jeszcze?) . nie wiadomo, co Krupa będzie prezentować po roku przerwy, ale moim zdaniem i tak umiejętnościami przewyższać będzie Czubak. a i Richards przy niej może coś zyskać, bo jak na razie jej repertuar kończył i zaczynał się na penetracji. i takie głosy słychać było już dawno nie tylko z moich wypowiedzi.

zatem - ciekawy pomysł lubuskich działaczy i zobaczymy co z niego wyjdzie ;-)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 02 sierpnia 2009, 10:36

mi sie wydaje ze chyba wiekszym wzmocnieniem byłaby jakas zawodniczka "na dorobku" niz angażowanie tak nie pewnej zawodniczki jaka jest obecnie Krupa.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 02 sierpnia 2009, 12:47

Kolejne wzmocnienie UTEX ROW Rybnik

Wychowanka drużyny z Wołomina, a ostatnio jedna z podstawowych zawodniczek leszczyńskiej Dudy Martyna Koc od nowego sezonu będzie zawodniczką UTEX ROW Rybnik. Waleczna podkoszowa po dwóch latach spędzonych w Wielkopolsce zdecydowała się parafować roczny kontrakt ze śląskim klubem. Jest to druga koszykarka, która trafiła do Rybnika z Wielkopolski. Pierwszą była Monika Sibora, która przyszła z INEI AZS Poznań.
Od pojawienia się w Ford Germaz Ekstraklasie , drużyna z Rybnika praktycznie zawsze jako pierwsza miała kompletny skład przed kolejnym sezonem. Ostatnie kontrakty były dopinane w czerwcu i wakacje nie przynosiły już niespodzianek kadrowych. Inaczej sprawa wygląda w tym sezonie, gdzie UTEX ROW praktycznie jako ostatnia drużyna w lidze kompletuje skład. Nie oznacza to jednak wcale, że skład ten jest słaby.

Najpierw kontraktem ze śląskim zespołem związała się doświadczona rzucająca INEI AZS Poznań Monika Sibora. Później umowę przedłużyła Agnieszka Jaroszewicz. Dzisiaj poznaliśmy nazwisko kolejnej nowej zawodniczki w rybnickim obozie. Została nią Martyna Koc. Zawodniczka ta może występować na pozycji silnego skrzydłowego czy też środkowej. Ostatnie dwa lata spędziła w drużynie z Leszna, gdzie była podstawową zawodniczką swojego zespołu. Sezon 2008/2010 26-letnia koszykarka zakończyła ze statystykami 6,1 punktu i 6,1 zbiórki na mecz.

- Jestem bardzo zadowolony z tego faktu, że Martyna zdecydowała się związać umową właśnie z nami. Jest to ambitna i wojownicza koszykarka, a pod koszem takie cechy są niezwykle ważne. Myślę, że zagwarantuje nam solidną walkę o zbiórkę i zawsze dołoży swoje punkty. Ostatnie dwa sezony grała w Lesznie, gdzie szczególnie ten pierwszy miała bardzo udany, a to zaowocowało powołaniem do szerokiej kadry. Mam nadzieję, że w tym sezonie będzie podobnie - powiedział wyraźnie zadowolony Mirosław Orczyk.

Wspomniany przez trenera sezon 2007/2008 był naprawdę niesamowicie owocny dla Koc. Po przyjściu z Brzegu zdołała sobie wywalczyć pewne miejsce w pierwszej piątce i praktycznie nie schodziła z parkietu. Była jedną z najważniejszych części całej układanki pt. Leszno, który rozgrywki zakończył na sensacyjnie wysokim czwartym miejscu. Sezon w Rybniku może przynieść tej podkoszowej kolejny bardzo udany rok, gdyż jak zapowiada trener Orczyk, gry będzie miała pod dostatkiem.

- Nie powiodły się rozmowy z Olą Chomać, zatem umowę z Martyną możemy potraktować jako taką małą rekompensatę. Wiadomo, że lepiej było by mieć je obie w składzie, ale cieszymy się, że chociaż jedną udało się zakontraktować - kończy Orczyk. - Martyna będzie naszą jedyną Polką na pozycje podkoszowe, zatem przed nią dużo grania i dużo walki. Ona lubi wyzwania, dlatego myślę, że zakontraktowanie jej, to bardzo dobry ruch z naszej strony.

Koc jest wychowankiem drużyny z Wołomina. Właśnie w BS Shure Shot Wołomin rozpoczynała swoją dużą przygodę z koszykówką. Później występowała w ekipie Cukierków Odry Brzeg, gdzie spędziła 3 lata przed odejściem do Leszna.

sportowe fakty

ps. ciekawe zatem gdzie wyląduje Chomać? Jako niekiepska Polka ma pewnie w czym przebierać ;-)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”